Dodaj do ulubionych

a tradycyjna Wielkanoc?:)

24.03.09, 10:46
Jest juz wege to teraz o tradycyjnych potrawach jakie przyrzadzacie u siebie w
domusmileProsze sie chwalicsmile
Obserwuj wątek
    • momas Re: a tradycyjna Wielkanoc?:) 24.03.09, 11:08
      ojojoj - jeszcze nie wiem. Pewnie tradycyjną, ale w wersji
      lekkostrawnej. No ciekawe jak?????
      u mnie zwykle - barszcz na wędzonce z białakiełbasą (od paru lat
      sama wyrabiam, bo lubie wiedzieć co w niejs sie znajduje), mięsa
      pieczone typu schab, karkówka, cielecina, drób. Do tego
      nieśmiertelna sałatka jarzynowa (mam w rodzinie kilku jej fanów),
      jakieś inne sałatki - ze dwia, trzy rodzaje, pile typu ogórki,
      dynia, grzybki w occie, chrzan majonez, sos taterski. Oczywiście -
      jajca na twardo w dużych ilościach smile
      I chleb (sama piekę).
      I nowalijki coby zielono było smile
      Z ciast - to sernik (ostatni faworytem jest gotowany), drożdzowe i
      mazurki. Czasami pascha - taka robina ze śmietany gotowanej.
      Aha, czasami galareta mięsna. Ostatnio były to ozorki...


      Na marginesie. Zwykle sniadanie jemy w wieloosobowym
      składzie.Czasami i powyzej 20 osób smile
      Stąd tyle potraw.
      • aniaiewa Re: a tradycyjna Wielkanoc?:) 24.03.09, 16:09
        Nawet za bardzo nie mam co dodac do tego co napisala Momassmile
        U nas identycznie No moze z ta roznica, ze bedziemy sami we 3 wiec chyba nie
        bede piekla tylu ciast Mazurek bedzie na 100% i drozdzowe albo marchewkowe
        (wiem, ze nie tradycyjne, ale lubimy)
        Aha, w tym roku koniecznie galaretka z nozek lub kurczaka, bo juz tak dawno za
        mna "chodzi"
        smile
        A.
    • czekolada72 Re: a tradycyjna Wielkanoc?:) 25.03.09, 08:25
      W tym roku zostajemy w domu, znaczy nie wyjezdzamy nigdzie sami, ale
      czy rodzinka najblizsza przyjdzie do nas, czy my do niej, gdzie i
      kiedy - nic jeszcze nie wiadomo.
      Wiadomo natomiast, ze na pewno bedzie zurek lub barszcz bialy z
      jajkiem, biala kielbasa, pasztet jakis, tradycyjna salatka
      jarzynowa, jakies insze salatki, sos tatarski, chrzan z jajeczkiem,
      chrzan z buraczkami, rozmaite ogoreczki, grzybki, papryczki
      marynowane, troche wariacji jajowych, jakies sosiki, w sama wedline
      nie wnikam, bo tym zajmuje sie M, a z ciast - musi byc baba
      (drozdzowa albo ucierana), makowiec, sernik, pascha, (ewentualnie
      bakaliowiec), jakis mazurek.
      Najblizszej rodzinki jest w sumie 7 osob, przychodza goscie, a jak
      my wychodzimy to zabieramy ze soba tez jakis "prowiant"
      Chyba nic wiecej mi jakos nie przychodzi do glowy... no, moze
      jeszcze ajerkoniak?? smile
    • bartosowa Re: a tradycyjna Wielkanoc?:) 26.03.09, 08:06
      MY zwykle wyjeżdżamy do jednych i drugich rodziców, więc nie mogę
      pokazać swoich talentów kulinarnych, hihi. Ale zawsze piekę ciasto,
      właśnie szperam w internecie za czymś fajnym czego jeszcze nie
      piekłam.
    • szpulkaa Re: a tradycyjna Wielkanoc?:) 30.03.09, 10:40
      To będzie moja druga samodzielna Wielkanoc i chyba ostatnia tradycyjna (ze
      względu na dietę synka). Wnioski z poprzedniego roku są takie: zakwas na barszcz
      muszę wstawić wcześniej albo poszukać innej receptury, bo ostatnio był za słaby,
      piekę kiełbasy i może jakąś pieczeń, bo to dobre jest tongue_out, nie robię żadnych
      mazurków, bo nie ma kto tego jeść, poszukam przepisu na jakąś fajną sałatkę, bo
      to fajne jestwink, zobaczę co dobrego w sklepach będzie i może sobie tak życie
      ułatwię hehe
    • achulaw Re: a tradycyjna Wielkanoc?:) 30.03.09, 17:19
      Tak mi się wydaje, że Wielkanoc jest duża mniej zregionalizowana niż
      Boże Narodzenie (Wigilia)
      Podstawa to jajka , mięsiwa,wędzonki.Podejrzewam ,że smakiem różnią
      się barszce białe ,żurki , żury ale to chyba zależy od gospodyni a
      nie regionu.My z siostą z"jednej mamy"smile) a żur robimy inny w
      smaku ,a mama jeszcze inny.
      Ciekawa jestem czy ktoś ma tAkie naprawdę REGIONALNE POTRAWY
      WIELKANOCNE???
      Mnie z dań śląskich nic nie przychodzi do głowy-no może żymloki (ale
      to nie na Święta tylko tak dość charakterystycznie.
          • achulaw Przypomniało mi się!!! 31.03.09, 19:55
            Mama mówiła ,że OBOWIĄZKOWO NA Śląski stole musiał być baranek
            drożdżowy wypiekany w specjalnej foremce. Oczywiście jadło się go
            tylko zostawał do następnego roku.
            Kiełbasa biała pieczona z boczkiem , miajerankiem z boczkiem a;le to
            cały czas mało regionalne.
            Chyba jednak emocjonalnie i kulinarnie wolę Wigilę ,ale zaraz
            WIOSNAsmile)))
      • anna4327 Re: a tradycyjna Wielkanoc?:) 31.03.09, 11:54
        Prosze bardzo regionalne ze wschodu ,w rodzinie mojego męza na
        sniadanie je się chrzan z mięsem.Chrzan -korzeń obiera się i struga
        nożem na paski ,wióry (nie wiem jak to dobrze opisać)potem gotuje
        się do miękości.Miękki juz chrzan łączy się z podsmazonym mięsem
        (takie jak na bigos _łopatka ,karczek) i całos własnie ma
        konsystencje bigosu.do tego przyprawy ,pieprz wegeta.Dodajemy
        kiełbase też podsmażona i pokrojoną w kostkę.Wszystko razem
        dusimy.Na koniec dodajemy ugotowane jajka pokrojone ,ale to już w
        półmisku w którym podajemy potrawe.Gotujemy cały GAR i odgrzewamy
        przea całe świeta.Pycha już nie mogę się doczekać.Robimy tą potrawe
        tylko na wielkanoc, pierwszy raz tylko spróbowałam troszkę ,teraz
        sama robię i pare koleżanek też -bo im posmakowało.
    • nikanik Re: a tradycyjna Wielkanoc?:) 30.03.09, 21:39
      ja jestem zmeczona w tym roku
      marzy mi sie wypad na nartywink
      we zwiazku z tym bedzie jakas pieczen jedna i druga - bo to samosie robi w
      piekarnikuwink
      sałatki - jedna tradycyjna dla domownikow i cos dla mnie lekkiego (chociaz jak
      Mloda wczoraj wciela pol salaty lodowej pokropionej sokiem z cytryny to musi byc
      wiecej tej lajtowej wersjismile)
      bedzie zajac drozdzowywink
      i babeczki drozdzowewink - razem z Mlodym bedziemy robilismile

      no i lososiowe wariacje - Mlody uwielbia jak byksmile i co z tego ze to nie BNsmile
    • pucor Re: a tradycyjna Wielkanoc?:) 30.03.09, 21:54
      ja co roku robie potrawa tradycyjna rodzinna nazwy niestety nie znam
      moge jedynie sklad podac
      obowiazkowo musi byc
      -mieso mielone pieczone w piekarniku taki jakby pasztet
      -mieso (szynka) wczesniej peklowane potem gotowne
      -kielbasy np slaska
      -jajka
      to wszystko kraje sie w plastry i podsmaza z dodakiem chrzanu i je sie to na
      sniadanie wielkanocne z cwikla z chrzanem smak pycha kalorii milion smile
      • alza73 Re: a tradycyjna Wielkanoc?:) 31.03.09, 14:37
        Żurek, biała pieczona, piczony boczek i karkówka, jaja z mojonezem i
        faszerowane, koniecznie galaretka wieprzowa (nóżki i biodrówka),
        bigos, chrzan, sałatka jarzynowa, śledzie w oleju. Z ciast -
        metrowiec (bo uwielbiamy). A na obiad obowiązkowo - zrazy wołowe
        zawijane (z boczkiem, kiełbasą, cebulą, ogórkiem kiszonym, smarowane
        w środku ostrą musztardą) podawane z kaszą gryczaną i ćwikłą.
      • bodzia50 Re: a tradycyjna Wielkanoc?:) 31.03.09, 14:48
        U mnie w domu rodzinnym czyli u Mamy smileteż zawsze był barszcz
        z wędliną i taki skrobany nożem chrzan do tego barszczu
        i duża ilość jajek różnie podanych, obowiązkowo babka.

        Odkąd jestem mężatką i sama szykuję śniadanie to robię tak jak
        było u męża czyli duża ilość wędlin z chrzanem

        jest cały rytuał: czyli, mąż idzie na poszukiwanie świeżego chrzanu
        wykopuje ,potem uciera a jak mu się nie chce to mieli w maszynce do mięsa .
        Wszyscy zdrowo kichają od tego zapachusmile
        bez tego nie może być Wielkanocy
        Mieszam ten chrzan z sokiem z cytryny żeby nie ściemniał
        i utartymi na drobnej tarce jajkami i śmietana +sól...ma być raczej
        gęste. Potem zjadamy ten chrzan na chlebie z szynką lub dobrą kiełbasą ,
        boczkiem pieczonym.
        Wszyscy to bardzo lubią...obserwujemy się nawzajem bo ostry chrzan
        idzie w nos i domownicy mają mokre oczysmile
        U nas raczej babka z bukszpanem niż mazurek
        no i wiadomo jajka witaminowe ( nazwa własna)czyli ze szczypiorkiem
        z rzeżuchą ,świeżo utartym chrzanem,sól cukier do smaku

        Na drugi dzień świąteczny obiad.
    • titta Re: a tradycyjna Wielkanoc?:) 31.03.09, 17:31
      A ja w tym roku mam zagwozdke. Jeden z gosci jest wegetarianinem
      uczulonym na jajka. I co ja mam z nim zrobic, aby nie skazac go na
      chleb z twarogiem (i trybula), a tradycji specjalnie nie pogwalcic?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka