Dodaj do ulubionych

Ile zarabia pielęgniarka w Niemczech?

26.06.22, 20:53
Witam wszystkich,

Szukam pracy jako pielęgniarka w Niemczech. W zeszłym tygodniu dostałam ofertę z Nordrhein-Westfallen jako "Ambulanter Pfleger". Problemem jest wynagrodzenie, które oferują. Powinnam jeździć do starszych ludzi i co dwa dni pomagać im w ich potrzebach (badania lekarskie, mycie itp.). Oferują wynagrodzenie w wysokości 2200 euro brutto + wynagrodzenie za nadgodziny. Ukończyłam studia pielęgniarskie i mam obecnie 31 lat z 5-letnim doświadczeniem w pracy w szpitalu. Posiadam również certyfikat B2 z języka niemieckiego. Dla mnie, z moim wykształceniem i doświadczeniem, 2200 euro nie brzmi zbyt dobrze. Znalazłam informację, że mediana wynagrodzenia dla "Ambulant Pfleger" w wieku od 25 do 55 lat wynosi 3298 euro(lohntastik.de/s/salary-search/15615/3) . To jest 1000 euro różnicy, a to bardzo dużo. Czy ktoś z Was pracuje jako pielęgniarka lub Ambulant Pfleger i może podzielić się swoimi zarobkami? Czy wynagrodzenie w wysokości 2200 euro jest do zaakceptowania, czy może powinnam spróbować z nimi negocjować? Trochę mnie to denerwuje, bo mam wrażenie, że szukają taniej polskiej siły roboczej.

Z pozdrowieniami,
Adriana
Obserwuj wątek
    • adriana_1028_x Re: Ile zarabia pielęgniarka w Niemczech? 28.06.22, 11:30
      Doszło do nieporozumienia. Zaoferowali 3350 euro za Brutto, czyli 2200 euro netto.( lohntastik.de/gns/brutto-netto-gehaltsrechner/2/3350.0/1/0 )
    • dytka73 Re: Ile zarabia pielęgniarka w Niemczech? 26.08.22, 15:08
      Na stronie [b]pracawue.pl[/] są oferty pracy w Niemczech jako opiekunka stawki są podane + diety można aplikować przez strone. I koszty życia są tez podane niżej w ogłoszeniu mniej wiecej ile trzeba zapłacić np za mieszkanie albo bilet na komunikacje miejską, całkiem dobrze to jest wyliczone, podobnie płacę. Ja tam znalazłam prace co prawda nie jako opiekunka ale widziałam też takie ogłoszenia tam ;)
    • zosienka70 Re: Ile zarabia pielęgniarka w Niemczech? 05.01.23, 08:52
      fajnie mieć wykształcenie pielęgniarki w tych czasach :-p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka