wlodekbar 03.03.12, 22:27 Jak przyciemnic fragmenty zdjecia (az wstyd mi, ale nigdy nie obrabialem zdjec, czas najwyzszy, bym stal sie sprawny w tym zakresie, no i mus Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wlodekbar Re: Przyciemnienie fragmentu zdjecia 03.03.12, 22:35 Cd. Na prztklad tego: plfoto.com/zdjecie,reporterskie,ciuchy-w-rembertowie-4,2008357.html Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Przyciemnienie fragmentu zdjecia 04.03.12, 06:01 To zależy, jakiego rodzaju chcesz przyciemnienie, napisz, który fragment. Na razie wyprostowałam narzędziem Perspektywa, zwiększyłam nasycenie i kontrast, a z Kolor > Desaturacja zmieniłam na czarno-białe. Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Przyciemnienie fragmentu zdjecia 04.03.12, 15:31 Prawa strona, ale widze tylko czesc zdjecia, bez niej Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Przyciemnienie fragmentu zdjecia 04.03.12, 16:58 Dziekuje Prawa strona gora tej budki i zabudowania w tle. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Przyciemnienie fragmentu zdjecia 05.03.12, 03:47 Najprościej zrobić przyciemnienie części zdjęcia, za pomocą warstwy gradientowej czarno-białej. Tam, gdzie trzeba przyciemnić, kolor czarny, a następnie Tryb > Połączenie ziarna Zmniejszyć krycie warstwy gradientowej, a następnie połączyć obie warstwy. i jeszcze z użyciem warstwy gradientowej w poziomie: Warstwa gradientowa to jest warstwa przezroczysta, na której, narzędziem Gradient przesuwa się po skosie, w poziomie, od środka, od boku do środka - w zależności od potrzeby. Gradient można w ustawieniach po lewej u dołu, zmienić na promienisty, dwuliniowy i inne. Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Przyciemnienie fragmentu zdjecia 05.03.12, 14:13 Dziekuje Bede walczyl. Jesli bede mial jakies klopoty, napisze. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Recenzja i fragmenty książki Włodka 18.03.12, 13:29 Interesująca recenzja książki Włodka: www.netkultura.pl/13551/zygmunt-zeligowski-wyliniala-potrzasajac-grzywa-stary-kon-sie-usmial/ Oraz fragmenty jego książki: www.netkultura.pl/10669/wlodzimierz-barchacz-kon-by-sie-usmial-czyli-moj-prl-fragment-1/ www.netkultura.pl/11376/wlodzimierz-barchacz-kon-by-sie-usmial-czyli-moj-peerel-fragment-2-i-ostatni/ Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Recenzja i fragmenty książki Włodka 18.03.12, 13:33 Bardo Ci dziekuje, bogatka! Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Recenzja i fragmenty książki Włodka 18.03.12, 13:53 Dowiedziałam się od Followthesun, to dzięki jej zainteresowaniom. Recenzja uczciwie zachęca do przeczytania całej książki, a fragmenty to przypomnienie tamtych czasów, do których chętnie wraca się we wspomnieniach. Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Recenzja i fragmenty książki Włodka 18.03.12, 13:59 Mnie tez zaskoczyl talent recenzencki . Rzeczywiscie bardzo duzo osob odczuwa nostalgie za tamtymi czasami. Jednoczesnie mlodzi ludzie maja czesto mylne o nich pojecie. Dlatego opracowalem te ksiazke. Dziekuje Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Recenzja i fragmenty książki Włodka 18.03.12, 13:49 Cd. Zmagam sie jeszcze ze zdjeciami (napisalem na Facebooku o tym). Dluuugo mi sie pje plamkuje. Jeszcze chyba "pomarudze" Ci nieco na temat jakichs elementow obrobki. Recenzentowi przeslalem oczywiscie calosc (prosil o to, sam chcial napisac recenzje, bo sie zapalil), ale czesc zdjec musze jakos, no, dokonczyc . Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Przyciemnienie fragmentu zdjecia 18.03.12, 17:16 Ok, marudź, ten wątek dla przypomnienia, -- Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Przyciemnienie fragmentu zdjecia 18.03.12, 17:21 PS, doklejam ten wątek forum.gazeta.pl/forum/w,48033,125464877,,Plamkowanie_plamkowanie_.html?v=2 Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Przyciemnienie fragmentu zdjecia 18.03.12, 18:45 Dziekuje W tygodniu bede pracowal. Dzisia mam dzien muzyczny ). Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Przyciemnienie fragmentu zdjecia 18.03.12, 20:25 Podziwiam, Człowiek Renesansu... Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Przyciemnienie fragmentu zdjecia 26.06.12, 17:06 Włodek, a gdzie sygnaturka z książką? Dla przypomnienia forum.gazeta.pl/forum/w,48033,126569130,,Pytanie.html?v=2 -- Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Przyciemnienie fragmentu zdjecia 26.06.12, 17:19 Na poczcie nie ma, jest tu ( w ogole na forach). A dlaczego pytasz?) Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Przyciemnienie fragmentu zdjecia 27.06.12, 13:08 Zapytałam, bo książka interesująca, a Zygmunt Żeligowski pisze od serca. To jeszcze www.netkultura.pl/tag/wlodzimierz-barchacz/ można poczytać. Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Przyciemnienie fragmentu zdjecia 27.06.12, 23:56 Tak, dziekuje, znam te strone . Zas sygnature pieciowierszowa i komercyjna kazali mi zdjac. Jak z tym spisem tresci - numery stron, bo nijak nie potrafie tego wyrownac (to z poczty)? Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Przyciemnienie fragmentu zdjecia 28.06.12, 20:16 office.microsoft.com/pl-pl/word-help/tworzenie-spisu-tresci-HP001225372.aspx spis treści office.microsoft.com/pl-pl/word-help/justowanie-tekstu-HP005189485.aspx jak wyjustować oraz porady o wyjustowaniu: www.elektroda.pl/rtvforum/topic2279834.html Powodzenia! Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Przyciemnienie fragmentu zdjecia 28.06.12, 20:35 Przyjrzałam się temu spisowi treści, i mam dwie przyjacielskie uwagi: 1. - Lepiej, by były napisane zwyczajnie, nie Caps lockiem, bo taki tekst trudniej się czyta, zamiast ciągu dużych liter, wystarczy, ze dasz większy rozmiar czcionki i może pogrubienie. 2. - Zaznacz cały tekst książki razem ze spisem treści, i włącz sprawdzanie pisowni, za dużo jest literówek, już w samym spisie, w przedostatniej linijce błąd rzuca się w oczy. A potem jeszcze daj komuś do poczytania, bo nie wszystkie błędy wyłapie Word. Z dużymi literami jest tak, że przy sprawdzaniu Word omija wyrazy z dużymi literami, traktując wyraz jako skrót nazwy. Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Przyciemnienie fragmentu zdjecia 28.06.12, 22:39 Rzeczywiscie, tak to jest, gdy sie robi piec rzeczy naraz. Literowki moglem i tak poprawic - NARZEDZIA-CZCIONKA - ale rzeczywiscie male litery lepsze. Nie wiem, czy mi sie uda utworzyc po lewej stronie pionowy rzad liczb, jednoczesnie po prawej taki sam rowny "pod linijke", bo wyjustowanie do prawej wyprostowuje mi prawą, do lewej lewą, zarazem jednak psujac mi prawy pionowy rzadek, i odwrotnie. Jeslibym mial z tym klopoty, pozwole spobie jeszcze napisac W Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Przyciemnienie fragmentu zdjecia 29.06.12, 00:40 Gdy wyjustujesz lewą stronę, to ręcznie po prawej dodaj w linii tyle kropek, aby się numery stron wyrównały w pionie. Gdy już wyrównasz, kliknij Zapisz. Odpowiedz Link
wlodekbar Re: No dobrze, ,ale one... 04.09.12, 17:01 Bogatka, dalem pytanie na forum Komputer Gazety.pl, ale tez nie moge sie poapac forum.gazeta.pl/forum/w,34,137979957,137979957,Spis_tresci_nie_moge_sobie_poradzic.html Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Zapisywanie w GIMPie 10.07.12, 12:37 CytatGIMP II... wlodekbar 09.07.12, 19:55 Odpowiedz "NIe chca" mi sie zapisywac zdjecia w jpeg, zapisuja siew jakimsgzim, bzip etc. Co z tym zrobic? Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Przyciemnienie fragmentu zdjecia 04.09.12, 22:54 www.gohha.com/stronka/tutoriale/word/spis_tresci/spis_tresci.html bardzo dobra pomoc. Spróbuję zgadnąć, może nie wiesz, gdzie szukać funkcji Nagłówka... Jeśli nie masz tego okienka wyboru Styli i Nagłówków, klikasz na końcu w te zaznaczone strzałeczki i pokażą się wszystkie ukryte funkcje. - Zaznaczasz tytuł rozdziału, - Klikasz w strzałeczkę, aby rozwinęła się roleta wyboru Styli, - klikasz na wybrany Nagłówek i już masz tytuł jako Nagłówek. I tak kolejno z każdym tytułem rozdziału. To jest podstawą do automatycznego spisu treści, bez wstawiania kropek. I nie w oddzielnym pliku, tylko w tym samym, w którym masz książkę. Zaznaczyłam też Format, bo w jego rolecie jest także dostęp do Styli i Nagłówków. Pytaj, jeśli będzie potrzeba, to dodam jeszcze screeny, bo na obrazku łatwiej zrozumieć. Najlepiej Nagłówki wstawiać już w czasie pisania książki, wtedy na bieżąco można robić Spis treści, w każdej chwili też można go zaktualizować. Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Przyciemnienie fragmentu zdjecia 05.09.12, 17:47 Gorączka mnie dopadła, gdy dojdę do siebie, będę walczył; dziękuję . Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Przyciemnienie fragmentu zdjecia 05.09.12, 18:04 Życzę zdrowia i miłej wizyty u lekarza. Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Przyciemnienie fragmentu zdjecia 05.09.12, 18:06 Dziękuję. Do lekarza nawet nie pójdę, wykuruję się w domu W Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Przyciemnienie fragmentu zdjecia 06.09.12, 10:42 Lubię takie osoby samowystarczalne: sam składasz książkę, i to ilustrowaną zdjęciami, a w tym przeziębieniu, to choćby dawka homeopatyczna ognistej pielęgniarki, i od razu wyzdrowiejesz. Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Przyciemnienie fragmentu zdjecia 06.09.12, 16:05 To by mi się byc może przydało . Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Zmiana kontrastu i jasności zdjęcia czarno-bia 20.11.12, 00:09 Zmiana kontrastu i jasności zdjęcia czarno-białego Autor: wlodekbar ☺ 19.11.12, 20:53 ... q GIMP2. Jak się to robi? Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Zmiana kontrastu i jasności zdjęcia czarno-bi 20.11.12, 02:20 Dziekuje bardzo ))) Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Zmiana kontrastu i jasności zdjęcia czarno-bi 06.02.13, 22:45 wlodekbar napisał: > ... górę zdjęcia - w górnej części jest za ciemne... > Jak najprościej, najlepiej? W GIMPie Kolor > Krzywe i chwytasz za linię w okolicy prawego górnego rogu, tak 1/10 od brzegu, pociągasz pomału do góry i w podglądzie widzisz, w którym momencie jest dobrze. Można też za pomocą Kolor > Poziomy - przesuwasz suwakiem punkty i w podglądzie widzisz, kiedy jest lepiej. W obu operacjach można kliknąć przycisk Resetuj - Przywróć, i próbować, aż będzie dobrze. Trzecim sposobem jest nałożenie gradientu czarno - białego, czarny na dole, biały u góry i zastosować mieszanie warstw w Tryby: Twarde światło, Przesiewanie, połączenie ziarna, albo inne, to zależy, co chcesz wydobyć ze zdjęcia, wyakcentować. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Rozjaśnienie fragmentu zdjecia 19.02.13, 02:48 > Jak rozjaśnić fragment zdjęcia? bt (1) wlodekbar Najprościej zrobić rozjaśnienie części zdjęcia, za pomocą warstwy gradientowej czarno-białej. - Otwierasz zdjęcie, - dodajesz warstwę przezroczystą, - kolor w palecie narzędzi biały i czarny, - Narzędziem gradient przeciągasz po warstwie. Tam, gdzie trzeba rozjaśnić, ma być kolor biały gradientu, a następnie - Tryb > Połączenie ziarna - Można zmniejszyć krycie warstwy gradientowej, a następnie - połączyć obie warstwy. Tak jak tutaj, tylko, to zależy jakie jest to miejsce, bo na innym zdjęciu może lepszy będzie kształt gradientu promienisty. Otwórz wątek z Drzewka, wtedy zobaczysz całość wątku i tego zdjęcia Odpowiedz Link