Dodaj do ulubionych

fish and chips- pytanie do znawców :)

16.02.18, 09:51
Witam smile
Jak w tytule smile macie jakiś fajny przepis na ciasto do ryby ? i czy tylko dorsz czy np sandacz może być ? no i czy filet ze skórą czy bez ? frytki robię sama smile w necie mnóstwo przepisów ale wolałabym jakis Wasz sprawdzony smilepozdrówka smile
Obserwuj wątek
    • krysia20000 Re: fish and chips- pytanie do znawców :) 16.02.18, 13:55
      Tradycyjnie do fish and chips wykorzystuje się białe ryby obficie występujące w basenie Morza Północnego i zachodnioeuropejskiego wybrzeża Atlantyku, czyli dorsza, wątłusza, gładzicę, czarniaka, solę, płaszczki, witlinki... Sandacz morską rybą odławianą masowo trawlerami nie jest, więc trudno ją pokojarzyć z tak fast-foodowym daniem jakim fish&chips jest. Ale przeszkód nie widzę, ufrytować można wszystko: w cieście (wodnym spulchnianym sodą i octem, albo piwnym), albo tylko w mące jak pierwowzór f&ch, czyli sefardyjskie pescado frito, albo w nago bez żadnej otoczki, ale to wtedy lepiej wynieść danie klasę wyżej od robolskiego fish'n'chips i po prostu usmażyć filet na patelni, albo zgrillować i polać kaparowo-cytrynowym buerre noisette na przykład.

      Proporcje mąki do spoiwa (płynu) to 2 do 3 w objętości (nie masie), czyli na 2 szklanki mąki 3 szklanki wody/piwa/mleka.
    • czekolada72 Re: fish and chips- pytanie do znawców :) 16.02.18, 17:20
      Nad Bałtykiem, naszym polskim, zachodnim - ryba smażona jest w zwykłym ciescie nalesnikowym, wersja full wypas - opanierowane dodatkowo w zmiazdzonych płatkach kukurydzianych lub, i czesciej, bułce tartej. Frytki - obowiazkow, bez tego ni ma rybki smile

      Ja lubie dodawać do ciasta (jezeli już) zioła , grubo mielony pieprz lub czarnuszkę.
      Ale najbardzie smazone solo na patelni lub pieczone w piekarniku.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka