szpulkaa 22.08.08, 14:56 Naszło mnie na kurki To co proponujecie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: kurki 22.08.08, 14:59 Najprościej: na maśle pokrojono drobniutko cebulka, na to porwane kurki, podusić, dowalić tlstej smietany i jeść!!!! Tylko śmietana ma być porządnie tłusta, żadne tam nowoczesne wynalazki lajtowe! Odpowiedz Link
szpulkaa Re: kurki 22.08.08, 15:08 Pasuje mi - dzięki Zrobię tylko bez cebulki, coby synkowi moje mleko nie zbrzydło hehe Odpowiedz Link
fettinia Re: kurki 22.08.08, 16:50 Jak juz zrobisz to to jeszcze omlet koniecznieI chlopskie jadlo-ziemiaki+kurki+marynowane steki(moge dokladniej rzecz jasna) Odpowiedz Link
szpulkaa Re: kurki 22.08.08, 21:31 To chłopskie jadło to chyba u mnie nie przejdzie, bo mąż ziemniaków nie lubi więc tego... Ale ten omlet to bardzo, bardzo brzmi... Możesz go przybliżyć? Odpowiedz Link
fettinia Re: kurki 22.08.08, 21:39 ProsciutkoNajpierw dusisz kurki na masle az zmiekna i zalewasz rozmaconymi jajkami z odrobina mineralnej gazowanej i ziolami.Smazysz,przewracasz i juzMoj lubi jeszcze dodatkowo podsmazyc osobno grzanki z chleba(kostki)dodac do kurek i dopiero zalac jajkami Odpowiedz Link
buka007 Re: kurki 23.08.08, 09:22 a ze mna chodzi tarta z kurkami.. z rukolą.. mmmhhmmm.. Odpowiedz Link
szpulkaa Re: tarta... 23.08.08, 21:25 hmm... lubię tarty, ale nie znoszę robienia cista do nich. Kupne w ogóle mi nie podchodzi, więc... Zwykle robię tarty bez spodu I tak sobie właśnie pomyślałam, że jakby tak połączyć przepis Fetti na omlet i tę tartę to byłoby coś... hm... Odpowiedz Link
buka007 Re: tarta... 24.08.08, 08:59 szpulko, ja tez nienawidze robienia ciast, ciasto na tarty robie robotem kuchennym. Tam samo zresztą jak ciasto na pierogi szpulkaa napisała: > hmm... lubię tarty, ale nie znoszę robienia cista do nich. Odpowiedz Link
szpulkaa Re: tarta... 24.08.08, 23:45 Robotem? Ciasto na tartę? - no szok! Dla mojego męża takie ciasto to wyższa szkoła jazdy, do której nie zaprzęga sie mechaniki, tylko bardzo starannie przykłada własne rączki hehe Dlatego jeśli juź istnieje wyższa konieczność, to zatrudniam te jego rączki i jakoś idzie Odpowiedz Link
pasqoodnikowo Re: tarta... 25.08.08, 16:00 rękoma? bleee! nigdy w życiu! KAŻDE ciasto wrzucam do robota, na moje nieszczęście jeszcze nie wymyślili jak je z niego wyjąć, ale jak do tego też wymyślą robot to ja będę pierwszę klientką i niechby mi mąż spróbował powiedzieć, że coś nie tak! Odpowiedz Link
lacatus Re: kurki-tarta 27.08.08, 18:23 a jak się robi nadzienie do tarty?dusimy kurki snmietana z jajkiem i tyle??kiedy należy dodać rukolę?poproszę o szczegóły..) Odpowiedz Link
buka007 Re: kurki-tarta 08.09.08, 21:05 lakatus, przepraszam, ze po sezonie kurkowym odpowiadam, ale mialam problemy z dodawaniem zdjec na ff )) z tą rukolą to jest tak: kurki na patelnie z cebulka, wysmazyc, dodac pietruszke, rukole, zamieszac, wysypac na podpieczone ciasto, zalac smietana z jajkiem. smaczne bardzo! a tu wizualizacja: fotoforum.gazeta.pl/3,0,1429632,2,2.html > > lacatus napisał: > > > a jak się robi nadzienie do tarty?dusimy kurki snmietana z jajkiem > i > > tyle??kiedy należy dodać rukolę?poproszę o szczegóły..) > jezdem Póko! Odpowiedz Link
szpulkaa Re: FettiNo pr 23.08.08, 21:22 No, prościutko - dzięki! Tylko powiedz mi, po co ta mineralna? Odpowiedz Link
fettinia Re: FettiNo pr 23.08.08, 21:34 Omlet jest bardziej puszystyDo nalesnikow tez dodaje Odpowiedz Link
szpulkaa Re: FettiNo pr 23.08.08, 21:58 Ciekawy sposób! - na pewno wypróbuję i mam nadzieję, że mi wszystko nie popłynie hehe Odpowiedz Link
fettinia Re: FettiNo pr 23.08.08, 22:00 Tej wody niewieleDla pewnosci mozesz dodac lyzeczke maki-wtedy na pewno nie poplynieWiem,ze byc moze to profanacja dla niektorych(maka w omlecie) ale ja tak lubie i jus Odpowiedz Link
szpulkaa Re: FettiNo pr 24.08.08, 23:46 Wiesz Fetti... co dla jednych profanacja to dla drugich kreatywność Odpowiedz Link
jan.kran Re: Tarta + kurki 25.08.08, 05:34 U mnie wdomu tarty robi Junior widac to jaks meska specjalnosc A ja dzis udusilam kurki z cebula , duza iloscia pitruszki , smietanka. Usmazylam de volaja i ugotowalam parpadelle. Wylizalismy patelnie Odpowiedz Link
jan.kran Re: kurki 06.10.08, 16:37 Mam zamiar zrobić zupę pieczarkową ale zamiast pieczarek użyć kurek. Wyjdzie cos smacznego ? Tu przepis na pieczarkową: **** Na patelni podsmazam boczek z cebula , odkladam na bok , na talerz. Na tej samej patelni smaze okolo pol kilo ziemniakow pokrojonych w kostke , 300 gram pieczarek, zalewam rosolem < to juz robie w garnku > jak ziemniaki sa prawie miekkie dodaje cebule z boczkiem , sol , pieprz, jakies ziola do smaku , gesta smietane. Posypuje pietruszka na talerzu. Mniam , mniam)) Odpowiedz Link
szpulkaa Re: kurki 09.10.08, 17:46 Smakowity przepis - wypróbuję, jak nie będziesz prostestowała A z kurkami powinno być super!, ale odpuściłabym pietruszkę na koniec. - tyle, że chyba sezon na kurki sie skończył i w ogóle na grzyby... Odpowiedz Link
szpulkaa Re: zrobiłam:) 29.08.08, 13:33 W śmietanie i nie polędwiczki, ale kotlety Boszsz... jak te grzybki na patelni cudnie pachniały... a smak... mmm... ))) Odpowiedz Link
czekolada72 Re: kurki 24.09.09, 20:04 Grzybowa po francusku 29 dag kurek pokroic, 2/3 i 4 kromki bułki zalać 1 l wody i gotowac 30 min., zmiksować i zagotować. Pozostałe pieczarki przesmażyć na masle. Zupę zaprawić mąką, zagotować, dodać pieczarki i posiekaną natke ; rozlać do żaroodpornych miseczek, przykryć krążkami ciasta francuskiego, posmarować jajkiem, zapiekać 10 min. W 220C. Odpowiedz Link
czarna9610 Re: kurki 24.09.09, 20:31 Kurki podsmażyłam , podsmażyłam kurzą pierś drobno pokrojoną i cebulę przyprawiłam, solą odrobiną pieprzu zawinęłam to w ciasto francuskie i upiekłam. Podałam z czerwonym barszczem Odpowiedz Link
arim28 Przestancie! 24.09.09, 22:19 Gdzie ja kurki teraz dostane? Az mi na klawiature slina pociekla Ale smaka narobilyscie. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: kurki 27.08.10, 21:32 Fetti, bardzo proszę o przepis na tę potrawę: Re: kurki fettinia 22.08.08, 16:50 Odpowiedz Jak juz zrobisz to to jeszcze omlet koniecznieI chlopskie jadlo-ziemiaki+kurki+marynowane steki(moge dokladniej rzecz jasna) Mam kurki i zaprosiłam rodziców na obiad Odpowiedz Link
fettinia Re: kurki 27.08.10, 22:06 a moge rano napisac?to nie jest pracochlonneteraz jeszcze swietujemy Odpowiedz Link
fettinia Re: kurki 27.08.10, 22:19 ps-te "steki" to ale z karkowki sa-nie wiem czy nie bedzie to za ciezkie dla panstwa Wodnikostwa..ewentualnie mozna cos przerobic-napisze rano Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: kurki 27.08.10, 22:19 Nie wiem, co świętujecie, ale raduję się z Wami Oczywiście, że mozesz jutro podać przepis - obiad o drugiej Odpowiedz Link
fettinia Re: kurki 27.08.10, 22:28 spoko-bede ok 11 swietujemy kolejna rocznice zaobraczkowania Odpowiedz Link
fettinia Re: kurki 28.08.10, 10:24 Dziekujemy To teraz przepis.Ale jak wspomnialam wyzej troche to ciezkie i niezbyt wygledne jak na proszony obiad Ziemniaki gotujemy w mundurkach.Kawalki karkowki marynujemy-olej+sos sojowy+sok z cytryny+odrobina miodu+pieprz+papryka. Na patelni podsmazam cebule,jak juz sie zeszkli dodaje oczyszczone i pokrojone kurki i dusze dalej razem+tymianek.Zdejmuje z patelni i wrzucam karkowke pokrojona w kostke.Jak sie podsmazy dorzucam odlozone grzyby.W misce mieszam calosc-mieso z kurkami i obrane,pokrojone w kostke ziemniaki.Calosc doprawiam tymiankiem i innymi ziolami jakie mi wpadna pod reke Ukladam wszystko w naczyniu zaro,sypie troche sera i krotko zapiekam w piekarniku. Nie wiem czy dla Panstwa Wodnikowstwa nie bedzie to za ciezkie? Moze lepiej upiec miecho- zamarynowane jak wyzej- w piekarniku,kurki przygotowac jak wyzej i ziemniaki tez pieczone?Kroje na cwiatrki,smaruje lekko olejem,sypie sola i tymiankiem i pieke na blasze. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: kurki 28.08.10, 10:44 Dziękuję Wodnikostwo jedzą wszystko Karkówki nie było w okolicznych sklepach, więc zastąpię ją piersiami z kurczaka. Smak pewnie nie będzie ten sam, ale kurki są najwazniejsze Odpowiedz Link
qubraq Re: kurki 29.08.10, 17:16 forum.gazeta.pl/forum/w,77,115839634,115839634,grzyby.html Odpowiedz Link