Dodaj do ulubionych

małże - znacie przepis bez czosnku?

10.02.10, 22:05
planuje zaprosić znajomych na małże
ale ja robię z czosnkiem a oliwie
mniam
ale chłop przyjaciólki nie tawi czosnku
przeca mu nie powiem zrób se kromke z dżememwink
znacie jakiś przepis na małże bzczosnkowe?
zrobię w 2 garachsmile
a niech mabig_grin
Obserwuj wątek
      • diegosia Re: małże - znacie przepis bez czosnku? 10.02.10, 22:13
        Moj przepis ma co prawda czosnek w skladzie, ale mysle, ze moznaby go
        pominac, bo najwazniejszy jest koper wloski.
        Poza nim do garnka trafia jeszcze mala cebula, biale wino, troche
        slodkiej smietany, tymianek i curry (no i zabek czosnku).
        Podac dokladny przepis?
        • emigrantka34 Re: małże - znacie przepis bez czosnku? 10.02.10, 22:27
          no wiec znalazlam zdjecie tych muli oraz przetlumaczylam przepis.
          przepis uwiecznilam na zdjeciu, jest malo czytelny, ale pamietam
          skladniki - nie pamietam tylko ilosci, podaje na oko, ale to akurat
          mozesz poprawic wedlug wlasnego gustu.
          mule zajada sie na zimno, jak ostrygi, sa przepyszne. co roku
          zajadamy je na imieninach u ciotki i co roku sobie obiecuje, ze je
          zrobie, ale nie wychodzi, zreszta tak jak z tysiacem innych
          przepisow, na ktore mam chetke.

          oto zdjecie muli ciotki, wygrzebane z mojego archwium:
          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2155319,2,1,malze-po-kreolsku.html
          sa naprawde pyszne, jemy je zawsze jako przystawke. Salsa sklada sie
          z szalotek, ktore maja troche czosnkowy smak ... nawet pytalam sie
          ciotki, czy uzywala czosnku - nie. moze wiec zamiast szalotek uzyc
          czerwona albo zwykla, cebule?

          A oto przepis. Trzeba je przygotowac dzien wczesniej, gdyz musza
          polezakowac:

          Szalotki (pewnie jakies 6-7; albo 3 srednie cebule), obrane i bardzo
          drobno posiekane
          30 muli w muszlach
          Oliwa z oliwek
          Peczek posiekanej natki pietruszki
          Sok z paru cytryn
          1 posiekana papryczka chili
          Sol
          Pieprz


          Mule dokladnie umyć, oskrobać muszle. Ugotować na duzym ogniu w
          rondlu, aż muszle się otworzą. Wyrzucić te, które pozostały
          zamkniętę.
          Ugotowane mule odsączyć z wody, muszle delikatnie otworzyć i mule
          odciac nozykiem, albo wyjazc widelcem i przelozyc na bok. Muszle
          zachować.
          Przygotować salse: szalotki wymieszac w misce z solą, pieprzem i
          chili, sokiem z cytryny i oliwa. To powinno być dość pikantne, ale
          jak kto nie lubi to nie musi. Salse wlozyc do lodowki na kwadrans.
          W tym czasie ugotowane i odciete mule ulozyc na muszlach. Wyjac salse
          z lodowki i rozlozyc ronomiernie na mulach.
          Ulozyc wszystko na talerzu i niech sie marynuje przez noc – musi sie
          przegryzc.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka