polnaro Re: A mnie się marzy wiosna... 21.01.09, 12:16 Trzyma kobieta pion, pozazdrościć. Gdzie znaleźć taką modelkę? Odpowiedz Link
polnaro Re: A mnie się marzy wiosna... 01.02.09, 20:42 Marzyć, pragnąć, wyobrażać sobie i...czekać, wciąż jeszcze..., a tymczasem, nie ma co... ćwiczmy, ćwiczmy. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: A mnie się marzy wiosna... 02.02.09, 00:48 Teraz bardziej mi pasuje ćwiczenie umysłu, niż wysiłek fizyczny. Wspólnie z Jolą piszemy bajkę ilustrowaną na forum Też możemy. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: A mnie się marzy wiosna... 02.02.09, 22:26 "W tym tygodniu będzie dość sucho i z przejaśnieniami. Na południu kraju zacznie wiać halny, który przyniesie w cieniu nawet 12 stopni ciepła. Zima wróciła do nas dosłownie na kilkadziesiąt godzin i w tym tygodniu już jej nie zobaczymy. Arktyczne masy powietrza opuszczają naszą część kontynentu, a w zamian za nie pojawia się dużo łagodniejsze powietrze z zachodu i południa." Odpowiedz Link
bogatka1 Re: A mnie się marzy wiosna... 21.02.09, 15:42 ...a tymczasem lutowa zima panoszy się na całego. Dzisiaj około 20 stopni na minusie, na wieczór zapowiadane załamanie pogody: "W nocy i jutro w ciągu dnia bardzo intensywne opady śniegu wystąpią na zachodzie i północy Polski. Może tam spaść nawet 20-30 cm śniegu. W okresie zimowym przejście z mroźnej do ciepłej pogody zawsze poprzedzone jest wizytą frontu atmosferycznego, który przynosi cały szereg bardzo gwałtownych zjawisk. To właśnie z nimi będziemy mieć do czynienia jutro przez cały dzień. Załamanie pogody rozpocznie się już dzisiejszego późnego wieczora na zachodzie Polski. Tam rozpoczną się bardzo intensywne opady śniegu, przeważnie o charakterze ciągłym. Do jutrzejszego poranka strefa śnieżyc obejmie już całą zachodnią część kraju i nadal będzie postępować w kierunku wschodnim. Do godzin wieczornych opady nie dotrą do województw wschodnich i południowo-wschodnich, w tym rejonu Karpat, gdzie słabo będzie wiać halny. Nadal najmocniejsze opady występować będą na zachodzie i północy Polski. Po południu ociepli się do 0-1 stopni i śnieg zacznie powoli przechodzić w deszcz ze śniegiem i niewykluczone, że także w sam deszcz. Silniejszy wiatr z południa może przynosić zawieje i zamiecie. Przy dodatniej temperaturze śnieg będzie bardzo mokry i ciężki, dlatego może powodować uszkodzenia linii energetycznych, drzew i budynków. Należy odśnieżać dachy na bieżąco. W nocy z niedzieli na poniedziałek (22/23.02) opady śniegu, miejscami w postaci śnieżyc, spodziewane są już w całym kraju. W poniedziałek (23.02) wraz z odwilżą nadal będzie mocno padać, ale tym razem już przelotnie. Rodzaj opadów będzie zależny od temperatury, a więc głównie będzie to śnieg i deszcz ze śniegiem. Na zachodzie kraju do poniedziałkowego (23.02) poranka spadnie przeważnie od 5 do 20 centymetrów śniegu, a lokalnie do nawet 30 centymetrów. Obfite opady będą powodowały znaczne utrudnienia na drogach, dlatego jeśli nie musimy, to nie wyruszajmy w podróż samochodem. Odwilż będzie postępować w nowym tygodniu, chociaż zdarzą się jeszcze dni z temperaturami ujemnymi." Odpowiedz Link
bogatka1 Re: A mnie się marzy wiosna... 26.02.09, 21:09 ...kliknij. SPRING (VIVALDI FOUR SEASONS)- Graficzny efekt, polegający na powolnym wyostrzeniu kontrastu, rozmyciu, śnieg na kwiatach Odpowiedz Link
polnaro Re: A mnie się marzy wiosna... 27.02.09, 20:35 Cudowne, naprawdę. Pomarzyć tylko mogę na razie, bo śniegu tu u mnie dalej po pas. Jeszcze raz.... Odpowiedz Link
bogatka1 Re: A mnie się marzy wiosna... 27.02.09, 20:48 Więc Polnaro, jednoczę się duchem z Tobą w końcu tej zimy. U mnie jest podobnie, jeszcze dzisiaj rano dopadał śnieg. Z zimą jest podobnie jak z jesienią: cieszy tylko na początku. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: A mnie się marzy wiosna... 01.03.09, 11:55 Pory roku uległy przesunięciu i początek marca to początek wiosny. I to by się sprawdzało z tym, co pisze Małgosia, która na spacerze wypatruje już zwiastunów wiosny. Ale to w DE. Na Śląsku i bardziej na wschód jeszcze jej nie ma, to raczej typowe przedwiośnie, śnieg znika powoli, odkrywają się miejscami chodniki. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: A mnie się marzy wiosna... 01.03.09, 22:30 Idzie,idzie ta kapryśna Pani Wiosna,wielkimi krokami,dzisiaj spotkałam tą Panią na spacerze Nawet śpiącą sowę spotkałam Odpowiedz Link
bogatka1 Re: A mnie się marzy wiosna... 01.03.09, 22:53 Delwo, dzięki za te bazie nad wodą i krokusy cudne oraz bluszcz na ścianie... co prawda daleko, ale i do nas dojdzie Odpowiedz Link
bogatka1 Od 1 marca meteorologiczna wiosna 02.03.09, 01:56 "Jak wyglądają wiosenne dni w Polsce? 1 marca każdego roku rozpoczyna się meteorologiczna wiosna, dokładnie na 20 dni przed początkiem astronomicznej wiosny. Zanim więc będziemy obserwować pełne przebudzenie się z zimowego snu fauny i flory warto sprawdzić, gdzie wiosna jest najcieplejsza i przychodzi najwcześniej. Według danych NOAA okazuje się, że pod względem temperatury termiczna wiosna najwcześniej rozpoczyna się na Ziemi Lubuskiej, Dolnym Śląsku, Opolszczyźnie i w Wielkopolsce, przed 25 marca; w pozostałych regionach zachodniej, środkowej i południowej Polski do 30 marca; na północy i wschodzie około 5 kwietnia. Najpóźniej termiczna wiosna rozpoczyna się na wschodnim Pomorzu, Warmii, Mazurach i na Podlasiu, do 10 kwietnia. Na wschodzie Polski termiczna wiosna trwa średnio 30 dni, natomiast na zachodzie o 10 dni dłużej. Wiosennym biegunem zimna jest nie tylko Suwalszczyzna, ale również Bory Tucholskie i Bieszczady. Wszędzie tam średnia temperatura przez 3 miesiące nie przekracza według normy wieloletniej 7 stopni. Najcieplejszymi miejscami wiosną są Ziemia Lubuska, Dolny Śląsk, Opolszczyzna, Małopolska i Podkarpacie, gdzie średnia temperatura utrzymuje się na poziomie 8,5 stopnia. Wiosna zawsze kojarzy się nam z pogodnym niebem, ale nie wszędzie ta pora roku jest równie słoneczna. Najmniejszą liczbę dni pogodnych wiosną w ostatnich kilkudziesięciu latach notowano na Ziemi Lubuskiej, Dolnym Śląsku, Pomorzu i Kujawach. Natomiast najpogodniejsza wiosna panuje w Małopolsce, na Podkarpaciu i Lubelszczyźnie. Warto wspomnieć także o pochmurnej stronie wiosny. Najwięcej pochmurnych dni o tej porze roku notuje się na Dolnym Śląsku, w Wielkopolsce, na Górnym Śląsku i na terenach podgórskich. Najmniej pochmurnych dni notuje się z kolei w północnej połowie Polski. Wiosna to okres pierwszych upałów, ale często występują też przymrozki. Najwyższą temperaturę podczas wiosny meteorologicznej zanotowano w Lublinie na Lubelszczyźnie 25 maja 1956 roku - plus 35,7 stopnia. Najniższa temperatura z kolei pojawiła się 1 marca 1963 roku w Rzeszowie na Podkarpaciu - minus 30,9 stopnia." www.twojapogoda.pl Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: Od 1 marca meteorologiczna wiosna 02.03.09, 18:05 Wybieram się do kraju,koniec marca i wiem,że będzie wtedy prawdziwa wiosna,zamówiłam pogodę IMG]http://i40.tinypic.com/24g84ll.gif[/IMG] Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: Od 1 marca meteorologiczna wiosna 02.03.09, 18:08 A dlaczego nie wkleiło mi sie słoneczko? buuu IMG]http://i40.tinypic.com/24g84ll.gif[/IMG] Odpowiedz Link
bogatka1 Re: A mnie się marzy wiosna... 02.03.09, 19:42 Rozumiem, jakie to emocje, kiedy się wraca do kraju choćby tylko na tydzień. Wspomnienia, reisefiber i radość. Pogoda musi być, tym niemniej weź cieplejsze ubranie. Kilka lat temu zmarzłam przeraźliwie na przełomie kwietnia i maja. Pojechałam na wesele bez kurtki, bo zapowiadała się ciepła wiosna. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: A mnie się marzy wiosna... 02.03.09, 21:02 Oczywiście,że wezmę kurtkę-na wszelki...... Tak,bardzo sie cieszę,że jadę do swoich,wprawdzie nie będzie to urlop wypoczynkowy,tylko praca,będziemy remontować Mamy mieszkanie,ale żadna praca mnie nie przeraża Odpowiedz Link
bogatka1 Re: A mnie się marzy wiosna... 03.03.09, 01:11 Skoro już jest ta meteorologiczna, to znalazłam interesujący gotowiec na początek wiosny. Śniegu w Pszczynie dużo ubyło, widać jego chwalebną tendencję do znikania na ament i jutro może chodniki będą już bez śniegu. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: A mnie się marzy wiosna... 03.03.09, 18:34 Piękna ta Wenus,słońce razi ją w oczy,dlatego zasłoniła się ręką Pięknie i dyskretnie przysłonieta przez gołąbka,to wiosna sie budzi z zimowego snu Odpowiedz Link
bogatka1 Re: A mnie się marzy wiosna... 03.03.09, 20:48 Zastanawiałam się właśnie, dlaczego w ten sposób osłania oczy. Właśnie, Delwo, słońce pasuje, bo są ranne zorze. Może też rozleniwienie po śnie. Jej się nie śpieszy, przyjdzie o właściwym czasie, a kiedy już będzie, to przyjmiemy, że normalka, a ona tylko przelotem. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: A mnie się marzy wiosna... 16.03.09, 10:07 za kilka dni już kalendarzowa, prognozy na ten tydzień są białe, dzisiaj na wschodzie pada śnieg. 29 marca zmiana czasu na letni, będzie dłuższe popołudnie. Stąd ta piwonia majowa. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Pierwszy dzień wiosny kalendarzowej 21.03.09, 16:51 nasza-klasa.pl/dzien_wiosny prezent za topienie marzanny. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: Pierwszy dzień wiosny kalendarzowej 24.03.09, 21:42 Marzy mi się marzy,trochę słońca i ciepełka,zapachu kwiatów i ptasich treli Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Pierwszy dzień wiosny kalendarzowej 25.03.09, 22:02 To dla Ciebie Delwuniu znalazłam ten wiosenny widok: Odpowiedz Link
bogatka1 Re: A mnie się marzy wiosna... 26.03.09, 03:34 <<Anna Kamieńska __ Śmieszne >> - Jak to jest być człowiekiem? - spytał ptak. - Sama nie wiem... być więźniem swojej skóry a sięgać nieskończoności być jeńcem drobiny czasu a dotykać wieczności być beznadziejnie niepewnym i szaleńcem nadziei być igłą szronu i garścią upału wdychać powietrze dusić się bez słowa płonąć i gniazdo mieć z popiołu jeść chleb lecz głodem się nasycać umierać bez miłości a kochać przez śmierć - To śmieszne - odrzekł ptak wzlatując w przestrzeń lekko. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: Bzy i inne kwitnące 13.05.09, 23:11 Czyli cudna kolorowa i pachnąca wiosna Odpowiedz Link
bogatka1 Re: A mnie się marzy wiosna... 14.05.09, 18:16 Witam Delwuniu po powrocie. Lubię Twoje zdjęcia ze spaceru. Ochłodziło się na kilka dni. Nie narzekam na chłodnych ogrodników, bo nie mam działki. W dodatku taka pogoda jest dla mnie akuratna, a żar tropików wolę oglądać w TV. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: A mnie się marzy wiosna... 15.05.09, 19:44 Cudna łąka stokrotkowa a upałów też nie lubię,działki tez nie mam U mnie popadało z rana,troche wiało,ale już się uspokoiło,jutro jadę na spotkanie z wiosną rowerem oczywiście Odpowiedz Link
bogatka1 Re: A mnie się marzy wiosna... 17.05.09, 15:50 Dzisiaj w niedzielę po południu też pewnie będziesz na spacerze, u mni niebo mało malownicze, bo bezchmurne, ptaki świergolą, bo mają gniazda w koronach klonów pod oknami. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: A mnie się marzy wiosna... 17.05.09, 19:18 To jest mak Bogatko? cudny! Byłam wczoraj i dzisiaj po popołudniu z rana padało,ale potem zrobiło sie nawet miło. Dziko rosnący łubin cudnie zakwitł Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Rogownica R 18.05.09, 10:00 Dziękuję Delwuniu za zdjęcia, lubię te klimaty. Ten żółto kwitnący krzew wygląda jak forsycja. Majowa łąka to całe bogactwo wiosny. Pamiętam, jak trzeba było obrywać płatki kwiatkom do sypania z koszyczka w procesjach kościelnych i zawsze było mi szkoda tych obdartych kwiatków. Te i powyżej czerwony kwiatek to Kuklik szkarłatny (Geum coccineum) – gatunek byliny należący do rodziny różowatych, niektórzy nazywają go płomykiem. pl.wikipedia.org/wiki/Rogownica_Raciborskiego - to do foto poniżej: Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: Rogownica R 25.05.09, 20:35 Mój odwieczny problem,to nazwy kwiatów,kocham wszystkie,ale nie wiem jak się nazywają,pamietam przez chwilę,potem ulatuje z pamięci Czy to nie cudny widok? Jak wiosna to i bociany. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: Rogownica R 25.05.09, 20:36 Dziękuję za 'rogownicę' Bogatko,pewnie i tak zapomnę,ten typ tak ma! Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Delwuniu, piękne klimaty... 25.05.09, 21:25 Ten mur opleciny pnącymi różami, te ciemne wejścia otwarte, ciekawe gdzie prowadzą... Różnnią się kolorem drzwi, jakby to miejsce ktoś niedawno remontował. I żółte kwiaty. Zagadkowy, jakby zaczarowany ogród. Bocian urodziwy, w tle kwitnące śliwy, to młodość. Twoje wpisy są zawsze interesujące. Także nie znam wszystkich kwiatów, więc czasem zaglądam do Wikipedii. Odpowiedz Link