Dodaj do ulubionych

bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek

03.05.21, 23:52
baba ganush, hummus, robie srednio raz w miesiacu
ajvar kupuje, w rosyjskim sklepie, jak tylko sie konczy poprzedni sloiczek - zdecydowanie najczestrze smarowidlo kanapkowe

bywa pasta z fasoli zwana weganskim smalcem

bywa, pasta jajeczna

bywa awanturka, znaczy twarozek kozi i puszka rybna - najczesciej wedzone ostrygi, czasami szprotki (Zloto Rygi)

kiedys robilam tez karczochy z czosnkiem, ale jakos mi sie przejadly

co jeszcze polecacie

bez soi, bez glutenu
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 04.05.21, 23:33
      konfitura z czerwnej cebuli
      quacamole
      losos pozostaly z obiadu, rozciapaciany z majonezem i praktycznie kazda ryba z puszki (z twarożkiem nie lubie)
      tuńczyk, jajko,szczypior,ogórek konserwowy, ciut majonezu do sklejenia
      drobno posiekany pomidor bez skorkimi miazszu, z avocado
      twarożek z jogurtem i szczypiorkiem

      no i tosty/grzanki , z tym, ze my i gluten i krowi nabiał bez problemu
      • mysiulek08 Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 04.05.21, 23:35
        a, kawior z bakłażana, ale dawno nie robilam
        • roseanne Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 05.05.21, 00:04
          Ten kawior z bakłażana to baba ganush?

          Z awokado ostatnio kłopoty, drogie i często nie chcą zmięknąć..
          • mysiulek08 Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 05.05.21, 00:49
            nie, to cos innego
            • roseanne Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 05.05.21, 03:03
              No to siadam wygodnie, a Ty opowiedz
              • mysiulek08 Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 05.05.21, 03:45
                o kawiorze z baklazana?

                pieczesz baklazan w skorce, cebule i czosnek, jak sie upiecze, paciasz na kawalki, dodajesz te pieczona cebule i czosnek, pieprzysz, solisz, lejesz oliwy i juz

                czasami dodawalam posiekane jajko
                • mysiulek08 Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 05.05.21, 04:32
                  a watrobke mozesz? i jajka? przepiorcze moga byc, bo przypomnialam sobie cos co babcia robila (ja tez ale tylko ja jem wiec nie chce mi sie smile )
                  www.maklowicz.pl/pl/przepisy/z-ksiazek/kawior-zydowski
                  jak nie miala watrobki to ze sledzia robila, dziadek lubil

                  i tapenada jeszcze:
                  aniagotuje.pl/przepis/tapenada

                  kupuje gotowa, fanem nie jestem ale sloiczek mam zawsze w zapasie

                  z avocado szkoda, ze kicha, bo fajne smarowidla wychodza, ale fakt musza byc sprezyste ale tez nie za miekkie
    • mysiulek08 Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 05.05.21, 04:35
      i takie znalazlam smile

      www.maklowicz.pl/pl/przepisy/maklowicz-w-podrozy,8/pasta-sardynkowa
      www.maklowicz.pl/pl/przepisy/maklowicz-w-podrozy,8/pasta-z-czerwonej-fasoli-i-orzechow
      www.maklowicz.pl/pl/przepisy/maklowicz-w-podrozy,8/kaiserjagdproviant---weka-faszerowana-pasta-serowa
      ostatni przepis bys pewnie musiala pod siebie zmodyfikowac
      • roseanne Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 05.05.21, 11:24
        Dzieki , wyprobuje to i owo, zwlaszcza tego baklazana

        Watrobka i sledz dozwolone w minimalnych ilosciach i nie czesto, tzw kaawior zydowski znam
    • buka007 Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 06.05.21, 15:13
      paprykarz (weganski czywiscie ;-9)
    • buka007 Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 06.05.21, 16:57
      aha, jeszcze moge bardzo gorąco polecić "pasztet pieczeniowy" z Jadłonomii, jest naprawdę pyszny, kilka razy testowany. Tak samo jak i sos "pieczeniowy" z warzyw, na bazie których robi się ten pasztet.
      www.jadlonomia.com/przepisy/pasztet-pieczeniowy/
      • roseanne Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 06.05.21, 17:38
        Jadlonomia fajne miejsce


        Czym zastąpić pietruszkę korzeń?
        Produkt wielce niszowy. Czasami na targi można kupić w okolicach zbiorów - 09/10
        Akurat w zeszłym roku byłam na rozjazdach i mi ucirlko

        Pasternak mi za slodki
        • buka007 Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 06.05.21, 18:32
          bulwą selera?

          roseanne napisała:

          > Czym zastąpić pietruszkę korzeń?

          > Pasternak mi za slodki
          >
          • roseanne Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 06.05.21, 19:31
            selera bulwowego preferuje, nad lisciasty

            sprobuje kiedys ten pasztet jaglany
    • lounger Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 17.06.21, 13:54
      Podpatrzone z gotowca - jajo na twardo, awokado, sok z limonki i przyprawy.
      • roseanne Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 19.06.21, 13:38
        zielone jajca i zwyczajne nabylam,sprobuje
        • lounger Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 29.06.21, 10:46
          Na dzień ojca dzieciaki w przedszkolu piekły chleb i robiły pastę z liści rzodkiewki.
        • roseanne Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 03.07.21, 15:30
          zrobilam i nagle przypomnily mi sie jajka faszerowane, mimoza smile


          jesli rzodkiewki mam ze sprawdznego miejsca to tez zjadam, jako dodatek do salaty albo pesto
          • lounger Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 04.07.21, 16:03
            Jeszcze trochę i będę musiała wyszperać przepis na smarowidło z węgierek. Uwielbiamy.
            • kanuk Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 04.07.21, 17:19
              Jestem grzebaua, aka Powolniak ( po ang Onslaw) ale w koncu wygrzebauem Buki majowy post o sosie weganskim pieczeniowym oraz rowniez o pasztecie pieczeniowym. O czym z wdziecznoscia donosze. Tak niewiele do szczescia potrzeba wink
              • lounger Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 04.07.21, 17:35
                Widzę, że muszę tutaj prace archeologiczne uskutecznić 😄
            • buka007 Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 05.07.21, 14:56
              Lou, a co to za smarowidlo?

              lounger napisała:

              > Jeszcze trochę i będę musiała wyszperać przepis na smarowidło z węgierek. Uwiel
              > biamy.
              >
              • lounger Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 05.07.21, 16:14
                Smarowidło na bazie węgierek i daktyli.
                • buka007 Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 06.07.21, 15:28
                  uooo... zdradzisz przepis?

                  lounger napisała:

                  > Smarowidło na bazie węgierek i daktyli.
                  >
                  • lounger Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 09.07.21, 10:01
                    Pewnie, jak tylko się dokopię 😄
                    • buka007 Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 20.07.21, 17:49
                      to może tu kółko archeologiczne zalożymy big_grin

                      lounger napisała:

                      > Pewnie, jak tylko się dokopię 😄
                      >
    • buka007 Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 23.07.21, 17:17
      przypomniało mi się jeszcze coś dobrego, pekmez z tahini, nie tylko do kanapek, ale do naleśnikow, do lodów, to jest po prostu genialne, polecam, eksplozja
      • mysiulek08 Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 30.07.21, 07:10
        to jest z melasa? bo jak tak to kicha, u mnie nie ma spozywczej dostepnej 🤬 tylko do uzytku rolniczego jest
        • buka007 Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 30.07.21, 08:59
          z czyms z daktyla, co tam macie dobrego daktylowego? syropy? pasty? trochÖ soku z limonki do smaku do tego.

          mysiulek, to sprobuj mysiulek08 napisała:

          > to jest z melasa? bo jak tak to kicha, u mnie nie ma spozywczej dostepnej 🤬 t
          > ylko do uzytku rolniczego jest
          >
          >
          >
          • mysiulek08 Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 30.07.21, 13:30
            daktylowego tylko daktyle 🤣 z syropow miod z agawy, ale to tylko slodki ulepek, drogi syrop klonowy, ale jest panela (slodkie na bazie melasy z trzciny cukrowej) tylko zabawa z osiagnieciem stanu syropu by byla, tylko to stlumi smak sezamu, ale moze sprobuje
    • roseanne Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 29.07.21, 23:41
      ostatnio wyczytalam paste ze slodkich ziemniakow i czerwonej soczewicy
      wyprobuje w weekend

      jakby ktos mial sprawdzony przepis na paste z baklazanow, ale nie babaganush to ja chetnie
      • mysiulek08 Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 30.07.21, 07:11
        a acuka? jesli mozesz orzechy, wtedy wariacja z baklzana tez bedzie ok
        • roseanne Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 30.07.21, 11:24
          Tak, orzechy spokojnie
      • buka007 Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 30.07.21, 09:05
        Rosi, poszperaj w kuchni gruzinskiej, ormianskiej, perskiej, tam robią cuda z oberżynami.
        a nie sięgając za daleko- pyszna pasta z Rumunii

        rafalcook.com/2020/12/12/pasta-z-baklazana-i-papryki/

        roseanne napisała:

        > ostatnio wyczytalam paste ze slodkich ziemniakow i czerwonej soczewicy
        > wyprobuje w weekend
        >
        > jakby ktos mial sprawdzony przepis na paste z baklazanow, ale nie babaganus
        > h to ja chetnie
        >
        >
    • czekolada72 Re: bylo, bylo, ale dawno, pasty do kanapek 28.09.21, 11:11
      Przez ostatnie tygodnie jedyną kanapkową pasta były paprykarze "szczecińskie" (a właściwie zachodniopomorskie)
      Mniam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka