Dodaj do ulubionych

Nowa książka prawie ukończona,ale...ale...

27.04.14, 01:50
...znowu problem (który, zdaje się, już był, lecz nie potrafię znaleźć w archiwum).
Otóż nie potrafię zlikwidować odstępów pomiędzy akapitami.
Pracuję aktualnie na plikach Open Office (zmieniłem komputer)

Wklejam przykładowy fragment tekstu z wcześniej już istniejącego pliku:
---
Wiadomo, możemy nasze zdjęcia pokazywać w dwóch postaciach: obrazów na monitorze komputera (czy ekranie telewizora) oraz – do czego gorąco Cię, Czytelniku, zachęcam – odbitek. Nie warto bowiem – często niestety jest to naszym udziałem - „klepać” bezmyślnie zdjęć i chować ich na płytkach!

Zrobienie odbitek będziemy mogli zlecić większości fotograficznych punktów usługowych. Oczywiście można między innymi z takiej usługi skorzystać za pośrednictwem Internetu. Możemy też wykonywać odbitki samemu. Potrzebna jest do tego drukarka i specjalnie do nich przeznaczony papier. Jednak koszt tak wykonywanych odbitek jest na ogół wyższy.

Tak, dobra odbitka to jednak inna jakość, by nie zaryzykować użycia słów - inny wymiar... Ja wiem, że o zdjęcie dziś bardzo łatwo i jest ono bardzo tanie, więc – przepraszam, jeślim kogoś uraził! - oportunistom i leniuchom wystarczy bezrozumne pstrykanie oraz chowanie swej produkcji na krążkach. Jednak taka postawa i takie działania nie będą udziałem nas, czytelników tej książki! No, taki jest mój serdeczny postulat, moja prośba i... żądanie! Jeśli nasza przygoda z fotografią ma być wspaniałą zabawą w tworzenie ciekawych, wartościowych, pięknych i oryginalnych obrazków i obrazów - i chciałoby się, by każdy okazał się być na wagę złota - tym bardziej więc róbmy odbitki, powiększenia na papierze. Często będziemy nasze obrazki i obrazy oprawiać w taki czy inny sposób, na przykład umieszczać w passe-partout, ramkach, ramach, antyramach. Będziemy tworzyli albumy rodzinne. Zdjęcia w owym „dokończonym” kształcie będziemy pokazywali bliskim, przyjaciołom, znajomym czy szerszemu gronu odbiorców. No i niech chwila pokazania takiej odbitki czy całej serii fotografii – moment przecież, w którym zdjęcie rozpoczyna autentyczne życie! - stanie się dla nas często chwilą szczególną, ba! może nawet odświętną..! Bo przecież przekazujesz językiem takiej czy takich fotografii jakąś treść, zarazem dostarczasz estetycznego przeżycia. Jednocześnie przedstawiasz nasze fotograficzne umiejętności. Czy to wówczas, gdy w trakcie niedzielnego spaceru po parku ze swoją połowicą wręczysz dziewczynie zrobiony jej tydzień wcześniej portret (wyobraź sobie, że znajduje się on w passe-partout na przykład..., a może w gustownej rameczce?), czy wtedy, gdy zaprosisz grono koleżanek i kolegów do swego domu, w którym ściany w jednym z pokoi ozdobiłeś pejzażami ukochanych Tatr czy Bieszczadów... Dbajmy o to, by nie zubażać kultury! Zaś odwrotnie – wzbogacać ją spokojną i przemyślaną twórczością artystyczną w tym naszym zapędzonym do granic ludzkiej wytrzymałości świecie
----------
Przy okazji:

Proszę pozwolić mi na JEDNORAZOWĄ kryptoreklamę, połączoną z podziękowaniem bogatce za nie byle jaką pomoc.smile
Książka KOŃ BY SIĘ UŚMIAŁ, CZYLI MÓJ PEEREL, wypaliła (nawet jak na dzisiejsze czasysmile, jest lubiana i ceniona.
Podam może link do 31 jej stronic. W ogóle liczy 121 stronic i zawiera 68 zdjęć-reprezentantów klasycznej fotografii czarno-białej,też mego autorstwa. Link:
tiny.pl/qkkrk----------
I nieco opinii Czytelników:
---
Longin Pietras (looo):

Dzisiaj z południową pocztą otrzymałem Twoją książkę. Nie mogłem sobie odmówić natychmiastowej lektury (ach ten rozbuchany konsumpcjonizm!). Znakomite spojrzenie na czasy PRL-u. Blaski i cienie tych czasów opisane wnikliwie, a co ważne, z charakterystycznym dla Ciebie ciepłem, odnoszącym się do ludzi. To ciepło zauważyłem już dużo wcześniej w Twoim fotografiach. Pięknie potrafisz pisać... tak o wielkich tego świata, milicjancie z Pragi-Północ, jak i o Cioci Adeli z IX Liceum. Chwała Ci Włodzimierzu za to. Do tego duża dawka humoru i dystansu do siebie. PRL miała wiele odcieni, ocena tamtych czasów nigdy nie zmieści się w ciasnych, czarno-białych ramach, co znakomicie wynika z Twojej książki. Dziękując, pozdrawiam Cię serdecznie i składam wyrazy szczerego szacunku.
---
(…wink Wszędzie,w całym cywilizowanym świecie,osobom takim jak Włodzimierz, za Ich dorobek, za sposób życia, za humanizm i ciepłą prawdę o człowieku zawartą w Ich pracach, okazuje się podziw i szacunek. (…wink Włodek,wyrazy szacunku!
----------------------------------------------------------------------
Marek Niedostatkiewicz:

A myślę ja sobie, że czasem niepozorne książki są prawdziwą kopalnią wiedzy o czasach minionych. Przykład? Proszę bardzo: W. Barchacza "Koń by się uśmiał, czyli mój Peerel". Książkę polecam młodszemu pokoleniu, dla którego tamte czasy to prehistoria
Paweł Papardelle:

Dotarła!!! Dziękuję Włodku za książkę, w dodatku z niespodzianką - dedykacją. Ja Ci dam człowieka orkiestrę - A tak na marginesie - miło powrócić w te durne czasy - sam nie rozumiem czemu. Dziękuję.
---
Serwus, bardzo ciepło mi się to czyta jeszcze nie skończyłem, bo mam ostatnio strasznego zajoba w pracy, ale do połowy doszedłem i jestem pod wrażeniem. (…wink Jak kiedyś mnie będzie stać, to sobie zamówię u Ciebie odbitkę "brydżysty" (jak go nazywam) - powiększenie takie minimum 50 x 60. Uwielbiam to zdjęcie. Pozdrówka, Paweł
---
(…wink Mnie szlag trafia, bo jak widzę jakie badziewiaki wydają albumy, a co jeden to mądrzejszy a co drugi to największy artysta... A Ty, chłop z takim dorobkiem, co mógłbyś ich wszystkich przykryć pierzyną z negatywów z jednego roku pracy musi myśleć o finansach, ograniczeniach i podobnych pierdołach...wstyd mi... Poziom żenady w zenicie - poziom głupoty w szczycie - wszędzie blaga modnie zwana marketingiem... a pies im mordę lizał! U nas to trzeba kopyta wyciągnąć, żeby coś osiągnąć Patrz, nawet do rymu mi wyszło... Czas spać po bardzo długim dniu, pozdrawiam cieplutko, P.
----------
Paweł Dutka Szambonur: 

peerel'a liznąłem tylko końcówkę, a książkę właśnie czytam i nie wiem czy śmiać się należy z absurdów czy płakać nad naszym losem że w takich czasach żyliśmy. Jedno jest pewne całe szczęście to już się dawno skończyło... Prawdopodobnie za parędziesiąt lat ktoś będzie się dziwił jak można było. 

Dziękuje za książkę z autografem i za świetne zdjęcia w niej...
---------------------------------------------------------------------
Bzowa Babuleńka: 

ja już zamówiłam.. i też będę tę książkę miała, która mimo iż na obce języki nie jest /chyba, jeszczewink/ przetłumaczona, już doczekała się sławy  poza naszą Ojczyzną 
Krzysztof Konecki:

Dziś poczta dostarczyła mi książkę. Czytam ją z wielkim ukontentowaniem  Zdecydowanie warto zainwestować w tę perełkę - świadectwo tamtych lat! Ja jako świadek tamtych lat (rocznik 1942) i, wg obowiązującego obecnie nazewnictwa, stary komuch i stalinowiec Wam to mówię. 
------------------------------------------------------------------
Artur Stefanowski:

Włodzimierzu, dzis odebrałem książkę ... dotarła wczesniej, ale nie było mnie w domu, podjechałem więc na pocztę i mam .. dziękuję za piękna dedykację ... obejrzałem, przejrzałem i już jestem szczęśliwy z jej posiadania ... no, może nie do końca, bo na razie zabrała mi książeczke żona ... bardzo tez jej spodobała się od pierwszego wejrzenia ... a wice o głębszych wrażeniach napiszę za czas jakiś ... pozdrawiam
Agata Koziak:

Książka jest bardzo ciekawie napisana - MISTRZU !
Serdeczne podziękowania Włodku
---------------------------------------------------------
Obserwuj wątek
    • wlodekbar Errata...i jeszcze kilka opinii(nie zmieściły się) 27.04.14, 02:05
      Link do 31 stronic książki niefortunnie połączył się z kreseczkami (tire...nie kojarzyć źle (tirówkasmile).Winien tak wyglądać oto: tiny.pl/qkkrk
      ----------
      Christiano Tesoressa:

...słowa wypowiadane przez kobiety, rodem z tejże epoki zasłyszane w telewizji, muzyka wyrazów. Tętniąca życiem atmosfera narracji towarzysząca podczas przeprawy przez stronice zasypane cudownym materiałem tak fotograficznym jak i tekstowym; czekałem bardzo długo na tę chwilę, aż wreszcie zebrałem się i ukończyłem lekturę niesamowitej książki, jednej z wielu w życiu przeczytanych...jednakże jak wyjątkowej.
      Jeśli czytając opowieść słychać jej muzykę a podzielność uwagi pozwala się skupić na tekście, a szumy i dźwięki dochodzące z otoczenia maja nikły wpływ na jego zrozumienie, można mówic o osiągnięciu sukcesu. Może nie tak wielkiego jaki osiągnął Autor, ale na tyle dużego aby zamknąć ksiazkę z uśmiechem na twarzy.
      Nie znam czasów PRLu z autopsji, ponieważ urodziłem się w 1984r aczkolwiek z lat młodości, zdjeć oraz opowieści św. pamięci Rodziców dane mi było przebrnąc przez ten okres, którego chyba żaden Polak nigdy nie zapomni. Pominę kwestie polityczne bo z polityki żem matoł jest... ale to co działo sie w tamtych czasach było swoiście niepowtarzalnesmile
      Odnośnie fotografii zamieszczonych w lekturze, hmmm... głębokie refleksje się nasuwały. Jak już pisałem powyżej o muzyce opowieści...czytając rozdział o wielkich artystach sceny muzycznej tj. Niemenie, Sewerynie oraz Klenczonie dziwnym trafem w myślach zaczęła mi lecieć pieśń Czesława pt.: ''Dziwny jest ten świat''...nie wiedzieć czemu, może to odnosnia do tamtego właśnie świata? Nie wychowałem sie bowiem na jego muzyce ani na żadnego z pozostałych, aczkolwiek czesto dane mi było ich słuchać. Powrót do przeszłości, nie do końca mojej ale tak ciekawej, że sam czuję się tak jak bym żył właśnie w tym okresie.
      Kultura wypowiedzi i przekazu Narratora, płynny czysto literacki język oraz stricte uderzający do czytelnika przekaz zbudowały niesamowity klimat tamtych chwil. Dopełniły go wspaniałe zdjecia reporterskie, których nie sposób jest zapomnieć nawet gdy zobaczy się je przez kilka sekund. Ja poświęciłem o wiele więcej czasu na ich kontemplację z racji tego iż sam zajmuje się fotografią i wiem jakie znaczenie ma dla Autora zawieszenie oka na Jego pracach a nie tylko bezuczuciowe przewracanie stron, na których się one znajdują.
      Niesamowity i bardzo poruszający okazał się być króciutki życiorys Ryszarda Kapuścińskiego, Ba! nawet zainspirował do checi odnalezienia jego ksiażki pt: ''Wojna Futbolowa''.
      Ciocia Adela też poruszyła zmysły, przypominając mi szkolne woźne z młodych szkolnych lat 
      Rewelacyjnie zostało pokazane życie oraz kryzysy codzienności ludzi będących najważniejsza cześcią powieści. Seria zdjęć z rozdziału ''PUSTE PÓŁKI'' zapadła mi najbardziej w pamięci, zwłaszcza mężczyzna z koszykiem nie kryjący pewnie zdenerwowania, iż niestety zakupił tylko worek maślanki, bo nic innego akurat nie było...
      Opowieść o profesorze języka polskiego natomiast rozbawiła solidniesmile
      Od momentu, w którym dowiedziałem się o książce napisałem do Pana Włodzimierza, iż pragnę ją zakupić (jedyna mozliwość otrzymania dzieła wprost z rąk autora, z dedykacja i autografemsmile Gdy przebrnałem już przez problemy z wysyłką oraz przelewem wreszcie wpadła ona w moje ręce...nie przeczytałem jej od razu, zostawiłem do samolotu, jednakże zmęczenie dało za wygraną i ksiażka musiała poczekać...aż do dziś, do dnia, w którym KOŃ BY SIE USMIAŁ!

Serdeczne podziękowania Włodku
      --------------------------------------------------------------------
      L Smykowska-Karaś Kawiarenka Kulturalno-Literacka:

Bezpośrednio u autora nabyłam książkę. To była dobra decyzja. Na minione czasy dobrze spojrzeć z pewnym dystansem. Gwarantuje to właśnie ta książka. Profesjonalne fotografie i lekki, momentami - dowcipny tekst uzupełniają się wzajemnie. Lubię, gdy zdjęcie, ilustracja odzwierciedla tekst, nie przepadam za ilustrowanymi abstrakcjami, pewnie to „pozostałość” z okresu dzieciństwa, czasu pochłaniania baśni z ładnymi obrazkami. I jeszcze jedno - Włodzimierz Barchacz, autor książki, dba o oryginalne dedykacje. To jakby oryginalny pieprzyk na wyśmienitej całości. Książkę polecam!
      Grzegorz Barczyk (barszczon):

Dobry wieczór smile Podwójnie dobry - przynajmniej dla mnie, bo po powrocie do domu zastałem przesyłkę z Twoją książką i dedykacją smile Dziękuję bardzo - książkę przeczytałem "od jednego kopa" smile a zdjęcia - choć znam je przecież z Twojego portfolio na Plfoto - podobają mi się jeszcze bardziej. Jeszcze raz bardzo dziękuję, zarówno za to, że zaproponowałeś mi kupno, jak i za dedykację. Kiedy kolejny tom? smile pozdrawiam
      Joanna Kozłowska (kiki123):

Dzięki za chwile wspomnień i relaksu smile)) Fajnie się czyta a każde ze zdjęć to materiał na godzinną kontemplację, wracają emocje, wspomnienia. Gratuluję jeszcze raz!
      Jan Wichrowski:

Wielkie dzięki, właśnie przyszły do mnie Twoje książki. Dziękuję za piękną dedykację.
      Przeczytałem I obejrzałem jednym tchem. I wzruszyłem się.
      Nad przeszłością w której żyliśmy, nad młodością, którą się cieszyliśmy.
      Andrzej Bersz:

Masz dobrą książkę i należy ją zarówno propagować, jak i sprzedawać! Zasługuje na to!

Wiesz Włodek, tak naprawdę młodzi w ogóle nie wiedzą, co to był PRL... a Twoje zdjęcia pokazują go uczciwie, bez przesady, bez ideologii, bez martyrologii.
      • bogatka1 Re: Errata...i jeszcze kilka opinii(nie zmieściły 27.04.14, 19:02
        Zawsze mnie raduje, gdy tutaj zaglądasz, bo poruszasz sprawy, które mnie także interesują.
        Co do tych akapitów, to pobierz program
        www.dobreprogramy.pl/Calibre,Program,Windows,24518.html
        Klikasz na tej stronie w zielony przycisk pobrania, i pobierasz asystenta Dobrych Programów do pobrania Calibre.
        Na swoim dysku klikasz w tego asystenta,
        na reklamie Wise klikasz u dołu w szary przycisk Nie zgadzam się
        i po tym nastąpi instalacja Calibre, trzeba też kliknąć na zgodę na warunki licencji.

A tutaj są screeny, jak zastosować Calibre:
        forum.eksiazki.org/calibre-f164/odstepy-miedzy-akapitami-i-wciecia-akapitowe-t9536.html
        Ale Tobie chyba o to chodzi:
        www.youtube.com/watch?v=l5AAubz93eg Tu obszerne wyjaśnienia, i po prawej pozostałe tematy dotyczące akapitu.

Dziękuję Włodku za link i interesujące recenzje, zachęciły mnie do kupienia Twojej książki, tym bardziej, że zdaję sobie sprawę, ile miałeś trudności przy samodzielnym redagowaniu i wydaniu.
        Gratuluję serdecznie za tę książkę, a przede wszystkim talentu i cierpliwości.
        • wlodekbar Re: Errata...i jeszcze kilka opinii(nie zmieściły 27.04.14, 19:28
          Dziękuję za miłe słowo i informacje smile
        • wlodekbar Bogatka, napisałem Ci maila... bt. 27.04.14, 19:59

• bogatka1 Re: Jak zmienić odstępy pomiędzy literami w OpOff 04.05.14, 17:06
      Pisz w tym temacie, bo gdy zakładasz nowe tematy, to nie mam powiadomień i dłużej czekasz na odpowiedź.

1.
      To moje gratulacje, ze sam doszedłeś,
      można spacjami, ale też bardziej szczegółowo dopasować w Format > Znaki
      przed pisaniem normalnym trybem trzeba wrócić do Format > Znaki i zmienić odstępy na 0,0.

https://oi61.tinypic.com/de5lw0.jpg

2.
      Natomiast nie wiem, o co chodzi w tym przeskakiwaniu, u mnie nic takiego nie występuje nawet po 20 kliknięciach w klawisz spacji.
      Do druku jest lepiej, aby akapity były ustawiane tabulatorem,
      a też wygodniejsze, niż spacją (długim klawiszem)

3.
      Cytuję:
      "Cyćko bez tych cyklistów, parafrazując Boya wink
      Autor: wlodekbar ☺ 03.05.14, 01:19
      Mam kłopot ze wstawieniem do pliku OO:

- nagłówka;
      - stopki
      - nrów stronic

Mą nieudolność zwalam ze wstydu na cyklistów i ich Boya-Żeleńskiego"

Wchodzisz tu
      i dla nagłówka najpierw wybierasz czcionkę i jej wielkość, lepiej (większa lub grubsza)
      a następnie po lewej w okienku wyboru formatowania klikasz numer nagłówka.

https://oi60.tinypic.com/2mdsdag.jpg

• bogatka1 Re: Jak zmienić odstępy pomiędzy literami w OpOff 04.05.14, 17:22
        Aby wybrać czcionkę na nagłówek, trzeba najpierw zaznaczyć w tekście ten wyraz lub wyrazy, które będą nagłówkiem.
        • wlodekbar Re: Jak zmienić odstępy pomiędzy literami w OpOff 04.05.14, 17:27
          Nie bardzo rozumiem smile
        • wlodekbar Re: Jak zmienić odstępy pomiędzy literami w OpOff 04.05.14, 17:34
          W końskiej książce zrobiłem nagłówek taki:

KOŃ BY SIĘ UŚMIAŁ; Włodzimierz Barchacz
          _____________________________________________________________________________

tyle,że mniejszymi literami w Wordzie; teraz pracuję na OO.

A stopka-też linia, przy czym nie do końca, a po prawej stronie nr strony...

Recenzja książki, która niedawno się pojawiła, KOŃ BY SIĘ UŚMIAŁ, CZYLI MÓJ PEEREL: fotokolaseum.pl/jaroslaw-kolasinski-wyliniala-grzywa-potrzasajac-stary-kon-sie-usmial/
        • wlodekbar Znalazłem klawisz Tab,który przesuwa mi... 04.05.14, 17:53
          ... pierwsze słowa o chcianych 10 znaków.
          • wlodekbar Errata:9 znaków,apotem dwa... 04.05.14, 18:07
            ...więc nie mogę trafić na 10 znaków.
      • wlodekbar Re: Jak zmienić odstępy pomiędzy literami w OpOff 04.05.14, 17:25
        Jak 2. Czyli tabulatorem,nigdy tego nie robiłem.smile
        • bogatka1 Re: akapit ustawiany tabulatorem w Open Office 04.05.14, 18:51
          Chodzi o ten klawisz po lewej stronie na klawiaturze, z dwoma przeciwnymi strzałkami i napisem Tab.
          Kliknięcie w niego powoduje przeskok o kilka znaków.

Więcej o tabulatorach także dziesiętnych jest w Pomocy, kliknij na górze w Pomoc albo w ikonkę pytajnika na niebieskim tle, i o tabulatorach zaczyna się na wysokości 2/3 po lewej stronie.
          • wlodekbar Re: akapit ustawiany tabulatorem w Open Office 04.05.14, 19:06
            Dziekuję.
          • wlodekbar I jeszcze jedno... 05.05.14, 00:28
            Po otwarciu pliku OO przestała się pojawiać liczba stronic. I przy ustawieniu każdej stronicy też nie ma jej numeru kolejnego.
            • bogatka1 Re: I jeszcze jedno... 05.05.14, 01:07
              Tam powyżej na sceenie jest z Menu Wstaw > Pola, zajrzyj u siebie, jak masz ustawione.

Z Pomocy:
              Tekst warunkowy przy numeracji stron

Jeśli dokument składa się z więcej niż jednej strony, można utworzyć warunkowe pole tekstowe wyświetlające słowo "strony" zamiast "strona" w połączeniu z polem numeracji stron.

1. Umieść kursor w miejscu, w którym chcesz umieścić numer strony.
              2. Wybierz Wstaw - Pola - Numer strony, a następnie naciśnij spację.
              3. Wybierz Wstaw - Pola - Inne, a następnie kliknij zakładkę Funkcje.
              4. Na liście Typ kliknij pozycję "Tekst warunkowy".
              5. W polu Warunek wprowadź tekst "Page > 1".
              6. W polu Wtedy wprowadź słowo "Strony".
              7. W polu W przeciwnym razie wprowadź słowo "Strona".
              8. Kliknij Wstaw, a następnie kliknij Zamknij.

Może przyda Ci się takie okienko na wierzchu, kliknij menu Format > Style i formatowanie.
              • wlodekbar :-) 05.05.14, 01:12
                Dziękuję Ci bardzo i smacznej nocki życzę smile
    • bogatka1 ale... ale... Tabulatory 19.05.14, 21:26
      Przykleiłam z Pomocy:

Wstawianie i edycja tabulatorów

Na linijce poziomej widoczne są tabulatory określone dla bieżącego akapitu. Aby zmienić układ tabulatorów, najpierw należy określić zakres zmiany:
      Zmiana tabulatorów dla wszystkich dokumentów: Wybierz
      Narzędzia - Opcje - OpenOffice.org Writer - Ogólne.

- Zmiana tabulatorów dla wszystkich akapitów w bieżącym stylu:
      Kliknij prawym przyciskiem myszy akapit w celu otwarcia jego menu kontekstowego i wybierz
      Edytuj styl akapitu, a następnie wybierz zakładkę Tabulatory.

- Zmiana tabulatorów dla jednego lub kilku akapitów:
      Zaznacz akapity, a następnie kliknij w odpowiednim miejscu linijki (na górze).

https://i60.tinypic.com/2ql8j91.jpg

Dalej zamieszczono instrukcje dotyczące wszystkich wymienionych wyżej przypadków.
      Tabulator można ustawić,
      - klikając w odpowiednim miejscu linijki na górze,
      - lub wybierając Format - Akapit - Tabulatory.

Obie metody powodują wprowadzenie zmian w bieżącym akapicie lub wybranych akapitach.

- Jednokrotne kliknięcie linijki powoduje ustawienie tabulatora z wyrównaniem do lewej strony. - Kliknięcie ikony tabulatora na linijce prawym przyciskiem myszy, powoduje wyświetlenie menu kontekstowego, z którego można wybrać typ tabulatora.
      - Aby ustawić więcej tabulatorów dziesiętnych jeden po drugim, należy klikać ikonę znajdującą się po lewej stronie linijki aż do wyświetlenia odpowiedniego typu tabulatora, a następnie kliknąć w odpowiednim miejscu linijki.

- Kliknij dwukrotnie linijkę. Zostanie otwarte okno dialogowe Akapit.
      - Kliknij dwukrotnie biały obszar na linijce. Spowoduje to ustawienie jednego tabulatora. Zostanie wyświetlone okno dialogowe Akapit z otwartą zakładką Tabulatory.

Przesuwanie tabulatorów na linijce
      Poszczególne tabulatory można przesuwać na linijce za pomocą myszy.

- Aby przesunąć kilka tabulatorów na linijce, przed kliknięciem tabulatora naciśnij klawisz Shift.
      - Aby przeciągnąć tabulator oraz wszystkie tabulatory na prawo od niego, podczas przeciągania należy trzymać naciśnięty klawisz Shift. Odstępy między tabulatorami pozostają niezmienione.

- Aby przesunąć tabulator i wszystkie tabulatory na prawo od niego, podczas przeciągania należy trzymać naciśnięty klawisz Ctrl. W efekcie odstępy między tabulatorami zmieniają się proporcjonalnie do odległości od marginesu.

Zmiana właściwości tabulatorów - Aby zmienić typ tabulatora, kliknij go na linijce, a następnie kliknij prawym przyciskiem w celu otwarcia menu kontekstowego.

Usuwanie tabulatorów - Aby usunąć tabulator, przeciągnij tabulator poza linijkę, trzymając naciśnięty przycisk myszy.

Zmiana ustawień domyślnych - Dodatkowe informacje o zmianie domyślnych tabulatorów można znaleźć, wybierając Narzędzia - Opcje - OpenOffice.org Writer - Ogólne.

Za pomocą menu kontekstowego linijki można zmienić wyświetlone jednostki miary. Zmiany obowiązują tylko do chwili zamknięcia pakietu OpenOffice.org i mają zastosowanie tylko do linijki, w której menu kontekstowym wprowadzono zmianę. Aby na stałe zmienić jednostki miary linijek, należy wybrać Narzędzia - Opcje - [Typ dokumentu] - Widok i tam wprowadzić żądane zmiany.
      • wlodekbar Jak zamienić plik... 25.05.14, 08:23
        ... Open Office na plik jpeg?smile
        • bogatka1 Re: Jak zamienić plik... 25.05.14, 11:58
          - Robisz screen strony zakładką z Open Office,
          - kadrujesz w Gimpie lub innym programie graficznym,
          - i zapisujesz jako .jpg
          • bogatka1 Re: Jak zamienić plik... 25.05.14, 12:01
            - Robisz screen strony z okładką z Open Office,
            > - kadrujesz w Gimpie lub innym programie graficznym,
            > - i zapisujesz jako .jpg
          • wlodekbar Jak zrobić screen pliku OO?:) bt 25.05.14, 15:44

• bogatka1 Re: Jak zrobić screen pliku OO?:) bt 25.05.14, 17:48
              pl.wikipedia.org/wiki/Print_Screen tu jest pokazane, gdzie jest klawisz PrtScr.

Masz na ekranie okładkę książki,
              - przyciskasz klawisz Print Screen, nic się nie dzieje, ale obraz ekranu masz już w schowku.
              - Otwierasz Gimp, Edycja > Wklej i widzisz okładkę książki,

- bierzesz narzędzie Kadruj, to jest ta ikonka wyglądająca jak skalpel, gdy najedziesz na nią kursorem, to jest w żółtej ramce podpowiedź, do czego służy.

- Przeciągasz po skosie nad samą okładką, poprawiasz przyleganie na węzłach kadru.
              - Naciskasz na klawiaturze Enter, i zostaje sama okładka.

- Plik > Wyeksportuj, przy nazwie dajesz .jpg, czyli np. okładka.jpg
              - Folder, w którym będziesz miał zapisaną okładkę, jest na szaro, w drugiej linijce od góry, zapamiętaj, gdzie zapisujesz.
              Może zapisz sobie ścieżkę, Np. dysk D:\Dane\Moje obrazy\książka.

- Na przycisk Wyeksportuj na dole trzeba czasem klikać dwa razy i potem jeszcze raz przycisk Wyeksportuj w okienku do ustawiania jakości.

- Aby nadać link- adres obrazka, otwierasz folder książka i klikasz przycisk Otwórz.

• wlodekbar Re: Jak zrobić screen pliku OO?:) bt 25.05.14, 17:58
                Ja zrobiłem inaczej.
                Wcisnąłem klawisz Ctrl i screen,kliknałem w gimpa, iotowzyłami sięwnim całaokładka.
                Gdy użyłem 'skalpela', zasłoniła j,częściowo,bo mniejsza, okładka,ale z częścią ekranu górną,gdzie są owe napisy,jakie widzimyu góry ekranu. Czyliwkleiłemwięcejniżokładkę. ...
                • bogatka1 Re: Jak zrobić screen pliku OO?:) bt 25.05.14, 19:27
                  Nie bardzo rozumiem,
                  bo po wykadrowaniu, powinna zostać sama okładka książki.
                  • wlodekbar Re: Jak zrobić screen pliku OO?:) bt 25.05.14, 21:39
                    Ja mam samą okładkę w OO.
                    Przeniosłem ją do pdf, pdf wrzuciłem do GIMPa, w GIMPie zmieniłem rozszerzenie na .jpg
                    i mam już taki plik.

Dziękuje smile
    • wlodekbar Przypisdplny, echh... :( 27.05.14, 21:38
      Z jednego przypisu dolnego powstały dwa,dwiejego części - na dwóch stronach.

Jak sobie z tym poradzić?smile
      • wlodekbar Przepraszam wimieniu zaprószonej klawiatury! ... 27.05.14, 21:40
        To dziwne słowo to dwa wyrazy: przypis dolny.

smile
        • wlodekbar Przepraszam, ale napisz może w dwóch zdaniach,... 28.05.14, 01:57
          ... w kilku punktach:

jak w pliku Open Office zrobić:

nagłówek,
          paginację,

no i poprawić rozdzieloną na 2 części na 2. stronach stopkę-odnośnik.

Mam też problem (w pierwszym, poprawionym już - "scalonym" odnośniku: jedynka zamieniłasię w dwójkę (1 na 2), a w ww.(następnym)widniejąprzed tekstem dwie trójki,pierwszej nie potrafie zniwelować).

Pozdrawiam Cię serdecznie, jeszcze raz przepraszając za pewne,no,marudzenie. Gdy korzystałem z Worda, było,pamiętam,łatwiej.

PS W poprzedniej książce,"końskiej", zrobiłem nagłówek:

Tytuł; imie, nazwisko. Pod tym linia ciągła.

I stopkę; linia ciągła, a po prawej - nr stronicy

Podobnie chcę i teraz zrobić.

Włodek
          • bogatka1 Re: Przypis dolny w Open Office i Nagłówek 28.05.14, 21:18
            Na razie zajrzyj tutaj:
            office.microsoft.com/pl-pl/word-help/wstawianie-lub-usuwanie-przypisu-dolnego-lub-przypisu-koncowego-HP001226522.aspx Wstawianie lub usuwanie przypisu dolnego lub przypisu końcowego

O Nagłówku już pisałam: zaznaczasz słowa, i klikasz na górnej belce w pierwszą roletę Zastosuj styl.
            Można mieć podręczne okienko z Nagłówkami, klikasz Format > Style i Formatowanie.
            • wlodekbar Dziękuję. bt 28.05.14, 21:26

• wlodekbar Re: Przypis dolny w Open Office i Nagłówek 29.05.14, 00:27
              Jak dotąd, poradziłem sobie z nagłówkiem (choć w innym miejscu rzecz znalazłem smile,może OO ma różne wersje z inna nieco stylistyką.

Przypisu dolnego nie scalonego jeszcze nie scaliłem.

Nie wiem, jak w naszym ojczystym Open Office jest z - paginacją. Pomoc OO nawala, "nie chce: informować, ponieważ nie ma w komputerze środowiska JAVA (co mi się wyświetla na ukazującej się tabliczce).
              • bogatka1 Re: Przypis dolny w Open Office i Nagłówek 29.05.14, 14:22
                Poczytaj jeszcze raz o Przypisach w office.microsoft.com/pl-pl/word-help/wstawianie-lub-usuwanie-przypisu-dolnego-lub-przypisu-koncowego-HP001226522.aspx
                "3. Aby zmodyfikować format przypisów dolnych lub końcowych, kliknij przycisk Uruchom okno dialogowe Przypisy dolne, a następnie wykonaj jedną z następujących czynności:
                · W polu Format numeracji kliknij odpowiedni format.
                · Aby użyć niestandardowego znacznika w miejsce tradycyjnego formatu numeracji, kliknij przycisk Symbolobok pola Znacznik niestandardowy, a następnie wybierz znacznik spośród dostępnych symboli.
                4. Kliknij przycisk Wstaw."

"Zmienianie formatu numeracji przypisów dolnych lub końcowych
                1. Umieść punkt wstawiania w sekcji, w której ma zostać zmieniony format przypisu dolnego lub końcowego. Jeśli dokument nie jest podzielony na sekcje, umieść punkt wstawiania w dowolnym miejscu w dokumencie.
                2. Na karcie Odwołania kliknij przycisk otwierający okno dialogowe Przypis dolny i przypis końcowy.
                3. Kliknij opcję Przypisy dolne lub Przypisy końcowe.
                4. W polu Format numeracji kliknij odpowiednią opcję.
                5. Kliknij przycisk Zastosuj"

Usuń zaznaczenie Dalszy ciąg przypisów końcowych na następnej stronie.

Pagina to po naszemu strona.
                Napisz dokładniej, o co chodzi, jaki masz problem w tym stronicowaniu.

Np.
                Formatowanie nagłówka i stopki

Możesz zastosować bezpośrednie formatowanie w tekście nagłówka lub stopki. Możesz też dopasować odstęp tekstu w odniesieniu do ramki nagłówka lub stopki lub zastosować krawędź dla nagłówka lub stopki.
                1. Wybierz Format - Strona i wybierz zakładkę Nagłówek or Stopka.
                2. Ustaw parametry odstępu które chcesz zastosować.
                3. Aby dodać krawędź lub cieniowanie do nagłówka lub stopki, kliknij Więcej. Otworzy się okno Krawędź/Tło.
                Aby dodać linię oddzielającą nagłówek i stopkę od zawartości strony, kliknij dolną krawędź kwadratu w części okna o nazwie Rozmieszczenie linii. Następnie wybierz styl linii w części Linia / Styl.
                Aby dopasować odstęp między zawartością nagłówka lub stopki i linią, odznacz Synchronizuj i wpisz wartość w polu Od dołu.

lub
                Korzystanie z różnych stylów numeracji stron

Do kilku stron należy zastosować styl numeracji rzymskiej, a do kolejnych inny styl.
                W programie Writer należy zdefiniować różne style stron. Pierwszy styl strony zawiera stopkę z polem numeru strony sformatowanym w cyfrach rzymskich. Kolejny styl strony zawiera stopkę z polem numeru strony sformatowanym w inny sposób.
                Oba style strony muszą być rozdzielone znakiem podziału stron. W programie Writer można skonfigurować automatyczne podziały stron lub też ręcznie wstawiać znaki podziału stron.
                Jeśli w wybranym stylu jako "Następny styl" ustawiono inny styl jako, na końcu strony pojawi się automatyczny podział strony.
                Na przykład dla stylu "Pierwsza strona" następnym stylem jest styl "Domyślny". Aby to wyświetlić, naciśnij klawisz F11, co spowoduje otwarcie okna dialogowego Style i formatowanie, kliknij ikonę Style strony, prawym przyciskiem myszy kliknij pozycję Pierwsza strona. Z menu kontekstowego wybierz pozycję Modyfikuj. Na zakładce Organizator widoczna będzie pozycja "następny styl".
                Ręcznie wstawiany podział strony można zastosować z lub bez zmiany stylu strony.
                Naciśnięcie kombinacji klawiszy Ctrl + Enter spowoduje wstawienie znaku podziału strony bez zmiany stylu.
                W przypadku wyboru opcji Wstaw - Ręczny podział, można wstawić ręczny podział stron z lub bez zmiany stylu lub też ze zmianą numeru strony.
                Od rodzaju dokumentu zależy, czy lepszym sposobem będzie wstawienie ręcznego podziału stron pomiędzy stylami stron, czy zastosowanie podziału automatycznego. Jeśli tylko jedna strona (tytułowa) ma mieć inny styl niż pozostałe strony, lepiej zastosować metodę automatycznego podziału stron:
                Aby zastosować inny styl do pierwszej strony
                1. Kliknij pierwszą stronę dokumentu.
                2. Wybierz Format - Style i formatowanie.
                3. W oknie Style i formatowanie kliknij ikonę Style strony.
                4. Kliknij dwukrotnie styl "Pierwsza strona".

do strony tytułowej zostanie zastosowany styl "Pierwsza strona", a do następnych stron zostanie automatycznie zastosowany styl "Domyślny".
                Teraz można na przykład wstawić stopkę tylko dla stylu "Domyślny" lub też wstawić stopki do obu stylów, ale z innym formatowaniem pól numeru strony.
                Aby zmienić ręcznie wstawiony styl strony
                1.Kliknij początek pierwszego akapitu strony, gdzie zastosowano inny styl strony.
                2.Wybierz Wstaw - Ręczny podział. Zostanie wyświetlone okno dialogowe Wstaw podział.
                3.W polu Lista stylów wybierz styl strony. Można także ustawić nowy numer strony. Kliknij przycisk OK.
                Wybrany styl strony będzie zastosowany od bieżącego akapitu do następnego podziału strony ze stylem. Może zajść konieczność wcześniejszego utworzenia nowego stylu strony.

Tematy pokrewne

Wstawianie numeru strony do stopki
                Nagłówki i stopki
                Zmienne style stron parzystych i nieparzystych
                Tworzenie stylu strony w oparciu o bieżącą stronę
                Wstawianie nazwy i numeru rozdziału w nagłówku lub stopce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka