misia72 31.07.13, 11:41 przemysleniami, fajnymi przepisami i zainspiruje mnie to gotowania bez miesa ? Postanowilismy cala rodzina odejsc od miesnej kuchni. Narazie raczej lagodnie, ale kto wie co z tego wyniknie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agus7 Re: A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna 31.07.13, 12:10 Kiedys byla wege i to ponad 10 lat. ale wtedy raczej NIE jadlam niz jadlam wegetariansko aktualnie nieustajaco inspiruje mnie Jadlonomia: www.jadlonomia.com/ Odpowiedz Link
misia72 Re: A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna 31.07.13, 12:48 pieknie dziekuje za linka Odpowiedz Link
jan.kran Re: A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna 31.07.13, 13:23 Przejrzalam na szybko te Jadlonomie ale te przepisy sa dla mnie zbyt wymyslne. My jemy prosto. Kupujemy warzywa mrozone do wok bez rzadnych dodatkow , sam warzywa , nie wiem czy to jest dostepne w Oj: www.google.no/search?safe=off&q=wokgr%C3%B8nnsaker&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.49967636,d.bGE,pv.xjs.s.en_US.jOYpRJj4zMA.O&biw=1680&bih=827&um=1&ie=UTF-8&hl=no&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=QvH4Ua_zPMfX4ATl2IHYBA#facrc=_&imgdii=_&imgrc=hu0uplsJRR23XM%3A%3BO16XPt7bqUna8M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.matenhjem.no%252FResources%252FFiles%252FFrys%252FWOKGRONNSAKER_500GR__FINDUS-_thumb.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.matenhjem.no%252Fproduct%252Fwokgroennsaker-500gr-findus-573%252F%3B300%3B187 Sa rozne odmiany , tajskie , wietnamskie , lotus. Smazymy tofu i mieszamy dodajac sos sojowy. Albo tez quorn ale wydaje mi sie on jest niedostepny wPL. syn je zryzem ja bez. Ciecierzyca z curry i chili sine carne to tez nasze hity , podam przepisy wkrotce. Prosty przepis to haloumi , w Norwegii mozna kupic wersje wege , usmazony na szybkim ogniu , wymieszny z kuskus , do tego swieze pomidory. Tu spis serow wege , niestety w naszym przypadku odpada parmezan i cottage cheese , buuuu.... www.vegetarian.ie/chees.htm Oberzyna i kuskus: Dwie oberżyny przeciąć wzdłuż na pół. Naciąć , posolić , polać oliwą z oliwek i włożyć do piekarnika nacięciem do góry na pół godziny. Przygotować kuskus . Ja wrzucam na dwie osoby na oko 200 gram na suchą patelnię, kiedy lekko zbrązowieje zalewam szklanką wody z sosem sojowym. Podszmażam czerwoną cebulę, czosnek , dwie kolorowe papryki ,ze dwie - trzy garście pokrojonych pieczarek , dwie nieduże cukinie , puszkę pelati , dodaje chili , trochę cukru , sól , pieprz , kolendrę i duszę do miękkości . Mieszam z kuskus i pokrojoną w kostkę oberżyną , duszę calość na wolnym ogniu z dziesięć miut i następnie spożywam z apetytem Salatka z kuskus : *** Grillowane pomidorki z oregano: (10 pomidorków koktajlowych, sól i pieprz, 1 łyżeczka brązowego cukru, 2 łyżki listków świeżego oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego,1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin). Pomidorki przekroić na połówki, włożyć do miseczki, oprószyć solą oraz pieprzem, wymieszać z cukrem, oregano i oliwą z oliwek. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić pod rozgrzany grill w piekarniku na około 7 - 10 minut. *** Na suchą patelnie wrzucić dwie szklanki kuskus , mieszając poczekać aż lekko zbrązowieje i zalać mieszanką jeden do jeden wody i bulionu. Może być wegeta , ja używam gotowy fond ze słoika. Kuskus powinno wchłonąć płyn , odstawić na bok do wystudzenia. ***Pokroić dwa , trzy dojrzałe awokado w kostkę. *** Na suchej patelni przyrumienić sporą garśc orzeszkow pinii. *** Kawałek sera feta pokroić w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać , sól , pieprz , oliwa z oliwek. Dodać drobno pokrojoną nać pietruszki i szczypiorek oraz czarne oliwki. Posypać na wierzchu orzeszkami pinii. Odpowiedz Link
jan.kran Re: A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna 31.07.13, 13:41 Salatka z fig i mozarelli: Składniki: * 2 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych * 1 opakowanie roszpunki, umytej i wysuszonej * 3 sztuki dojrzałego avocado, pokrojonego * 4 świeże i dojrzałe figi * 3 mozzarelle < mogą być dwie ale my kochamy mozarellę > * 4 łyżki oliwy z oliwek * 2 łyżki płynnego miodu * świeżo zmielony pieprz, sól, szczypiorek ---------------> Umytą roszpunkę kładę na dno szklanej , sporej miski. Na to awokado i mozarella pokrojone w kostkę, nastepnie ćwiartki fig i posypuje orzeszkami pinii. Zalewam miodem i oliwą z oliwek sól , pieprz , na wierzch orzeszki pinii. Nie mieszam tylko układam warstwami w misce a potem każdy sobie sam nakłada na talerz. Ravioli / Tortelini: Junior zrobil wczoraj zapiekanke z ravioli wg przepisu Mlodej. Mozna uzyc gotowe ravioli lub tortelini, te ostatnie odpadly bo byly z kurczakiem lub szynka. Kupilam wiec ravioli z serem , dwa opakowania. Nalezy je ugotowac wg przepisu na opakowaniu . Nastepnie pokroic drobno cebule, najlepiej biala lub czerwona i czosnek. Podsmazyc. Dodac dwie puszki pomidorow, pelati , sol , pieprz cukier , czarne oliwki , oregano , bazylie , do smaku. W forme do zapiekania wlac na dno pomidory , warstwe ravioli \ tortelini , ser zolty utarty , tortelini \ ravioli , pomidory , ser. Zapiec w piekarniku , 200 stopni , 20 minut. Smacznego !!! Makaron zporami i ricotta. ***Pappardelle pół opakowania (grube wstążki) 2-3 pory ricotta 1 opakowanie ząbek czosnku olowa z oliwek sól, pieprz Pory pokroić w ukośne cienkie plasterki, czosnek drobno posiekać. W rondlu (lub na głebokiej patelni) dodac oliwe wrzucić pory z czosnkiem, lekko osolić i dusić pod przykryciem na malutkim ogniu do miękkości ok. 5 - 10 minut (uwaga - nie rumienić). Następnie dodać ricottę i doprawić solą i pieprzem. Jak masa jest za gęsta dodać trochę wody z gotującego się makaronu. Połączyć masę z ugotowanym makaronem . Baklazan: Dwa bakłażany przekroić wzdłuż , naciąć , posolić , podlać oliwą z oliwy i wlożyć na pół godziny do piekarnika nacięciam do góry. W garnku z grubym dnem rozgrzać ghi , może być ewentualnie masło. Wrzucić garść drobno pokrojonego świeżego imbiru , curry , kolendrę i garam massala. Dodać bakłażany pokrojone w grubą kostkę, szpinak < ja dodaję mrożony , około osiemset gram > i puszkę pelati oraz łyżeczkę cukru. Dodaję dwie puszki ciecierzycy , trochę śmietany , sól , pieprz i gotuję kilkanaście minut. A to jest hit i klasyka )))) OMDLENIE IMAMA. Cztery małe , wydłużone bakłażany. Dwie średnie czerwone cebule. Dwa ząbki czosnku , puszka pomidorow w zalewie , trzy czubate łyżki zielonej pietruszki. Po łyżeczce tymianku i oregano oraz dwie kopiaste łyżki płatków migdałowych. Płaska łyżeczka cukru , sól i pieprz. Oliwa z oliwek. 1. Przekroić bakłażany wzdłuż . Nakroić najpierw wzdłuż a potem w poprzek. Posolić i położyć nacięciami do dołu . Poczekać dwie godziny. 2.Lekko odcisnąć bakłażany, wyłuskać z wnętrza każdego nieco miąższu. Obsmażyć bakłażany na patelni i odsączyć na bibule. 3. Nadzienie : drobno usiekana cebula , takoż pietruszka dodać czosnek , tymianek i oregano. Pomidory z puszki , płatki migdałowe , sól , pieprz, cukier. Wszystko podsmażyć na ostrym ogniu , mieszając. Ja używam w tym celu wok. 4. Nadzieniem wypełnić połówki bakłażanów , ułożyć w naczyniu do zapiekania , pokropić oliwą z oliwek zapiekać w gorącym piekarniku ca. pół godziny. Gnocchi: 1.Sos pomidorowy: W duzym garnku udusic cebule. Dodac czosnek i oregano oraz biale wino. Wrzucic pomidory < z puszki lub swieze > , sos ma sie gotowac jakies 10 minut az zgestnieje. 2. Ugotowac gnocchi i odcedzic. 3. Wymieszac gnocchi z sosem pomidorowym. 4. Szpinak: kilo swiezego wrzucic na kilka minut do garnka , odrobina wody , sol , pieprz galka muszkatolowa. W formie zaaroopornej polozyc warstwe szpinaku na to gnocchi z sosem pomidorowym. Na wierzch dwie pokrojone wplastry mozarelle. 6.Zapiekac ok 20 minut < w zaleznosci od pieca >. Kran Odpowiedz Link
misia72 Re: A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna 31.07.13, 15:22 o Janie, piekne dzieki ! pamietam , ze gdzies juz kiedys Omdlenie rzucilo mi sie w oczy ta salatka z kuskusem tez brzmi oblednie ! bede dzialac !!!! Odpowiedz Link
buka007 Re: A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna 31.07.13, 13:49 imnie nspiruja przepisy kuchni orientalnych: indyjskiej, vietnamskiej, tajskiej, gdzie praktycznie kazde mieso w przepisie (jesli w ogole wystepuje) mozesz zastapic tofu albo tempeh, choc ja raczej torfu unikam ze wzgledu na surowiec, a jesli jesz owoce morza albo ryby to wlasnie tym. a z tureckiej kuchni czerpie pomysly na przepisy na pasty do pieczywa, humus, serowe, oberzynowe. do potraw powinno sie dodawac orzeszki (nerkowce, fistaszki itd) no i zwracac uwage na to, zeby w jadlospisie bylo duzo warzyw straczkowych. na zieleninablog znajdziesz duzo fajnych vegeprzepisow. Odpowiedz Link
turchanyi Re: A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna 31.07.13, 14:41 Nie jestem vege, ale zwłaszcza w upalne lato nie przepadam za mięsem. Bardzo lubimy "zapiekankę z gazety" tzn. pastę pugliese (przepis dawno temu wycięty z GW, kiedy dawali raz w tygodniu przepisy na coś dobrego). Oto przepis: kuchnia.o2.pl/przepisy/pasta-pugliese-p_1317 Ostatnio często robię sałatkę z pęczaku (wg A. Kręglickiej w Wysokich Obcasach) - może być też jako ciepłe danie, ale sałatka na zimno jest świetna; Sałatka z pęczaku z marchewką, selerem i kolendrą 1 szklanka pęczaku 5-6 łyżek oliwy 1 cebula 1 mały korzeń selera 2 marchewki 1 łyżka nasion kuminu 1 łyżka nasion fenkułu (kopru włoskiego) 3 łyżki sezamu kruszone chili sól pieprz 4 łyżki posiekanej naci kolendry lub pietruszki sok z cytryny Pęczak opłukać na sicie. Zagotować dwie szklanki wody i wrzucić pęczak do wrzątku. Zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu (20-30 min.). Cebulę, seler i marchew pokroić w drobniutką kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć warzywa na rumiano, posolić, mieszać. Pod koniec smażenia dodać ziarna przypraw i chili. Na patelni powinna być mocno zrumieniona, gęsta i aromatyczna mieszanka przypraw. Dodać na patelnię pęczak i wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podać na gorąco. W wersji sałatkowej ostudzić, dodać posiekaną nać kolendry (lub nać pietruszki) i doprawić do smaku sokiem z cytryny. Można też ułatwić sobie życie - całą marchewkę wrzuciłam do garnka z kaszą i potem pokroiłam w kostkę, a selera można użyć naciowego. Zielonej kolendry nie lubię, więc daję dużo pietruszki. I daję czarny sezam - dobrze wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Odpowiedz Link
turchanyi Re: A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna 31.07.13, 14:52 I jeszcze Pyńkowy przepis na zapiekankę z cukinii, wielokrotnie wypróbowany: allrecipes.pl/przepis/2383/bu-garski-placek-z-cukinii.aspx Odpowiedz Link
misia72 Re: A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna 31.07.13, 15:24 to moze byc cos dla mnie )))) Odpowiedz Link
jan.kran Re: Curry z ciecierzycą. 13.08.13, 06:00 Ja robie na oko , poniewaz uwielbiam ciecierzyce wiec stosunek ziemniaki ciecierzyca jest 1:1 ale mozna sobie zmienic Dwie spore czerwone cebule kroje w plastry i podsmazam w garnku o grubym dnie , krotko bo prawie rownoczesnie dodaje ze cztery - piec sporych ziemniakow pokrojonych w gruba kostke . Jak ziemiaki sa prawie miekkie dodaje puszke pelati czyli pomidorow z puszki . Lamie ich smak plaska lyzeczka cukru , dodaje czubate lyzke przyprawy curry i dwie puszki ciecierzycy. Proste ale trzeb a troche poprobowac , ja na poczatku mialam problemy zeby trafic czasowo z ciecierzyca tak zeby ziemniki nie byly twardawe ale teraz to robie z zamknietymi oczami Dodaje tez ( ale bardzo ostroznie bo ostre !! ) : www.google.pl/search?q=green+curry+paste&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=oq0JUr7vOoqG4gTZg4DgAw&ved=0CEIQsAQ&biw=1680&bih=844#facrc=_&imgdii=_&imgrc=vWa-t37AlLXopM%3A%3B4B9skCLvFTG6UM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.amgretail.pl%252Fuserdata%252Fgfx%252F36fb18efcf918c465069bb5f352df677.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.amgretail.pl%252Fpl%252Fp%252FGREEN-CURRY-PASTE-Zielona-pasta-curry-400gms%252F546%3B1959%3B2111 Odpowiedz Link
jan.kran Re: A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna 27.08.13, 09:11 Okrylam nowy produkt dla vege , tempeh. Wcozraj zrobilam pierwszy raz i wyszlo rewelacyjnie Odpowiedz Link
misia72 Re: A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna 29.08.13, 11:04 zainteresuje sie tym z ogromna przyjemnoscia ! konczymy pierwszy (prawie) bezmiesny miesiac - jest super )))) Odpowiedz Link
jan.kran Re: A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna 29.08.13, 12:18 Nie wiem gdzie mieszkasz i czy u Ciebie mozna kupić tempeh. W PL jest ale bardzo drogie , podobno można zrobić samemu. U mojej Tajki kosztuje grosze. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Curry z bakłażanem. 29.08.13, 12:22 Białą lub czerwoną cebuleęi trzy / cztery ząbki czosnku podsmażyć , pokrojone. Pokroić bakłażan lub dwa w sporą kostkę i podsmażyć również. Dodać szpinak , może byc mrożony, joghurt i sól , peiprz , curry. Puszka ciecierycy do tego i smacznego Odpowiedz Link
misia72 Re: Curry z bakłażanem. 30.08.13, 14:08 drogi Kranie, mieszkam w DE, wiec nie sadze zebym miala wiekszy problem z dostaniem. chcialam dzis skoczyc "na miasto" ale odrobine pokrzyzowaly mi sie plany, wiec sprawdze w przyszlym tygodniu czy Ty mozesz mi juz teraz powiedziec, na ile tempeh rozni sie od tofu ? smakowo? konczymy pierwszy bezmiesny miesiac i musze przyznac, ze wszystko okazalo sie latwiejsze ( i smaczniejsze ) niz poczatkowo myslalam nie bylo wiekszych wpadek, za to sporo ciekawych odkryc ))) fajnie tak ! Odpowiedz Link
jan.kran Re: Curry z bakłażanem. 30.08.13, 14:24 Tempeh ma inny smak i konsystencje niz tofu. Sprobuj Nam bardzo smakuje. Dzis wieczorem wrzuce dwa wyprobowane przepisy. A z jakich okolic w DE jestes ? Odpowiedz Link
misia72 Re: Curry z bakłażanem. 31.08.13, 21:52 mieszkam dosyc calkiem blisko Dortmundu i Essen znalazlam nawet online: www.alles-vegetarisch.de/LEBENSMITTEL-Tofu--Tempeh---Seitan-Viana-TEMPEH--200g-Bio-Sojaprodukt,art-759 Odpowiedz Link
jan.kran Re: Tempeh. 01.09.13, 04:50 Pytam bo ja bawarska jestem ... znaczy bylam ale corke mam w Monachium Tempeh dokladnie takie jak kupilam . Ja kroje w grube plastry i smaze na oleju ale trzeba uwazac bo sie szybko przypala. Masz dwa przepisy , z tym ze ja robie tak ze smaze tempeh osobno a warzywa osobno i potem na usmazone tempeh wrzucam warzywa. informatykaodkuchni.blogspot.no/2012/01/konfiguracja-leczo-z-tempeh.html Z tym ze ja uzywalam nie masla a oliwy , nie dodalalam koncetratu i slodkiej papryki ale za to swiezy drobno pokrojony imbir, papryczke chili i curry. I odpuscilam ser bo mi nie pasowal. www.chefkoch.de/rezepte/2289091365056324/Schnelle-asiatische-Tempeh-Pfanne.html Nie pokroliam tempeh w kostke tylko usmazylam krojac w dosc grube plastry osobno i potem na usmazone tempeh wrzucilam warzywa. Odpowiedz Link
misia72 Re: Tempeh. 04.09.13, 18:34 bardzo mnie to intryguje jednak niestety na "miescie " nie bylo , wiec chyba sie skusze i zamowie . Moze w piatek skoczymy jeszcze kawalek dalej, bardzo duzy market chinsko-wietnamsko-japonski. Odpowiedz Link
zwiatrem Re: A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna 12.10.13, 22:58 Ale dobrze, że tutaj weszłam. Podkradnę przepis na tą zapiekankę. Odpowiedz Link
jan.kran Re: A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna 13.09.13, 14:52 Dzis zrobilam dwa dania Tempeh smazone z mango i pomidrokami koktajlowymi i tofu w sosie kokosowym z orzechami nerkowca. Go tego chinski makaron dyniowy. Odpowiedz Link
katarzynab987 Re: A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna 15.09.13, 19:37 Gratuluje decyzji! U nas w domu jest 3 wegetarian, jeden jarosz i jedna osoba jedząca mięso. Przepisów na dania wegetariańskie w sieci jest mnóstwo! Wejdź na Smakera, tam napewno znajdziesz coś dla siebie. Ja uwielbiam cukinię/kabaczka/młodziutką dynię pokrojone w plastry 1cm, obtoczone w jajku i bułce tartej a potem obsmażone. Doskonałe zarówno do kanapki jak i do ziemniaków. Odpowiedz Link
jan.kran Re: A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna 16.09.13, 07:51 Katarzyno a jak jest roznica miedzy jaroszem a wegetarianinem ? Poza tym bardzo mi sie podoba wspolzycie wege z osoba jedzaca mieso. Ja nie mam problemu z jedzacymi inaczej: ) byleby mi za bardzo do mojego tofu nie zagladali Odpowiedz Link
misia72 Re: A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna 16.09.13, 18:22 Drogi Kranie, tempeh jeszcze nie kupiony ! caly czas licze, ze w koncu wyrusze na duze zakupy do supermarketu vege, ktory jest w bardzo duzym miescie dosyc daleko od nas poinformuje, jak tylko sie zapoznamy za to zawarlam blizsza znajomosc z tofu i strasznie mi sie spodobalo wykorzystalam przepis z ksiazki "Planty" Yotama Ottolenghi, ktora jest mi ostatnio ogromnym zrodlem inspiracji !!! coraz bardziej ciesze sie z podjetej decyzji Odpowiedz Link
jan.kran Re: Curry z mlekiem kokosowym, tofu i nerkowcami 17.09.13, 00:21 kuchniaww.blogspot.no/2010/01/curry-z-mlekiem-kokosowym-tofu-i.html Zrobilam i wyszlo swietne Ale podarowalam sobie pietruszke i dodalam swiezy imbir , nie do porownania z proszkiem. Orzechy najpierw uprazylam na suchej patelni , do calej potrawy uzywalam nie oleju ale ghi. Pieprz ziolowy opuscilam ale dalam garam masala i curry. I czosnek. Czesc zjedlismy z chinskim makaronem czesc z ryzem. Odpowiedz Link
jan.kran Re: A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna 17.09.13, 00:22 Juto napisze troche wiecej o tofu Odpowiedz Link
misia72 wczoraj kupilam ( wreczcie) Tempeh 04.10.13, 08:31 i dzis bedzie pierwsza proba ciekawa jestem bardzo.... Odpowiedz Link
jan.kran Re: wczoraj kupilam ( wreczcie) Tempeh 04.10.13, 10:41 Ja tez A ja dzis probuje nowy przepie , jak wyjdzie sie podziele. Odpowiedz Link
misia72 wrazenia raczej mieszane :-) 06.10.13, 16:03 chyba jednak wole tofu a moze marynata byla nie ta ? chyba najbardziej przeszkadzala mi ten lekko kwaskowaty ( sfermentowany ) smak jakby nie bylo - strasznie to fajne takie probowanie NOWEGO !!! Odpowiedz Link
buka007 Re: wrazenia raczej mieszane :-) 10.10.13, 11:05 a takie swieze tofu w solance tez ma lekko kwaskowy smak. misiu, a probowalas tofu smakowe? Na przyklad oliwkowe albo orzechowe? choc tofu raczej staram sie nie jadac, ale te mi nawet smakowaly. Odpowiedz Link
misia72 Re: wrazenia raczej mieszane :-) 14.10.13, 18:12 nie probowalam ! kupilam ostatnio wedzone , ale jeszcze nie bylo w uzyciu ! w sumie - do szczescia mi tez raczej niepotrzebne Odpowiedz Link
jan.kran Re: wrazenia raczej mieszane :-) 18.10.13, 11:41 Dobrze ze probujesz cos nowego Ja chwilowo zagladam rzadko na net , moze sie to zmieni ale zycie rzeczywiste przeslonilo mi wirtualne. Pozdrawiam z Monachium , niedlugo jade do Wroclawia. Odpowiedz Link
misia72 Re: wrazenia raczej mieszane :-) 19.10.13, 08:10 mam nadzieje, ze wszystko OK ! usciski i moc dobrych mysli !!!! Odpowiedz Link
jan.kran Re: wrazenia raczej mieszane :-) 22.10.13, 21:40 Jest fajnie ale troche za duzo wrazen... Odpowiedz Link
pietnacha40 A co na śniadanie? 22.11.13, 22:35 Poza rzeczami oczywistymi typu pomidor i ogórek? Co kładziecie na kanapki? Może jakaś ciekawa pasta, pasztet? Odpowiedz Link
roseanne Re: A co na śniadanie? 23.11.13, 02:01 rzodkiewki a serio humus, sery kozie, pastaa z fasoli bialej refried beans (na oliwie, zamiast smalcu) z czarnej fasoli, lub pinto Odpowiedz Link
jan.kran Re: A kto z Was jest Vege i podzieli sie ze mna 08.03.14, 11:59 Odszczekuję Miałam wrażenie że Jadłonomia ma przepisy trudne i wyszukane ale usiadałm w wolnej chwili i poczytalam. Zrobiłam dwa dania: www.jadlonomia.com/2014/01/kokosowy-dal-z-czerwonej-soczewicy.html Robiłam wcześniej dal z soczewicy ale ten jest rewelacyjny. Do tego ryż , brązowy , super www.jadlonomia.com/2014/01/bezglutenowa-sroda-tajska-brukselka.html#more Z tym że nie pasowała mi ta brukselka na zimno i z lodem i ten sos z surowym imbirem i czosnkiem. Moja wariacja Uprażyłam cashew. Ugotowalam brukselkę.podsmażyłam czosnek , papryczkę i imbir na patelni , wrzuciłam orzechy , , brukselkę , sok zlimonki , sos sojowy i trochę cukru brązowego. Danie na ciepło , pyszne !!! Odpowiedz Link