Dodaj do ulubionych

jakie szparagi?

22.04.09, 14:03
sezon na szparagi się rozpoczął a ja ze szparagami mam tak jak z krewetkami: nie do końca rozumiem czym się ludzie zachwycają i co roku próbuję i sprawdzam, czy może smak mi się zmienił i może polubiłam?

dziś kupiłam, ale średnio mi smakują.
I w sumie zaczęłam się zastanawiać JAKIE powinnam kupić.
Bo kupiłam takie cieńsze, a może powinnam kupić grubsze? (grubsze były droższe więc może lepsze?)
I coś mi się wydaje, że zielone chyba też były lepsze.....

Czy ktoś mnie może uświadomić szparagowo? Bo przecież nie będę wszystkiego po kolei próbowaćsad
Obserwuj wątek
    • fettinia Re: jakie szparagi? 22.04.09, 14:15
      zdecydowanie grubszesmilea zielone sa bardziej intensywne w smakusmilezajrzyj
      tu-pisalysmy o szparagach niedawno
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=48129&w=94078186&a=94133984
      ja na poczatku tez nie wiedzialam co ludzie w tym widza,az w koncu kupilam
      swieze takie ledwo z pola i zrobilam z sosem holenderskim-i..przepadlambig_grin
    • diegosia Re: jakie szparagi? 22.04.09, 14:19
      Mialam podobnie, ale juz polubilam smile
      U mnie w Berlinie wylacznie szaparagi z Beelitz! Dostarcza mi
      kumpel, ktorego rodzice maja tam wlasnie gospodarstwo i zazwyczaj
      przywozi mi te grubsze.
      Wg mnie biale szparagi musza byc: 1. swieze, 2. dobrze
      obrane
      , 3. podane z maslem, ziemniakami i plastrami
      dobrej szynki gotowanej.

      Od kumpla wiem, ze te ciensze sa tansze - moze dlatego, ze po
      obraniu mniej ich zostaje smile a najbardziej lubiane wlasnie te troche
      grubsze. Oni dziela je na klasy wg wagi / srednicy, ale tez np. wg
      koloru glowki - cale biale sa drozsze niz te z lekko fioletowa
      glowka, choc wg niego to nie ma znaczacego wplywu na smak (wg mnie
      zadnego, ale ze mnie zaden smakosz szparagowy) tylko jest wazne
      zazwyczaj dla restauracji ze wzgledow estetycznych smile

      Radze jeszcze raz sprobowac: obrac, odkroic konce, ugotowac na
      parze, podac z maslem. Pycha!

      Acha - ja gotuje w takim wysokim garnku z wyjmowanym sitkiem (ikea).
      Na dno wlewam jakies 3 cm wody, wstawiam w to sitko ze szparagami i
      gotuje. Dziala znakomicie!
      • amused.to.death Re: jakie szparagi? 22.04.09, 15:57
        aha, dzięki dziewczyny.

        Tak sobie pomyślałam, że w sumie wszystkie te baby cukinia, baby marchewka etc.
        są smaczniejsze więc może ze szparagami też tak jest, ale widocznie nie.

        Z samym masłem jeść nie będę, bo zdecydowanie za mdłe.
        Kiedyś przy którejś próbie robiłam takie zapiekane z szynką i sosem majonezowym
        - w sumie nie były najgorsze, poszukam sobie czegośsmile
    • ilekobietamalat Re: jakie szparagi? 22.04.09, 14:51
      biale szparagi sa dla mnie calkowicie niejadalne. i od dluzszego
      czsu, chodze i zastanawiam sie,co ludzie wnich widza? i dalczeg
      bardziej doceniaja biale szparagi,skoro to zielone sa najlepsze na
      swiecie! (Zwlaszcza te cieniutkie z mojego wlasnego ogrodu;D)

      to takie moje przemyslenie;D
      ale ze sezon na szparagi juz,to nie wiedzialambig_grin
      • kasia_bzdeta_wons Re: jakie szparagi? 22.04.09, 17:03
        zdecydowanie zielone. w dodatku przygotowanie jest proste. ja wrzucam je do pieca przykryte folią, wczesniej skropione oliwą, cytryna, sola i pieprzem lekko oprószone. poźniej tylko sos holenderski i voila. sos znajdziesz wink
        • pietnacha40 Re: jakie szparagi? 22.04.09, 19:23
          Ja właśnie w zeszłym roku zrobiłam po raz pierwszy zielone i nie
          były dobre sad Chyba coś żle robiłam,w tym roku podejdę jeszcze raz.A
          na sezon szparagowy czekam przebierając nóżkami,tyle ,ze u nas na
          Śląsku kiepsko z ilością i ceną.Szparagi robi mójfacetzpyrowni.On je
          do mnie przywiózł i nakarmił pierwszy raz.Lubimy klasycznie - z wody
          (pary),masło z bułką tartą i zimne białe wino smile
          • ilekobietamalat Re: jakie szparagi? 22.04.09, 19:59
            ktos kiedys, na gp, a moze tu;D pisal, ze najlepsze szparagi(zielone
            ofkors) to zawiniete w pergamin(w takie paczuszki w sensie) z
            kawalkiem masla, pieprzem i sola.. i pieczone, chyba w niezbyt
            wysokiej temp (nie pamietam, msuaiabym poszukac).
            w zeszlym roku, na zakonczenie szparagowania wlasnie sobie je
            robilam,i potem bardzo cierpialam ze to juz koniec szparagowaniabig_grin
            • julsza Re: jakie szparagi? 23.04.09, 19:29
              ilekobietamalat napisała:

              > ktos kiedys, na gp, a moze tu;D pisal, ze najlepsze szparagi
              (zielone
              > ofkors) to zawiniete w pergamin(w takie paczuszki w sensie) z
              > kawalkiem masla, pieprzem i sola.. i pieczone, chyba w niezbyt
              > wysokiej temp (nie pamietam, msuaiabym poszukac).
              > w zeszlym roku, na zakonczenie szparagowania wlasnie sobie je
              > robilam,i potem bardzo cierpialam ze to juz koniec szparagowaniabig_grin
              >
              tez je zrobilam i nie udaly mi sie
              przyznam Wam sie, ze mam zachomikowane mrozone jeszcze - musze je
              szybko przemielic na zupe i na weekend juz swieze
    • sylwia1607 Re: jakie szparagi? 22.04.09, 20:16
      Ja kupuje i biale i zielone i obydwie odmiany mi smakuja. Kupuje
      prosto z pola wiec mam zawsze swieze.
      Oczywiscie te grubsze (biale) sa drozsze i smaczniejsze. Z cienkich
      mozna zrobic zupe krem.
      U mnie wlasnie pojawily sie szparagi, wiec korzystam ile moge.
      A zapomnialabym dodac, ze szparagi sa bardzo dobre przy odchudzaniu,
      maja malo kalorii i sa moczopedne, ta wode po ich gotowaniu mozna
      pic (tak, tak), ja dodaje na szklanke lyzke smietanki i troszke
      koperku albo natki pietruszki, pychawink
    • mysiulek08 Re: jakie szparagi? 23.04.09, 00:23
      Amused, pociesze Cie. Ja mam podobnie, probuje te szparagi i probuje (biale, zielone, grube, cienkie, lokalne z targu czyli swieze, peruwianskie gotowane w wodzie, na parze, buleczka i maslem i czyste) i nic ale to nic mnie w nich nie zachwyca.
      Z krewetkami tez tak mam i z krabami i z homarami i z langustami.O ile zyjatka muszelkowe bardzo, bardzo lubie, tak te skorupkowe do mnie nie przemawiaja.
      • ilekobietamalat Re: jakie szparagi? 23.04.09, 11:56
        ysiulek08 napisała:

        > Amused, pociesze Cie. Ja mam podobnie, probuje te szparagi i
        probuje (biale, zi
        > elone, grube, cienkie, lokalne z targu czyli swieze, peruwianskie
        gotowane w wo
        > dzie, na parze, buleczka i maslem i czyste) i nic ale to nic mnie
        w nich nie za
        > chwyca.

        och zjadlabys moje zielone tagiatelle, z sosem szparagowo
        beszamelowym,to bys zdanie zmienila;D
        jak mnie zaprosisz do siebie (hihi;P) to ci moge nawet zrobicbig_grinD
    • aniaiewa Re: jakie szparagi? 24.04.09, 16:41
      Ja dzis kupilam, z zamiarem przyrzadzenia na obiad Tym razem na parze
      Do tego maselko z buleczka i ziemniaczki
      No i szalu znow nie bylosad Tzn czuje ze z roku na rok juz jest lepiej, ale zebym
      kazde pieniadze dala, zeby tylko liznac szparaga, to nie powiem A kupuje
      naprawde takie pierwsza klasa +, bo mieszkam w niemieckim zaglebiu szparagowym.
      Nic, na drugi rzut pojda tegoroczne zielone Tym razem risotto
      A.
    • aniaiewa pytanko o gotowanie 24.04.09, 17:00
      A ile wlasciwie gotujecie szparagi?
      Jak nie w minutach to poprosze w konsystencji Maja byc calkiem miekkie, czy
      raczej takie troche bardziej ugotowane niz poltwarde?
      Bo moze tu jest pies pogrzebany Ja zawsze gotuje do miekkosci
      A.
      • julsza Re: pytanko o gotowanie 24.04.09, 19:19
        aniaiewa napisała:

        > raczej takie troche bardziej ugotowane niz poltwarde?

        poltwarde z tendencja do ugotowane smile
        czas zalezy od grubosci - po 15 minutach sprawdzam, jesli widelec
        wchodzi, ale z lekkim oporem to sa ok; jesli opor jest wiekszy to
        daje im jeszcze 3-5 minut.
        gotuje z cukrem, nie sola
    • kwiecienka1 Re: jakie szparagi? 24.04.09, 18:44
      ja dzis mialam szparagi na obiad smile

      udalo mi sie kupic na targu w Wiesbaden po kilka sztuk (bo normalnie
      sprzedaja w peczkach, ale tyle to my nie zjemy) i ugotowalam
      normalnie (w sensie: nie na parze)

      do posolonego & poslodzonego wrzatku wrzucilam biale szparagi i
      gotowalam 8 minut
      potem dorzucilam zelone i gotowalam je razem jeszcze 6 minut
      oczywiscie, wczesniej byly oskrobane jak marchewka)

      do tego mialam sos szynkowy: smietane z lyzeczka musztardy i 200g
      szynki pokrojonej w kosteczke potraktowalam blenderem i podgrzalam

      szparagi polalam sosem, posypalam ok. 100g szynki pokrojonej w
      kosteczke (jak do sosu) i posiekanym szczypiorkiem

      do tego byly pieczone ziemniaczki smile pycha smile


      pozdrawiam
      Kwiecienka ze Szparagami

      pe.es jutro beda zdjecia na moim blogu
      • aniaiewa Re: jakie szparagi? 24.04.09, 20:27
        Kwiecienko,
        A zielone tez obieralas?
        Bo ja do tej pory mialam doczynienia tylko z bialymi, a o zielonych slyszalam,
        ze fajniejsze, bo... obierac nie trzebawink
        Czekam na zdjecie!
        A.
        • sylwia1607 Re: jakie szparagi? 24.04.09, 23:00
          Aniaiewa, zielone czasem trzeba obrac, ale tylko 1/3 koncowki, jesli sa
          twardawe, wlokniaste, ale to rzadko sie zdarza.
          Ja do gotowania dodaje lyzke masla ,plaster cytryny (ale tylko przy bialych),
          sol (na kilogram szparagow) lyzke i lyzke cukru.
          Wody wlewam do garnka jak najmniej, tylko tyle aby szparagi byly przykryte.
    • amused.to.death Nie wiem czy mogę o tym pisać..... 25.04.09, 23:06
      czy to temat na Pogaduszki Kuchenne....

      kupiłam szparagi zielone i.....przypomniało mi się.
      Że w zeszłym roku przecież już smakowo polubiłam szparagi zielone i
      posmakowały mi.
      A potem poszłam do łazienki i mi się przypomniało dlaczego jednak nie lubię
      szparagów.

      Ehhhh....
    • aniaiewa No to wpadlam:) 27.04.09, 16:18
      Zielone szparagi!!!!!!
      Mmmmmmmmmmmmmmmm, cudo
      O ile z bialymi nadal mam mieszane uczucia, to te pokochalam od razu
      Gotowalam przpisowe 7 min i wyszly cudowne Nie rozgotowane ale i nie chrupkie Do
      tego sosik serowo-ziolowy, kartofelek z wody, szynka suszona
      Na pewno nie raz jeszcze pojawia sie w tym roku na naszym stole!
      smile
      A.
      p.s. dzieki za wskazowki co do czasu gotowania
      I czy Wam zielone tez smakowo troche przypominaja brokuly?
      A.
    • sylwia1607 Re: jakie szparagi? 29.04.09, 19:40
      A do obierania szparagow polecam taka obieraczke firmy wmf, jest na
      prawde swietna, ostra, prosta w uzyciu, wystraczy trzymac szparage
      za glowke i przeciagac obieraczka w dol,no i nie lamie szparagow.
      Acha nie pracuje dla tej firmy, i nie robie reklamywinktylko
      podpowiadam innym forumowiczom/czkom aby ulatwic obieraniewink Ja w
      ciagu 10 minut obieram nia kilogram szparagow.
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,1772556,2,2.html
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,1772555,2,1.html

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka