Dodaj do ulubionych

niebanalna salatka?:)

19.03.09, 15:41
Pustka jakas w glowie dzisiaj hehesmilePrzydalaby mi sie na jutro jakas taka
niecodziennasmileMacie jakies pomysly?smile
Towarzystwo miesozerne,wiec z reszta nie problem-ale salatka jakas by sie
przydala inna niz zwyklesmile
Obserwuj wątek
    • pietnacha40 Re: niebanalna salatka?:) 19.03.09, 15:52
      Mi bardzo smakowała sałatka brokułowa oliczekającej : brokuły w
      małych różyczkach ugotowne,cukinia w plasterkach
      zgrillowana,uprażony słonecznik,feta i sos winegrte.Lubię
      też "awanturkę" mojej mamy.Por,potarty żółty ser,szynka w
      paseczki,kukurydza ,majonez.
    • pasqoodnikowo obłędna - dosłownie! 19.03.09, 21:46
      Tak się nazywa i tak smakuje.

      www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/kuskus/salatka_obledna/przepis.html

      Jedyna modyfikacja jakiej ja poddałam to zamiast koziego sera byl u
      mnie plesniowy z niebieska albo zielona plesnia. I uproszczony sos,
      czyli po prostu wymieszana musztarda z miodem smile

      DZięki niej odkrylam granaty smile Teraz jestem uzalezniona smile
        • shachar Re: obłędna - dosłownie! 19.03.09, 23:56
          salatka mojej stepmom, zawsze chetnie wcinana przez cala rodzine
          krewetki ugotowane, pokrojone w kawalki
          troche krabich nog (moga byc sztuczne wink
          jajko na twardo
          makaron muszelki, lub tez inny ktory ladnie sie prezentuje
          seler naciowy pokrojony w kostke mala
          czosnek wycisniety przez praske
          majonez
          troche cebulki drobno pokrojonej
          natka z pietruszki
          sok z cytryny?
          nie napisze wam kumy ile czego, po prostu wrzucac do miski i dbac o
          balans
          dobra jest ta salatka, am am
          • gumisia02 Re: obłędna - dosłownie! 20.03.09, 09:58
            odrzuciłam te z wymaganym koperkiem i znalazłam w zapiskach coś
            takiego, ja ją bardzo lubię, ale to dla amatorów serów śmierdzącychsmile
            brokuły zblanszowane, żółty ser i szynka w paski, 1 cebulka w
            półplasterki, jedno jabłko zetrzeć na grubych. Ser pleśniowy (z tych
            zielonych czy niebieskichsmile ) pokruszyć, szczypior, majonez. Mieszam
            wszystko razem bez brokułow coby się nie rozpaćkały. Przekładam
            warstwami reszte sałatki z brokułami. Troche czasu się przegryza,
            chociaż ze dwie godziny.
          • buka007 salatka Shacharowej tez obledna 23.11.12, 08:17
            zrobilam z rozpedu dzisiaj rano te salatke, tylko niedoczytalam, ze seler ma byc naciowy ;-D i dalam zwykły, ale jest naprawde bardzo dobra i godna uwagi smile Makaron mialam gabeletti i moim zdaniem swietnie do tej salatki pasuje.
    • jan.kran Re:Sałatka z kuskus. 20.03.09, 12:52

      *** Grillowane pomidorki z oregano: (10 pomidorków koktajlowych, sól i pieprz, 1
      łyżeczka brązowego cukru, 2 łyżki listków świeżego oregano lub 1/2 łyżeczki
      suszonego,1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin).

      Pomidorki przekroić na połówki, włożyć do miseczki, oprószyć solą oraz pieprzem,
      wymieszać z cukrem, oregano i oliwą z oliwek. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia i
      wstawić pod rozgrzany grill w piekarniku na około 7 - 10 minut.

      *** Na suchą patelnie wrzucić dwie szklanki kuskus , mieszając poczekać aż
      lekko zbrązowieje i zalać mieszanką jeden do jeden wody
      i bulionu. Może być wegeta , ja używam gotowy fond ze słoika.
      Kuskus powinno wchłonąć płyn , odstawić na bok do wystudzenia.

      ***Pokroić dwa , trzy dojrzałe awokado w kostkę.
      *** Na suchej patelni przyrumienić sporą garśc orzeszkow pinii.
      *** Kawałek sera feta pokroić w kostkę.

      Wszystkie składniki delikatnie wymieszać , sól , pieprz , oliwa z oliwek. Dodać
      drobno pokrojoną nać pietruszki i szczypiorek oraz czarne oliwki.
      Posypać na wierzchu orzeszkami pinii.

      Znakomite !!!
      • czekolada72 Re:Sałatka z kuskus. 11.03.11, 09:13
        Ja z kuskusem robie taka sałatke:
        Szklanka blyskawicznej kaszki zalewam wrzatkiem,
        dodaje 1 pokrojone papryke, 1 poszke kukurydzy, garsc pokorjonych oliwek, peczek szczypiorku lub takiej cebulki "sałatkowej"; sol, pieprz, oliwa.
        PYCHA!
        • czekolada72 Kuskus na goraco. 30.10.12, 10:27
          Kuskus jak wyzej, tyle, ze do tego gorace jarzynki - co akurat mam w domu - obieram, kroje, wrzucam na wrzatek, a potem do podsmazonej cebulki - chwile dusze i przekladam do kaszki.
          Nawet moj ziemniakozerny M przyznaje, ze to wyjatkowa pycha wink
    • jan.kran Re:Salatka z figami i mozarellą. 20.03.09, 12:53
      Składniki:

      * 2 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych
      * 1 opakowanie roszpunki, umytej i wysuszonej
      * 3 sztuki dojrzałego avocado, pokrojonego
      * 4 świeże i dojrzałe figi
      * 3 mozzarelle < mogą być dwie ale my kochamy mozarellęsmile >
      * 4 łyżki oliwy z oliwek
      * 2 łyżki płynnego miodu
      * świeżo zmielony pieprz, sól, szczypiorek

      ---------------> Umytą roszpunkę kładę na dno szklanej , sporej miski.
      Na to awokado i mozarella pokrojone w kostkę, nastepnie ćwiartki fig i posypuje
      orzeszkami pinii.
      Zalewam miodem i oliwą z oliwek sól , pieprz , na wierzch orzeszki pinii.
      Nie mieszam tylko układam warstwami w misce a potem każdy sobie sam nakłada na
      talerz.

      Polecamsmile
      Kran
    • czekolada72 Olivie i winegriet 16.03.10, 14:21
      Przegladam ksiazke o zyciu codziennym sowieckim lwowie.
      I podane sa 2 wielkanocne, tradycyjne salatki.
      Moze komus sie przyda? Ja w kazdym razie wyprubuje, niekoniecznie na
      Swieta smile

      Oliwie
      ziemniaki gotowane w łupinach, siekana cebula, kiełbasa, kiszone
      ogórki, groszek, majonez.

      Winegriet
      gotowane w łupinach i pokrojone w kostkę buraki, marchewka i
      ziemniaki, wymieszane z gotowaną kiszoną kapustą, fasolka, oliwa i
      pieprz.
    • czekolada72 Re: niebanalna salatka?:) 20.01.11, 17:34
      Mam ostatnio jedzeniowego hopla na punkcie połączonej kukurydzy z ananasem i tak poszukuje nowości i sobie pozwolę wkleic "starocie" wink bo mi potem zaginie

      forum.gazeta.pl/forum/w,48129,74055768,74061802,Re_genialna_salatka.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,48129,77693542,77699585,Re_Salatki_salatki_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,48129,80438021,80439678,Re_Salatka_wielowarstwowa.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,48129,87776549,87779702,Re_dwie_prosby_o_rade.html
    • idealnapanidomu29 Re: niebanalna salatka?:) 25.01.11, 21:41
      Surówka z marchwi z chrzanem



      Składniki:

      30 dag marchwi, 15 dag jabłek, 2—3 łyżki utartego chrzanu, 4 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżka oliwy lub oleju sojowego, sok z cytryny lub koncentrat róży, sól, cukier.


      Przepis:

      Marchew umyć starannie szczotką, oczyścić, opłukać i utrzeć na tarce z dużymi otworami, od razu wymieszać ze śmietaną i oliwą, posolić. Jabłka umyć, obrać, utrzeć również na tarce z dużymi otworami, skraplając środkiem zakwaszającym, wymieszać z marchwią, dodając jednocześnie chrzan. Przyprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny lub koncentratem róży. Podawać do potraw smażonych z ryb, mięs, drobiu, jaj i serów.
        • zwiatrem a propos salatki warstwowej, moze ktos zna ... 12.03.11, 23:20
          Ppierwszy raz jadlam ja u kolezanki pare lat temu, zrobiona byla wysmienicie, wszystkie skladniki nawizlone, smaczna, syta, ale kolezanka przepsu nie pamieta, nie pamieta nawet ze taka salatke przyrzadzala, zrobilam zatem z przepisu innej ale to cos zupelnie innego.

          Ta pierwsza byla z makaronu cieniutkiego, ale nie ryzowego chociaz poczatkowo tak sadzilam, ostatnio zrobilam z ryzowym i to nie byl ten sam smak. Na dodatek wydaje mi sie, ze ta pierwsza nie miala ketchupu, a przepis drugiej go zawiera.
          W sklad wchodza szynka, zolty ser, majonez, ale potem same "wydaje mi sie", na przyklad ananas.
          Na pewno ktoras z Was robila cos takiego, jakie sa warstwy waszych salatek?
          • ewa9717 Re: a propos salatki warstwowej, moze ktos zna . 13.03.11, 08:28
            A tu taka baaaardzo smaczna, która przywędrowała do mnie via Kazachstan. Wszystkich składnikow mniej wiecej taka sama kupka, wszystko drobno krojone lub tarte na dużych okach tarki:
            1. puszka zielonego groszku
            2. burak ugotowany, starty
            3. szczypior
            4. ser żółty, starty
            5. mięso smażone (smażę cieniutkie schabowe lub z cyca, bez panierki i kroję na malućkie kosteczki)
            6. kapusta świeża, bardzo drobno pocieta
            7.orzechy włoskie
            8. rodzynki
            9. 2 marchewki ugotowane
            10.frytki malusieńkie (takie skwareczki kartoflane)
            11. ziarna z dwóch granatów
            12. majonez
            sól, pieprz
            Wbrew pozorom jej przygotowanie wcale nie trwa wieki, a jaka pyszna!!!!!
            Świetna tuż po wymiąchaniu i na drugi dzień, jeśli zostanie. U mnie rzadko zostaje...
            • zwiatrem Ewo 15.03.11, 22:28
              Ukladasz z tego warstwy?
              W jakiej kolejnosci, bo przyznam ze frytki rozmoczone w salatce zaskakuja. przynajmniej wydaje mi sie, ze bylyby rozmoczone.
              Kapusta biala slodka, czy do buraka czerwona?
              • ewa9717 Re: Ewo 15.03.11, 22:38
                Nie, miącha się wszystko zuzamen do kupy. Kapusta biała. Też sceptycznie podchodziłam, ale razem bardzo smaczne i wszystko gra. Te fryteczki, własciwie takie skwarki ziemniaczane i mięsne mocno obsmażam.
    • czekolada72 Re: niebanalna salatka?:) buraki 18.10.11, 09:05
      Może niezbyt niebanalne ale idealne na jesien smile i pyszne!

      Sałatka z jajkiem:
      3 srednie buraki (upieczone) - utrzeć
      2 jajka na twardo - posiekać
      Kiszony ogórek, cebula - pokroić w kostkę
      Koperek - posiekać
      Zmieszać, doprawić olejem, octem winnym, solą i pieprzem, ozdobić majonezem

      Sałatka w jabłku
      2 średnie buraki - ugotowane, starte
      2 łyżki rodzynek - namoczonych
      4 jabłka - wydrązone, miązsz jabłek pokroić w kostke, a same jabłka zawinąć w folie alu i piec ok 15 min.
      Jabłka, buraki i rodzynki zmieszac z oliwą, sokiem z cytryny, sola, pieprzem i cukrem, napełnic tym jabłka.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka