Dodaj do ulubionych

Dziewczny i chlopaki - jak robicie bogracz?

19.01.09, 14:29
Jak w tytule.
Wczoraj mezowi sie zachcialo, wiec zrobilam wg przepisu ktory ja znam No ok,
odstepstwo jedyne takie, ze zamiast z wolowiny, bylo z miesa wieprzowego, bo
takie mialam po reka Wyszedl dobry, ale no brakowalo tej kropki nad i
Rzeczywiscie gatunek miesa az tak bardzo zmienilby jego smak?
Ppdzielcie sie swoimi sprawdzonymi przepisami, pliiiiiiiiiiiiiiiiiswink
Ania
Obserwuj wątek
    • pietnacha40 Re: Dziewczny i chlopaki - jak robicie bogracz? 19.01.09, 21:58
      Mięso duszę z cebulą,delikatnie posolone.W drugim garze ziemniaki
      pokrojone w kostkę.Jak są miękkie,a mięso uduszone,to wrzucam je do
      gara z ziemniakami i (trudno,ale robię to) wciskam 2 tuby pasty
      węgierskiej GULASZ.Chwilkę jeszcze gotuję,dodając kluseczki,czasami
      potarty kiszony ogórek.
    • fioretti Re: Dziewczny i chlopaki - jak robicie bogracz? 20.01.09, 09:54
      Moim zdaniem mieso ma najwieksze znaczenie.Tylko z najlepszej wolowiny wychodzi
      naprawde dobry.Dla urozmaicenia dorzucam troche wieprzowiny,ale naprawde
      nieduzo.A wolowine kupuje tylko w Edece.Ceny wyzsze,ale jakosc moim zdaniem bez
      porownania.
      • marisaa Re: Dziewczny i chlopaki - jak robicie bogracz? 20.01.09, 10:34
        Jeszcze nigdy o tej potrafie nie slyszalam...
        Mozecie napisac,jak sie to robi/je?????????????
        • aniaiewa Re: Dziewczny i chlopaki - jak robicie bogracz? 20.01.09, 11:00
          To troche jak zupa gulaszowa
          Potrzebujesz ok. pol kg wolowiny (ja robilam z wieprzowiny i pewnie rzeczywiscie
          stad zmiana smaku), pokrojone w dosc drobna kosteczke Podsmazam mieso na
          odrobinie tluszczu, do tego dodaje pokrojona w piorka cebule (sporo, 2 glowki),
          kolorowa papryke Chwile dusze, podsypuje porzadna iloscia slodkiej papryki i
          natychmiast zalewam woda (zeby papryka nie zgorzkniala) Ja dodalam jeszcze
          marchewke pokrojona w talarki i kawalek selera, ale na smak, bo zupy z samej
          wody nie lubie Ale mozna dodac po prostu kostke warzywna.
          Pod koniec gotowania dodaje ziemniaki pokrojone w drobna kostke i gotuje do
          miekkosci Aha, i lyzke koncentratu pomidorowego lub puszke pomidorow z puszki w
          calosci Jeszcze chwile gotuje, doprawiam do smaku sola, pieprzem, ostra papryka
          i na sam koniec robie lane kluseczki
          Smacznego
          Ania
          • sylwia1607 Re: Dziewczny i chlopaki - jak robicie bogracz? 20.01.09, 21:31
            Aniaiewa, robie bardzo podobnie jak Ty, wychodzi pyszny, a to moje proporcje:
            500g miesta wolowego,pokroic w kostke
            2 duze cebule w piorka
            2 papryki, daje 1 zielona 1 czerwona
            2 marchewki
            3 duze ziemniaki
            2 szklanki soku pomidorowego (bardziej smakuje mi niz z przecierem)
            listek laurowy, 2-3 ziela angielskie, sol, pieprz, slodka papryka w proszku, cukier.
            Robie troszke inaczej, najpierw podsmazam mieso, zalewam je woda, dodaje
            przyprawy oprocz papryki. Dusze jakas godzine. Warzywa podsmazam na
            patelni(oprocz ziemniakow), wrzucam do garnka i dalej jakas godzine. Kiedy
            wszystko jest juz prawie miekkie, wrzucam ziemniaki i dolewam sok pomidorowy. Po
            ok pol godzinie gotowe, dodaje sproszkowana papryke, ew sol, cukier .
    • qubraq Re: Dziewczny i chlopaki - jak robicie bogracz? 20.01.09, 20:09

      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30998517&a=30998517

      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=77&w=38232243&wv.x=1&v=2&s=0

      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=77&w=1580563&wv.x=1&v=2&s=0

      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=77&w=18094106&wv.x=1&v=2&s=0


      • marisaa Re: Dziewczny i chlopaki - jak robicie bogracz? 20.01.09, 20:23
        Bardzo Wam dziekuje.
        Kupilam wolowine,reszte rzeczy mam w domusmile)))
    • alltid_ung Re: Dziewczny i chlopaki - jak robicie bogracz? 21.01.09, 11:43
      oooo super ja tez to zrobie big_grin ....bo nigdy tego nie robilam/nie jadlam wink smile
      • qubraq Re: Dziewczny i chlopaki - jak robicie bogracz? 21.01.09, 16:18
        Mam z wołowiną na pieńku od czasu jak mój kumpel, architekt, z którym
        onegdaj zaprojektowalem nowy budynek Mennicy, odszedł z tego świata
        przez Kreuzfelda-Jacoba... sad
        A.
    • zwiatrem Re: Dziewczny i chlopaki - jak robicie bogracz? 21.01.09, 21:54
      mysle ze to zamian miesa smak zmienila
      • qubraq Re: Dziewczny i chlopaki - jak robicie bogracz? 21.01.09, 23:30
        Ja myślę ze z bograczem jest tak jak z bigosem - co dom to swoj
        wlasny smak i troche odmienna kompozycja - na poludniu Polski bogracz
        jest dość popularną potrawą i kazda rodzina go doprawia na swoj
        zposób; przeciez jak tę rzeczoną wołowine zamrozimy na jedna czy
        dwie doby a potem będziemy ja rozmrazac przez noc w lodówce w misce
        z jakimś podłym ale mocnym piwem i gałązką rozmarynu a podczas
        podsmazania podleje sie winem różanym a na koncu destylatem Żalgiris
        z przepalaniem patelni to będzie jeszcze cos innego... więc - jak
        mówił Mao - "niech rozkwitają wszystkie kwiaty..." smile
        • aniaiewa Qubraqu 22.01.09, 09:30
          Ale bogracz wg podanej wyzej przez Ciebie "kompozycji" to bylby juz calkowity
          odlot. Smakowy No i chyba nazwanie takiego dania bograczem to pomylka To juz cus
          za szlachetnie traci.
          smile)))))))))))))))))))))))))
          Ania
          • qubraq Re: Qubraqu 23.01.09, 17:24
            aniaiewa napisała:

            > Ale bogracz wg podanej wyzej przez Ciebie "kompozycji" to bylby
            juz calkowity odlot. Smakowy No i chyba nazwanie takiego dania
            bograczem to pomylka To juz cus za szlachetnie traci.
            > smile)))))))))))))))))))))))))
            > Ania

            Anulka, ja to robie z kazdym mięsem...z wyjatkiem baraniny, ktorej
            nie lubie no i rzeczonej wołowiny - naprawde warto!
            • aniaiewa Re: Qubraqu 23.01.09, 19:20
              qubraq napisał:


              > > Ania
              >
              > Anulka, ja to robie z kazdym mięsem...z wyjatkiem baraniny, ktorej
              > nie lubie no i rzeczonej wołowiny - naprawde warto!

              No na pieczen, to rozumiem, ale do gulaszu/zupy tez????
              A ze warto, w to akurat nawet bardzo moge uwierzycsmile
              A.
              • qubraq Re: Qubraqu 23.01.09, 20:20
                aniaiewa napisała:

                > No na pieczen, to rozumiem, ale do gulaszu/zupy tez????

                tak tak szczególnie do gulaszu lub mu podobnych potraw z miesem - to
                mięsko ma wtedy wlasnie ten specyficzny smaczek zaostrzajacy a tak
                między nami kiedy podsmazam pieczarki na maśle z cebulką i potem
                redukuje patelnię najpierw destylatem z zapalaniem a potem kilkoma
                łyzkami wina różanego to dopiero jest smak w tych grzybach...- oj
                życie jest dostatecznie skomplikowane to dlaczego sobie raz na jakis
                czas nie zrobic przyjemniości na poniebieniu? smile))
                A.
                • aniaiewa Re: Qubraqu 23.01.09, 21:11
                  WOW!!!
                  Naprawde jestem pod wrazeniemsmile
                  A.
                  • qubraq Re: Qubraqu 24.01.09, 20:49
                    aniaiewa napisała:

                    > WOW!!!
                    > Naprawde jestem pod wrazeniemsmile
                    > A.

                    Dzieki smile) ale radośc zrozumienia przesłania mi Twoja niechęc do
                    kminku... to takie fajne cudeńko! a lubisz czosnek?
                    • aniaiewa Re: Qubraqu 25.01.09, 11:47
                      qubraq napisał:

                      Twoja niechęc do
                      > kminku... to takie fajne cudeńko! a lubisz czosnek?

                      Czosnek jak najbardziej
                      Ale w potrawach, przetworzony, jako przyprawa, na smaczek super Pewnych potraw
                      nie wyobrazam sobie bez czosnku Ale zjedzenie zabka czosnku tak po prostu np. na
                      chlebie z maselekiem i sola to dla mnie powod do podziwu Marynowanego tez nie
                      bardzo
                      A.
                  • mysiulek08 Re: Qubraqu 24.01.09, 23:31
                    Alkohol w kuchni bardzo pomocny jest smile Ja wprawdzie nie mam takich cudeniek jak
                    Andrzej (wino rozane, te nalewki i inne trunki smile) ale szastam winem gdzie sie
                    da, uwielbiam brandy z jerezu w sosach i marynatach, nie gardze koniakiem, czy
                    kirszem. Zdarza mi sie podprowadzic MD ktoregos z wieloletnich lyskaczy single
                    malt z jego kolekcji.Kiedys z braku miodu do marynaty dalam benedyktynki, jakie
                    dobre miecho bylo smile Z wlasnych produkcji uzywam kminkowki, orzechowki, wisniowki.

                    I nie ma znaczenia czy robie poledwice, schab, kuraki czy pospolity gulasz lub
                    zeberka. Grzyby, sosy i desery tez lubia procenty smile

                    Andrzeju, ja mam to szczescie, ze argentynska wolowina wolna od wscieklizny jest smile
    • szarsz Re: Dziewczny i chlopaki - jak robicie bogracz? 23.01.09, 20:11
      aniaiewa napisała:
      > Wyszedl dobry, ale no brakowalo tej kropki nad i

      Moja teściowa daje do bograczu całe mnóstwo zmielonego kminku.
      Może tego zabrakło?
      • aniaiewa Re: Dziewczny i chlopaki - jak robicie bogracz? 23.01.09, 21:11
        Chiba nie, bo zarowno u mnie w domu jak i u meza kminek jest raczej omijany,
        wiec nie moglo go brakowac w smakach wyniesionych z dziecinstwa
        smile
        A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka