Dodaj do ulubionych

Na wielkanocnym stole

15.04.22, 10:51
Jako prewielkanocne danie mam już śledzie. W tym roku mega łatwiznę i jedna wersja - w jogurcie, z czerwoną cebulą i pieprzem.
M uwrdzil wędliny, ja zabrałam się za ciasta. Paschę wstawiłam do lodówki.
I tak się podoytam - ile wcześniej przed świętami, niekoniecznie tymi, pieczęcie ciasta🤔
Ja jak widać - 1-2 dni wcześniej. Ale widziałam ludzi którzy kupowali już w środę, a nawet we wtorek 😱
I wiem, że są osoby które tyle dni wcześniej też pieką. Jak dla mnie, to mało świeże jest takie prawie tygodniowe ciasto. Ale może się mylę 🤔
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Na wielkanocnym stole 15.04.22, 13:45
      ja bede piekla jutro
      zarowno ciasta, jak i miesiwa

taki mam przydzial smile
      • roseanne Re: Na wielkanocnym stole 15.04.22, 14:06
        tym razem swieta w warszawe, laduje po 22, wiec dzis absolutnie nic
        • a74-7 Re: Na wielkanocnym stole 15.04.22, 18:47
          O, swietnie masz roseanne, pozdrow ode mnie gorny Mokotow wink
          • roseanne Re: Na wielkanocnym stole 16.04.22, 12:04
            Jestem tylko na Tarchominie, w porywach do Zalewy Zegrzyńskiego
            • a74-7 Re: Na wielkanocnym stole 18.04.22, 19:54
              A to zupelnie inna bajka wink
              Nigdy nie bylam smile
    • a74-7 Re: Na wielkanocnym stole 15.04.22, 19:10
      Ja kupilam wiele rzeczy wczesniej , nie lubie kolejek , wszystko sprytnie w vaccum torebkach czeka na swoja kolej w lodowce nie tracac na swiezosci ..Sledzie zrobione wczoraj wieczorem , w sloiku , takie same jak w watku sledziowym .Keks kupny , mazurek tez , nie bylo wyboru, ale ja w zyciu nie zmajstruje tych cudow.Mam jeszcze jakies panetone , ponoc na Wielkanoc tez mozna.
      Biala kielbasa juz sparzona do b. barszczu , teraz stock stygnie i wrzuce ja z powrotem do gara ,bedzie soczysta .Gar idzie w nocy do ogrodu ( chlodne noce) wiec wytrzyma smialo , nawet sie "przegryzie"wink
      Gotuje dzis jaja, do salatki warzywnej , do przygotowania tych jaj faszerowanych na goraco - to zadanie na jutro. Jeszcze ugotuje ziemniaki do salatki.
      Aaaa i zrobie buraczki - do kaczki . Jutro ptactwo - 2 szt pojdzie do pieca .
      Salatka , jajka ,barszcz bialy ,,
      wedliny czekaja na niedziele , mam zamrozony symboliczny kawalek pasztetu ze Swiat , wiec bedzie obecnosc na talerzu ....
      Ratuje sie jak moge, zeby nie podpierac sie nosem w swieta ...
      Dodatkowo mamy piekna pogode , nie jestem jeszcze pewna czy nie bede serwowala na zewnatrz .
      Prawdopodobnie zaproponuje "szwedzki" bufecik i kazdy z wlasnym talerzykiem bedzie zapylal do ogrodka ....
      to tak na szybkowink
    • mysiulek08 Re: Na wielkanocnym stole 16.04.22, 00:05
      ja nadal nie konca sprawna wiec malo swiatecznie bedzie, piecze sie sernik, jutro salatka , bedzie na kolacje, na obiad pizza 😝 a w niedziele na sniadanie jajka z dodatkami ( kawior z coho, takiz wedzony i pate, sos tatarski, cwikla), na obiad filet coho z pieca, pieczone mlode ziemniaki i salata i juz

ps

przez przypadek odkrylam zrodlo wlasnie coho ( dziki srebrny losos), wprawdzie tylko mrozony ale i tak super
      • kanuk Re: Na wielkanocnym stole 16.04.22, 20:23
        Coho ,jak to latwo powiedziec, plywaja 7 metrow na sekunde. To i do mnie doplynely.
        I kawior i sernik i salata Wielkanocnych cudow moc.
        • a74-7 Re: Na wielkanocnym stole 17.04.22, 16:54
          dziii...zapomnialam sernika podac na stol, co to bedzie .co to bedzie ...
          • czekolada72 Re: Na wielkanocnym stole 18.04.22, 18:05
            Ja dopiero dziś po obiedzie podałam paschę. 😁
            Oprócz niej babeczki zamiast baby, mazurek z makiem zamiast makowca i mazurek z kajmakiem. M dokupił roladę biszkoptów makowa. Śledzie, sałatka jarzynowa w dwóch wariantach, wędzone wędliny, chrzan z jajem. Resztę przynosili współbiesiadnicy 😁
      • a74-7 Re: Na wielkanocnym stole 20.04.22, 10:35
        Pizza , powiadasz ?wink
        https://static2.ftpn.pl/imgcache/1200x600/w/uploads/cropit/16502867971f0adaa6fba0632aaa2f7e2d3a511f991eee1637f8c0bd6d6c62b78c2a4626f0.jpg
        • a74-7 Re: Na wielkanocnym stole 20.04.22, 10:36
          to bylo do mysiulkowego uobiodku winksmile
    • a74-7 Re: Na wielkanocnym stole 20.04.22, 10:48
      Moj stol bez rewelacji , ale tlum przy stole byl tylko 4 osobowy .
      Oczywiscie zgodnie z zamiarem - bufetowego potraktowania wielkanocy i zjedzenia darow bozych w ogrodku zsunelam stol na bok . Tylko bialy barszczyk zjedlismy kucnawszy przy brzegu stolu , a reszta miala sie odbyc w promieniach wiosennego sloneczka ...
      https://i.postimg.cc/59QkMmNq/876-D9898-61-D2-481-E-A175-6823-E6862-F72-1-201-a.jpg
      Wedzonki nie bylo , bo nie przepadamy , natomiast na poczatek poszedl polmisek wloskich wedlin dojrzewajacych , barszczyk ,jajka . Co zostalo zsunelam , jeszcze dolozyc trzeba talerze , sztucce, serwetki , szklanki i jakies winko na druga czesc stolu.
      • czekolada72 Re: Na wielkanocnym stole 20.04.22, 11:39
        Zazdroszcze pogody!
        • alux Re: Na wielkanocnym stole 04.04.23, 19:18
          Z tych koszyczków święconka będzie smakowała.
      • alux Re: Na wielkanocnym stole 04.04.23, 19:16
        a74-7 napisał:

> Moj stol bez rewelacji , ale tlum przy stole byl tylko 4 osobowy .
        > Oczywiscie zgodnie z zamiarem - bufetowego potraktowania wielkanocy i zjedzenia
        > darow bozych w ogrodku zsunelam stol na bok . Tylko bialy barszczyk zjedlism
        > y kucnawszy przy brzegu stolu , a reszta miala sie odbyc w promieniach wiose
        > nnego sloneczka ...
        > https://i.postimg.cc/59QkMmNq/876-D9898-61-D2-481-E-A175-6823-E6862-F72-1
> -201-a.jpg
        > Wedzonki nie bylo , bo nie przepadamy , natomiast na poczatek poszedl polmisek
        > wloskich wedlin dojrzewajacych , barszczyk ,jajka . Co zostalo zsunelam , jesz
        > cze dolozyc trzeba talerze , sztucce, serwetki , szklanki i jakies winko na d
        > ruga czesc stolu.
        Ślinka cieknie na sam widok tych pyszności.
        • a74-7 Re: Na wielkanocnym stole 07.04.23, 15:12
          Dzieki alux smile
          Tobie rowniez wesolego jajka ! winksmile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka