Dodaj do ulubionych

A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna

31.07.13, 11:41
przemysleniami, fajnymi przepisami i zainspiruje mnie to gotowania bez miesa ?

Postanowilismy cala rodzina odejsc od miesnej kuchni. Narazie raczej lagodnie, ale kto wie co z tego wyniknie smile
Obserwuj wątek
      • jan.kran Re: A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna 31.07.13, 13:23
        Przejrzalam na szybko te Jadlonomie ale te przepisy sa dla mnie zbyt wymyslne.
        My jemy prosto. Kupujemy warzywa mrozone do wok bez rzadnych dodatkow , sam warzywa , nie wiem czy to jest dostepne w Oj:


        www.google.no/search?safe=off&q=wokgr%C3%B8nnsaker&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.49967636,d.bGE,pv.xjs.s.en_US.jOYpRJj4zMA.O&biw=1680&bih=827&um=1&ie=UTF-8&hl=no&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=QvH4Ua_zPMfX4ATl2IHYBA#facrc=_&imgdii=_&imgrc=hu0uplsJRR23XM%3A%3BO16XPt7bqUna8M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.matenhjem.no%252FResources%252FFiles%252FFrys%252FWOKGRONNSAKER_500GR__FINDUS-_thumb.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.matenhjem.no%252Fproduct%252Fwokgroennsaker-500gr-findus-573%252F%3B300%3B187

        Sa rozne odmiany , tajskie , wietnamskie , lotus. Smazymy tofu i mieszamy dodajac sos sojowy. Albo tez quorn ale wydaje mi sie on jest niedostepny wPL.
        syn je zryzem ja bez.
        Ciecierzyca z curry i chili sine carne to tez nasze hity , podam przepisy wkrotce.
        Prosty przepis to haloumi , w Norwegii mozna kupic wersje wege , usmazony na szybkim ogniu , wymieszny z kuskus , do tego swieze pomidory.
        Tu spis serow wege , niestety w naszym przypadku odpada parmezan i cottage cheese , buuuu....
        www.vegetarian.ie/chees.htm
        Oberzyna i kuskus:

        Dwie oberżyny przeciąć wzdłuż na pół.
        Naciąć , posolić , polać oliwą z oliwek i włożyć do piekarnika nacięciem do góry
        na pół godziny.
        Przygotować kuskus . Ja wrzucam na dwie osoby na oko 200 gram na suchą
        patelnię, kiedy lekko zbrązowieje zalewam szklanką wody z sosem sojowym.
        Podszmażam czerwoną cebulę, czosnek , dwie kolorowe papryki ,ze dwie - trzy
        garście pokrojonych pieczarek , dwie nieduże cukinie , puszkę pelati , dodaje
        chili , trochę cukru , sól , pieprz , kolendrę i duszę do miękkości .
        Mieszam z kuskus i pokrojoną w kostkę oberżyną , duszę calość na wolnym ogniu z
        dziesięć miut i następnie spożywam z apetytemsmile

        Salatka z kuskus :

        *** Grillowane pomidorki z oregano: (10 pomidorków koktajlowych, sól i pieprz, 1
        łyżeczka brązowego cukru, 2 łyżki listków świeżego oregano lub 1/2 łyżeczki
        suszonego,1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin).

        Pomidorki przekroić na połówki, włożyć do miseczki, oprószyć solą oraz pieprzem,
        wymieszać z cukrem, oregano i oliwą z oliwek. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia i
        wstawić pod rozgrzany grill w piekarniku na około 7 - 10 minut.

        *** Na suchą patelnie wrzucić dwie szklanki kuskus , mieszając poczekać aż
        lekko zbrązowieje i zalać mieszanką jeden do jeden wody
        i bulionu. Może być wegeta , ja używam gotowy fond ze słoika.
        Kuskus powinno wchłonąć płyn , odstawić na bok do wystudzenia.

        ***Pokroić dwa , trzy dojrzałe awokado w kostkę.
        *** Na suchej patelni przyrumienić sporą garśc orzeszkow pinii.
        *** Kawałek sera feta pokroić w kostkę.

        Wszystkie składniki delikatnie wymieszać , sól , pieprz , oliwa z oliwek. Dodać
        drobno pokrojoną nać pietruszki i szczypiorek oraz czarne oliwki.
        Posypać na wierzchu orzeszkami pinii.
        • jan.kran Re: A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna 31.07.13, 13:41
          Salatka z fig i mozarelli:

          Składniki:

          * 2 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych
          * 1 opakowanie roszpunki, umytej i wysuszonej
          * 3 sztuki dojrzałego avocado, pokrojonego
          * 4 świeże i dojrzałe figi
          * 3 mozzarelle < mogą być dwie ale my kochamy mozarellęsmile >
          * 4 łyżki oliwy z oliwek
          * 2 łyżki płynnego miodu
          * świeżo zmielony pieprz, sól, szczypiorek

          ---------------> Umytą roszpunkę kładę na dno szklanej , sporej miski.
          Na to awokado i mozarella pokrojone w kostkę, nastepnie ćwiartki fig i posypuje
          orzeszkami pinii.
          Zalewam miodem i oliwą z oliwek sól , pieprz , na wierzch orzeszki pinii.
          Nie mieszam tylko układam warstwami w misce a potem każdy sobie sam nakłada na
          talerz.


          Ravioli / Tortelini:


          Junior zrobil wczoraj zapiekanke z ravioli wg przepisu Mlodej.
          Mozna uzyc gotowe ravioli lub tortelini, te ostatnie odpadly bo byly z kurczakiem lub szynka.
          Kupilam wiec ravioli z serem , dwa opakowania.
          Nalezy je ugotowac wg przepisu na opakowaniu . Nastepnie pokroic drobno cebule, najlepiej biala lub czerwona i czosnek. Podsmazyc. Dodac dwie puszki pomidorow, pelati , sol , pieprz cukier , czarne oliwki , oregano , bazylie , do smaku.
          W forme do zapiekania wlac na dno pomidory , warstwe ravioli \ tortelini , ser zolty utarty , tortelini \ ravioli , pomidory , ser.
          Zapiec w piekarniku , 200 stopni , 20 minut.
          Smacznego !!!

          Makaron zporami i ricotta.


          ***Pappardelle pół opakowania (grube wstążki)
          2-3 pory
          ricotta 1 opakowanie

          ząbek czosnku
          olowa z oliwek
          sól, pieprz

          Pory pokroić w ukośne cienkie plasterki, czosnek drobno posiekać.
          W
          rondlu (lub na głebokiej patelni) dodac oliwe wrzucić
          pory z czosnkiem, lekko osolić i dusić pod przykryciem na malutkim
          ogniu do miękkości ok. 5 - 10 minut (uwaga - nie rumienić).
          Następnie dodać ricottę i doprawić solą i pieprzem. Jak masa jest za
          gęsta dodać trochę wody z gotującego się makaronu. Połączyć masę z
          ugotowanym makaronem .

          Baklazan:

          Dwa bakłażany przekroić wzdłuż , naciąć , posolić , podlać oliwą z oliwy i
          wlożyć na pół godziny do piekarnika nacięciam do góry.
          W garnku z grubym dnem rozgrzać ghi , może być ewentualnie masło.
          Wrzucić garść drobno pokrojonego świeżego imbiru , curry , kolendrę i garam
          massala.
          Dodać bakłażany pokrojone w grubą kostkę, szpinak < ja dodaję
          mrożony , około osiemset gram > i puszkę pelati oraz łyżeczkę cukru.
          Dodaję dwie puszki ciecierzycy , trochę śmietany , sól , pieprz i gotuję
          kilkanaście minut.

          A to jest hit i klasyka smile))))

          OMDLENIE IMAMA.

          Cztery małe , wydłużone bakłażany.
          Dwie średnie czerwone cebule.
          Dwa ząbki czosnku , puszka pomidorow w zalewie , trzy czubate łyżki zielonej
          pietruszki.
          Po łyżeczce tymianku i oregano oraz dwie kopiaste łyżki płatków migdałowych.
          Płaska łyżeczka cukru , sól i pieprz.
          Oliwa z oliwek.

          1. Przekroić bakłażany wzdłuż . Nakroić najpierw wzdłuż a potem w poprzek.
          Posolić i położyć nacięciami do dołu .
          Poczekać dwie godziny.

          2.Lekko odcisnąć bakłażany, wyłuskać z wnętrza każdego nieco miąższu.
          Obsmażyć bakłażany na patelni i odsączyć na bibule.

          3. Nadzienie : drobno usiekana cebula , takoż pietruszka dodać czosnek ,
          tymianek i oregano. Pomidory z puszki , płatki migdałowe , sól , pieprz, cukier.
          Wszystko podsmażyć na ostrym ogniu , mieszając. Ja używam w tym celu wok.

          4. Nadzieniem wypełnić połówki bakłażanów , ułożyć w naczyniu do zapiekania ,
          pokropić oliwą z oliwek zapiekać w gorącym piekarniku ca. pół godziny.



          Gnocchi:

          1.Sos pomidorowy:
          W duzym garnku udusic cebule. Dodac czosnek i oregano oraz biale
          wino. Wrzucic pomidory < z puszki lub swieze > , sos ma sie gotowac
          jakies 10 minut az zgestnieje.

          2. Ugotowac gnocchi i odcedzic.
          3. Wymieszac gnocchi z sosem pomidorowym.
          4. Szpinak: kilo swiezego wrzucic na kilka minut do garnka ,
          odrobina wody , sol , pieprz galka muszkatolowa.

          W formie zaaroopornej polozyc warstwe szpinaku na to gnocchi z sosem
          pomidorowym. Na wierzch dwie pokrojone wplastry mozarelle.

          6.Zapiekac ok 20 minut < w zaleznosci od pieca >.
          Kran
    • buka007 Re: A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna 31.07.13, 13:49
      imnie nspiruja przepisy kuchni orientalnych: indyjskiej, vietnamskiej, tajskiej, gdzie praktycznie kazde mieso w przepisie (jesli w ogole wystepuje) mozesz zastapic tofu albo tempeh, choc ja raczej torfu unikam ze wzgledu na surowiec, a jesli jesz owoce morza albo ryby to wlasnie tym.
      a z tureckiej kuchni czerpie pomysly na przepisy na pasty do pieczywa, humus, serowe, oberzynowe.
      do potraw powinno sie dodawac orzeszki (nerkowce, fistaszki itd) no i zwracac uwage na to, zeby w jadlospisie bylo duzo warzyw straczkowych.
      na zieleninablog znajdziesz duzo fajnych vegeprzepisow.
    • turchanyi Re: A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna 31.07.13, 14:41
      Nie jestem vege, ale zwłaszcza w upalne lato nie przepadam za mięsem. Bardzo lubimy "zapiekankę z gazety" tzn. pastę pugliese (przepis dawno temu wycięty z GW, kiedy dawali raz w tygodniu przepisy na coś dobrego). Oto przepis: kuchnia.o2.pl/przepisy/pasta-pugliese-p_1317
      Ostatnio często robię sałatkę z pęczaku (wg A. Kręglickiej w Wysokich Obcasach) - może być też jako ciepłe danie, ale sałatka na zimno jest świetna;
      Sałatka z pęczaku z marchewką, selerem i kolendrą
      1 szklanka pęczaku
      5-6 łyżek oliwy
      1 cebula
      1 mały korzeń selera
      2 marchewki
      1 łyżka nasion kuminu
      1 łyżka nasion fenkułu (kopru włoskiego)
      3 łyżki sezamu
      kruszone chili
      sól
      pieprz
      4 łyżki posiekanej naci kolendry lub pietruszki
      sok z cytryny

      Pęczak opłukać na sicie. Zagotować dwie szklanki wody i wrzucić pęczak do wrzątku. Zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu (20-30 min.). Cebulę, seler i marchew pokroić w drobniutką kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć warzywa na rumiano, posolić, mieszać. Pod koniec smażenia dodać ziarna przypraw i chili. Na patelni powinna być mocno zrumieniona, gęsta i aromatyczna mieszanka przypraw. Dodać na patelnię pęczak i wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podać na gorąco. W wersji sałatkowej ostudzić, dodać posiekaną nać kolendry (lub nać pietruszki) i doprawić do smaku sokiem z cytryny.
      Można też ułatwić sobie życie - całą marchewkę wrzuciłam do garnka z kaszą i potem pokroiłam w kostkę, a selera można użyć naciowego. Zielonej kolendry nie lubię, więc daję dużo pietruszki. I daję czarny sezam - dobrze wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
        • jan.kran Re: Curry z ciecierzycą. 13.08.13, 06:00
          Ja robie na oko , poniewaz uwielbiam ciecierzyce wiec stosunek ziemniaki ciecierzyca jest 1:1 ale mozna sobie zmienicsmile
          Dwie spore czerwone cebule kroje w plastry i podsmazam w garnku o grubym dnie , krotko bo prawie rownoczesnie dodaje ze cztery - piec sporych ziemniakow pokrojonych w gruba
          kostke . Jak ziemiaki sa prawie miekkie dodaje puszke pelati czyli pomidorow z puszki . Lamie ich smak plaska lyzeczka cukru , dodaje czubate lyzke przyprawy curry i dwie puszki ciecierzycy.
          Proste ale trzeb a troche poprobowac , ja na poczatku mialam problemy zeby trafic czasowo z ciecierzyca tak zeby ziemniki nie byly twardawe ale teraz to robie z zamknietymi oczamismile
          Dodaje tez ( ale bardzo ostroznie bo ostre !! ) :

          www.google.pl/search?q=green+curry+paste&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=oq0JUr7vOoqG4gTZg4DgAw&ved=0CEIQsAQ&biw=1680&bih=844#facrc=_&imgdii=_&imgrc=vWa-t37AlLXopM%3A%3B4B9skCLvFTG6UM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.amgretail.pl%252Fuserdata%252Fgfx%252F36fb18efcf918c465069bb5f352df677.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.amgretail.pl%252Fpl%252Fp%252FGREEN-CURRY-PASTE-Zielona-pasta-curry-400gms%252F546%3B1959%3B2111
          • jan.kran Re: Curry z bakłażanem. 29.08.13, 12:22
            Białą lub czerwoną cebuleęi trzy / cztery ząbki czosnku podsmażyć , pokrojone.
            Pokroić bakłażan lub dwa w sporą kostkę i podsmażyć również.
            Dodać szpinak , może byc mrożony, joghurt i sól , peiprz , curry.
            Puszka ciecierycy do tego i smacznego smile
            • misia72 Re: Curry z bakłażanem. 30.08.13, 14:08
              drogi Kranie, mieszkam w DE, wiec nie sadze zebym miala wiekszy problem z dostaniem.
              chcialam dzis skoczyc "na miasto" ale odrobine pokrzyzowaly mi sie plany, wiec sprawdze w przyszlym tygodniu
              czy Ty mozesz mi juz teraz powiedziec, na ile tempeh rozni sie od tofu ? smakowo?

              konczymy pierwszy bezmiesny miesiac i musze przyznac, ze wszystko okazalo sie latwiejsze ( i smaczniejsze ) niz poczatkowo myslalam smile
              nie bylo wiekszych wpadek, za to sporo ciekawych odkryc smile)))
              fajnie tak !
                  • jan.kran Re: Tempeh. 01.09.13, 04:50
                    Pytam bo ja bawarska jestem ... znaczy bylam ale corke mam w Monachiumsmile
                    Tempeh dokladnie takie jak kupilam .

                    Ja kroje w grube plastry i smaze na oleju ale trzeba uwazac bo sie szybko przypala.
                    Masz dwa przepisy , z tym ze ja robie tak ze smaze tempeh osobno a warzywa osobno i potem na usmazone tempeh wrzucam warzywa.

                    informatykaodkuchni.blogspot.no/2012/01/konfiguracja-leczo-z-tempeh.html
                    Z tym ze ja uzywalam nie masla a oliwy , nie dodalalam koncetratu i slodkiej papryki ale za to swiezy drobno pokrojony imbir, papryczke chili i curry. I odpuscilam ser bo mi nie pasowal.

                    www.chefkoch.de/rezepte/2289091365056324/Schnelle-asiatische-Tempeh-Pfanne.html
                    Nie pokroliam tempeh w kostke tylko usmazylam krojac w dosc grube plastry osobno i potem na usmazone tempeh wrzucilam warzywa.
                    • misia72 Re: Tempeh. 04.09.13, 18:34
                      bardzo mnie to intryguje smile
                      jednak niestety na "miescie " nie bylo , wiec chyba sie skusze i zamowie . Moze w piatek skoczymy jeszcze kawalek dalej, bardzo duzy market chinsko-wietnamsko-japonski.
    • katarzynab987 Re: A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna 15.09.13, 19:37
      Gratuluje decyzji! U nas w domu jest 3 wegetarian, jeden jarosz i jedna osoba jedząca mięso. Przepisów na dania wegetariańskie w sieci jest mnóstwo! Wejdź na Smakera, tam napewno znajdziesz coś dla siebie.

      Ja uwielbiam cukinię/kabaczka/młodziutką dynię pokrojone w plastry 1cm, obtoczone w jajku i bułce tartej a potem obsmażone. Doskonałe zarówno do kanapki jak i do ziemniaków.
    • jan.kran Re: A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna 08.03.14, 11:59

      Odszczekujęsmile Miałam wrażenie że Jadłonomia ma przepisy trudne i wyszukane ale usiadałm w wolnej chwili i poczytalam.
      Zrobiłam dwa dania:

      www.jadlonomia.com/2014/01/kokosowy-dal-z-czerwonej-soczewicy.html
      Robiłam wcześniej dal z soczewicy ale ten jest rewelacyjny. Do tego ryż , brązowy , supersmile

      www.jadlonomia.com/2014/01/bezglutenowa-sroda-tajska-brukselka.html#more

      Z tym że nie pasowała mi ta brukselka na zimno i z lodem i ten sos z surowym imbirem i czosnkiem.
      Moja wariacjasmile
      Uprażyłam cashew. Ugotowalam brukselkę.podsmażyłam czosnek , papryczkę i imbir na patelni , wrzuciłam orzechy , , brukselkę , sok zlimonki , sos sojowy i trochę cukru brązowego. Danie na ciepło , pyszne !!!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka