Dodaj do ulubionych

kulinarne prezenty:)

06.12.10, 12:29
A co-tez mozemy sobie zrobic watekbig_grin
Zaintrygowala mnie sol Serwusowej-chyba podkradne pomyslbig_grin
I pralinki jakies dla lasuchow.No i znalazlam przepis na szybka "nalewke" z suszonych sliwek i wodki.Moze zrobie tez pseudo wisniowke-na szczescie wisnie mrozone sa.Ciekawe dlaczego swiezych nigdy nie ma?smile
A jakie Wy macie jeszcze pomysly?smile
Obserwuj wątek
    • pani.serwusowa Re: kulinarne prezenty:) 06.12.10, 12:53
      Mialabym ochote jeszcze jakas inna mieszanke lub sol przygotowac, zobacze jak bedzie z czasem. Zrobilam tez chutney zurawinowy - dzis juz jest na blogu. Byc moze bede robila 2-3 rodzaje shortbreada, albo moze imbirowe herbatniki w formie zawieszek swiatecznych na choinke/dekoracji? Nie wiem, od czasu i weny zalezy. Mysle, ze jedno moje ciasto pojdzie jako prezent, tylko musialabym dekoracje zrobic no i bede piekla pasztet dla naszych landlordow.
    • roseanne Re: kulinarne prezenty:) 06.12.10, 13:39
      jak dziwnie to moze brzmiec, mam znajomych, dla ktorych ulubionymi prezentami sa pelne sloiczki - dla niektorych dzemy
      np zurawina z wanilia i pomarancza
      albo arbuz, guszka cytryna

dla innych bigos, tyle ze wtedy minimum litrowy

pierniczki tez sie ciesza powodzeniem
      • pani.serwusowa Re: kulinarne prezenty:) 06.12.10, 13:41
        Roseanne, ozloce Cie za przepis na zurawine z wanilia i pomarancza. smile
        • roseanne Re: kulinarne prezenty:) 06.12.10, 13:53
          przepis? - zawsze robie na oko

wrzucam zurawine do garnka, tak okolo 3 szklanek,
          do tego 1 szklanka cukru, najlepszy brazowy, ale i zwykly mozna -wychodzi kwaskowe, jak lubie
          skorke z pomaranczy kroisz w paseczki = zest, odstawiasz na potem
          sok z niej wwalasz do zurawin od razu
          kawalek laski wanilli - do 3 cm wrzucasz do zurawin lub 1 lyzke esencji
          na malym ogniu, mieszajac nie za czesto gotujesz, az polowa zurawinek peknie - 30 min?
          dokladasz skorke pomaranczowa, mieszasz, sloikujesz

jak lubisz mozesz dodac szczypte kardamonu, podczas gotowania

probowalam kiedys z polplasterkami pomaranczy, myslac ze bedzie ladniej ,ale wyszly farfocje, smak jak powyzej
          • pani.serwusowa Re: kulinarne prezenty:) 06.12.10, 13:58
            Czyli podobnie do mojego dzemu rabarbarowego ze skorka pomaranczy. Uwielbiam takie smaki w przetworach owocowych - troszke kwasne, troszke gorzkie, a tam jeszcze mialam imbir, to juz w ogole bajka. Moze uda mi sie zrobic te waniliowa w tym tygodniu. Dziekuje! smile
      • la.felina Re: kulinarne prezenty:) 06.12.10, 14:16
        roseanne napisała:

> jak dziwnie to moze brzmiec, mam znajomych, dla ktorych ulubionymi prezentami s
        > a pelne sloiczki

Dla mnie wcale nie brzmi to dziwnie, dobrze rozumiem upodobanie Twoich znajomych wink
    • alltid_ung Re: kulinarne prezenty:) 06.12.10, 14:11
      Fajny wateksmile przepis roseanny wyprobije smile a sam zamierzam zrobic cukierkowo - pralinkowy ( czy jak to nazwac )prezent .... No i lubie dostawac tego typu prezety big_grin
    • la.felina Re: kulinarne prezenty:) 06.12.10, 14:14
      Pomysłu niestety nie podrzucę, ale chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej o soli pani Serwusowej. Będę wdzięczna za link.
      • fettinia Re: kulinarne prezenty:) 06.12.10, 14:26
        tu jestsmile
        zmyslywkuchni.blogspot.com/
        • la.felina Pięknie dziękuję :) n/t 06.12.10, 14:30

• pani.serwusowa Re: kulinarne prezenty:) 06.12.10, 15:02
          A dokladnie tu:
          zmyslywkuchni.blogspot.com/2010/12/kulinarne-podarki-vol-1.html
          Mysle, ze dam rade pokazac jeszcze jedna. Mam nadzieje, ze w tym tygodniu jeszcze. Na sole mnie w tym roku naszla ochota. wink W kazdym razie uzupelnilam dzis zapas gruboziarnistej soli morksiej i w domu przejrze sloiczki z przyprawami. Tym razem bedzie mniej ziolowo, a bardziej pikantnie. wink
          • fettinia Re: kulinarne prezenty:) 06.12.10, 15:32
            Rob rob-przyjmuje wszystkie pomyslysmile
            Natchnelas mnie-tez przejrze moje przyprawysmile
    • pani.serwusowa Re: kulinarne prezenty:) 06.12.10, 15:06
      Mam jeszcze przepis na rewelacyjne karmelki z sola morska, ale chyba ich nie bede robic, bo musialabym to zrobic tuz przed swietami - podobno wytrzymuja tylko 5 dni.
      • alltid_ung Re: kulinarne prezenty:) 06.12.10, 16:41
        Karmelki z sola ? shock
        a ta sol z twojego bloga to sobie dla siebie zrobie smile smile
        • pani.serwusowa Re: kulinarne prezenty:) 06.12.10, 16:47
          Przepis mam w domu, pamietam tylko tyle, ze rozpuszczalo sie cukier muscovado, az sie zrobil karmel, mieszalo ze smietana i czyms jeszcze, dodawalo soli w platkach i wylewalo do formy. Potem lamalo na kawalki, kazdy w papierek i do torebki. Lubie slono-slodkie rzeczy.

A sol goraco polecam - do ryb, bialego miesa i warzyw jest swietna. smile
          • jacek1f to ja raz jeszcze sledzie cytrynowe 06.12.10, 19:01
            sledzie matyjasy z paczki umyte dokladnie z zalewy
            lub sledzie z wiaderka wymoczone do odpowiedniego smaku - kroimy w kawalki odpowiednie.

Mamy ok 2 opakowania sledzi = ok 8 platow i osiem cytryn pewnie;

Z cytryn skorke zestujemy lub skrajamy - samoz zolte! i nozem tniemy na najmniejsze mozliwe drobinki;
            Opakowanie gozdzikow.
            Sok z cytryn.

I teraz na dno sloiczka warstwa skorki, ze dwa gozdziki, sledzie, na to warstwa skorki i gozdiki i w gore, dalej hejże ha. Zalewamy sokiem z cytryny, potrzasamy sloiczkiem i na gore kapke oliwy. Zakrecamy i do lodowki na 7-8 -10 maksymalnie dni. Dobrze podarowac na wigilie na stol lub na Sylwestra.

Mozna zajadac ze skorka cytrynowa. Ale bez soku. Mocny, intensywny smak, po malyk kawalku. Wspaniala zakaska.

• pani.serwusowa Re: to ja raz jeszcze sledzie cytrynowe 07.12.10, 10:22
              Juz Ci tych sledzi pozazdroscilam, Jacku. smile)
          • alltid_ung Re: kulinarne prezenty:) 06.12.10, 23:22
            To ja juz wole nasz knäck
            https://kryddburken.se/wp-content/uploads/2009/12/knäck_i_micro.jpg gdzie zamiast soli migdaly albo orzech sa wink
            A sol jeszcze w tym tygodniu zalatwie, moze nawet jutro smile
            • pani.serwusowa Re: kulinarne prezenty:) 07.12.10, 10:20
              Nie, no, ja lubie karmelki, ale takie orzechowe, czy z migdalem sa takie... oczywiste? Malo intrygujace. A jak pomysle o polczeniu slodkiego karmelu z sola, to mam motylki w brzuchu. wink zreszta jedno z moich ulubionych ciast jest wlasnie z solonym karmelem. smile

Ja nie dalam rady zrobic wczoraj soli, dzis mnie nie ma w domu wieczorem, wiec jutro pewnie sie zabiore za kolejna mieszanke i w czwartek/piatek pokaze. smile
              • alltid_ung Re: kulinarne prezenty:) 07.12.10, 13:43
                pani.serwusowa napisała:

Cytatocz
                > ywiste? Malo intrygujace. A jak pomysle o polczeniu slodkiego karmelu z sola, t
                > o mam motylki w brzuchu. wink >

Przyznam sie ze ja wole te mniej intrygujace karmalki wink bo przez dwadzescia lat probowalam sie nauczyc jesc "cukierki" slodko-slone ktorych ci tu u nas pod dostatkiem i za boga nie moglam sie nauczyc wink big_grin teraz juz przestalam .... tak wiec karmelek z sola nie buzi moich motylkow wink big_grin ja nie wiem jak ten twoj karmel z sola ( znaczy czy masz te smaki podzielone ) ale jadlam tez cos na zasadzie "krowki ciagutki" z sola i nie bylam zachwycona....Ale smaki sa rozne ... jak zrobisz i sprobujesz to napisz czy ci smakowalo smile
                • pani.serwusowa Re: kulinarne prezenty:) 07.12.10, 14:41
                  Jasne, dam znac, jesli zrobie. W ogole to mam slabosc do slodkosci na bazie cukru muscovado, wiec tez dlatego mi sie przepis spodobal.
                  • bene_gesserit Salted Caramel Bars 10.12.10, 14:48
                    Akurat sie natknelam, wiec wrzucam - moze sie komu przyda.
                    • pani.serwusowa Re: Salted Caramel Bars 10.12.10, 15:15
                      O, ladne! Dziekuje. smile
    • momas Re: kulinarne prezenty:) 06.12.10, 21:22
      dla milosnikow robilam marshmallowsy
      domowej roboty krowki (raz mi wyszly karmelki typu werthers original, hehehe), takie galaretki jablkowe - troche przypominajace tureckie slodkosci oraz skorke pomaranczowa w czekoladzie.
      przepisy bralam z GP oraz cincina... mam je zalinkowane, ale na kompie w pracy sad, chwilowo niedostepnym.... jakby co moge w chwili wonej wklepac z wydrukow...
      w/wymienione slodycze sa nieco trwalsze od pralin....
      • pani.serwusowa Re: kulinarne prezenty:) 07.12.10, 10:29
        Widzialam obok tych karmelkow, przepisy wlasnie na cos w rodzaju tureckiego przysmaku, intryguje mnie, ale nie wiem, czy mi sie bedzie chcialo. I nie jestem pewna, czy poza mna ktos to lubi. wink
    • misia72 Re: kulinarne prezenty:) 07.12.10, 07:53
      w ubieglym roku robilam marynowana fete w malutkich sloiczkach na gumke - bardzo sie wszystkim podobala smile
      feta pokrojona w kostki, do tego suszone platki chili, suszona mieta i oregano, a wszystko zalane delikatna oliwa z oliwek.
      W tym roku, dzis! zaczynam produkcje pralinek - narazie ale pomysle tez nad czyms konkretnym. Sol Serwusowej tez za mna chodzi smile
      • pani.serwusowa Re: kulinarne prezenty:) 07.12.10, 10:30
        Bardzo podoba mi sie taka feta. Robilam kiedys dla siebie. smile Pralinki robilam w zeszlym roku, wg Vespertinee chyba z GP, byly przepyszne, ale nieco pracochlonne. Ale przyznaje, ze zrobily furore wsrod obdarowanych. Chcialabym sie zmobilizowac, ale nie wiem czy dam rade. wink
    • fettinia Re: kulinarne prezenty:) 07.12.10, 13:05
      znalazlam dzisiaj jeszcze takie cos-ocet i alkohole z kumquatsmile
      www.chefkoch.de/rezepte/222651092224491/Kumquats-Essig.html
      www.kochbar.de/rezept/anzeigen/index/id/111293/Promille_Kumquats.html
      www.chefkoch.de/rezepte/650741166512529/Kumquats-Likoer.html
    • aleksandra999 Re: kulinarne prezenty:) 07.12.10, 13:13
      ja w tym roku obdarowałam kilku leniuszków marynowanymi opieńkami, pięknie wyglądają takie malusie w słoiczkach z masą przypraw, smakują też dobrzesmile)
      w moim środowisku popularne są wszystkie kulinarne prezenty, idzie się zwyczajnie z ciastem, z sałatkami , ze śledzikami a osotanio mojego syna obdarowuję zupami domowymi bo sam nie gotuje sobiesmile)
      • a74-7 Re: kulinarne prezenty:) 11.12.10, 17:12
        Robi ktos gruszki w occie lub dynie ?
        • aleksandra999 Re: kulinarne prezenty:) 12.12.10, 11:15
          robiłam w słodko kwaśnej marynacie, ale nie podam proporcji bo ja zawsze na oko robię
          ale podstawowowe składnik to oczywićcie zalewa woda z octem, solą i cukrem
          z przypraw do srodka słoika wkładam do dyni listek laurowy, czarny pieprz, ziele, goździki i gorczycę ewentualnie kolędrę
          a do gruszek, kawałki cynamonu i goździki, i kulki czarnego pieprzu
    • pani.serwusowa Re: kulinarne prezenty:) 09.12.10, 23:06
      Melduję, że wykonałam drugą sól. wink
      zmyslywkuchni.blogspot.com/2010/12/kulinarne-podarki-vol-3.html
      • olusinska Re: kulinarne prezenty:) 10.12.10, 09:53
        Pytanie z serii głupich smile
        Gdzie w Polsce, np. w Warszawie kupujecie takie małe torebeczki, w które można zapakować np. pralinki lub pierniczki, ciasteczka itp.? Czy raczej przez internet?
        • bene_gesserit Re: kulinarne prezenty:) 10.12.10, 11:10
          Takie torebeczki to w Polsce robimy se sami smile
          • olusinska Re: kulinarne prezenty:) 10.12.10, 11:21
            hehe smile tak właśnie myślałam smile
            Chociaż dla leniwych znalazłam w internecie gotowe do kupienia smile
    • bene_gesserit Pomysly z epicurious 10.12.10, 15:03
      Tutaj.
      Min:
      oliwa prawdziwkowo-rozmarynowa
      trufle z ciemnej czekolady z fleur de sel
      tofi z czekoladą i orzeszkami
      greckie cukierki sezamowe
      i przepisy na trwalsze ciasta i ciasteczka. Wszystko z recenzjami uzytkownikow, wiec bez skuchy.
      • roseanne Re: Pomysly z epicurious 10.12.10, 16:47
        epipcurious jest ogolnie swietnym portalem, niezaleznie od wersji jezykowej
        jeszcze mi sie nie zdarzyla, by potrawa przygotowywana wg ich receptury mi nie wyszla
        • bene_gesserit Re: Pomysly z epicurious 10.12.10, 21:48
          To prawda - sa swietni, ale tylko jesli chodzi o przepisy z Bon Apetit i nieodzalowanego Gourmet, ale jesli chodzi o receptury wlasne czytelnikow, to sie pare razy nacielam. Od tej pory czytam zawsze komentarze do przepisow.
      • bene_gesserit Pomysly z Good Food 11.12.10, 00:22
        Tu.

Min.:
        cukier lawendowy
        trufle z kremowym srodkiem
        dzem z chili
        oberzyna z fetą
        wodka z chili
        czatnej z burakow i pomaranczy
        kulki z fig i migdalow
        arancello
        lizaki z solonego karmelu
        miks na muffiny swiateczne (do sloika, jako prezent)
        fadż z baileyem i biala czekoladą (ten pomysl mi sie podoba najbardziej - swietnie wyglada i to nie ja bede jadla ten pierdyliard kalorii, ale zamiast Baileysa chyba uzyje jakiejs cytrynowki)
        i swietny pomysl na komplet do wlasnorecznej produkcji pieczonego camemberta smile
        podobny komplet do grzanego wina
        itd
    • ilekobietamalat Re: kulinarne prezenty:) 15.12.10, 09:31
      och te serwusowe sole sa super!smile
      bo ja w zwazku z miloscia do cukru,to raczej cukrem obdarowuje;P waniliowym prawdziwym, cynamonowym i takimitamwink
      ale sola to wszystkich zaskocze;D

jako ze u ne wszystkie prezenty to reczna robota, to mam jak zwykle problem dla panow..no i wczoraj natknelam sie na rewelacyjny pomysl :
      www.notmartha.org/archives/2009/12/18/a-gingerbread-house-that-perches-on-the-rim-of-your-mug/
      jako ze pierniczki (szybkie) dopiero bede robic,,to zamiast gwiazdek i innych pierdol zrobie minidomki, do tego pralinki i niech sie panowie ciesza;P
      • pani.serwusowa Re: kulinarne prezenty:) 15.12.10, 10:08
        Ciesze sie, ze Ci sie podobaja. Dzis wrzucilam kolejna. big_grin
        A te domki, to dla mnie wyzsza szkola jazdy.
        • olusinska Re: kulinarne prezenty:) 15.12.10, 10:58
          Cudowne te domki!
          Ja niestety doszłam do wniosku, że mogę Wam tylko pozazdrościć. U mnie poza Mamą nikt by nie docenił nakładu pracy i faktu, że człowiek przygotował coś własnoręcznie.
          • pani.serwusowa Re: kulinarne prezenty:) 15.12.10, 11:18
            nikt by nie docenił nakładu pracy i faktu, że człowiek przygotował coś własnoręcznie.

Ja sie tez tego obawiam. Niestety w tym roku nie stac mnie na kupienie ciekawych prezentów dla wspolpracownikow i szefow, mam 9 osob do obdarowania - tylko z pracy! Plus landlorda z rodzina (zona i czworka nastolatkow), bo zrobil nam w tym roku wielka przysluge, wiec chcemy okazac wdziecznosc. Nie wspomne juz o innych osobach. Wydaje mi sie, ze domowe przetwory i ciasteczka ich uciesza, ale nigdy nic nie wiadomo.
            • zwiatrem Re: kulinarne prezenty:) 15.12.10, 11:35
              Az poszlam Serwusowo pogapic sie na ta sol, zurawine ...

Zrobilam sobie wlasnie rozmarynowa, a ze sloiczki mam wlasnorecznie malowane, wiec chetnie do nich wsypuje widowiska.
              Syn uznal, ze sloiczek mozna otworzyc, zeby bardziej pachnialo.
              • pani.serwusowa Re: kulinarne prezenty:) 15.12.10, 12:01
                O pieknie! smile Gdybym miala zdolnosci, to moze tez bym pomalowala swoje. tongue_out Fajnie pachnie, prawda? smile
                • zwiatrem Re: kulinarne prezenty:) 15.12.10, 16:23
                  Pieknie pachnie ale i wyglada bezblednie.
                  W ogole lubie w sloikach miec to i owo.
            • olusinska Re: kulinarne prezenty:) 15.12.10, 20:19
              Może u Ciebie nie będzie źle smile Ja po prostu wiem, że u mnie niektóre osoby są takie, że czy im dasz coś czy nie dasz i co to będzie, to i tak zawsze znajdą w tym jakiś "feler"... czasem aż mnie to śmieszy, ale jeśli mam się narobić i nie zostać docenioną to wolę sobie w tym czasie film jakiś fajny obejrzeć, albo poczytać coś mądrego smile
              A swoją drogą ja bym się wcale nie obraziła za takie podarunki, zwłaszcza ten dżem z żurawiną do mnie przemawia.
    • buka007 Re: kulinarne prezenty:) 28.10.11, 23:24
      podciągam ten wątek, bo juz najwyższy czas! wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka