Dodaj do ulubionych

pochwalcie się mazurkami

05.03.10, 19:24
Nigdy nie piekłam,jadłam chyba tylko raz i bardzo mi smakował.Święta
blisko,więc do dzieła smile
Obserwuj wątek
      • scrivo Re: pochwalcie się mazurkami 06.03.10, 22:06
        ech mazurek, niedościgłe marzenie, raz czy dwa jadłam cudowności, oczywiście na zdjęciach wyglądaja jak z bajki, przepisy też zawsze brzmią smakowicie, ale dwa czy trzy razy zrobiony własnoręcznie okazał się gnioto-knotem, twardą podeszwą o smaku cukru. dlatego najcenniejsze są te przepisy, które gosposia poleca bo wielokrotnie własnoęcznie sprawdzone. Czekam na rewelacje Waderysmile
        • wadera3 To nie rewelacje, 06.03.10, 23:34
          tylko zwykłe domowe mazurki, które fotografowane były całkiem nie w celu ich publikowania na forach, dlatego jakoś zdjęć nie jest wystawowa, ale mazurki - przepyszne.



          https://img52.imageshack.us/img52/9255/imgp2800.jpg


          https://img52.imageshack.us/img52/338/imgp2802.jpg
            • wadera3 Re: To nie rewelacje, 06.03.10, 23:51
              Z przepisem jest pewien problembig_grin
              Najświętsze słowo honoru daję, że robię na oko. Znaczy na kruche ciasto(żadnych
              proszków do pieczenia, żadnych całych jajek oraz innych spulchniaczy) z
              dodatkiem śmietany, rzecz jasna, kładę(wylewam) masę krówkową, czy tam
              kaimakową, najchętniej własnej produkcji. Ozdabiam, jak mi do głowy przyjdzie,
              oczywiście ewentualna skórka pomarańczowa też jest własnej produkcji.
              Kiedyś robiłam masę z gotowanej śmietanki, ale zdarzało się, że nie zastygała
              tak, jak chciałam, więc mimo, iż masa była znakomita w smaku, zrezygnowałam z niej.
    • krysia2000 To już? 07.03.10, 00:16
      W tym roku mazurka nie robię, choć umiem. Zdjęcia zeszłorocznego nie mam, a
      sekretem ciasta w moim (i nie tylko moim) wykonaniu są utarte żółtka jaj
      ugotowanych na twardo. Tak, jak mniej więcej w tym przepisie:

      zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/mazurek-czekoladowy/
          • czarna9610 Re: To już? 07.03.10, 18:27
            Robię mazurek orzechowy :
            ciasto : 10 dag orzechów 10 dag masła lub margaryny, 8 łyżek cukru 10 dag mąki
            Polewa 3 żółtka 8 łyżek cukru cuk. waniliowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
            Masło ucieram z cukrem ubijam pianę z białek i delikatnie mieszam piane mąkę masło z cukrem i mielone orzechy i tak ja ciasto robię z podwójnej porcji i jedną piekę bez polewy forma bułka tarta koło 30 min koło 170 wychodzi cienki placek. Drugą część po upieczeniu polewam koglem moglem z mąką ziemniaczaną i dziecię na tym układa jakieś bakalie. I jeszcze z 5 minut dopiekam w piekarniku. Potem to przekładam masą budyniową fotoforum.gazeta.pl/photo/5/pg/rj/slbd/cTB8vRrQV4ktkSAOeB.jpg
            • czarna9610 Re: To już? 07.03.10, 18:29
              Piekę 30 min w 170 stopniach .Aha i ja go piekę od nastu lat. Kiedyś kupowałam
              orzechy mielone i to było trochę drogie ciasto. Teraz mam orzech na działce i
              jest z tym łupaniem orzechów trochę roboty
      • momas Re: pochwalcie się mazurkami 07.03.10, 08:59
        u mnie w domu od lat prym wiódl mazurek bakaliowy z Kuchni Polskiej.
        Tzn, teraz to robimy go z pamięci: ciasto kruche (proporcje 3:2:1, 3
        żóltak, cukier - koniecznie puder - przepis tez z Kuchni
        Polskiej big_grin , podpieczony - na to kwaskowaty dzem - najlepszy z
        czarnej porzeczki (jak nie lubie czarnej porzeczki - tu robie
        wyjąteksmile ), na to masa baklaliowa(rodzynki, skorka pomaranczowa,
        orzechy wloskie, figi) zalane polewa z topionego masla, kogla-mogla
        i mielonych migdaLow - zapieczone az polewka sie zestali.
        Inne - to masa czakoladowa zsuszonymi sliwkami. i kolejny - masa z
        mielonych orzechow wloskich i smietany...
        Te trzy sa najpopularniejsze.
    • jagoda85 Re: pochwalcie się mazurkami 07.03.10, 20:15

      Nie mam zdjęć, ale zawsze robię mazurki wg Kuchni Staropolskiej.

      Mazurek staropolski królewski

      35 dkg masła
      12 dkg cukru pudru
      2 dkg drobniutko obranych i posiekanych migdałów
      skórka cytrynowa
      37 dkg mąki pszennej
      4 żółtka ugotowane przetarte przez sito
      2 surowe żółtka
      szczypta soli

      Do masła dodajemy cukier puder, migdały, skórkę cytrynową, mąkę,
      ugotowane żółtka, 1 surowe żółtko, sól, i zagniatamy. Ciasto
      chłodzimy około 1 godziny. 2/3 ciasta wałkujemy, przekładamy do
      formy, z 1/3 części ciasta wytaczamy wałeczki grubości ołówka,
      układamy na cieście kratkę. Mazurek smarujemy surowym żółtkiem.
      Pieczemy na jasno złoty kolor. Ozdabiamy wg uznania.

      Mazurek orzechowy na białkach

      10-11 białek
      25 dkg cukru pudru
      25 dkg mielonych orzechów, lub migdałów
      2 łyżki przesianych przez sito biszkoptów,
      cukier waniliowy

      Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy orzechy, cukier
      waniliowy. Mieszamy ostrożnie. Ciasto wykładamy na formę. Pieczemy w
      niezbyt gorącym piekarniku 35-40 minut. Schłodzone ciasto lukrujemy
      lukrem kawowym. Ozdabiamy wg uznania.

      Zapewniam was, że obydwa mazurki są wyśmienite. Sama piekę ja od lat
      i nie wyobrażam sobie świąt bez nich. Pozdrawiam
      • wadera3 Re: pochwalcie się mazurkami 28.03.10, 23:51
        jagoda85 napisała:

        >
        > Mazurek orzechowy na białkach
        >
        > 10-11 białek
        > 25 dkg cukru pudru
        > 25 dkg mielonych orzechów, lub migdałów
        > 2 łyżki przesianych przez sito biszkoptów,
        > cukier waniliowy
        >
        > Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy orzechy, cukier
        > waniliowy. Mieszamy ostrożnie. Ciasto wykładamy na formę....


        A co z biszkoptami? Bo chciałam się skusić na ten mazurek.
    • bene_gesserit Re: pochwalcie się mazurkami 07.03.10, 21:30
      Najlepszy ze wszystkich - masa bakalii,
      sklejona ciastem lekkim, bo bez tluszczu (smakuje zupelnie inaczej
      niz keks). Robimy bez lukru, bo jest zupelnie niepotrzebny.

      Moja przyjaciolka robi jeszcze przepyszny
      mazurek
      królewski
      , ale do niego trzeba miec zdrowie smile
    • emigrantka34 Re: pochwalcie się mazurkami 07.03.10, 21:52
      No coż, jezeli o mnie chodzi, to znowu niestety nie podzielam Waszego
      entuzjamu. Nie lubie mazurkow, podobnie jak keksow, wiekszosci
      piernikow i babek drozdzowych.
      O przepraszam. Jest jeden rodzaj mazurka, ktory zjem, ale raczej
      przypomina on tarte, gdyz musi byc na kruchym spodzie z bardzo duza
      iloscia masla w ciescie, oraz z masa kajmakowa, wzglednie
      czekoladowa. Poza tym ble.
      Sorry nie?
    • cieplanata mazurek krówkowy, podobny do kajmakowego 09.03.10, 14:21
      Kruche ciasto:
      3 szklanki mąki pszennej
      1 ½ szklanki cukru pudru
      1 cukier waniliowy
      25 dag masła
      3 żółtka
      Krówkowa polewa:
      20 dag masła
      30 dag krówek (najlepiej kruchych)
      Do dekoracji:
      migdały
      rodzynki

      Do mąki pszennej wsypać cukier puder i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło i
      żółtka. Składniki razem wymieszać, zagnieć ciasto i włożyć do lodówki na około
      30 minut. Następnie ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o
      wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w
      temperaturze 180 °C.
      Masło rozpuścić i dodać do niego pokruszone krówki. Podgrzewać na małym ogniu,
      cały czas mieszając, aby powstała jednolita masa (co jakiś czas można zdjąć z
      ognia i zmiksować mikserem).
      Ostudzone kruche ciasto polać ciepłą polewą i udekorować.
        • cieplanata Re: mazurek krówkowy, podobny do kajmakowego 09.03.10, 17:19
          to zamiast tej masy krówkowej zrób masę czekoladową
          najpierw masa migdałowa
          4-5 dkg płatów migdałowych mieszamy w miseczce z 1 łyżką cukru pudru i 3
          łyżkami śmietanki. Lekko ugniatamy, tak by powstała dość gęsta masa,
          niekoniecznie bardzo zmacerowana. Tą masą smarujemy upieczony placek. Placek
          wkładamy na 3-5 min. do piekarnika
          . Masa powinna przesuszyć się na placku.
          Teraz czekoladowa na wierzch
          Na garnku z wodą stawiamy drugi garnuszek. Wkładamy pokruszoną tabliczkę
          czekolady i masło. Gdy osiągną stan płynny, mieszamy je ze sobą i dodajemy 3
          łyżki cukru pudru. Kilka kropel wybranego zapachu (migdałowy, arakowy).
          Następnie dolewamy 5-6 łyżek śmietanki. Całość mieszamy do chwili, aż uzyskamy
          gęstą jednolitą masę czekoladową. Trwa to kilka minut. Wylewamy gorącą czekoladę
          na placek i rozpościeramy za pomocą łyżki na całej powierzchni
          Dekorujemy zanim masa nie zastygnie
          Jest to ulubiony mazurek mojego męża
    • aniaiewa Re: pochwalcie się mazurkami 02.04.10, 18:15
      U nas kroluje taki i znika praktycznie w 1 dzien
      jest przepszny - na kruchym dosc cienkim spodzie, duzo kajmaku i bogactwo
      migdalow, rodzynek i orzechow
      Wiem ze powinien byc pieknie ozdobiony ale wtedy bijemy sie kto ma najwiekszego
      orzecha na swoim kawalku, wiec teraz juz sypie po caloscismile I taki wlasnie
      uwielbiamy.
      Tegoroczny identyczny juz czeka do jutra (i jakos z godziny na godzine przybywa
      mu dziurek od paluszkow - "ktos" probuje sie dostac do kajmakuwink )

      https://lh3.ggpht.com/_Cw35eQJ2op0/R-aJTRQH43I/AAAAAAAABCA/uekg9Rz3XMk/s512/DSC00546.JPG

      A.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka