Dodaj do ulubionych

Potrawka z kurczaka

18.01.10, 21:25
Przypomniał mi się przepis Szalonego Kucharza na potrawkę z kurczaka.
Zajrzałam do galerii, wyszukiwarka wypluła, to na pewno ten wątek.

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,99186818,99186818.html
Ale jak klikam, to wychodzi "Wiadomość o podanym numerze nie istnieje lub
została skasowana" sad(

Czy ktoś ma ten przepis skopiowany/ zapisany? Pięknie proszę.
Obserwuj wątek
    • krysia2000 Re: Potrawka z kurczaka 18.01.10, 21:59
      Ja mogę podać z pamięci, bo też nie zapisałam. Leciało jakoś tak:

      - korona z kurczaka (pierś na mostku)
      - 2 duże marchewki
      - 1 duża pietruszka
      - 1 seler
      - liść pora
      - sól, pieprz

      Z podanych składników ugotować rosół. Jakieś 45minut, do godziny, żeby warzywa nie rogotowały się nadmiernie. Ostudzony odcedzić i odfiltrować. Liść pora wyrzucić. Odłowione warzywa pokroić w kostkę. Z piersi zdjąć skórę i oskubać z mięsa, na kęsy. Oprócz tego nasączyć sobie garści rodzynek.

      Sos:

      - biała zasmażka (łyżka masła i łyżka mąki);
      - rosół
      - sok z cytryny
      - sól, cukier do smaku
      - słodka śmietana

      Na słabo-średnim ogniu, do jasnej zasmażki dolewać po warząchwi rosołu i rozprowadzać na gładko, aż do osiągnięcia pożądanej gęstości i objętości sosu. Dosmaczyć według uznania sokiem z cytryny, solą i cukrem. Zabielić śmietaną. Dodać rodzynek i pogotować je trochę, żeby nasiąkły sosem. Do sosu dołożyć warzyw i mięsa, wymieszać delikatnie i łagodnie podgrzać. I tyle. Do tego ryżyk.

      Ściśle proporcji się trzymać nie trzeba, bo to żarełko domowe i ma być tak, jak się lubi. Jedna marchewka w tą czy tamtą stronę różnicy nie czyni. Można też na girce zrobić potrawkę, ale będzie odpowiednio tłustsza i ciemniejsza ze względu na mięsko.
      • at.at Re: Potrawka z kurczaka 18.01.10, 22:20
        Dziękuję bardzo! Jutro będzie na obiad smile
    • idealnapanidomu29 Re: Potrawka z kurczaka 18.01.10, 23:03
      1 kurczak (ok. 1 kg), 1 marchew, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 1 łyżka mąki,1/2 szklanki śmietany, sok cytrynowy lub kwasek cytrynowy, sól, 2 —3 łyżki drobno posiekanego koperku lub zielonej pietruszki.

      Oczyszczonego kurczaka umyć, podzielić na połówki lub ćwiartki, zalać niewielką ilością gorącej wody i gotować. Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać i dodać do kurczaka — razem ugotować. Kurczaka ostudzić, oddzielić mięso od kości i pokrajać w kawałki. Włoszczyznę wyjąć z wywaru. Marchewkę pokrajać w plasterki. Śmietanę rozmieszać z mąką, rozprowadzić niewielką ilością gorącego wywaru, dodać pokrajane mięso i marchewkę, doprawić solą i sokiem cytrynowym lub kwaskiem cytrynowym, zamieszać i zagotować. Podawać z ryżem lub ziemniakami.
    • gumisia02 Re: Potrawka z kurczaka 19.01.10, 09:34
      Miałam do Was uderzyć dokładnie z tym samym wołaniem o pomocsmile Jakże byłam
      sfrustrowana, kiedy przygotowana do pracy nie mogłam odnaleźć tego przepisu!
      Szalony Kucharz przepadł w eterze, ale mamy teraz Ciebie kochana Krysiu wink
      Serdecznie dzięki za pomoc. Odpalam wrotki i lecę na bazarek po komponenty big_grin

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka