Dodaj do ulubionych

Letnie desery:)

19.07.07, 11:52
Jakie lubicie najbardziej?No lody oczywiscie,arbuz na kilogramy,zimne
galaretki,sorbety owocowesmile
A Wy?smile
Obserwuj wątek
    • aniaiewa Re: Letnie desery:) 19.07.07, 12:05
      Lody waniliowe (koniecznie)
      Ciasta z owocami, ktorych latem jest pod dostatkiem ale mam na mysli ciasta w
      typie plackow, nie torty owocowe
      Swieze owoce w kazdej postaci
      Mrozony sok owocowy
      Szybkie lody z kawalkami owocow dla dzieci, wlasnego wyrobu (bardzo) troche jak
      sorbety
      No i jednak lato stanowczo nie przszkadza mi w pochlanianiu gory czekolady
      Uzaleznienie...
      Ania
    • czekolada72 Re: Letnie desery:) - to pare tegorocznych przepis 07.11.07, 20:46
      Sos słodki
      50 dag swiezych moreli wrzucić na wrzątek na 1 min, obrać,
      zmiksować. ¾ szkl. białego wina podgrzać z imbirem i sokiem cytr.
      Dodać na 5 min. Owoce, posłodzić, wlać kieliszek rumu. Do gofrów,
      naleśników, budyniu.

      Sałatka z borówkami
      1 kisc białych winogron, 20 dag sliwek, 15 dag borowek
      amerykańskich, 1 gruszka, 5 dag migdałów, kieliszek wina
      musującego ; 100 ml śmietanki do polania.

      Sałatka z borówkami
      40 dag mrożonych śliwek, 15 dag cukru, kieliszek rumu, 5 dag
      siekanychorzechów, pomarańcza, jabłko, ¾ szkl. śmietanki.

      Sałatka w arbuzie
      Arbuz – wycięty w ząbki, kulki z miąższu, 30 dag ciemnych winogron,
      3 renklody ; 3 łyżki cukru zagotowane z ½ szkl. wody, kieliszek
      rumu ; listki mięty lub melisy.

      Sałatka z gruszek
      5 gruszek, 5 łyzek soku lub galaretki z czerwonych porzeczek, 2
      łyżki cukru, łyzeczka konfitury z róży, łyzka soku z cytryny.

      Deser z truskawkami i pistacjami
      50 dag twarogu utrzeć z 3/8 szkl. cukru i 2 łyzkami likieru
      amaretto, dodać 300 ml śmietany kremówki ubitej z 3/8 szkl. cukru,
      20 dag truskawek pokrojonych, 10 dag posiekanych orzeszków
      pistacjowych i rozpuszczoną 1 łyżką żelatyny. Wyłożyć miskę folią,
      potem 20 dag truskawek w plasterkach, wyłożyć masę, pozostawić do
      zastygnięcia. Wyjąć z miski, ozdobić czekoladą i pudrem.

      Deser z wiśniami
      6 białek ubić z 18 dag cukru i cukrem waniliowym, dodać 6 żółtek i
      18 dag mąki. Ciasto wyłożyć do dużej i małej tortownicy i upiec dwa
      placki ok. 8 min. w 200C.
      50 dag homo zmiksować z 10 dag cukru pudru i sokiem z cytryny, do 60
      ml gorącego kompotu z wiśni wsypać galaretkę wiśniową. Połączyć
      ostudzone razem. Dodać ¾ słoika wiśni bez pestek. Dużym płatem
      ciasta wyłożyć miskę, nałożyć masę, przykryć małym płatem, zostawić
      do zastygnięcia. Wyjąć z miski. Ozdobić gwiazdkami wyciętymi z
      ciasta i bitą smietana.
      • czekolada72 Re: Letnie desery:) - to pare tegorocznych przepi 03.08.13, 16:39
        żółtka utrzeć z 5 dag cukru na parze, wlać gorące 200 ml mleczka kokosowego, 1 łyżkę żelatyny namoczonej w 4 łyżkach wody, 400 ml śmietanki 30% ubitej z 5 dag cukru, 5 dag wiórek kokosowych, 1 łyżką rumu, sokiem z ½ cytryny. Zastudzić.

        Krem morelowy
        50 dag mrożonych moreli przesypać 7,5 dag cukru rozgotować lekko skropione woda. 4 zółtka utrzeć z 7,5 dag cukru, z 4 białek ubić pianę , dodać 1 łyżkę cukru. Wymieszać razem, dodać rozpuszczone 2 łyżeczki żelatyny, 1/2 szkl. kremówki, kieliszek likieru „marascino”, 2 łyżki mielonych migdałów. Odstawić do zastygnięcia.
        • czekolada72 Re: Letnie desery:) - to pare tegorocznych przepi 03.08.13, 16:40
          Miało byc:
          Krem kokosowy
          4 żółtka utrzeć z 5 dag cukru na parze, wlać gorące 200 ml mleczka kokosowego, 1 łyżkę żelatyny namoczonej w 4 łyżkach wody, 400 ml śmietanki 30% ubitej z 5 dag cukru, 5 dag wiórek kokosowych, 1 łyżką rumu, sokiem z ½ cytryny. Zastudzić.

          Krem morelowy
          50 dag mrożonych moreli przesypać 7,5 dag cukru rozgotować lekko skropione woda. 4 zółtka utrzeć z 7,5 dag cukru, z 4 białek ubić pianę , dodać 1 łyżkę cukru. Wymieszać razem, dodać rozpuszczone 2 łyżeczki żelatyny, 1/2 szkl. kremówki, kieliszek likieru „marascino”, 2 łyżki mielonych migdałów. Odstawić do zastygnięcia.
    • buka007 carpacchio z ananasa 03.08.13, 18:52
      najlepiej kupic wydräżonego juz ananasa, schłodzić, pokroic go w jak najcieńsze plasterki, posypac cukrem pudrem, polać likierem miętowym i posypać listkami mięty.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka