06.01.08, 16:13
siedze i mysle co z nim zrobic. Raz robilam salatke + tunczyk nawet
byla niezla.
Znacie moze jeszcze jakies przepisy?
Obserwuj wątek
    • info-tw Re: Couscous 06.01.08, 17:35
      No co? Glodna jestem.
      Tylko prosze o wyprobowane przepisy, bo te z internetu to czesto
      kaszanka.
      • fettinia Re: Couscous 06.01.08, 17:48
        Toto jest tak neutralne w smaku,ze mozesz ze wszystkim praktycznie mieszacsmileCo
        masz w lodowce lub w szafce?smile
        • info-tw Re: Couscous 06.01.08, 18:32
          ogorek, pomidor, cebulka, wedlinka, feta, tunczyk, fasolka czerwona,
          oliwki czarne, parmezan, kapusta pekinska, salata sercowa, jajka smile
    • julsza genialna salatka 06.01.08, 18:04
      kolezanka kiedys przyniosla na impreze - jest to taka slynna arabska
      salatka z kuskusa z pokrojonym w kosteczke pomidorem i ogorkiem,
      cebulka, natka pietruszki, doprawiona sokiem cytrynowym, oliwa, sola
      i pieprzem (znam tez wersje bez celubi a z czosnkiem plus pieczona
      papryka i oliwki). wazne, by salatka jakis czas stala - coby sie
      skladniki przegryzly i najsmaczniejsza jest taka prosto z lodowki.
      ja bardzo lubie kuskus juz przyprawiony - z cytryna, mieta,
      rozmarynem, ale nigdzie nie moge go znalezc w Polsce sad
      • an20 Re: genialna salatka 06.01.08, 19:05
        Ja jadłam bedac we Francji kuskus
        coś al'a "na słodko" :
        -kuskus
        -rodzynki
        -ananas
        -kukurydza
        -sos winegret

        i drugi coś bardziej "na słono":
        -kuskus
        -papryka w 3 kolorach
        -szczypiorek
        -kukurydza
        -ogórek konserwowy
        -sos vinegret z przewaga czosnku

        Mnie osobiście obie wersje smakowały smile
      • julsza POPRAWKA 07.01.08, 21:37
        zamiast pietruchy swieza mieta - koniecznie!!! nadaje taki
        specyficzny swiezy smak
      • jan.kran Re: genialna salatka taboulé 06.03.08, 07:43
        julsza napisała:

        > kolezanka kiedys przyniosla na impreze - jest to taka slynna arabska
        > salatka z kuskusa z pokrojonym w kosteczke pomidorem i ogorkiem,
        > cebulka, natka pietruszki, doprawiona sokiem cytrynowym, oliwa, sola
        > i pieprzem (znam tez wersje bez celubi a z czosnkiem plus pieczona
        > papryka i oliwki). wazne, by salatka jakis czas stala - coby sie
        > skladniki przegryzly i najsmaczniejsza jest taka prosto z lodowki.
        > ja bardzo lubie kuskus juz przyprawiony - z cytryna, mieta,
        > rozmarynem, ale nigdzie nie moge go znalezc w Polsce sad

        --------------------> Ja znam te salatke w wersji pierwszej , powinna stac kilka
        godzin w lodowce i je sie ja w upaly.
        Robi sie ja tak ze couscous zalewa sie sokiem z kilku cytryn , couscous jest
        surowe a sok powoduje ze ono sie jakby "gotuje".
        Proporcji nie znam ale sie dowiem po mojej przyjaciolki to podrzuce.
        Jest miarodajnym zrodlem bo mieszka w Paryzu i zna przepis ze zrodla.
        Jedlismy te salatke w upaly na plazy, super bylosmile
        Kran
        • jan.kran Re: genialna salatka taboulé 06.03.08, 08:31
          Tak rzeczywiscie , mieta koniecznie !
    • aniaiewa Re: Couscous 07.01.08, 13:16
      Ja najczesciej dodaje do kaszki wlasnie osaczonego tunczyka, pokrojona w kostke
      papryke, kukrydze z puszuki i najlepiej dymke Do tego odrobine soli pieprzu i
      majonezu I koniecznie do lodowki na przegryzienie sie
      Czasami podaje do obiadu, do miesa z sosem, ale wtedy zalewam bulionem, nie woda
      Ania
    • drzewko_szczescia Re: Couscous 07.01.08, 13:38
      Dwa przepisy prosto z Algierii.
      Pierwszy:
      1. Rodzynki podgotować parę minut, żeby zmiękły, osączyć.
      2. Dodać do ugotowanego kuskusu, wymieszać.
      3. Podawać z zimnym kefirem.
      Drugi- obiadowy (mój ulubiony):
      1. W garnku podsmażyć cebulę na oliwie.
      2. Włożyć do niej kawałki mięsa- kurczk, indyk, miękka wołowina. Obsmażyć.
      3. Zalać wodą i gotować do prawie miękkości.
      4. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię lub dwie (zależy ile mięsa). Ja nie obieram
      cukinii ze skóry.
      4. Już pod koniec gotowania dodać cieciorkę (groch włoski) z puszki. Oczywiście,
      jeśli używasz suszonej cieciorki, to trzeba ją namoczyć dzień wcześniej, a potem
      do mięsa wrzucić wcześniej, ale nie pytaj mnie- ile wcześniej smile
      Można ten sos zagęścić "po polsku" śmietaną czy mąką, ale Algierczycy nie
      zagęszczają i potem kuskus go bardzo chłonie. Tak że zanim się skończy jeść, to
      trzeba sobie dolać sosu, bo zniknął smile)
      Smacznego!
    • peopleofspringfield Re: Couscous 06.02.08, 11:56
      Awokado, pieczona papryka, czarne oliwki, suszone pomidory, swieza bazylia &
      oliwa. Plus nasz bohater kuskus, ktory dyskretnie usuwa sie na dalszy plan - on
      jest z tych 'drugoplanowych' i pozwala blyszczec innym smakom...
      Aha, kuskus w ogole mozna zalac np. wywarem z warzyw, zeby nadac mu nieco
      bardziej wyrazistgo smaku.
      • jan.kran Re: Couscous ze szpinakiem 06.03.08, 08:36
        A niedawno zrobilam tak:
        dobre pol kilo mrozonego szpinaku udusilam na patelni , dodajac ostroznie wode
        bo szpinak mrozony jest wodnisty.
        pokrolam sporo suszonych na sloncu pomidorow marynowanych w oliwie
        < produkt
        gotowy > , wsypalam szklanke kuskus , suchego, dodalam plus minus szklanke wody
        z dmoma lyzkami sosu sojowego.
        Dusilam pare minut zeby kuskus zmieklo. Dodawalam wode w razie potrzeby ale z
        rozwagasmile
        Filety rybne < dorsz > polozylam na folie , dodalam przypraw , rozmaryn ,
        swieza bazylie , czosnek , papryke , sol pieprz... co tam kto lubi.
        Rybe udusilam w folii , do tego kuskus ze szpinakiem , mmmmm !!!
        Kransmile
        • almohada Re: Couscous ze szpinakiem 10.03.08, 14:20
          A klasyczny Taboule?
          Ogórek, pomidorki, pietruszka, mięta, cebulka, dużo soku z cytryny,
          sól+pieprz i do lodówki.
          • jan.kran Re: Tabbouleh 11.03.08, 09:44
            Bylo troche na temat na tym watkusmile
            Najlepiej smakuje w upalny dzien na plazysmile

            Kran
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka