zla_wiedzma 27.08.10, 13:55 Przepisów jak mrówków ale szukam jakiegoś sprawdzonego . Z góry dziękuję ps. Ten mi się wydaje ok Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: Sprawdzony przepis na kapuśniak ;) 27.08.10, 13:59 proszew srodku dokladny przepis fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,65033144,65033412.html Odpowiedz Link
daxter Re: Sprawdzony przepis na kapuśniak ;) 27.08.10, 14:18 ze a to mój przepis na kapusniak fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,101595149,101595149.html Odpowiedz Link
achulaw Re: Sprawdzony przepis na kapuśniak ;) 27.08.10, 15:27 Przeraziły mnie te laboratoryjnie odliczone ilości!!! - 10 ziaranek kminku! MASAKRA! MÓJ PRZEPIS: 1 ładna kość ze schabu- wędzona ok.30 dk żeberek po 1( zależy od apetytu) wędzone kiełbaski na osobę. 1/2 kg kapusy- pokrojona- niekoniecznie mocno wyciśnia ( zależy od kwaśnośc)1 pietruszka, 1-2 marchewki, kawałek selera, 2-3 ziemniaki 2-3 grzybki suszone ziele angielskie, listki ( 2-3), kminek- mim 1 łyżeczka, pieprz, łyżka konc. pomidorowego, majeranek, czosnek do smaku. Gotuję na "wolnym "ogniu mięso, kość, grzybki i kapustę ok. 45 min.. Po tym czasie dorzucam włoszczyznę i przyprawy- oprócz majeranku i czosnku. W czasie jak się wszystko gotuje, przysmażam kiełbasę i dorzucam do niej resztę przypraw. Ziemniaki kroję w kosteczkę i gotuję osobno w małej ilości wody. Po ok.1 godz. sprawdzam stan mięsa- jak miękkie to wyciągam, kroję i obieram, jarzyny trę na tarce lub gniotę widelcem. Dodaję do wszystkiego kiełbasę, ziemniaki razem z wodą w której się gotowały, konc. pomidorowy. Wszystko ma się jesze krótko zagotować, żeby smaki się połączyły. Nie kryję, że najlepszy jest na 2-3 dzień. Moja mama dodaje jeszcze " suchą" zasmażkę czyli mąkę zezłoconą na suczej patelni i rozrobioną z wywarem zupowy, ale myślę,że to zbędne. NIE PODAJĘ ILE DK. SOLI I PIEPRZU I ILE ZIARENEK CZEGOKOLWIEK- TO KWESTIA SMAKU!!!!!!! Ja np.uwielbiam majeranek i czosnek. Odpowiedz Link
qubraq Re: Sprawdzony przepis na kapuśniak ;) 27.08.10, 17:27 Czy kapusniak gotuje sie tylko z kapusty kiszonej? Odpowiedz Link
lisia312 Re: Sprawdzony przepis na kapuśniak ;) 27.08.10, 17:41 nie, ja gotuję z białej- z przecierem pomidorowym, w sezonie ze świeżymi pomidorami, wiem, że można i z czerwonej ( osobiście tej drugiej nie próbowałam) Odpowiedz Link
363636r Re: Sprawdzony przepis na kapuśniak ;) 28.08.10, 12:11 Kapuśniak niejedno ma imię, a imię jego jest milijon . Przeróżne kapuśniaki gotuję - z kwaśnej kapusty, ze słodkiej, mieszane, na świninie, na gęsinie, jarskie, na wędzonce, z kiełbasą, zasmażane i nie, z ziemniakami i bez, kwaśnicę, zarzucajkę, parzybrodę itd., itp. A wszystko to kapuśniak - jedna z najlepszych zup świata! fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,101983643,101983643.html fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,96033601,96126583,0,2.html?v=2 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,85714737,93162929.html fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,90692303,90692303.html fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,85714737,88372587.html fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,78857489,78857489.html Odpowiedz Link
qubraq Re: Sprawdzony przepis na kapuśniak ;) 28.08.10, 18:08 Rafał, jesteś kochany! Serdecznie dziekuje za podpowiedź! Odpowiedz Link
achulaw Re: Sprawdzony przepis na kapuśniak ;) 28.08.10, 20:52 Najbardziej lubię tylko na kiszonej, ale w sezonie letnim jak jest młoda kapustka to gotuję wg. w/w przepisu, ale TYLKO ze świeżej. Odpowiedz Link
qubraq Re: Sprawdzony przepis na kapuśniak ;) 29.08.10, 11:47 achulaw napisała: > Najbardziej lubię tylko na kiszonej, ale w sezonie letnim jak jest > młoda kapustka to gotuję wg. w/w przepisu, ale TYLKO ze świeżej. Ciekawym jaki byłby kapuśniak z mlodej kiszonej... Odpowiedz Link
achulaw Re: Sprawdzony przepis na kapuśniak ;) 29.08.10, 19:34 Oj chyba by nie wyszło Ale za rok spróbuję Odpowiedz Link
qubraq Re: Sprawdzony przepis na kapuśniak ;) 30.08.10, 10:40 achulaw napisała: > Oj chyba by nie wyszło Ale za rok spróbuję wyjdzie na 100 % Odpowiedz Link
363636r Re: Sprawdzony przepis na kapuśniak ;) 30.08.10, 15:38 Z młodej kiszonej kapusty kapuśniak wychodzi pyszny. Oczywiście trzeba ją tylko krócej gotować. Odpowiedz Link
czarna9610 Re: Sprawdzony przepis na kapuśniak ;) 30.08.10, 17:03 Wersja taka lżejsza nieco i na skróty. Dawno temu wycięłam z Claudii i jak sobie przypomnę że ten przepis mam i przy okazji mam kapustę to gotuję Biała kapusta, 2 cebule, 250 g mielonego mięsa, jajko, 2 łyżki natki , cytryna, kostka rosołowa , sól , pieprz, estragon listek laurowy. Kapustę poszatkować. Cebule pokroić i razem z kapustą poddusić na maśle. Zalać wrzątkiem i dodać liść laurowy, pieprz, gotować 10 min, wrzucić kostkę rosołową i gotować aż kapusta zmięknie. Mięso wymieszać z zółtkiem natką pietruszki dodać ubite na biane bialko, doprawić solą pieprzem i estragonem. Z masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego , kłaść na gorącą zupe i gotować od 10 do 15 min. Cytrynę sparzyć , 1/3 pokroić w plasterki i dodać do zupy, z reszty wycisnąć so. zupe doprawić sokiem z cytryny i szczyptą cukru ewentualnie solą i pieprzem Odpowiedz Link
qubraq Re: Sprawdzony przepis na kapuśniak ;) 30.08.10, 17:51 Prztpadki starego czlowieka: nagle mi sie klapka odemkła i misie przypomniałom, ze ponad 60 lat temu w kuchni domu dziecka gotowalismy kapusniaki z kiszonej kapusty i "zupę kapustową" z niekwaszonej... O! Odpowiedz Link
zla_wiedzma Re: Sprawdzony przepis na kapuśniak ;) 31.08.10, 09:44 baardzo dziękuję.... Odpowiedz Link
czekolada72 Parzybroda :) 22.02.14, 11:40 Parzybroda, bardzo popularna w mojej rodzinie. Zrobiłam na dwa dni. Tu podrzucam blogowy przepis Katarzyny Enerlich prowincjapelnamarzen.blog.pl/2012/05 Kapusta kiszona doskonała jest również jako tradycyjna parzybroda – czyli zupa z dużą ilością pieprzu, by naprawdę „parzyła w brodę”. Warto dodać do niej tłustości, na przykład boczku lub innego mięsa. Nie przesadzam z przyprawami – dodaję tylko listek laurowy i ziele angielskie, bo przecież sama kiszona kapusta, dodana pod koniec gotowania, nadaje potrawie wystarczająco atrakcyjny smak. Dobrze komponuje się ze smażoną cebulką. Można podać do niej ziemniaki, ugotowane oddzielnie i utłuczone. Też z cebulką na okrasę. Ja robię troszkę inaczej, ziołami modyfikujac babciny przepis. Kilka ziemniaków i marchewkę kroję w kostkę i gotuje prawie do miękkości razem z suszonymi liścmi selera. Dodaję kiszona kapustę wraz z sokiem z niej, ziele angielskie, estragon, tymianek i curry. Dorzuciłam plasterki wedzonej kiełbasy, tak z pół pęta. Gotuję, aż kapusta przestanie być surowa. Solę i pieprzę. Odpowiedz Link