Dodaj do ulubionych

Klöße halb halb czyli...?

30.08.12, 00:36
doszlam do wniosku, ze pogubilam sie w polskim nazewnictwie kluch i produktow podobnych, a do tego jeszcze utknelam w tlumaczeniu z niemieckiego.
Czym sie roznia kopytka od knedli? A knedle od Knödli?

Jakby to tak skonkretyzowac, co jest czym, z jakich skladnikow sie robi i jak sie nazywa w jezykach obcych?
Obserwuj wątek
    • teletombola1 Re: Klöße halb halb czyli...? 30.08.12, 02:39
      O kopytkach było ostatnio głośno na forum kuchni. Nie znam nazewnictwa w językach obcych Mogę skonkretyzować z czego się robi.
      - kopytka(zależy od regionu, tradycji rodzinnej?) z ziemniaków i mąki, lub też z ziemniaków, mąki i sera białego. Robi się z ciasta wałek i ciacha się kluski po ukosie, gotuje w osolonym wrzątku i podaje się: 1)jeżeli z serem to z roztopionym masłem, cukrem i cynamonem 2)jeżeli tylko z ziemniakami to z sosem lub cebulką smażoną
      -knedle (to też zależy od regionu) ziemniaki utłuczone i mąka, robi się kulki, a w środku owoc - przeważnie śliwka lub truskawka
      - czeskie knedliki, które zupełnie inaczej się robi, coś z krojoną bułką w kostkę, robi się jeden duży knedel, gotowany w ściereczce w garnku na "zawieszce"- ale jakie ciasto dokładnie to jest nie wiem...niech się wypowiedzą mądrzejsi wink


      Ola
      tortola.blox.pl
    • fettinia Re: Klöße halb halb czyli...? 02.09.12, 09:36
      smile
      -kopytka-kluski z ziemniakow,jajka,maki pszennej-skosnie krojone(ksztalt kopytek wlasnie)
      -knedle(polskie)-kluski z ziemniakow,jajka,maki nadziewane-np sliwkami
      -Knödel-1.kluski z ziemniakow gotowanych i surowych tartych(halb halb)
      2.kluski/knedliki z bulek,jajek,czesto z dodatkiem boczku,pietruszki(bulczane kluchy)
      Kloß to wg mnie ogolna nazwa wszystkich klusek-w zaleznosci od regionu beda to albo wlasnie knedliki,albo kluchy pol na pol albo jeszcze inne warianty.
      To tak jak polskie kluski na parze-jedni mowia tak,inni buchty a jeszcze inni pampuchysmile
      • qubraq Re: Klöße halb halb czyli...? 03.09.12, 16:13
        fettinia napisała:

        > smile
        > -kopytka-kluski z ziemniakow,jajka,maki pszennej-skosnie krojone(ksztalt kopytek wlasnie)

        a w naszej kuchni lwowskiej te pociete skosnie kopytka jeszcze sie ręczni turlalo na stolnicy przed wrzuceniem do wrzątku i nazywały sie wtedy "paluszki"... smile
        • turzyca Re: Klöße halb halb czyli...? 03.09.12, 22:59
          > a w naszej kuchni lwowskiej te pociete skosnie kopytka jeszcze sie ręczni turla
          > lo

          Ach, to dlatego!
          Znam forme, nie znalam nazwy - ale nie lubie tego wariantu. Z przyczyn tak fanaberyjnych jak stwierdzenie, ze jest za obly w smaku. big_grin
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka