Dodaj do ulubionych

Chleb - zakwas pszenny vs. zytni

06.09.11, 17:21
Kochani,
wiem, ze kilka osob z tego forum piecze chleby na zakwasie. Ja jestem poczatkujaca, dzis upieklam dwa chlebki - pierwsze proby. Wygladaja ladnie, ale jeszcze gorace, wiec nie kroilam.

Zanim sie wzielam za pieczenie duzo czytalam o pieczeniu na zakwasie, ale wciaz nurtuje mnie jedno pytanie? Jaka jest w praktyce roznica miedzy zakwasem pszennym a zytnim?
Czy jesli zamiast zytniego uzyje pszennego to chleb nie wyjdzie czy bedzie inny? A jesli inny to co sie zmieni?
W recepturach chlebow (nawet mieszanych) raz wystepuje zakwas zytni a raz pszenny. Wydaje mi sie, ze zytni czesciej - kto mi powie dlaczego?
Tylko blagam mowcie do mnie latwymi slowami, jak dla poczatkujacegosmile
Wielkie dzieki za wszelka pomoc.
Obserwuj wątek
      • kreola Re: Chleb - zakwas pszenny vs. zytni 06.09.11, 19:07
        Dzieki Buko, bardzo ciekawa lektura. Nie ma tam co prawda wiele o tych rodzajach zakwasu, ale z ktoregos postu Krysi wywnioskowalam, ze rodzaj maki do zakwasu nie ma wiekszego znaczenia. Zreszta mam zakwas w dwoch sloiczkach, jutro jeden z nich wymieszam z maka zytnia, bedzie mieszanysmile
    • mysiulek08 Re: Chleb - zakwas pszenny vs. zytni 06.09.11, 19:53
      zakwas zytni z maki zytniej, zakwas pszenny z maki pszennej, ale to juz wiesz smile zakwas pszenny zaczyna sie sie od zakwasu zytniego (lepiej 'kwasnieje' a potem prowadzi sie go na mace pszennej

      chleb z maki pszennej bialej na zakwasie zytnim bedzie ciemny, bardziej wyrazisty w smaku,

      chleb z maki zytniej na zakwasie zytnim bedzie ciezki, lepki, bardzo ciemny, no zytni,

      chleb z maki pszennej na zakwasie pszennym bedzie taki 'zwykly', lekko hmm, szarawy smile
      chleb z maki zytniej na zakwasie z maki pszennej raczej sensu nie ma, lepsza opcja to ta pierwsza

      najczesciej wystepuje zakwas zytni, pewnie dlatego, ze jest latwiejszy w prowadzeniu

      tyle z moich zakwasowych doswiadczen, gdy jeszcze zakwas mi wychodzil

      tu mozesz zobaczyc roznice :

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,27160696,27160696.html
      • kreola Re: Chleb - zakwas pszenny vs. zytni 06.09.11, 23:53
        Dzieki Mysiulku,
        zakwas pszenny zrobilam sama wedlu tego przepisu:
        www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas/zakwas-pszenny-metoda-francuska
        Z tym, ze moj byl dobry dopiero piatego dnia.

        Upieklam dzis dwa chleby i oba wyszly pysznie:
        ten
        www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-pszenne/ze-slonecznkiem
        i ten (latwiejszy i szybszy):
        addiopomidory.blogspot.com/2011/02/chleb-dyniowy-na-zakwasie-pszennym.html
        Wpadli znajomi i zjedli juz polowe, wiec nastawiam zaczyn na kolejne smile
        Jutro moze zrobie sobie zakwas zytni i bede hodowac oba, na wszelki wypadek!
        • very.martini Re: Chleb - zakwas pszenny vs. zytni 07.09.11, 02:24
          Kreola, ja robiłam swoje chleby na samym początku z mąki żytniej razowej z naprawdę niewielką domieszką pszennej (ze strachu, że za ciężkie będzie) i na zakwasie żytnim, teraz już robię tylko z żytniej. Trochę glinowaty mi wyszedł raz, jak mnie pokarało za niecierpliwość i nieodczekanie dwóch godzin do całkowitego wyrośnięciasmile Robiłam krok po kroku według wskazówek, tych ze strony Mirabbelki.

          16%VOL
          22%VAT
    • shachar Re: Chleb - zakwas pszenny vs. zytni 07.09.11, 11:34
      gdzieś czytałam, ze niezależnie od tego, czy zaczynasz zakwas na żytniej czy pszennej, to i tak dokarmiasz pszenną, bo ma lepsze parametry ożywiające te drożdze i na samym koncu i tak masz zakwas pszenny. Jestem w trakcie przeprowadzki więc w tej chwili nie moge podeprzeć się fachowym cytatem.
    • kreola Re: Chleb - zakwas pszenny vs. zytni 07.09.11, 18:51
      A czy piekl ktos z Was chleby w szklanym naczyniu zaroodpornym?
      Niestety mam maly piekarnik elektryczny z piekielnym termoobiegiem, nie bardzo mam mozliwosc wystarczajaco naparowac go przed pieczenie, wiec chleb mi wychodzi troszke suchy. Wyczytalam, ze dobrze jest piec w namoczonym garnku rzymskim, ale nie mam takiego garnka i na razie nie kupie, ale mam duze naczynie szklane, w ktorym pieke miesa, moze mogloby sie nadac?
        • kreola Re: Chleb - zakwas pszenny vs. zytni 07.09.11, 20:56
          Mysiulku, nie mam miejsca, bo to jest taki wolnostojacy, maly piekarnik. Piecze calkiem poprawnie i musze sie nim zadowolic, bo w mieszkaniu, ktore teraz wynajmujemy jest bardzo malenka kuchnia i na nic nie mam miejsca.

          A w szklanym pojemniku wlasnie upieklam chleb i wyszedl pieknie fajnie.
          Gdzies wyczytalam, ze trzeba pojemnik porzadnie nagrzac zanim sie wrzuci do niego chleb. I tak zrobilam - w 250 st potrzymalam go z 15 minut, wrzucilam gotowe ciasto chlebowe, przykrylam pokrywka (tez nagrzana) i szybciutko do piekarnika. 30 minut pieklam w 230 st, potem zdjelam pokrywe (bo juz ciasto prawie jej siegalo) i jeszcze 15 minut otwarte pieklam.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka