Dodaj do ulubionych

Jakie ziemniaki na chrupiace frytki?

09.01.14, 00:23
Kochani,
mam problem ze znalezieniem odpowiedniej odmiany ziemniakow na frytki. Robimy w moim klubie tzw. frytki belgijskie, zwykle nasz kucharz kupowal ziemniaki na pobliskim targowisku i frytki wychodzily doskonale . Niestety nagle okazalo sie, ze ten sprzedawca ma juz jakas inna odmiane, ale niestety nie wie jak sie ta poprzednia nazywala. Robimy wiec proby na roznych napotkanych odmianach (z tym ze na bazarku nikt nazw nie zna) i wszystkie sa kiepskie.
Poradzcie prosze jakiej odmiany szukac! O ile uda mi sie znalezc w ogole sensownego dostawce... Bo okoliczni hurtownicy tez znaja tylko dwie odmiany - male i duze. Ewentualnie mlode!
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Jakie ziemniaki na chrupiace frytki? 09.01.14, 04:39
      U mnie nikt sie odmianami nie przejmuje, wiec smaze starym sposobem, dwukrotnie. Czyli najpierw do stanu utraty surowizny, zeby zmiekly, a potem drugi raz juz jak zwykle. Nie bylo jeszcze przypadku zeby nie byly chrupkie.

      Oczywiscie musza byc dobrze wyplukane ze skrobi i dobrze osuszone, troche przestudzone przed drugim smazeniem, itp. Nawet na drugi dzien nie mozna im nic zarzucic. Tzn smazone druga tura.

      Ale pewnie ameryki nie odkrylam i Twoj kucharz zna te kruczki.
    • momas Re: Jakie ziemniaki na chrupiace frytki? 09.01.14, 10:13
      z dużą zawartością skrobii.
      najlepiej podłużne.

      No i to dwukrotne smażenie, jak Mysiulek podaje.

      www.ppr.pl/dzial-odmiany-ziemniakow-3730.php:
      Wysokim poziomem cech jakościowych muszą charakteryzować się odmiany przetwarzane na frytki i chipsy. Jak na razie wśród odmian przydatnych do tego typu przetwórstwa dominują wyspecjalizowane odmiany zachodnioeuropejskie, na których opiera się prawie cała produkcja przemysłowa. Szczególnie dużym udziałem w produkcji wyróżniają się: Asterix (frytki), Karlena i Saturna (chipsy).


      www.polskiziemniak.pl/strona,2,10
      tu Asterix jest do pieczenia, wiec może i inne odmiany z tej kolumny
    • momas Re: Jakie ziemniaki na chrupiace frytki? 09.01.14, 15:17
      i jeszcze jedno przyszło mi do głowy:
      wbrew pozorom, najłatwiej kupic różne odmiany ziemniaków - podpisane!, czasami z określeniem do czego - sałatkowe, do pieczenia itp w hipermarketach. Tam tez jest producent... moze w ten sposób znajdziesz dostawcę? Moze jak nie on ma te odmianę, to zna kogoś kto ją uprawia...(pobożne życzenie by sie podzielił wiedzą...)
      Pewnie zależy jeszcze od ilości...
      • kreola Re: Jakie ziemniaki na chrupiace frytki? 10.01.14, 02:45
        Dzięki za podpowiedzi. Dziś próbowaliśmy Asterixa i chyba był rzeczywiście najlepszy.
        Technologia przygotowywania naszych frytek jest dość skomplikowana, zapożyczona od jakiegoś Blimentala czy innego czorta - najpierw są lekko gotowane, potem raz smażone, potem zamrażane i dopiero smażona ostatecznie.
        Przekażę kucharzowi wszystko co napisałyście.
        A jeszcze a'propos ziemniaków opisanych w marketach jako te do frytek to sprawdziliśmy je jeszcze na etapie prób, przed otwarciem klubu i okazały się najogrsze ze wszystkich jakie mieliśmy smile
    • olagrayn Re: Jakie ziemniaki na chrupiace frytki? 05.02.14, 00:59
      Proponuję z polskich Almy lub Orły. Almy są bardziej suche, więc frytki się nie zapadną, orły mają więcej wody w sobie, ale to też zależy od tego jak są warunki pogodowe.
      Na frytki polecam almy: białe, małowodnisty, biały, sypki ziemniak - ale starą odmianę.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka