Dodaj do ulubionych

Agar, pektyny & Co.

06.05.12, 23:42
Czy istnieje jakis staly przelicznik do zamieniania zelatyny na wege substancje zelujace? Moze jest jakis przewodnik?

Korca mnie przepisy z moichwypiekow, z tym na czele: mojewypieki.blox.pl/2011/11/Podwojnie-musowe-ciasto-czekoladowe.html ale nie mam ochoty na eksperymentowanie. A tu jest sporo wegekucharek, moze ktoras umialaby mnie wspomoc. smile
Obserwuj wątek
    • momas Re: Agar, pektyny & Co. 07.05.12, 09:38
      Chyba nieregulamionowo, ale skopiuje post z dyskusji z blogu Dorotus smile
      Mam go zapisanego na wypadek przelicznika agaru na plyn big_grin
      moze cokolwiek Ci to pomoże
      Moze sprobowac w ten sposon - przeliczyc ile ten plyn potrzebowalby zelatyny i przyjac te wartosc jako staly przelicznik zelatyny na agar?
      O pektynie nie wiem ile.
      A moze na opakowaniu pektyny/agaru sa podane przeliczniki? Na pewno proporcje do plynu...

      36.nadia.f

      2009/11/13 12:34:58

      Ktos wczesniej pytal o agar agar (dawno temu smile ) Ja go zawsze uzywam, zelatynie mowimy stanowcze nie. co do smaku nie sadze aby byla jakas roznica. Robie galaretki owocowe jak i mleczne. wczesniej dodawalam agar "na oko" ale czasem bylo za malo czasem za duzo a teraz uzywam tego przelicznika:

      "For every teaspoon of agar agar powder, you should substitute a tablespoon of agar agar flakes.

      For a firm jelly you require approximately 2 teaspoons of powder or 2 tablespoons of flakes per 1 pint / 600ml of liquid.

      Agar agar should be soaked in the liquid first for 10-15 minutes, then gently brought to the boil and simmered while stirring until it dissolves completely, this will take about 5 minutes for powder and 10-15 minutes for flakes. Unlike gelatine, agar agar can be boiled and can even be re-melted if necessary. If you are unsure as to the setting ability of your gel, test a small amount on a cold saucer - it should set in 20-30 seconds, if not you may need more agar agar, if too firm - add some more liquid".

      Pochodzi z tej strony www.vegsoc.org/info/gelling.html
      • momas Re: Agar, pektyny & Co. 07.05.12, 09:40
        ha, ha... mi tez ucieklo skopiowanie tego fragmentu:



        37.nadia.f

        2009/11/13 12:38:08

        Gdzies mi ucieklo calkiem wazne : "Powdered agar agar can be substituted for the same quantity of powdered gelatine in a recipe".
        • turzyca Re: Agar, pektyny & Co. 07.05.12, 23:09
          A to faktycznie przydatna uwaga. big_grin
          Dzieki serdeczne za info, bardzo przejrzyste i mysle, ze powinnam sobie poradzic z adapatacja przepisow. Ale i tak prosze o trzymanie kciukow w najblizszym czasie. wink

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka