Dodaj do ulubionych

Sprawdzony przepis na kapuśniak ;)

27.08.10, 13:55
Przepisów jak mrówków ale szukam jakiegoś sprawdzonego wink. Z góry dziękuję
ps. Ten mi się wydaje ok
Obserwuj wątek
        • achulaw Re: Sprawdzony przepis na kapuśniak ;) 27.08.10, 15:27
          Przeraziły mnie te laboratoryjnie odliczone ilości!!! - 10 ziaranek
          kminku! tongue_outsmileMASAKRA!
          MÓJ PRZEPIS:
          1 ładna kość ze schabu- wędzona
          ok.30 dk żeberek
          po 1( zależy od apetytu) wędzone kiełbaski na osobę.
          1/2 kg kapusy- pokrojona- niekoniecznie mocno wyciśnia ( zależy od
          kwaśnośc)1 pietruszka, 1-2 marchewki, kawałek selera, 2-3 ziemniaki
          2-3 grzybki suszone
          ziele angielskie, listki ( 2-3), kminek- mim 1 łyżeczka, pieprz,
          łyżka konc. pomidorowego, majeranek, czosnek do smaku.

          Gotuję na "wolnym "ogniu mięso, kość, grzybki i kapustę ok. 45 min..
          Po tym czasie dorzucam włoszczyznę i przyprawy- oprócz majeranku i
          czosnku.
          W czasie jak się wszystko gotuje, przysmażam kiełbasę i dorzucam do
          niej resztę przypraw. Ziemniaki kroję w kosteczkę i gotuję osobno w
          małej ilości wody.
          Po ok.1 godz. sprawdzam stan mięsa- jak miękkie to wyciągam, kroję i
          obieram, jarzyny trę na tarce lub gniotę widelcem.
          Dodaję do wszystkiego kiełbasę, ziemniaki razem z wodą w której się
          gotowały, konc. pomidorowy.
          Wszystko ma się jesze krótko zagotować, żeby smaki się połączyły.
          Nie kryję, że najlepszy jest na 2-3 dzień.
          Moja mama dodaje jeszcze " suchą" zasmażkę czyli mąkę zezłoconą na
          suczej patelni i rozrobioną z wywarem zupowy, ale myślę,że to zbędne.
          NIE PODAJĘ ILE DK. SOLI I PIEPRZU I ILE ZIARENEK CZEGOKOLWIEK- TO
          KWESTIA SMAKU!!!!!!!big_grin Ja np.uwielbiam majeranek i czosnek.
    • 363636r Re: Sprawdzony przepis na kapuśniak ;) 28.08.10, 12:11
      Kapuśniak niejedno ma imię, a imię jego jest milijon smile.
      Przeróżne kapuśniaki gotuję - z kwaśnej kapusty, ze słodkiej, mieszane, na świninie, na gęsinie, jarskie, na wędzonce, z kiełbasą, zasmażane i nie, z ziemniakami i bez, kwaśnicę, zarzucajkę, parzybrodę itd., itp. A wszystko to kapuśniak - jedna z najlepszych zup świata!
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,101983643,101983643.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,96033601,96126583,0,2.html?v=2
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,85714737,93162929.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,90692303,90692303.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,85714737,88372587.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,78857489,78857489.html
    • czekolada72 Parzybroda :) 22.02.14, 11:40
      Parzybroda, bardzo popularna w mojej rodzinie. Zrobiłam na dwa dni.
      Tu podrzucam blogowy przepis Katarzyny Enerlich
      prowincjapelnamarzen.blog.pl/2012/05
      Kapusta kiszona doskonała jest również jako tradycyjna parzybroda – czyli zupa z dużą ilością pieprzu, by naprawdę „parzyła w brodę”. Warto dodać do niej tłustości, na przykład boczku lub innego mięsa. Nie przesadzam z przyprawami – dodaję tylko listek laurowy i ziele angielskie, bo przecież sama kiszona kapusta, dodana pod koniec gotowania, nadaje potrawie wystarczająco atrakcyjny smak. Dobrze komponuje się ze smażoną cebulką. Można podać do niej ziemniaki, ugotowane oddzielnie i utłuczone. Też z cebulką na okrasę.
      Ja robię troszkę inaczej, ziołami modyfikujac babciny przepis.
      Kilka ziemniaków i marchewkę kroję w kostkę i gotuje prawie do miękkości razem z suszonymi liścmi selera. Dodaję kiszona kapustę wraz z sokiem z niej, ziele angielskie, estragon, tymianek i curry. Dorzuciłam plasterki wedzonej kiełbasy, tak z pół pęta. Gotuję, aż kapusta przestanie być surowa. Solę i pieprzę.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka