Dodaj do ulubionych

Pomocy, na szybko otrzebuję

10.02.12, 15:00
przepisy na mało skomplikowane dania na kolację, która musze przygotować jutro.
mam się nie narobić, a ma być smacznie i ładnie.
całkiem mi to wyleciało z głowy.
Rzućcie jakimis pomysłami błagam
Obserwuj wątek
    • czarna9610 Re: Pomocy, na szybko otrzebuję 10.02.12, 18:29
      Na przykład sałatka :puszka kukurydzy, puszka groszku, puszka tuńczyka i majonez + przyprawy.
      Koreczki z żółtego sera plastra korniszona i kawałka papryki.
    • kreola Re: Pomocy, na szybko otrzebuję 10.02.12, 19:22
      A co to dla Ciebie znaczy zeby sie nie narobic?
      To moze byc cos gotowanego albo pieczonego na ten przyklad?
      Bo z pieczonym miesem jest nieduzo roboty (ale w tym Cie nie wspomoge, bo mam marne doswiadczenie) do tego moze byc jakas mieszanka salat z winegretem, moga byc ziemniaczki pieczone (kolo miesa) albo dobra bagietka czy ciabata.
      Na deser moze byc bita smietana (malo roboty) z jakimis owocami (krojonymi albo zmiksowanymi w postaci sosu).
      Ile masz miec osob, czy beda dzieci i w ogole wez no wiecej konkretow napisz Rudzielcu.
      Moze masz cos w lodowce co trzeba zutylizowac to Ci pomozemy.
      • k_j_z Re: Pomocy, na szybko otrzebuję 10.02.12, 20:33
        w lodówce mam zasadniczo przeciąg i trochę kurczęcych cycków.
        Myslałam o pieczonym mięsie i sałatach ale dodatkowo chciałabym, żeby było troszku odświętniesmile
        bedzie nas cztery sztuki tylko, same dziewczyny bez dzieci.
        A że ja zawsze na nasze spotkania gotuje coś specjalnego to chciałabym o tym razem.
        A jeszcze mam trochę mrożonych truskawek. szkoda, że do szampana się nie nadają.
        najprościej będzie chyba jakiś schab. Kurczka w curry z mlekiem kokosowym nie mogę, bo jedna nie lubi ostrego.
        Sylwuś wymyśl coś please, albo spędzę noc na grzebaniu w przepisach a jutro będę nieprzytomna i nic nie zrobięsad
        • jan.kran Re: Pomocy, na szybko otrzebuję 11.02.12, 01:38
          ###Papryka , puszka kukurydzy , puszka czerwonej fasoli , korniszony.
          Pokroić paprykę i korniszony , puszki odsączyć i wrzucić wszystko razem do miski.
          Do tego zielona sałata , jaką kto lubi , ja preferuję rukolę albo roszpunkę.
          Sos vinaigrette , ja dodaję tylko aceto balsamico białe i oliwę z oliwek , jak
          ktoś lubi można z musztardą.


          ### Deser :
          Wydrążamy cztery jabłka, na patelni rozgrzewamy łyżkę masla.
          Do nadziania jabłek można użyć rozmaitych posiekanych orzechów ,
          migdały , pinie , rodzynki.
          Ja dziś użyłam pestek słonecznika, pinie i migdały.
          Kiedy się lekko zarumieniły włożyłam do formy żaroodpornej posmarowanej
          niewielką ilością masła i piekłam aż były miękkie.
          Każde upieczone jabłko polałam niewielką łyzeczką miodu.
          Do tego kulka lodów smile


          ### Zapiekanka po nelsonsku.

          Podobnie jak z rosołem są różne wersje. Ja podaję swojąsmile
          Usmażyć cebulę , dorzucić pieczarki , pokrojone , kiedy będą prawie miękkie dodać śmietanę.
          Ugotować ziemniaki , ja używam małych ziemniaków i gotuję w skórce.
          Polędwice wołową rozbić na cienkie plastry.
          W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami : ziemniaki , pieczarki , mięso. Mięso powinno być pokrojone na niewielkie kawałki.
          Posolić , popieprzyć i zapiec w piekarniku ca. 20 minut.
          Nie podaję proporcji bo robię na oko, mało mięsa , sporo pieczarek i ziemniaków
          • jan.kran Re: Pomocy, na szybko otrzebuję 11.02.12, 01:56
            ### Ryba:

            Rybe , moze byc dorsz szybko obsmazyc na patelni. Wlozyc do formy
            zaroodpornej , sol , pieprz, oliwa z oliwek.
            Na rybe polozyc plastry pomidora , na to plastry mozarelli.
            Posypac bazylia swieza lub suszona, zapiec . Jesc z ryzemsmile

            ------> Poprawka smile Na rybe najpierw polozyc pesto a potem pomidory
            i mozarelle

            ***Pappardelle pół opakowania (grube wstążki)
            2-3 pory
            ricotta 1 opakowanie
            garść startego parmezanu
            ząbek czosnku
            olowa z oliwek
            sól, pieprz

            Pory pokroić w ukośne cienkie plasterki, czosnek drobno posiekać.
            W
            rondlu (lub na głebokiej patelni) dodac oliwe wrzucić
            pory z czosnkiem, lekko osolić i dusić pod przykryciem na malutkim
            ogniu do miękkości ok. 5 - 10 minut (uwaga - nie rumienić).
            Następnie dodać ricottę i doprawić solą i pieprzem. Jak masa jest za
            gęsta dodać trochę wody z gotującego się makaronu. Połączyć masę z
            ugotowanym makaronem i posypać obficie parmezanem.


            ### Pasta z lososiem i szpinakiem.

            Jedną cebulę i kilka ząbków czosnku zarumienić na oleju.
            Dodać pół kilo mrożonego szpinaku i muskat.
            Poddusić.
            W niewielkim garnku zagotować 300 gram śmietany i trzy łyżki świeżo utartego
            parmezanu.
            Plus sól i pieprz cayenne.
            Dodać do sosu 400 gram łososia i gotować kilka minut na wolnym ogniu.
            Ugotować makaron wstążki np. tagliatelle , wymieszać ze szpinakiem , na wierzch
            położyć kawalki łososia z sosem.

            ## Obiad wczorajszy:

            Gdy wróciłam rano z fabryki to wzięłam cztery piersi kurczaka, pokroiłam w
            kawałki wlałam szklankę szeri do naczynia z kurką , szklanego .
            Pokroiłam cztery spore ząbki czosnku , wlałam kilka łyzek soku z limonki i
            dodałam utartą skórkę z jednej limonki. Plus kawałek świeżego imbiru ,
            pokrojony.
            Doadałam na oko jasnego i ciemnego sosu sojowego zamieszałam i poszłam spać.
            Junior w międzyczasie dodał skrycie dwie łyżki tabasco.

            Jak wstałam to zasiadłam do kompa a Junior pokroił trzy spore papryki ,
            kolorowe , cztery marchewki i podmażyliśmy kurczaka na ostrym ogniu w woku.
            Kurczak najpierw leżał w durszlaku i się odsączał z marynaty. Marynata powinna
            być zachowana do dalszej obróbki cieplnej.
            Jak kurczak się podsmażył dodałam marchewki , po chwili paprykę a na samym końcu
            szczypiorek ( ? ). Po niemiecku to sie nazywa Frülingszwiebel. Dodawałam stopniowo
            marynatę.
            Ryż.
            Smacznego !

            ###Pasta zbrokulami.

            Brokuly gotujesz al dente. Otwierasz dwie puszki bialej fasoli . Na patelnie
            wrzucasz rozyczki brokulowe i fasole z puszki. W tym czasie gotujesz fetuccine
            al dente i rumienisz na drugiej patelni spora garsc orzeszkow pinii.
            Nakladasz na talerz makaron , dodajesz brokuly z patelni pomieszane z fasola,
            posypujesz orzeszkami pinii i utartym parmezanem , dodajesz pesto ... i sie
            delektujeszsmile))

            ###Jakies pol kilo kurzych piersi pokroic w grube kostki , usmazyc w woku i
            odlozyc na talerz.
            Do woka wrzucic pokrojene dwie papryki, peczek dymki, kilka marchewek, jeden
            koper wloski, sok z jednej limetki , dwa listki bobkowe , dwa zabki czosnku,
            jedno chili .
            Udosic , dodac curry.
            Mozna uzyc gotowa mieszanke albo zrobic samemu < galka muszkatolowa , swiezy
            imbir, gozdziki , kmin , ziarna kolendry , kozieradka , kurkuma , chili >.
            Zreszta kazdy moze robic curry al gusto, ja tam wrzucam rozne przyprawy na okosmile

            Do warzyw dodac kurke , sol , pieprz , wlac 250 ml mleka kokosowego , zagotowac.
            Podawac posypane swieza kolendra z ryzem.



            • k_j_z Re: Pomocy, na szybko otrzebuję 11.02.12, 11:15
              ooo, dzięki.
              Deser na pewno wykoprzystam, bo w międzyczasie uświadomiłam sobie, że mogę zrobić musake tak, jak jadłam ją w tuyrcji z tym, ze zamiast baraniny dam wołowinę.
              mam ciasto na croissanty prawie gotowe - jeszcze je tylko muszę przewałkować cztery razy.
              teraz na zakupy i do roboty
              • kreola Re: Pomocy, na szybko otrzebuję 11.02.12, 13:18
                Kaska, na przepisy juz za pozno, ale widze dostalas pomoc. To ja tylko w sprawie tych truskawek i szampana - nadaja sie jak najbardziej!
                Zmiksuj te truskawki z cukrem (nie za duzo) i delikatnie wymieszaj z szampanem. Pyszne!!!!
                Moze tez wymieszac z rumem albo z teqila w wersji mocniejszej (np, jakby dla mniebig_grin)
                • czekolada72 Re: Pomocy, na szybko otrzebuję 30.01.13, 12:00
                  up smile
                  • k_j_z Re: Pomocy, na szybko otrzebuję 31.01.13, 06:31
                    własnie znowu kombinuję, Marta dzięki
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka