Dodaj do ulubionych

nauczcie mnie gotowac zupy!

26.01.09, 22:54
Plis! w tej dziedzinie kompletna noga jestem. Rosol umiem zrobic i na nim
pomidorowa. Aaa i zupe na serku Brunch. Wiecej nic. Boje sie zup, choc zajadam
chetnie...

Pomocy dobre Duszyczki!
Obserwuj wątek
        • gumisia02 Re: nauczcie mnie gotowac zupy! 27.01.09, 00:11
          nie wiem czy ja dobra nauczycielka, bo u mnie w każdej zupie łycha
          stoismile Czy ogórkowa, czy pieczarkowa wstęp ten sam. Woda, wkładka
          mięsna i się gotuje...smile Włoszczyzna na tarce i się gotuje
          dalej....smile Ziemniaki i dalej... Na końcu starte na tarce ogóry/w
          przypadku pieczarkowej pociapane, obsmażone pieczarki. Z przypraw
          sól, maleńki ząbek czosnku przed kartoflami (jak się wygotuje nie
          czuć a zaostrza smak), dużo natki i koperku. Oczywiście można
          zabielić śmietaną (ja nie zabielam bo dziecko nie toleruje). co do
          żurku to się nie wypowiem bo po dziś dzień nie znalazłam takiego
          coby mi smakował i chyba sama musze zrobić zakwas.
    • aniaiewa Re: nauczcie mnie gotowac zupy! 27.01.09, 10:23
      Hatti,
      Jak umiesz rosol (czyli zakladam ze dajesz miesko, warzywa i doprawiasz), to
      umiesz kazda innasmile)))
      Krupnik - bardzo podobnie jak rosol, tyle ze warzywa scierasz, kaszka
      zasypujesz, dodajesz ziemniaki w kostke i zieleninke
      Ogorkowa - ziemniaki w kostke, gotuje w rosole, scierasz ogorki, ja podduszam na
      masle, dokladam do zupy, smietana, koperek
      Pieczarkowa - najczesciej robie na masle - podduszam cebulke pokrojona w kostke,
      dodaje pokrojone pieczarki, dusze, + starta marchewke i seler (kawalek doslownie
      na smak), zalewam woda i gotuje Dodaje ziemniaki (lub drobny makaron), doprawiam
      smietana, pietruszka
      Fasolowka/grochowka - obowiazkowo na boczusiu - Poprzedniego dnia mocze
      fasole/groch, rano gotuje do miekkosci(uwaga, troche sie pieni i kipi) W 2
      garnku boczek w kostke, cebulka, warzywa wlosczczniane starte, zalac woda,
      pogotowac, dodac ziemniaki, jak beda prawie miekkie wlac zawartosc garnka z
      grochem (wraz z woda) Pogotowac jeszcze chwile, doprawic koniecznie majerankiem
      Jarzynowe - baza j.w. reszta co Ci pod reke podleci
      Watki o bograczu, meksykanskiej i barszczu ukrainskim byly niedawno, sprobuje
      odszukacsmile
      Oczywiscie kazda zupke doprawiasz na smak: sola, pieprzem, papryka slodka/ostra,
      i in. wg swoich upodoban
      Ania
    • alinka_li Re: nauczcie mnie gotowac zupy! 27.01.09, 12:42
      Aniaiewa dobrze pisze, jak umiesz zrobić smaczny wywar to żadna zupa ci nie
      strasznasmile
      Od siebie ci podpowiem, że jak wrzucisz do wywaru np.brokuły, pieczarki, warzywa
      mieszane, i zmiksujesz, to masz zupę kremsmile Można zabielić śmietanką, podać
      grzanki i jest super zupkasmile
      Chciałam podać jakieś konkretne przepisy, ale często robię je na oko więc
      miałabym problemsmile
      • shachar Re: nauczcie mnie gotowac zupy! 27.01.09, 13:18
        no wlasnie, jesli umiesz rosol, to o co chodzi? smile
        ja wsystkie zupy robie na wywarze z miesem, bo lubie, inna rzecz ze niektore
        wolaja o wolowine, a inne o swinie czy kure.
        (zaplakalam nad watkiem o barszczu ukrainskim na kurze, a nie woluwink)
        a potem naprawde trzeba sie nabiedzic, zeby zupa nie wyszla

        • aniaiewa Re: nauczcie mnie gotowac zupy! 27.01.09, 16:20
          shachar napisała:

          inna rzecz ze niektore
          > wolaja o wolowine, a inne o swinie czy kure.

          To prawda, choc ja miewalam okresy gotowania wylacznie na masle i tez byly
          dobresmile (no za wyjatkiem grochowek i kapusniaku, ktore jednak musza miec cos innego)
          A.
    • szarsz I jeszcze była cukiniowa z czosnkiem Giezika :) 27.01.09, 16:23
      Dwie cebule w piórka, zeszklić na maśle.

      Dorzucić dwa ziemniaki pokrojone byle jak i dwie główki (główki, nie
      ząbki, to nie błąd) czosnku pokrojonego w plasterki i zalać wodą
      (nie za dużo, tak żeby przykryło warzywa)

      Jak ziemniaki zmiękną, zmiksować na krem.

      Dorzucić dwie małe cukinie pokrojone w kostkę i posolić.

      Na koniec dodać świeżą bazylię i bialy pieprz.

      Mój M. uwielbia z grzankami. A ja daję jeszcze tymianek i czasem
      zostawiam pół ziemniaka w kostkę bez miksowania.
    • szarsz Z curry w roli głównej 27.01.09, 16:36
      To próba odtworzenia smaku z podróży, wyszła mi nadspodziewanie
      smaczna, choć być może o czymś ważnym zapomniałam smile

      Pierś z kurczaka w kostkę podsmażyć na maśle/oliwie z oliwek/oleju z
      pestek winogron. Wyciągnąć.

      Dodać duuuużo (trzy łyżki) dobrego curry (i nie mam tu oczywiście na
      myśli mieszanki z solą i glutaminianem), przesmażyć

      Do tego warzywa jak na zupę, pokrojone byle jak, przesmażyć, aż
      przyprawy całkiem je oblepią. Dodać pomidory z puszki (połowę)

      Zalać wodą i dusić do miękkości, dodać soli i zmiksować na krem.

      Wrzucić z powrotem pierś z kurczaka, można trochę koncentratu
      pomidorowego, jeśli wcześniej nie daliśmy warzyw.

      Power tej zupy był określony w menu w pięciostopniowej skali od
      łagodnego (które dla mnie było ok), do very hot, na widok którego
      łzawiły mi oczy i zależy od użytego curry smile

      Świetnie smakuje z kleksem jogurtu albo dobrej kwaśnej śmietany.
    • hatige DZIEKI! 30.01.09, 13:05
      dzieki za rady i pocieszenie. Wychodzi z tego,ze nie taki nieuk co len ze mnie
      wink) Biore sie za gotowanie. Jarzynowa mam juz za soba - malz sie tzak zajadal,
      ze... nawet na zimno mu smakowala!! aaaaaaaaaaa!!! wink

      Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka