adriana_1028_x
26.06.22, 20:53
Witam wszystkich,
Szukam pracy jako pielęgniarka w Niemczech. W zeszłym tygodniu dostałam ofertę z Nordrhein-Westfallen jako "Ambulanter Pfleger". Problemem jest wynagrodzenie, które oferują. Powinnam jeździć do starszych ludzi i co dwa dni pomagać im w ich potrzebach (badania lekarskie, mycie itp.). Oferują wynagrodzenie w wysokości 2200 euro brutto + wynagrodzenie za nadgodziny. Ukończyłam studia pielęgniarskie i mam obecnie 31 lat z 5-letnim doświadczeniem w pracy w szpitalu. Posiadam również certyfikat B2 z języka niemieckiego. Dla mnie, z moim wykształceniem i doświadczeniem, 2200 euro nie brzmi zbyt dobrze. Znalazłam informację, że mediana wynagrodzenia dla "Ambulant Pfleger" w wieku od 25 do 55 lat wynosi 3298 euro(lohntastik.de/s/salary-search/15615/3) . To jest 1000 euro różnicy, a to bardzo dużo. Czy ktoś z Was pracuje jako pielęgniarka lub Ambulant Pfleger i może podzielić się swoimi zarobkami? Czy wynagrodzenie w wysokości 2200 euro jest do zaakceptowania, czy może powinnam spróbować z nimi negocjować? Trochę mnie to denerwuje, bo mam wrażenie, że szukają taniej polskiej siły roboczej.
Z pozdrowieniami,
Adriana