Dodaj do ulubionych

sezon piernikowy otwieram :)

30.09.09, 11:38
Właśnie obieram ostatnie węgierki z myślą o powidłach śliwkowych specjalnie do
piernika smile

Skoro dostałam rok temu taką piękną dedykację:
forum.gazeta.pl/forum/w,48129,84954304,87340244,Re_piernik_staropolski_specjalna_dedykacja_dla.html
to w tym poczułam się w obowiązku wcześniej rozpocząć przygotowania smile
Obserwuj wątek
      • pani.serwusowa Re: sezon piernikowy otwieram :) 01.10.09, 18:20
        To musze odkopac dokladny przepis. Mam mikro lodowke i
        przechowywanie ciasta moze byc dla mnie problematyczne - czy jesli
        nie bedzie mrozow u mnie, to moge ciasto trzymac w drewutni? wink Tzn.
        mam shed - taki drewniany domek-schowek na zewnatrz domu.
        • arim28 Re: sezon piernikowy otwieram :) 03.10.09, 19:01
          Zajrzalam do tego watku po pierrnik i znalazlam przepis, ktory mam
          juz od 6 lat i z powodzeniem wypiekam piernik jako moje ciasto
          pokazowe big_grin
          Wprowadzilam tylko jedna zmiane - dodaje smietane zamiast mleka.
          Nie lubie z mlekiem, ze smietana jest wilgotny i smaczniejszy.
          A i moje ciasto nie lezakuje, nie mam tego w przepisie.
          W tym roku schowam na kilka dni i zobacze jaka bedzie roznica.

          I jeszcze jedno - ja swoj upieczony i polany czekolada piernik
          obsypuje wiorkami kokosowymi. Fajnie wyglada.

          Mam do Was pytanie. Jakich uzywacie przypraw?
          Mialam jedna sprawdzona ale w tym roku okazalo sie, ze jest
          nieosiagalna i teraz szukam cos podobnego.
          • julsza Re: sezon piernikowy otwieram :) 21.10.09, 23:40
            arim28 napisała:

            > A i moje ciasto nie lezakuje, nie mam tego w przepisie.
            no nie ta sekcja - my jestesmy z sekcji piernika staropolskiego i on
            musi lezakowac przynajmniej 4 tygodnie (no, moze 2)

            > W tym roku schowam na kilka dni i zobacze jaka bedzie roznica.
            kilka dni??? kilka dni to on upieczony i przelozony lezakuje i sie
            przegryza smile

            > Mam do Was pytanie. Jakich uzywacie przypraw?
            > Mialam jedna sprawdzona ale w tym roku okazalo sie, ze jest
            > nieosiagalna i teraz szukam cos podobnego.
            ale skad mamy wiedziec, co jest podobne do Twoich?
            ja kamisa i dr oetkera
      • julsza Re: sezon piernikowy otwieram :) 21.10.09, 23:42
        fettinia napisała:

        > ten piernik ma tradycje rownie dluga co forum a ja jeszcze go
        nigdy nie
        > robilambig_grin chyba czas wreszcie zrobic-ale i tak chyba ciut poznobig_grin

        na co za pozno??? nie wykrecaj sie!!!
        chociaz w sumie ja swoj bede wiozla pociagiem do Z. jakos tak 23
        (lub nawet 24) grudnia rano, wiec jakbys gdzies stala na dworcu to
        Ci przez okno podam - tylko nie pamietam doklanie trasy pociagu wink
    • holenderska Re: sezon piernikowy otwieram :) 30.09.09, 20:19
      Jeny pierniczek jest swietny.Naprawde polecam ja juz bede robic 3 raz w tym
      rokusmile a mialam zrobione i pierniczki i piernik przelozony powidlamismilePiernik
      skonczyl sie jakos w koncowce stycznia.A pierniczki
      czesciowo do maja sie zachowaly i nadal byly cacysmilePolecam.
    • ewajer Re: sezon piernikowy otwieram :) 30.09.09, 21:09
      mój piernik już się przegryza. Zagniotłam go w ostatnią niedzielę września. W
      tamtym roku zrobiłam go pierwszy raz. I w tym powtórka, A pewnie stanie się
      świąteczną normą.
      Bo inne ciasta są zwyczajne, a ten piernik jest prawdziwie świąteczny.
      Pozdrawiam, Ewa
      • cafe_tee piernik a ślub 01.10.09, 14:36
        u mnie piernik też już "nastawiony"smile)))))

        Zawsze jak go zagniatam, to przypominam sobie opowieści mojej babci. Za każdym
        razem, kiedy babcia szykowała piernik, mówiła mi, że "dawniej" - kiedy się
        rodziła dziewczynka, zagniatano piernik, i stał on do jej za mąż pójścia, czyli
        17 do 20lat. Bo potem to już "stara panna" była wink Potem z tego ciasta pieczono
        piernik na weselisko.
        Kurcze - 20 lat. Ciekawe gdzie ja trzymałabym tego dziadatongue_out
        No ale kiedyś były tzw. komory - i nikomu nie przeszkadzał, jak stał w kącie.
    • aleksandra999 udany eksperyment kulinarny 04.10.09, 17:03
      powidła śliwkowe do piernika już mam usmażone, ale że śliwki świeże się jeszcze
      ostatnio po domu walały to zostały pokrojone w połówki obtaczane w cukrze
      pudrze, obsypane cynamonem , mąką i wetknięte ile wlazło to foremki z ciastem
      piernikowym.......... potem do piekarnika, wyszło mniamuśnie
    • alinka_li Re: sezon piernikowy otwieram :) 06.10.09, 16:00
      W tym roku chyba i ja się przyłączęsmile Kupiłam już wielki słój miodu gryczanego
      na tą okazję. Mam nawet fajny gliniany garnek który by się nadał, ale jest mały
      problem: gdy nastawiłam w nim ogórki na małosolne to okazało się, że delikatnie
      przepuszcza na dnie, po nocy zawsze trochę soku wyciekło. Czy ciasto piernikowe
      też może wypłynąć/puścić jakąś wilgoć? Czy nie ryzykować i ciasto trzymać w
      plastikowej misce?
      • julsza Re: sezon piernikowy otwieram :) 21.10.09, 23:45
        almohada napisał:

        > a ja w tem weekend planuję pieczenie światecznych pierników! W
        > tamtym roku upiekłam na 3 tyg przed świętami, zapakowałam do
        puszek,
        > ale dobre oakząły sie dopiero na Wielkanoc...
        dodaj amoniak - beda miekkie bez czekania
    • melka133 Re: sezon piernikowy otwieram :) 16.10.09, 22:24
      a ja proszę o poradę
      wymyśliłam sobie że zrobię w tym roku takie coś, znalazłam w poprzednim roku ale
      było już za późno
      pierniki robiłam już z tego przepisu, twarde jak kamień ale w puszcze miękną,
      zresztą twarde są bardzo smaczne (jak ciasteczka korzenne z ikea wink )
      natomiast mam kilka wątpliwości
      1) skąd wziąć taki celofan do zapakowania? tylko kwiaciarnia przychodzi mi do głowy
      2) czy w tym celofanie pierniczki zmiękną? jak się ma lukier do mięknięcia?
      3) może lepiej pozwolić im najpierw przerodzic się z ciasteczek w pierniki w
      puszcze a potem zrobić choinki i zapakować?
      ot tak technicznie mnie naszło
      • julsza Re: sezon piernikowy otwieram :) 21.10.09, 23:48
        melka133 napisała:

        > pierniki robiłam już z tego przepisu, twarde jak kamień ale w
        puszcze miękną,
        > zresztą twarde są bardzo smaczne (jak ciasteczka korzenne z
        ikea wink )
        > natomiast mam kilka wątpliwości
        co do miekkosci - rada jak wyzej - po dodaniu amoniaku pierniczki
        beda miekkie

        > 1) skąd wziąć taki celofan do zapakowania? tylko kwiaciarnia
        przychodzi mi do g
        > łowy
        kwiaciarnia lub gieldy kwiatowe

        > 2) czy w tym celofanie pierniczki zmiękną? jak się ma lukier do
        mięknięcia?
        watpie, by zmiekly, bo nie zapakujesz ich tak szczelnie jak w puszce
    • serenissima1 Re: sezon piernikowy otwieram :) 17.10.09, 20:22
      Witam piernikożerców!
      W przyszłą sobotę "nastawiam" ciastosmile Piernik piekę od lat. Dzielę ciasto na
      dwie części: jedna przyprawiona jak w przepisie służy do wypieku piernika z
      powidłami. Drugą ostrzej przyprawiam dodając jeszcze paprykę , pieprz i imbir. Z
      tego ciasta piekę rrrrrrrrozgrzewające drobne pierniczki, które po upieczeniu
      przechowuję w metalowych puszkach. W ubiegłym roku kiedy w grudniu
      przygotowywałam puszki okazało się, że w jednej z nich jest jeszcze
      kilkadziesiąt pierniczków z poprzedniego roku. Przeleżały się rok i przyznam -
      wcale się nie chwaląc wink- że były po prostu cudownie, rozkosznie, wspaniałe!
    • serenissima1 Re: sezon piernikowy otwieram :) 17.10.09, 20:43
      Bardzo gorąco polecam!
      Piernik ten ma wiele zalet:
      1. Wyśmienity smak!!!
      2. Wygoda: zarówno przygotowanie ciasta jak i pieczenie odbywa się PRZED
      kuchennym szaleństwem świątecznych przygotowań wink
      3. Piernik lub pierniczki mogą być (i są!) świetnym, niezobowiązującym prezentem
      świątecznym dla znajomych.
      4. No cóż...... jeśli upieczesz dostatecznie dużo, słodko-korzenny smak świąt
      towarzyszyć Ci będzie jeszcze długo po świętachwink
    • julsza Re: sezon piernikowy otwieram :) 21.10.09, 23:36
      pasqoodnikowo napisała:

      > to w tym poczułam się w obowiązku wcześniej rozpocząć
      przygotowania smile


      tak cichcem... kiedy ja na wakacjach!!! tongue_out
      musze dokupic kilka rzeczy - jak sie robi z 3 porcji to trzeba
      przytargac troche do domu i do konca pazdziernika na pewno zrobie
      ciasto
    • joanna784 czy aby nie za późno? 10.11.09, 14:48
      obiecałam sobie że w tym roku piernik zrobię, bo tak smakowicie o nim piszecie. tyle że przypomniałam sobie dzisiaj,a tu widzę że wy już się za niego wzięłyście. więc pytanie mam takie czy jeśli się na dniach za niego wezmę to się wyrobię do świąt? może jakieś wskazówki, linki dla początkujących? smile
    • pasqoodnikowo właśnie upiekłam :) 20.12.09, 22:17
      Z półtorej porcji ciasta wyszły mi 4,5 blachy piernikowego ciasta.
      Pachnie jak najęte. Pokroiłam w kwadraty i stygnie. Wyszło 18 część,
      więc będzie 6 pierników smile Muszę chyba od mamy przywieźć jeszcze
      powideł śliwkowych, bo moich nie starczy...

      ps. spróbowałam kawałeczek - pyyyyyyyyyyyycha!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka