Dodaj do ulubionych

bita smietana + dodatki

02.12.08, 13:37
pytalam na kuchni ale spytam tez tu:

witam
mam w planach zrobic tort ale chcialabym go jakos urozmaicic tym
razem. zwykle robie z bita smietana ale teraz pomyslalam ze dodam do
niej troche syropu owocowego. no i w zwiazku z tym mam pytanie czy
smietana sie nei zwazy lub opadnie lub w jakis inny sposob zepsuje?
czy moge pod koniec ubijania po prostu dodac troche tego syropu i
bedzie ok? boje sie eksperymentowac bo nei chce popsuc. nie bede
miala czasu robic drugi raz.
Obserwuj wątek
    • czekolada72 Re: bita smietana + dodatki 02.12.08, 13:50
      ja "farbowałam" smietane albo kakaem, albo kawa, albo szafranem.
      Syropem tylko wtedy, gdy jednoczesnie dodawałam zelatynę.
      • dorottiss Re: bita smietana + dodatki 02.12.08, 13:54
        ano wlasnie, zelatyne tez dodaje. czyli co, radzisz sprobowac z
        syropem? fajnie to wyszlo?
        • czekolada72 Re: bita smietana + dodatki 02.12.08, 15:32
          Nie odwaze sie powiedziec "rob", bo to za duza odpowiedzialnosc jak
          dla mnie wink
          Faktem jest, ze moj tesc był zachwycony, faktem jest, ze bratowa
          miesza smietane z konfitura wisniowa, faktem jest, ze bez zelatyny
          ro mi sie smietana rozplywa..... smile
          • dorottiss Re: bita smietana + dodatki 02.12.08, 16:01
            smile to sprobuje smile

            dzieki
            • turzyca Re: bita smietana + dodatki 02.12.08, 19:08
              Nie jest forumowa gurua, ale dodalabym syrop do zelatyny, zmniejszajac
              odpowiednio ilosc plynu. Bo taka smietana luzem z czyms plynnym to mi sie w
              ogole nie widzi, ciapcia sie od tego nieprzyjemnie i w ogole strukture traci.
              • dorottiss Re: bita smietana + dodatki 03.12.08, 09:32
                dobry pomysl. dodam do rozpuszczonej zelatyny troche syropu. a na
                swoje urodziny sprobuje z kawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka