Dodaj do ulubionych

małże - znacie przepis bez czosnku?

10.02.10, 22:05
planuje zaprosić znajomych na małże
ale ja robię z czosnkiem a oliwie
mniam
ale chłop przyjaciólki nie tawi czosnku
przeca mu nie powiem zrób se kromke z dżememwink
znacie jakiś przepis na małże bzczosnkowe?
zrobię w 2 garachsmile
a niech mabig_grin
Obserwuj wątek
    • emigrantka34 Re: małże - znacie przepis bez czosnku? 10.02.10, 22:07
      znam przepis kreolski - specjalonosc naszej ciotki - na malze gotowane,
      marynowane z szalotkami. bardzo pyszne, ale malze serwuje sie je w
      muszlach. zaraz przetlumacze przepis i wrzuce zdjecie, ktore zrobilam
      na urodzinach tej ciotki.
      • diegosia Re: małże - znacie przepis bez czosnku? 10.02.10, 22:13
        Moj przepis ma co prawda czosnek w skladzie, ale mysle, ze moznaby go
        pominac, bo najwazniejszy jest koper wloski.
        Poza nim do garnka trafia jeszcze mala cebula, biale wino, troche
        slodkiej smietany, tymianek i curry (no i zabek czosnku).
        Podac dokladny przepis?
        • emigrantka34 Re: małże - znacie przepis bez czosnku? 10.02.10, 22:27
          no wiec znalazlam zdjecie tych muli oraz przetlumaczylam przepis.
          przepis uwiecznilam na zdjeciu, jest malo czytelny, ale pamietam
          skladniki - nie pamietam tylko ilosci, podaje na oko, ale to akurat
          mozesz poprawic wedlug wlasnego gustu.
          mule zajada sie na zimno, jak ostrygi, sa przepyszne. co roku
          zajadamy je na imieninach u ciotki i co roku sobie obiecuje, ze je
          zrobie, ale nie wychodzi, zreszta tak jak z tysiacem innych
          przepisow, na ktore mam chetke.

          oto zdjecie muli ciotki, wygrzebane z mojego archwium:
          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2155319,2,1,malze-po-kreolsku.html
          sa naprawde pyszne, jemy je zawsze jako przystawke. Salsa sklada sie
          z szalotek, ktore maja troche czosnkowy smak ... nawet pytalam sie
          ciotki, czy uzywala czosnku - nie. moze wiec zamiast szalotek uzyc
          czerwona albo zwykla, cebule?

          A oto przepis. Trzeba je przygotowac dzien wczesniej, gdyz musza
          polezakowac:

          Szalotki (pewnie jakies 6-7; albo 3 srednie cebule), obrane i bardzo
          drobno posiekane
          30 muli w muszlach
          Oliwa z oliwek
          Peczek posiekanej natki pietruszki
          Sok z paru cytryn
          1 posiekana papryczka chili
          Sol
          Pieprz


          Mule dokladnie umyć, oskrobać muszle. Ugotować na duzym ogniu w
          rondlu, aż muszle się otworzą. Wyrzucić te, które pozostały
          zamkniętę.
          Ugotowane mule odsączyć z wody, muszle delikatnie otworzyć i mule
          odciac nozykiem, albo wyjazc widelcem i przelozyc na bok. Muszle
          zachować.
          Przygotować salse: szalotki wymieszac w misce z solą, pieprzem i
          chili, sokiem z cytryny i oliwa. To powinno być dość pikantne, ale
          jak kto nie lubi to nie musi. Salse wlozyc do lodowki na kwadrans.
          W tym czasie ugotowane i odciete mule ulozyc na muszlach. Wyjac salse
          z lodowki i rozlozyc ronomiernie na mulach.
          Ulozyc wszystko na talerzu i niech sie marynuje przez noc – musi sie
          przegryzc.

          • emigrantka34 Re: małże - znacie przepis bez czosnku? 10.02.10, 22:28
            sorry, co roku zajadamy je na urodzinach u ciotki...ciotka imienin nie
            obchodzi...
            • felinecaline Re: małże - znacie przepis bez czosnku? 10.02.10, 23:05
              Nie ma nic prostszego w przygotowaniu, konsumpcja to troche gimnastyka;
              Malze po marynarsku ("Moules à la marinière") gwarantowane typowo bretonsko-
              wendeensko armorykanskie i w ogole francuskie: mule wrzucic na goraca wode z
              dodatkiem posiekanej cebuli lub eszalotki, popieprzyc, pogotowac az sie
              potwierajan odcedzic, ale sos zachowac, dodac smietane (gesta, kwasna) i
              zredukowac, tak, zeby sos byl zawiesisty.
              Podawac w glebokich talerzach (miseczkach" zalane tym sosem albo sos w osobnym
              naczynku, bo inaczej spozywanie bedzie dla niewprawnych strasznie paprajace.
              Je sie te malze z frytkami albo z bagietka z maslem ubijanym z gruba sola.
              Popija bialym wytrawnym winem ale mozna tez piwem.
              Sztuka polega na tym, ze najtrudniej jest ydobyc pierwszego malzyka z jego
              muszelki.
              Ta muszelka poslugujemy sie do wyjmowania nastepnych uzywajac jej jako
              szczypczykow.
              jesli peknie latwo wymienic na nastepna.
              Konsumowac wylacznie te malze, ktore w trakcie gotowania sie otwarly.
              Smacznego.
              • emigrantka34 Re: małże - znacie przepis bez czosnku? 10.02.10, 23:07

                o tak tak..do tego tylko jeszcze troche bialego wina dla podkrecenia
                smaku
              • felinecaline Re: małże - znacie przepis bez czosnku? 10.02.10, 23:09
                Zapomnialam: do gotowania do wody dodaje sie rowniez biale wino, mozna dodac tez
                natke pietruszki lub selera naciowego, ale to juz fantazja na temat. Ale wino tak.
                • emigrantka34 Re: małże - znacie przepis bez czosnku? 10.02.10, 23:14
                  zgadza sie - wino obligatoryjne, a inne dodatki wg gustu.
          • nikanik Re: małże - znacie przepis bez czosnku? 11.02.10, 19:44
            ołdżizas!!!!!
            ślinotok!!!!

            ależ to wyglądawink
            nie wiem czy się odważewink
    • sabba Re: małże - znacie przepis bez czosnku? 11.02.10, 10:37
      zrob na rosole z pomidorami, nie musze wtedy dodawac czosnku - a jak go kto lubi
      moze sobie maznac na goraca bagietke
      • nikanik Re: małże - znacie przepis bez czosnku? 11.02.10, 19:46
        hehe
        kiedys zrobilam w takim sosie gestym z pomidorow prosto z krzaka
        Mloda mi powiedziala, ze pomidorowke to sie je z lanym ciastem a malze to sie je
        same z gara z czosnkusmile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka