22.08.08, 14:56
Naszło mnie na kurki tongue_out To co proponujecie?smile
Obserwuj wątek
    • ewa9717 Re: kurki 22.08.08, 14:59
      Najprościej: na maśle pokrojono drobniutko cebulka, na to porwane
      kurki, podusić, dowalić tlstej smietany i jeść!!!! Tylko śmietana ma
      być porządnie tłusta, żadne tam nowoczesne wynalazki lajtowe!
          • szpulkaa Re: kurki 22.08.08, 21:31
            To chłopskie jadło to chyba u mnie nie przejdzie, bo mąż ziemniaków nie lubi
            więc tego... Ale ten omlet to bardzo, bardzo brzmi... Możesz go przybliżyć?wink
            • fettinia Re: kurki 22.08.08, 21:39
              ProsciutkosmileNajpierw dusisz kurki na masle az zmiekna i zalewasz rozmaconymi
              jajkami z odrobina mineralnej gazowanej i ziolami.Smazysz,przewracasz i juzsmileMoj
              lubi jeszcze dodatkowo podsmazyc osobno grzanki z chleba(kostki)dodac do kurek i
              dopiero zalac jajkamismile
                • szpulkaa Re: tarta... 23.08.08, 21:25
                  hmm... lubię tarty, ale nie znoszę robienia cista do nich. Kupne w ogóle mi nie
                  podchodzi, więc... Zwykle robię tarty bez spodu tongue_out
                  I tak sobie właśnie pomyślałam, że jakby tak połączyć przepis Fetti na omlet i
                  tę tartę to byłoby coś... hm...
                  • buka007 Re: tarta... 24.08.08, 08:59
                    szpulko, ja tez nienawidze robienia ciast, ciasto na tarty robie
                    robotem kuchennym. Tam samo zresztą jak ciasto na pierogismile

                    szpulkaa napisała:
                    > hmm... lubię tarty, ale nie znoszę robienia cista do nich.
                    • szpulkaa Re: tarta... 24.08.08, 23:45
                      Robotem? Ciasto na tartę? - no szok!
                      Dla mojego męża takie ciasto to wyższa szkoła jazdy, do której nie zaprzęga sie
                      mechaniki, tylko bardzo starannie przykłada własne rączki hehe Dlatego jeśli juź
                      istnieje wyższa konieczność, to zatrudniam te jego rączki i jakoś idziewink
                      • pasqoodnikowo Re: tarta... 25.08.08, 16:00
                        rękoma? bleee! nigdy w życiu!

                        KAŻDE ciasto wrzucam do robota, na moje nieszczęście jeszcze nie
                        wymyślili jak je z niego wyjąć, ale jak do tego też wymyślą robot to
                        ja będę pierwszę klientką wink

                        i niechby mi mąż spróbował powiedzieć, że coś nie tak!

                        wink
                  • buka007 Re: kurki-tarta 08.09.08, 21:05

                    lakatus, przepraszam, ze po sezonie kurkowym odpowiadam, ale mialam
                    problemy z dodawaniem zdjec na ff smile))
                    z tą rukolą to jest tak:
                    kurki na patelnie z cebulka, wysmazyc, dodac pietruszke, rukole,
                    zamieszac, wysypac na podpieczone ciasto, zalac smietana z jajkiem.
                    smaczne bardzo!smile
                    a tu wizualizacja:
                    fotoforum.gazeta.pl/3,0,1429632,2,2.html
                    >
                    > lacatus napisał:
                    >
                    > > a jak się robi nadzienie do tarty?dusimy kurki snmietana z
                    jajkiem
                    > i
                    > > tyle??kiedy należy dodać rukolę?poproszę o szczegóły..wink)
                    >


                    jezdem Póko!
      • jan.kran Re: kurki 06.10.08, 16:37
        Mam zamiar zrobić zupę pieczarkową ale zamiast pieczarek użyć kurek.
        Wyjdzie cos smacznego ?
        Tu przepis na pieczarkową:


        **** Na patelni podsmazam boczek z cebula , odkladam na bok , na talerz. Na tej
        samej patelni smaze okolo pol kilo ziemniakow pokrojonych w kostke , 300 gram
        pieczarek, zalewam rosolem < to juz robie w garnku > jak ziemniaki sa prawie
        miekkie dodaje cebule z boczkiem , sol , pieprz, jakies ziola do smaku , gesta
        smietane.
        Posypuje pietruszka na talerzu. Mniam , mniamsmile))
        • szpulkaa Re: kurki 09.10.08, 17:46
          Smakowity przepissmile - wypróbuję, jak nie będziesz prostestowałatongue_out
          A z kurkami powinno być super!, ale odpuściłabym pietruszkę na koniec. - tyle,
          że chyba sezon na kurki sie skończył i w ogóle na grzyby...
    • czekolada72 Re: kurki 24.09.09, 20:04
      Grzybowa po francusku
      29 dag kurek pokroic, 2/3 i 4 kromki bułki zalać 1 l wody i gotowac 30 min., zmiksować i zagotować. Pozostałe pieczarki przesmażyć na masle. Zupę zaprawić mąką, zagotować, dodać pieczarki i posiekaną natke ; rozlać do żaroodpornych miseczek, przykryć krążkami ciasta francuskiego, posmarować jajkiem, zapiekać 10 min. W 220C.
      • czarna9610 Re: kurki 24.09.09, 20:31
        Kurki podsmażyłam , podsmażyłam kurzą pierś drobno pokrojoną i cebulę
        przyprawiłam, solą odrobiną pieprzu zawinęłam to w ciasto francuskie i upiekłam.
        Podałam z czerwonym barszczem
    • wedrowiec2 Re: kurki 27.08.10, 21:32
      Fetti, bardzo proszę o przepis na tę potrawę:
      Re: kurki
      fettinia 22.08.08, 16:50 Odpowiedz
      Jak juz zrobisz to to jeszcze omlet koniecznieI chlopskie
      jadlo-ziemiaki+kurki+marynowane steki(moge dokladniej rzecz jasna)

      Mam kurki i zaprosiłam rodziców na obiadsmile
        • fettinia Re: kurki 27.08.10, 22:19
          ps-te "steki" to ale z karkowki sa-nie wiem czy nie bedzie to za ciezkie dla
          panstwa Wodnikostwa..ewentualnie mozna cos przerobic-napisze ranosmile
              • fettinia Re: kurki 28.08.10, 10:24
                Dziekujemysmile
                To teraz przepis.Ale jak wspomnialam wyzej troche to ciezkie i niezbyt wygledne
                jak na proszony obiadsmile
                Ziemniaki gotujemy w mundurkach.Kawalki karkowki marynujemy-olej+sos sojowy+sok
                z cytryny+odrobina miodu+pieprz+papryka.
                Na patelni podsmazam cebule,jak juz sie zeszkli dodaje oczyszczone i pokrojone
                kurki i dusze dalej razem+tymianek.Zdejmuje z patelni i wrzucam karkowke
                pokrojona w kostke.Jak sie podsmazy dorzucam odlozone grzyby.W misce mieszam
                calosc-mieso z kurkami i obrane,pokrojone w kostke ziemniaki.Calosc doprawiam
                tymiankiem i innymi ziolami jakie mi wpadna pod rekebig_grin
                Ukladam wszystko w naczyniu zaro,sypie troche sera i krotko zapiekam w piekarniku.
                Nie wiem czy dla Panstwa Wodnikowstwa nie bedzie to za ciezkie?
                Moze lepiej upiec miecho- zamarynowane jak wyzej- w piekarniku,kurki przygotowac
                jak wyzej i ziemniaki tez pieczone?Kroje na cwiatrki,smaruje lekko olejem,sypie
                sola i tymiankiem i pieke na blasze.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka