Dodaj do ulubionych

Przecier pomidorowy.

22.08.10, 20:26
Czy znacie sprawdzony przepis na przecier z pomidorów? Moja mam mieliła doprawiała, wlewała do słoików i zagotowywała. Moja teściowa natomiast, najpierw to gotuje i dopiero do słoików wlewa i pasteryzuje.
Ja nie robiłam i nie wiem, ale jutro chce zrobić kilka słoików na zupę pomidorową zimą i podpowiedzcie.......na zupę lub sos do spaghetti jak najlepiej te pomidory zrobić???
Obserwuj wątek
      • momas Re: Przecier pomidorowy. 22.08.10, 20:54
        ja robie tak: pomidory sparzam, sciagam skorke kroje na czesci i
        wrzucam do gara. Gtuje az sie rozpacka i woda odparuje. wlewam do
        sloikow, zakrecam i stawiam do gory dnem. gdy wystygnie - odwracam.
        Wtedy mam pestki w przecierze.Rzadko pasteryzuje...
        jezeli nie chce miec pestek - niesciagam skorej tylko robie jak
        wyzej i potem przecieram przez sito. aha doprawiam sola. czasami
        czesc robie z ziolami i czosnkiem ale to raczej jako baza sosow.
        Wazne by wlewac do sloikow gotujacy przecier.
        • ewa9717 Re: Przecier pomidorowy. 22.08.10, 21:34
          Rozgotowuję, przecieram, odparowuję, doprawiam, wrzący do słoików,
          słoiki do góry nogami wink i okryte do rana ręcznikami, pasteryzować
          nie trzeba..
          Robię taki "goły", z samych pomidorów, ale robię też taki: pomidory,
          trochę cebuli, kilka jabłek, czosnek, reszta jak wyżej, ale ten
          pasteryzuję.
          • tamaryszek44 Re: Przecier pomidorowy. 22.08.10, 22:19
            Chcę jeszcze dodać do niego listki bazylii i pewnie też gotować z nimi co? A jak nalewacie to w słoiki, żeby ich nie ubrudzić. Czy jak twista zakręcacie to wycieracie do sucha i czysta brzeg słoika? czy to niekonieczne i mimo zabrudzenia przetworem będzie trzymał?
            • ewa9717 Re: Przecier pomidorowy. 22.08.10, 23:29
              Ziół nie dawałam, nie wiem, jak się toto w środku zachowa. Do
              nalewania mam głęboką łychę z dzióbkiem, a jeśli mimo to się brzeg
              słoika pobrudzi, po prostu wycieram papierowym ręcznikiem.
            • smutas13 Re: Przecier pomidorowy. 25.08.10, 10:03
              tamaryszek44 napisała:

              > A jak nalewacie to w słoiki, żeby ich nie ubrudzić. Czy jak
              twista zakręcacie to wycieracie do sucha i czysta brzeg słoika?

              W AGD kupiłam przyrząd, coś w rodzaju lejka, pasuje do różnych
              wielkości słoików. Bardzo przydatna rzecz przy nalewaniu przetworów
              do słoi.
              • brykanty Re: Przecier pomidorowy. 25.08.10, 13:46
                A ja przycięłam plastikowy lejek - dolny otwór ma ok. 3 cm średnicy, pasuje właściwie do wszystkich, nawet całkiem malutkich słoiczków.
                Wg mojej mamy brzegi słoika i pokrywka wewnątrz muszą być idealnie suche i czyste - ona nawet przeciera wacikiem ze spirytusem, żeby bakterie poginęły.
    • roseanne Re: Przecier pomidorowy. 22.08.10, 23:43
      zdejmuje skore i usuwam mokre czesci-nasiona, do sobnej miski
      potem reszta w kostke i rozpiekam z cebula i bazylia, potem w sloiki i gotowe =
      mozna dodac do wywaru jako zupe lub bezposrednio jako sos,

      skorki nasiona razem z otoczajaca ja "galaretka zagotowuje i odcedzam - masa
      soku w tym jest, zlewam do butelek i zagotowuje
    • iksigrekzet111 Re: Przecier pomidorowy. 25.08.10, 10:57
      Jak komus nie przeszkadzają drobne ścinki skórek to proponuję wrzucić całe
      pomidory (z wyciętymi środkami od ogonków) do malaksera/robota kuchennego na
      siekanie a potem do gara, zagotować i gorące do słoików. Odpada cała zabawa ze
      ściąganiem skórek. Miałam przepis w starej polskiej książce na przecier w
      słoikach bez żadnych przypraw.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka