Dodaj do ulubionych

Co dobrego jedliście ostatnio?

09.10.21, 23:20
Znaczy słupki warzyw; papryki, ogórka z czarną solą nie są mi się w stanie znudzić . Ale żeby się czymś zachwycić, to sobie nie przypominam . Wybijcie mnie z marazmu , proszę smile
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 10.10.21, 01:16
      wlasnorecznie wykonane kimchi, teboki ( wiem, ze sie inaczej pisze )

makaron z kalmarami

tajskie zielone curry z malzami

rok temu osmiornica i niezliczone formy obrobki dorsza w Portugalii
      • a74-7 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 10.10.21, 12:52
        libanska meze na zimno.
        https://i.postimg.cc/fbHJNpd7/EC0-E4-C2-E-584-E-42-AB-9452-0410-EA08199-A-1-201-a.jpg
        Talerz tez w sumie moglabym zjesc,tak mi sie podobal wink
        • roseanne Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 10.10.21, 14:11
          niam
          • kanuk Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 10.10.21, 18:27
            Tak. Wlasnie kuchnia arabska tez mnie pociaga. Kibbeh zamierzony jest.
            Gdzie te czasy ,kiedy Krysia gotowala tagina . 2021 - 2000 = 21 lat temu.
            • mysiulek08 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 10.10.21, 22:10
              o, nie dla mnie niezjadliwa, wszedzie gdzie moga dodaja kumin a tego po prostu nie znosze, nie lubie, nienawidze, mam odruch wymiotny

tzn moge sama bez kuminu robic ale bym tak chciala cos zamowic i juz tongue_out
    • mysiulek08 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 10.10.21, 22:08
      lososia w ziolach, jako szpitalny lunch tongue_out serio, serio, byl tak dobry a pani donoszaca posilki nie potrafila powiedziec jak takiego lososia sie robi i nie wiedziala skad jest catering, bo ona tylko tace roznosi tongue_out pani przyjmujaca menu tez nie byla zorientowana i teraz nie pozostaje mi nic innego jak eksperymentowac smile
    • czekolada72 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 10.10.21, 22:40
      Pizza z kurkami, camembertem, mozarella i sosem smietanowo-czosnkowym.
      Trudno, nie wpisuje się w trendy , ale za to oblizuje że smakiem 😁
    • a74-7 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 12.10.21, 16:23
      A halloumi ser lubicie ?
      Tu angielska wersja in batter ( taka sama panierka ,jak do tradycyjnej rybki )Niby nic specjalnego - ale trzyma ser goracy dlugo i bardzo miekki , co jest plusem w tym przypadku .a ze malo wygledne,nic to ; za to smakowite .
      https://i.postimg.cc/v89Tfz3W/E1-BC508-F-7232-4616-880-E-5-F9-C0571-DAF0-1-201-a.jpg
      • kanuk Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 13.10.21, 01:54
        czesto widze ten ser ,ale nie jadlem jeszcze. to co to za panierka , prrosze powiedz. I co jest zielonego w miseczce ?
        • mysiulek08 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 13.10.21, 04:14
          wyglada na jakies 'ciastowate' jak do tempury
          zielone wyglada na jakas paste, z avocado? albo wasabi
      • roseanne Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 13.10.21, 02:05
        ogolnie to lubie, ale tu tylko krowi, wiec omijam szerokim lukiem

wlasnie, co to to zielone?
        • kanuk Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 13.10.21, 03:40
          wyglada jak posiekane brokuly ?
          • a74-7 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 14.10.21, 14:35
            No wiec tak ; wyjasnienia spoznione ale sredeczne wink
            To zielone to jest mushy peas ( marrowfat peas) po polsku tlumaczony jako groszek szpikowy .
            Calosc zostala zaserwowana w pubie , wiec mushy peas byl zakladam z puszki ( swietnie tez pasuje do rybki w panierce )A panierka do sera to beer batter,nigdy sama nie robilam , wiec trzeba szukac w necie .
        • mysiulek08 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 13.10.21, 04:09
          ale panierowac mozesz kazdy, chocby twardy kozi albo owczy, ja od czasu do czasu rzeczywistego bie w czeskim stylu czyli kawalki zoltego sera w.klasycznej panierce (maka jajko bulka tarta)
          • mysiulek08 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 13.10.21, 04:15
            od czasu do czasu robie

czasu zwyklego nie rzeczywistego 🤣
          • roseanne Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 13.10.21, 04:20
            Aa, vypraziany syr i hranolki...

W sumie dawno nie robilam
            • mysiulek08 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 13.10.21, 06:57
              dokladnie 😊 do tego konfitura z borowek albo z fig
              • czekolada72 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 13.10.21, 08:55
                Klasyka to tatarska omacka. Do tego frytki i BAJKA smile
                Tez serwuje smile Mniam!
                • mysiulek08 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 13.10.21, 17:17
                  wiem, ale jakos nam nie pasuje, borowka jest lepsza smile dla nas
                • mysiulek08 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 13.10.21, 17:17
                  frytki musza byc!
                  • czekolada72 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 14.10.21, 09:08
                    Borówka, czarna i brusznica oraz jarzębina! A i sos sezamowy niezły smile
    • czekolada72 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 14.10.21, 09:09
      A ja ostatnio gustuje w omletach (formalnie : grzybkach) z dodatkami na ostro, np boczek, pieczarki, cebula, kiszony ogórek, a na to moje przedwakacyjne odkrycie - jarzynowe keczupu z Kotlina.
      Mniam!
      • a74-7 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 14.10.21, 14:43
        Tu wprawdzie nie omlet ale jajecznica z portobello grzybkami z dodatkiem nie boczku ale cienkich plastrow pancetty spod grilla , ot,taka podobna kombinacja
        https://i.postimg.cc/KjPm16vT/11-B16690-9-F63-40-A4-A4-C0-614559-F98-D84.jpg
        • a74-7 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 14.10.21, 14:53
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ue/ka/ax5j/v0Yap0uOKe3B43wKhB.jpg
    • a74-7 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 14.10.21, 14:49
      A camembert - ,kiedy zabraknie zurawiny - z galaretka z czerwonej porzeczki ( oczywista sklepowa)
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ue/ka/ax5j/WevBqE2LrZixD3lAVB.jpg
      • czekolada72 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 14.10.21, 19:16
        O tak, konfitura z czerwonej porzeczki tez mniam! Jako dodatek smile
    • a74-7 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 18.10.21, 19:19
      Zaczynam juz "trenowac" male co nieco z mysla o swietach wink
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ue/ka/ax5j/LKdBgWafNdOBYqcvJB.jpg
      male skorupki z mieskiem Orkney kraba ( to maly krab z brazowym mieskiem ,delikatny w smaku)
      albo muszelka z krolewskimi krewetkami,poached i wedzonym lososiem , z odrobina sosu wg wlasnego widzimisie , zawsze efektownie beda wygladaly na stole wigilijnym wink
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ue/ka/ax5j/vPi01txSwaBIolg9xB.jpg
      Wiem , wiem do Swiat jeszcze daleko wink...
      • roseanne Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 18.10.21, 19:37
        chetnie bym zjadla, niezaleznie od daty
    • buka007 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 20.10.21, 15:12
      sernik miodowy z cynamonem w Gdansku mjęu zachwycił ostatnio.
      • roseanne Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 20.10.21, 15:57
        hm miod z cynamonem

tylko odpowiedniego sera nie mam... jakas kleska zywiolowa...zero owczej lub koziej ricotty, od miesiecy
    • buka007 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 26.10.21, 18:52
      Aha, przypomniało mi się, że nieustannie od lat zachwyca mnie sandacz smażony na masełku, właśnie przybyła kolejna dostawa 😋
      • mysiulek08 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 28.10.21, 06:09
        o i to jest sluszna koncepcja 🤣
      • roseanne Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 30.10.21, 20:50
        Kiedy to ja ostatnio mialam sandacza na talerzu 2016?

Apropoxs tematu, to skonczylam dzis lazanie
        Typu koncowka sezonu ogrodkowego/ przegl ad lodowki

Platy makaronu gf
        Sos domowy z ostatnich pomidorow
        Przesmazone plastry baklazana
        Sparzone liscie nasturcji - konsystencja szpinaku, smak araguli,
        Z dodatkiem peccorino i zwyklego serka koziego
    • czekolada72 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 04.11.21, 09:45
      Wędliny ze Skały - z naciskiem na kiełbasę głogowską oraz pasztetową (chudą, nie lubię "grubych"). Niezła też jest wiejska.
      Mniam!
      • buka007 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 07.11.21, 04:43
        Czekolada, a gdzie je można kupic?

czekolada72 napisała:

> Wędliny ze Skały - z naciskiem na kiełbasę głogowską oraz pasztetową (chudą, ni
        > e lubię "grubych"). Niezła też jest wiejska.
        > Mniam!
        >
        • czekolada72 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 07.11.21, 16:15
          W Skale 🙂😋
          • kanuk Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 07.11.21, 22:11
            Gołąbki
            • roseanne Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 07.11.21, 23:22
              swamp water=caldo verde
              zupa krem na bazie jarmuzu
    • czekolada72 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 16.11.21, 21:10
      Knedliki z mięskiem - cóż, bywa i tak - w sosie pieczarkowym i "natką" białej rzodkwi, w charakterze surówki 😉 Mniam!
      • mysiulek08 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 17.11.21, 05:48
        ale bym takie knedliki zjadla 😊 z kawalkiem wieprzowiny w gestym sosiem, hmmmmmmm

echh, schsb z kostka w sosie robiony przez moja mamuske bylby idealny 😢😥
        • kanuk Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 17.11.21, 19:50
          Sos do knedlikow jest koniecznoscia. Jesli cos zostalo ,to chetnie sie posile. Moze byc do tego kawaleczek piva.
          • czekolada72 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 19.11.21, 16:14
            U nas była karkówka z worka, mocno doprawiona, i włozona do sosu pieczarkowego smile
    • buka007 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 18.11.21, 17:49
      włanie zjadłam kalarepę w masle sojowym, jezu jakie to dobre, lepsze nawet od ryby z marchewki! wink
      • czekolada72 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 19.11.21, 16:14
        Ja zajadam się białą rzodkwią z nacią, obsypaną solą - MNIAM!
        • czekolada72 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 20.11.21, 10:39
          Ponieważ nie chce zakładać nowego wątku, to napisze tu. Byłam dziś w ogródku i wróciłam z 2 bukietami : szczawiu i pietruszki - mniam mniam 👌
          To nie końcówka, jeszcze parę uzbieram. Do tego nieźle mają się pory i roszponka, a potem będzie rukola 😋😋😋
          • roseanne Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 20.11.21, 18:54
            jadlam krokiety z dorsza, smazone

gotowane wciaz mi nie wychodza konsystencja

z ogordka wczoraj podcinalam seler naciowy, wciaz mam jarmuz i wysiane pory, ktore przez sezon urosly do wielkosci szczypiorku smile
            nie wiem , jak zniosly noc- rano bylo -2
    • czekolada72 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 24.11.21, 09:58
      Nastawiłam buraczki na zakwas. Tym razem praktycznie soli, z czosnkiem i liściem laurowym.
      😋🍷
      • roseanne Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 24.11.21, 13:01
        Ha! Buraki kupilam w piatek, ale sie zlozylo, ze jeszcze nie nastawilam
        Liscia do burakow nie daje

Kimchi nowy sloj wlasnie sie przegryza

Wczoraj bylo tu -4, resztki selera, ktorego nie zdazylam zebrac padly
        • buka007 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 24.11.21, 16:28
          no masz! a ja dzisiaj barszczyk zrobiłam wink
      • roseanne jadlam 26.11.21, 13:59
        pasztet smile
        mieso gotowane drobiowe i wieprzowe, z duza dawka zelatyny naturalnej, czyli nozka wp

podkrecone smazona cebulka, sola selerowa i wedzona papryka

mam w planach uzyc jako nadzienie do plackow z platanow
    • mysiulek08 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 24.11.21, 19:13
      a ja sie dietuje sad doktorowi nie spodobal sie jeden czynnik watrobowy i mam nakaz diety lekkostrawnej, beztluszczowej (odrobina masla i oliwy dopuszczona), bialkowej (chude mieso i ryby, zero straczkow)

to paruje indyka/kurczaka, jakies warzywa, troche ryzu itp

oo, ja biedna.... chlip, chlip
      • roseanne Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 24.11.21, 20:02
        wspolczuje niewlasciwych wynikow, ale jesli dieta wystarczy by poprawic, to nalezy sie trzymac

wytrwalosci smile
        • mysiulek08 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 24.11.21, 21:05
          wahniecie nie jest jakies tragiczne (i tylko jednego czynnika) ale wynik troche wyzszy niz czerwcu, po drodze bylo kolano, wiec i wiecej lekow p/bolowych, stad zalecenie diety, (kolano juz ok, leki odstawione), tym bardziej, ze reszta ksiazkowa, nie liczac cholesterolu (tez bez poszybowania w kosmos) ale tu genow nie przeskocze

nie zebym smalec i boczek jadla lyzkami, bo tego typu rarytasow w diecie nie ma dawno, ale grzeszki byly

dac rade dam, jak przy okazji waga poleci to tez na plus smile
          • roseanne Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 24.11.21, 22:54
            aaa, cholerny paracetamol/ acetaminophen......
            ze tez nie ma srodka, ktory by az tak nie szkodzil na watrobe

trzymaj sie*
            • mysiulek08 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 24.11.21, 23:36
              niestety paracetamol i przecizapalny, przed i po zabiegu, ale dobrze, ze juz sie skonczylo, teraz na sporadyczne bole pomagaja prady i ultradzwieki

jeszcze mnie haluks czeka, ale tu mam nadzieje na krotsza 'terapie' bolowa
              • czekolada72 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 26.11.21, 07:39
                No, ale co masz na myśli, że na sporadyczne bóle pomagają pracy i ultra?
                Bo ja na to to muszę się zapisać i czekać, a na sporadyczne to ibuprofen...

Mnie poleciał cholesterol i 3glicerydy, niby też geny ale się buja różnie, tym razem w tą gorsza stronę. Jeszcze dwa wyniki niefajne, i wkroczyły na dwa miesiące konkretne leki. Dieta, lub dietowe ograniczenia, - ograniczeniami, ale leki muszą być, zwłaszcza gdy czekają Święta, a zwłaszcza Wigilia 😋
                • roseanne Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 26.11.21, 12:31
                  Terapię prądem i ultradźwiękami mam od hm kilku lat
                  Bo moje kolano niestety nie operowalne. Niestabilne
                  Częste stany zapalne. Częste że sztywnienie mięśni...

No i na to tylko to co wyżej opisane. Ibuprofen niedozwolony...

Fizjoterapia per pertuum...
                  • czekolada72 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 26.11.21, 13:26
                    Moje pytanie tyczy raczej tego, czy owa terapię masz ot tak na pstryk? To zazdraszczam, bo ja na cito muszę czekać w najlepszym wypadku 3-4 tygodnie. Bez cito - 3 miesiące.
                    • roseanne Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 26.11.21, 13:56
                      ja chodze srednio raz na miesiac,zdarza sie ze rzadziej
                      prywatnie

minimum czekania 2 tygodnie, ale jestem stala klientka od prawie 3 lat, wiec w czestszej rotacjii i z wiekszym prawdopodobienstwem, ze dostane wizyte, niz nowy pacjent
                      • czekolada72 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 26.11.21, 17:03
                        Roseanne,jak prywatne to insza inszość 😁
                        • roseanne Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 26.11.21, 18:55
                          Panstwowo ponad rok, zeby dostac pierwsza wizyte, nawet po takiej permanentnej kontuzji, jaka mialam
                    • mysiulek08 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 26.11.21, 23:58
                      ja mam, z dnia na dzien praktycznie

ale u nas inny system jest 😁

poza tym wszystko do rehabilitacji kolana i nie tylko jest w domu, wiec ustalilam z rehabilitantka co i jak cwiczyc w domu plus te ultra z pradami
                • mysiulek08 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 26.11.21, 23:55
                  dwa miesiace temu mialam artroskopie kolana, potem rehabilitacje

teraz bol jest wlasnie sporadyczny, w okreslonych ruchach itp, a prady i ultradzwieki w czasie rehabilitacji pomagaly, to przegadalam temat z ortopeda i kupilam zestaw do pradow i ultra
                  pani rehabilitanka tez byla za
                  • czekolada72 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 27.11.21, 08:42
                    Pomysłowe 😀 Dziękuję za objaśnienia. Nie wpadła bym na to....😱
                    • mysiulek08 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 27.11.21, 16:25
                      to przeciez zadne strasznie skomplikowane urzadzenie nie jest 😊 kursow i dyplomow nie potrzeba
                      kupilam takie z kilkoma rodzajami pradow, rowniez do twarzy i tak samo ultradzwieki, z trzema poziomami, zeby tez do twarzy korzystac

jako zel czasami stosuje np diclofenac
                      • roseanne Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 27.11.21, 17:27
                        ah, zeby tak u mnie mozna bylo kupic diclofenac w zelu.... nie ma takiego produktu na rynku.
                        Kupilam kiedys w Meksyku, zaraz po wypadku,. Voltaren zwykly sie do tego nie umywa..

to co ja mam jako terapie jest zdecydowanie mocniejsze niz "tens"
                        • shachar Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 27.11.21, 21:25
                          Mysiulek i Roseanne, wiem od dawna, że albo jedna z Was, albo obie, jesteście chore na jakąś blizej niezydentyfikowaną chorobę, która objawia się restrykcjami w diecie. Ale czy nie lepiej byłoby utworzyć dla niej specjalny wątek? Aby uwypuklić co jest zagrożeniem, i jakie zamienniki ewentualne poczynić?
                          • mysiulek08 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 27.11.21, 23:51
                            to Rose ma mnostwo restrykcji od lat, biedula

u mnie tylko lakomstwo na wadze widac
                        • mysiulek08 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 27.11.21, 23:49
                          moge Ci wyslac, u mnie bez recepty
                          • roseanne Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 28.11.21, 00:57
                            ten co ja mialam byl mocniejszy...
                            nie mam dostaw z PL

nie wiem, czy przepuszcza przez kanadyjska granice.... lepiej nie ryzykowac smile
                            • mysiulek08 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 28.11.21, 01:40
                              poczta polska do Ciebie tez nie wysyla?

do mnie od marca 2020 i nie ma widokow na powrot przesylek smile ponoc za wysokie oplaty...

jak bedziesz chciala zaryzykowac to daj znac smile
                              • roseanne Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 28.11.21, 02:52

nie wiem, nikt mi nic z PL nie wysyla

oki smile
                        • mysiulek08 Re: Co dobrego jedliście ostatnio? 28.11.21, 00:27
                          ale
                          voltaren to tez diclofenac, z reguly 1% 1,1,16%

u mni diclofenac tez ma 1,16%

w PL jest wersja max voltarenu ale procentowego stezenia nie znalazlam

z masci jeszcze w PL jest traumol, u mnie w ogole nie ma

u mnie spory bol byl przed artroskopia, niestety za dlugo zwlekalam i moge sie spodziewac za iles lat tytanowego kolana

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka