Dodaj do ulubionych

Potrawy regionalne z Waszych okolic:)

28.02.08, 08:44
Natchnela mnie na ten watek Jan Kransmile
Chodzi mi o takie z miejsc skad pochodzicie i takie,ktore sa specyficzne dla
miejsc w ktorych jestescie obecniesmile
Ja pochodze ze Slaska-czyli,zur,wodzionka,karminadle,gumiklyjzy,modro kapusta
i rolady itpsmileTeraz Bawaria-czyli golonka,bratwursty,biala kielbasa ze slodka
musztarda,precle,knedle bulczane z pieczenia,salatki makaronowe,kielbasiane
itpsmileNo fakt-ciezkie to wszystko ale takie one tradycyjnesmile
A co u Was ciekawego?wink
Obserwuj wątek
    • jan.kran Re: Potrawy regionalne z Waszych okolic:) 28.02.08, 09:05
      Ja z Wroclawia wiec kuchnia tradycyjna wroclawska to kuchnia niemieckatongue_outPPP
      Mam sporo ksiazek niemieckich o Wroclawiu , ciekawe potrawy regionalne byly ,
      moze w wolnej chwili poszukam.

      W Norwegii jest pare miejscowych specjalow choc kuchnia ogolnie nieciekawa,
      wszystko na slodko z kardamonem , sledz , buraki i ogorki oraz kapusta czerwona.
      Jak pierwszy raz kupilam ogorki w sloiku to sie niezle zdziwilamtongue_outPP

      Nie wiem czy to mozna go potraw zaliczyc ale jest bardzo typowe dla Norwegii:

      en.wikipedia.org/wiki/Geitost
      Bardzo popularne jest ciasto marchewkowe , ja czasem kupuje gotowe , nawet jadalne.

      To bardzo lubie:

      www.gotowanie.wkl.pl/przepis4645.html
      ale nie robie w domu bo ma milion kalorii...

      Ogolnie to ja nie jestem ekspertem od norweskiego jedzenia bo omijamy sie
      szerokim lukiemtongue_outPPP
      Jedna z niewielu jadalnych rzeczy jest losos , pstrag morski i dorsz.
      I krewetki :o)
      Kran

    • aniaiewa Re: Potrawy regionalne z Waszych okolic:) 28.02.08, 09:52
      Tam gdzie mieszkalam - czyli z mazowieckiego a dokladnie z Warszawy
      to chyba nic takiego super tradycyjnego nie mamysad Moze to wynik
      wiecznego mieszania sie roznych wplywow z calej PL? No moze pyzy z
      miesem (sprzedawane tuz po wojnie na bazarze Rozyckiego, ale to znam
      tylko z opowiadanwink ) i np jarzynka z buraczkow, ale na cieplo (choc
      nie wiem czy to nie specyfika mojego wlasnego domu)
      W kazdym razie jak pierwszy raz dumna podalam na stol, to maz Slazak
      poparzyl sie, bo u nich jada sie tylko na zimno, albo z chrzanem,
      co u nas nazywane jest cwiklasmile
      Teraz mieszkam jak Fetti na Bawarii, ale ona praktycznie wszystko
      juz opisalasmile
      Ania
    • irishcream Re: Potrawy regionalne z Waszych okolic:) 28.02.08, 10:04
      Wielkopolska - kraina kwitnącego ziemniaka smile

      Pyry z gzikiem.
      Leniwe bez pyrów, ino z serem samym.
      Szagówki (kopytka).
      Pyzy z gulaszem, albo do kaczki(dla reszty kluski na parze, czy coś
      takiego)

      Najlepszy w Polsce Wielkopolski Placek Drożdżowy.
      Szneki z glancem.

      I raz do roku Rogale Świętomarcińskie...

      I czernina, ale to nie moja broszka.
      • fettinia Re: Potrawy regionalne z Waszych okolic:) 28.02.08, 10:08
        Tych rogali to zazdroszczesmile
        A szneki z glancem to drozdzowki z lukrem?smile
        • irishcream Re: Potrawy regionalne z Waszych okolic:) 28.02.08, 15:13
          > Tych rogali to zazdroszczesmile

          Ale tylko jedzone raz w roku są takie smaczne.

          > A szneki z glancem to drozdzowki z lukrem?smile

          Dokładnie. Jak jadłam nad morzem i nazywało się to słodka bułka to mi już nie
          smakowało.
          • julsza i jeszcze Wielkopolska 28.02.08, 20:47
            czyli biala kielbasa - ponoc stad najlepsza, z jakimis certyfikatami
            europejskimi czy cus takiego
            • irishcream Re: i jeszcze Wielkopolska 01.03.08, 10:39
              Bo u nas biała kiełbasa jest z majerankiem, a u mojej teściowej w
              Świętokrzyskiem jest bez... I muszę przywozić smile
    • madejdobosz Re: Potrawy regionalne z Waszych okolic:) 28.02.08, 10:13
      obecnie mieszkam w Częstochowie i jak zdążyłam zauważyć u moich teściów to
      dominują kluski śląskie z bitkami w sosie oraz czerwona kapusta z cebulką. ja
      pochodzę zaś z Tarnowa i tam dość często jadałam pierogi ruskie i z owocami, a
      tak to raczej takie pospolite potrawy: zupa jarzynowa, rosół, kotlety schabowe,
      mielone, bigos, kiszona kapusta... i z racji zamiłowania mojego taty a teraz
      również męża bardzo dużo ryb rzecznych i słodkowodnych (z ich połowów) pod
      wieloma różnymi postaciami.winkteraz prowadząc samodzielnie własną kuchnię lubię
      placki ziemiaczane, naleśniki, mięsa gotowane na parze z bukietem warzyw i nadal
      rybywinka ze słodkości to ostatnio testuję coraz to nowe przepisy na babeczki,
      muffinki...
    • kaszatkow Re: Potrawy regionalne z Waszych okolic:) 28.02.08, 10:23
      Obwarzanki! Gdzieniegdzie zwane preclami, ale nasze, krakowskie mają swoją specyfikę. W domu podawano sałatę z siekanym jajkiem na twardo, polaną słodzoną śmietaną, uwielbiałam ją jako dziecko. Sernik wiedeński, jak nazwa wskazuje to typowo krakowski wypiek wink
      Więcej na szybko nie wspomnę, ale jak mi co wpadnie do głowy, dopiszę.
      • czekolada72 Re: Potrawy regionalne z Waszych okolic:) 28.02.08, 11:25
        No własnie - takie TYPOWO krakowskie, to chyba tylko precle i ...
        miodek turecki smile
        moze jeszcze maczanka krakowska?

        kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,61257625,P_KOBIETA_PRZEPISY.html

        chociaz u mnie bez keczupu, raczej wariant z czosnkiem, no i w Kraku
        bułka wrocławska znana nie jest.... raczej z bułką normalna, weką

        tzw "piszinger" - andruty przekładane masą np czekoladowa, orzechowa
        + jedna warstwa dzemu, kwasnego

        kasza grycZana na wsie sposoby
        kasza jaglana
        grysik, na slodko, jako kostka do rosołku itp

        potrawy z soczewica

        karp po zydowsku

        kutia

        pierogi ruskie, ale np u mnie w domu - pierogi z miesem, z serem na
        slodko, z wszelkimi owocami, z kapusta

        gołabki - tradycyjne z miesem i ryzem, warianty z kasza ; z kasza
        gryczana, z pieczarkami - z sosami lub smietana
    • ciociapolcia Re: Potrawy regionalne z Waszych okolic:) 28.02.08, 14:11
      Ja i moja rodzina też z Warszawy, albo bliskich jej okolic i też
      nic regionalnego nie przychodzi mi do głowy.
      Pyzy pod Różyckim to chyba jeszcze pamiętam, a znowu nie taka
      próchnica ze mnie. wink
      Babcia ostatnio wspominała jakąś smażoną sałatę, ale nie wiem czy
      to regionalne. No i mamy w rodzinie przepis na pasztet jeszcze z
      XIXw. (a może i wcześniejszy?), ale on pewnie też nie. wink
      Może zacierkowa? Znacie zacierkową? smile
      • fettinia Re: Potrawy regionalne z Waszych okolic:) 28.02.08, 14:16
        Zacierki na mleku?To znamsmileChyba,ze jakas inna zacierkowasmile
        • aniaiewa Fetti, taka zupiasta, nie mleczna;) 28.02.08, 16:02
          www.cincin.cc/index.php?showtopic=1818
          Ania
      • aniaiewa ciociapolcia 28.02.08, 15:59
        No!!!!
        Ja znam i nawet czasami robiesmile
        I uznajmy Moje Drogie, ze zacierkowa jest tradycyjnym daniem
        warszawskim, bo inaczej dosc blado przy innych regionach
        wypadamywink))))
        Ania
        • czekolada72 Re: ciociapolcia 28.02.08, 16:57
          No to świnstwo Wam zrobie, bo u mnie w domu obie babcie znaly, od
          swoich znowuz, zupki z zacierka i z Wawa nie maja nic wspolnego....
          • aniaiewa Re: ciociapolcia 28.02.08, 17:00
            Czekolada!!!!!
            Odebrac nam tak nadzieje, no wiesz....





            smile)))))))))))))))))))))
            • ciociapolcia Re: ciociapolcia 29.02.08, 00:21
              Ale nie w takiej wersji:
              zacierki własnoręcznie wyprodukowane
              ziemniaki
              woda
              sól (no dobra, daję vegetę wink)
              masło
              cebula
              To jest na 100% warszawskie. wink
              • czekolada72 Re: ciociapolcia 29.02.08, 10:11
                ciociapolcia napisała:

                > Ale nie w takiej wersji:
                > zacierki własnoręcznie wyprodukowane
                > ziemniaki
                > woda
                > sól (no dobra, daję vegetę wink)
                > masło
                > cebula
                > To jest na 100% warszawskie. wink

                No to podwojnie mi przykro wink))))
                bo moje babciei prababcie Galicyjki od pokoleń gotowały i jadały
                dokładnie taka!

                smile)))))))))))))))))))))
                • ciociapolcia Re: ciociapolcia 29.02.08, 13:32
                  Hmmm, no to szkoda. wink

                  A zarzutka? Znacie taką zupę? smile
                  • aniaiewa Re: ciociapolcia 29.02.08, 13:42
                    Ciociupolciu,
                    Ja znam!smile
                    Gotowala mamusia w warszawskim domu
                    Wiec skoro zacierkowa taka popularna, to moze zarzutka mniej i
                    bedzie tylko n.a.s.z.a!!! wink))))))
                    Ania
                    • czekolada72 Re: ciociapolcia 01.03.08, 12:28
                      Zgadzasie, ja pierwsze o czyms takim slysze smile no..... przynajmniej
                      z nazwy wink)))))))))))))
                      • ciociapolcia Re: ciociapolcia 01.03.08, 14:29
                        Ha! No to fajnie, zarzutka jest nasza (mam nadzieję). smile
                        Zaraz wrzucę link z GP.
                        • ciociapolcia Re: ciociapolcia 01.03.08, 14:31
                          O proszę:
                          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,72278848,72278848.html?f=777&w=72278848&a=72278848
                          Znacie? smile
                          • czekolada72 Re: ciociapolcia 03.03.08, 07:39

                            > Znacie? smile

                            No to tak jak mowilam - nazwa zupelnie mi nie znana
                            ale sam przepis - jak na postna wersje kapusniaku, z tym, ze ja daje
                            ziemniaki pokrojone w kostke do zupy i na zupe na talerzu wrzucam
                            skwarki.
                            Ale moja babcia czesto wspomonala zupy z ziemniakami na osobnym
                            talerzu.
                            • jan.kran Re: Wroclawskie tradycje:) 04.03.08, 12:49
                              miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,4976615.html
                              • jan.kran Re: Wroclawskie tradycje:) 04.03.08, 12:52
                                www.dolnoslaskistol.pl/
    • an20 Re: Potrawy regionalne z Waszych okolic:) 28.02.08, 17:30
      Ja rowniez z Warszawy smile tak sie zastanwaiam nad regionalna potrawa. Od pokolen
      mieszkam w W-wie ale, zeby jakas taka specjalna potrawa z tego regionu byla, to
      naprawde sama nie wiem. Moge przytoczyc kilka potraw, które się u mnie gotowało,
      ale nie wiem czy sa regionalne: karp w szarym sosie, racuchy z jabkami, mizeria
      z cebula w zalewie octowej, zupa krupnik, zacierkowa i sałata z patelni
      (dziewczyny tez o tym pisaly), kapusniak, kapusta z grochem, czerwona kapusta na
      cieplo, zupa fasolowa. Ze slodkosci: obwazanki, pańska skórka, czekolada na
      gorąco u Wedla, pączki u Bliklego.
      A i oczywiści pamietam rowniez pyzy z bazaru Rozyckiego smile
      Pyyyyyzy pyyyyzyyy gorące !!! baba wrzeszczała na bazarze smile)))

      I teraz Badenia-Würtenbergia to co mi przychodzi do glowy to : bratwurst,
      currywurst, szpecle ( rowniez odsmazane z kapusta i boczkiem na patelni), precle
      ( sa inne w smaku niz w Monachium), ohydne schweineschizel i fleischkäse,
      salatka ziemniaczana, salatka z mortadela smile
      • azaheca Re: Potrawy regionalne z Waszych okolic:) 28.02.08, 21:21
        Pyzy z Różyca obstawiam,jadałam, prosto ze słoika po dżemie serwowane,pyszne
        chociaż trochę się brzydziłam tych aluminiowych widelców,a pańska skórka jest
        warszawskim rarytasem,mają ją na listę regionalną wpisać nawet.Nie ma co mieć
        kompleksów w stosunku do rolady,modrej kapusty i innych pyszotek..wink)) A kto ma
        przepis na pańską skórkę? Mnie smakowała tylko pod cmentarzem i na Różycusmile
        • an20 Re: Potrawy regionalne z Waszych okolic:) 28.02.08, 23:14
          To za moich czasów dawali pyzy w plastikowych kubkach smile Pańska skórka pychota,
          mozna kupic przy cmentarzu Brudnowskim, w zeszlym roku się opychałam. Niestety
          nie mam przepisu i zupełnie nie wiem jak się ją robi. A szkoda, bo chetnie bym
          zrobiła smile
          • aniaiewa panska skorka 28.02.08, 23:22
            pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%84ska_sk%C3%B3rka
            No to jednak cos mamy tylko warszawskiegosmile
            Ania
            • an20 Re: panska skorka 28.02.08, 23:29
              I rzeczywiście pańska skórka jest wipsana na listę produktów tradycyjnych smile
              nawet nie wiedziałam smile
              www.zw.com.pl/artykul/194672.html
              • ciociapolcia Re: panska skorka 29.02.08, 00:25
                Super! Pańska skórka, to jest to. smile
                Zawsze kupuję kiedy odwiedzam cmentarze, ale dzisiejsza pańska
                skórka, to już nie jest to co kiedyś.
                W zeszłym roku robiłam nugat i wyszedł mi bardzo podobny do naszego
                regionalnego, hihi, przysmaku. smile
                • turzyca Re: panska skorka 29.02.08, 01:56
                  Pozwole sobie sprostowac informacje z wikipedii - panska skorka nie przypomina
                  rachatlukum. Prawdziwe rachatlukum kupuje u pobliskiego Turka, prawdziwa panska
                  skorke na Brodnie - a od rodzicow do tego cmentarza rzut beretem - i to sa
                  zupelnie rozne rzeczy. Panska skorka lepsza. smile

                  Warszawsko kojarza mi sie jeszcze dwie moje zmory - flaczki i barszcz z dudkami.
                  Tudziez pierogi z dudkami. Wszystko dla mnie absolutnie nie do zaakceptowania.
                  Jeszcze pierogi z serem na slodko i zupa grzybowa na Wigilie.

                  Na szczescie warszawska jest u mnie strona ojca, rodzina mamy pochodzi z
                  Galicji, a ze babcia kocha dziadka to gotuje na modle lwowska. Stad mamy dwa
                  czerwone barszcze swiateczne - postny z uszkami w Wigilie i zabielany z kielbasa
                  i jajkiem na Wielkanoc. Stad jedzenie plackow ziemniaczanych na ostro, a nie z
                  cukrem. No i absolutna milosc do pierogow, szczegolnie ruskich. smile
                  • aniaiewa Re: panska skorka 29.02.08, 08:25
                    turzyca napisała:


                    > Jeszcze pierogi z serem na slodko i zupa grzybowa na Wigilie.
                    >

                    Ooo, to ja nawet nie przypuszczalam, ze w Warszawie na Wigilie to
                    grzybowa powinna byc U nas zawsze od pokolen barszcz postny czerwony

                    > Na szczescie warszawska jest u mnie strona ojca, rodzina mamy
                    pochodzi z
                    > Galicji, a ze babcia kocha dziadka to gotuje na modle lwowska.
                    Stad mamy dwa
                    > czerwone barszcze swiateczne - postny z uszkami w Wigilie i
                    zabielany z kielbas
                    > a
                    > i jajkiem na Wielkanoc. Stad jedzenie plackow ziemniaczanych na
                    ostro, a nie z
                    > cukrem. No i absolutna milosc do pierogow, szczegolnie ruskich. smile

                    Ha, u nas dokladnie tak samo, mimo ze jak pislalam znakomita czesc
                    rodziny to warszawiacy od pokolen

                    A jeszczeprzypomnialo mi sie, ze Maklowicz kiedys mial odcinek o
                    smakach Warszawy...
                    www.staff.amu.edu.pl/~artur_ko/wedrowki/wedrowka052.htm
                    Choc szczerze powiedziawszy solanki to ja w zyciu nie jadlam i nawet
                    nie slyszalam
                    Ania
                    • rrooda natchniona tym wacikiem 29.02.08, 08:51
                      weszłam na stronę produktów tradycyjnych
                      www.minrol.gov.pl/DesktopDefault.aspx?TabOrgId=1516
                      i zdębiałam-podkarpacie drugie w ilościa ja połowy tych dań nie
                      znam :o)
                      • an20 Re: natchniona tym wacikiem 29.02.08, 11:59
                        Ja tez nie znam zupy soljanki smile barszczu z dudkami - nie znam, co to sa dudki ????
                        za to uwielbiam placki ziemniaczane na slodko, natomiast podawane na słono - sa
                        dla mnie do zaakceptowania smile
                        A i pierogi z serem na slodko bardzo lubie, lubie rowniez z owocani, miesem,
                        soczewica, z dynia, ruskie smile

                        • ciociapolcia Re: natchniona tym wacikiem 29.02.08, 13:37
                          Ta solianka/solanka, to chyba porosyjski spadek w Warszawie.
                          Coś mi kiedyś babcia o takiej zupie mówiła.
                          Placki z cukrem.
                          Dudki wiem, że dziadek (z Pelcowizny) się zajadał.
                    • ciociapolcia Re: panska skorka 29.02.08, 13:36
                      U mnie od wieków barszcz grzybowy na Wigilię (kiedyś na GP
                      robiłam), a z Warszawy my som. wink
                      • an20 Re: panska skorka 29.02.08, 14:12
                        Ciociapolcia to jeszcze mi wytlumacz co to jest barszcz z dudkami. Co to sa te
                        dudki, ja nie wiem, nie jadlam takiego barszczu.
                        • ciociapolcia Re: panska skorka 29.02.08, 14:53
                          Nie wiem, bo nie jadłam, ale wydaje mi się, ze te dudki to
                          płucka... Albo ewentualnie jakieś coś na wzór uszek z nadzieniem
                          płuckowym. uncertain
                          Tak, to są płucka. Już sprawdziłam.
                          • an20 Re: panska skorka 29.02.08, 15:27
                            Aha, to mi rozjasnilas smile dziekuje Ci ciociupolciu smile nigdy tego nie jadlam i
                            nie znalam, teraz przynajmniej wiem co to jest smile
                            • ciociapolcia Re: panska skorka 29.02.08, 20:32
                              An20, jakbys spróbowała, to daj znać, bo sama to raczej sie nie
                              odważę. wink
                              • an20 Re: panska skorka 29.02.08, 23:32
                                Wiesz polciu, ze zaintrygowal mnie ten barszcz z dudkami i zaczelam sie nim
                                glebiej interesowac smile i w ramach ciekawosci moze nawet sprobuje go zrobic.
                                Musze sie w tej kwestii przejsc do rzeznika smile Jak cos dokonam to napewno
                                napisze i pokaze zdjecia smile
                      • turzyca Barszcz grzybowy? 01.03.08, 15:36
                        Co to jest barszcz grzybowy?

                        Bo u nas jest postny buraczany z odrobina suszonych grzybkow dla dodania
                        aromatu, ale nie nazwalabym tego barszczem grzybowym.
                        • ciociapolcia Re: Barszcz grzybowy? 04.03.08, 18:17
                          Barszcz grzybowy to u mnie (Warszawa) tradycyjna zupa wgilijna.
                          Wywar jarzynowy + duuużo suszonych grzybów.
                          Do tego pokrojona w b. drobną kostkę cebula, usmażona na maśle.
                          Podaje się z kluskami i ewentualnie śmietaną.
                          Zaraz wrzucę linka, bo robiłam na GP.
                          • ciociapolcia Re: Barszcz grzybowy? 04.03.08, 18:19
                            O proszę:
                            fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,71662009,71662009.html
                            • turzyca :) czego to sie czlowiek nie nauczy 04.03.08, 18:30
                              To jest dokladnie to czego domaga sie moj ojciec. Nie wiedzialam, ze nazywa sie
                              barszcze grzybowym.
                              • czekolada72 Re: :) czego to sie czlowiek nie nauczy 04.03.08, 19:02
                                Ha, u nas sie takowa zupke podaje jako jedna z 3 wigilijnych -
                                czerwony barszcz, zurek postny z ziemniakami i wlasnie grzybowa z
                                makaronem (bo kluskow takich jak na fot to juz sie nikomu robic nie
                                chce). Nigdy bym nie wpadla, ze to tez barszcz - moze TA nazwa jest
                                jakas Wasza regionalna??
      • irishcream Re: Potrawy regionalne z Waszych okolic:) 01.03.08, 10:45
        Po pierwsze nie czerwona tylko MODRA.
        A po drugie to wielkopolska smile
      • czekolada72 Re: Potrawy regionalne z Waszych okolic:) 03.03.08, 07:34
        an20 napisała:

        które się u mnie gotowało, ale nie wiem czy sa regionalne: karp w
        szarym sosie, racuchy z jabkami, mizeria z cebula w zalewie octowej,
        zupa krupnik, zacierkowa kapusniak, kapusta z grochem, czerwona
        kapusta na cieplo, zupa fasolowa.

        Hmmm, to wyglada, ze to pottrawy ogolnopolskie ..., bo w Kraku tez
        na porzadku dziennym...
    • czekolada72 Re: Potrawy regionalne z Waszych okolic:) - Małopo 29.02.08, 10:13
      Małopolskie:

      www.ap.krakow.pl/nkja/ptl5/maklowicz.htm
      • wiolunia79 Re: Potrawy regionalne z Waszych okolic:) - Małop 29.02.08, 19:54
        Jeśli chodzi o potrawy w woj.Lubuskim to nie wiem niestety jakie są typowe ale
        na pewno Lubuskie słynie z win wink
    • zwiatrem Re: Potrawy regionalne z Waszych okolic:) 01.03.08, 22:36
      krakowskie:
      Mama robila w smaku niepowtarzalne golabki w parzonych lisciach kapusty
      wloskiej z ryzem i z najpierw ugotowana a potem mielona wolowina, (przepis ze
      Lwowa na dobra sprawe, Dziadunia )
      - oscypek na pewno (choc to regiony gorskie typowo Krakow tym naiwedzilo) i
      bajgle, ale takie sprzed conajmniej 20 lat, choc to drobiazgi nie tyle co potrawy
      - miodek turecki kupowany raz do roku na Salwatorze
      - kapusniak zimowa pora, krupnik (ale to "nalecialosci")
      - a na deser koniecznie kremowki lub napoleonki- nawet na Wislnej juz maja inny
      smak choc nigdzie indziej go nie spotkalam
      - sznycle (wspaniala sprawa, gdy sa panierowane w domowej bulce tartej)
      - z poludnia Polski przylazla tez zupa <nylonowa> dla chorych, dla dzieci, dla
      osob tracacych apetyt (moje dzieci barzo lubia)

      potem mieszkalam w regionie gdzie czernina to jakis rarytas, a zupa sledziowa to
      zwyczajowy posilek postny, teraz mieszkam w regionie ryb, ale gotuje to co
      lubimy najbardziej jesli tylko moge

      A wiecie skad sie wziely zapiekanki, fasolka po bretonsku, faszerowane zapiekane
      jaja?
      Oczywiscie bym powiedziala, ze to nabytek krakowski z lat mojej mlodosci, ale to
      samo wrazenie moze miec kazdy z nas,
      piszingery spotykam i tutaj, czernine widze na rynku takze, sprzedaja nawet
      utoczona krew z kaczek (oj) wiec to regionalne przechodzi razem z ludnoscia w
      calej Polsce z kata w kat smile)


      • czekolada72 Re: Potrawy regionalne z Waszych okolic:) 03.03.08, 07:45
        zwiatrem napisała:

        > krakowskie:
        > Mama robila w smaku niepowtarzalne golabki w parzonych lisciach
        kapusty wloskiej z ryzem i z najpierw ugotowana a potem mielona
        wolowina, (przepis ze Lwowa na dobra sprawe, Dziadunia )

        tak robila od zawsze moja babcia ze Lwowem nic nie majaca wspolnego,
        natomiast moi tesciowie Lwowiacy zamiast sosu lub obok posdawali do
        nich kwasna smietane

        > - miodek turecki kupowany raz do roku na Salwatorze
        no nie tylko na Salwatorze, przy kazdym krakowskin cmentarzu!

        Od jakiegos czasu sa w sprzedazy, nie tylko z racji 1 XI, ale i na
        odpustach w regionie krakowskim - tabliczki imbirowe. Szczerze
        mowiac - nie mam pojecia czy w innych regionach to tez bywa??

        > - z poludnia Polski przylazla tez zupa <nylonowa> dla chorych, dla
        dzieci, dla osob tracacych apetyt (moje dzieci barzo lubia)
        >
        A co to za cudo???

    • mala300 Re: Potrawy regionalne z Waszych okolic:) 04.03.08, 15:00
      zachodnie tereny, ale mama kieleckie a tato z bukowiny.

      mamalyga, pierogi, zacierki krojone, wrzucane na wrzatek,
      fasolowa.to jest to co jadlam u babci bukowinskiej.

      z kolei ze strony mamy to zupy owocowe, czarnina i podroby w ogol.

      teraz mieszam na poludnu niemiec, wiec jem to co fetti napisalawink)
    • mm_s Re: Potrawy regionalne z Waszych okolic:) 14.03.08, 21:34
      u mnie to wogole mieszanka wybuchowa, bo rodzina mojej Babci
      pochodzi z warszawskiego big_grin ( stron dziadka - jak i jego samego -
      nie znam ), ale Babcia wyniosla sie na Dolny Slask , wiec i kuchnia
      wroclawska smile))
      wiekszosc juz zostala opisana, ja moze dodam znienawidzona w
      dziecinstwie ( i do dzis dnia zreszta bleeee sad( ) czernine, zupe
      wisniowa, pierogi z pluckami ( mniam !! big_grin ) i babe ziemniaczana,
      chociaz to juz pod Podlasie podchodzi, ale widocznie
      zaszczepione...Do dzis dnia za nia tesknie i mimo, ze probowalam
      zrobic wg przepisu to do tej babcinej chyba nigdy nie dojde...
      Ze smazona salata na smalcu tez sie spotkalam, jadal to moj wuj ze
      strony babci.

      teraz z kolei Hessen, a tu specjalem jest tzw. Grüne Sosse ( robione
      ze specjalnej mieszanki "zieleniny", podawane z krojonym jajem na
      twardo do ziemniakow, mi jakos nie podchodzi uncertain ) Wiecej specjalow
      nie znam, staram sie gotowac "po polsku" hehe smile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka