Dodaj do ulubionych

Botulina działa - córeczka zaczęła chodzić bokiem

04.03.10, 09:10
Karolinka ma prawie 3 latka. 6 tygodni temu podaliśmy botulinę. Do tej pory nie chodziła, ewentualnie prowadzana za rączki, na palcach, bardzo sztywno (ma tetraparezę spastyczną w stopniu umiarkowanym). Przedwczoraj odważyła się sama zrobić kilka kroków przy ścianie. Sami zobaczcie:
smyki.pl/domeny/smyki.pl/karolinka2007/index.php?
Co prawda zwiotczyła ją botulina i dzięki niej ma większy zakres ruchów, no i może trochę lekka infekcja, do tego doszła chęć pokazania się przed Babcią...ale co tam.....ważne że do przodu... choć bardzo powoli....
Obserwuj wątek
    • kimila607 Re: Botulina działa - córeczka zaczęła chodzić bo 04.03.10, 10:54
      Super! Uważam, że to "do przodu" wcale nie jest takie "bardzo powoli"! To duzy
      sukces! smile
      Czuję, że jak zrobi się cieplej to place zabaw już Wasze!smile
    • net79 Re: Botulina działa - córeczka zaczęła chodzić bo 05.03.10, 00:30
      NAJWAZNIEJSZE, ŻEBY CHODZIŁA JAK NAJWIĘCEJ
      nie ważne jak, jak to powiedziała moja koleżanka:" Wolę, aby moje dziecko
      brzydko chodziło, niż ładnie leżało"...
      Brawo i oby dalej do przodu, a jak będę miała chwilkę, prześlę wam info o
      dostępnej w stanach operacji dla spastyków, która kosztuje krocie, ale daje
      niesamowite efekty i wiem, że kilku Mamom udało się m.in. przez gminę uzbierać
      Fundusze, a jednego pacjenta, który jest po znam osobiściesmile
      • kimila607 Re: Botulina działa - córeczka zaczęła chodzić bo 05.03.10, 14:10

> NAJWAZNIEJSZE, ŻEBY CHODZIŁA JAK NAJWIĘCEJ
        > nie ważne jak, jak to powiedziała moja koleżanka:" Wolę, aby moje dziecko
        > brzydko chodziło, niż ładnie leżało"...
        My oczywiście staramy się by wzorzec chodu był jak najbardziej fizjologiczny.
        Choćby w obawie o kręgosłup i ew. deformacje będące następstwem braku równowagi
        w napięciu mięśniowym. Jednak gdy na szali stawiamy funkcjonalność i estetykę to
        oczywiste, ze ważniejsza jest funkcja! Ważne by dziecko poruszało się
        samodzielnie. Kiedy juz to się udaje to trzeba zadbać o prawidłowe lub zbliżone
        do niego wzorce ruchu. Karola pewnie jest juz przygotowana wcześniej do tego
        chodu poprzez ćwiczenia w niskich pozycjach. Z czasem trzeba jednak zdecydować
        się i wybrać czy całkowite zniesienie napięcia i "klapiąca" stopa jest lepsze
        od pozostawionego trochę napięcia ale za to z funkcja biegu czy próbą podskoków.
        My stawiamy przede wszystkim na funkcję i samodzielność ale oczywiście nie
        chcemy rezygnować całkowicie z estetyki smile Stąd okresowe ostrzykiwanie botoxem.
        Łatwe to nie jest ale są efekty tej mozolnej pracy. Dziś Michał schodzi i
        wchodzi po schodach trzymany za 1 rękę i nie zwiesza się i nie opiera na mnie
        jak dawniej. Próbuje tańczyć i podskakiwać, choć jest to bardzo trudne dla niego
        i niejednokrotnie kończy się upadkiem. Karola jak pozna smak samodzielnego
        poruszania i płynącej z tego pewnej niezależności to na brak motywacji nie
        będziecie narzekać wink To najfajniejszy czas na rehabilitację- jest bodziec,
        motywacja i zachęta! Mój syn zaczął chodzić tak jak Karolinka teraz też w marcu-
        2008. Do dziś szlifujemy ten chód. Powodzeniasmile
    • delfinika1 Re: Botulina działa - córeczka zaczęła chodzić bo 05.03.10, 13:11
      Dorota, ale super!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bardzo sie ciesze! Zobaczysz jak
      dalej Cie zadziwi ta mala Kobietka smile)
    • net79 Re: Botulina działa - córeczka zaczęła chodzić bo 07.03.10, 11:16
      forum.gazeta.pl/forum/w,48158,107081755,107081755,Mamy_dzieci_z_mpdz_operacja_SDR.html
      to link do forum
      jest grupa na facebooku po angielsku i po polsku SDR Poland, mama z Warszawy
      założyła
      to chyba będzie najlepszy kontakt...
      Wiem, że są Mamy którym przez Urząd Miasta czy Gminy udało się zorganizować
      koncert np. Feel (Urząd wyszedł z propozycją) na rzecz wyjazdu i operacji... na
      miejscu po operacji już chyba dwa dni zaczyna się trzytygodniowa rehabilitacja,
      instruktarz dla rodziców ( i tu mantra rozciągać min. dwa razy dziennie), na
      miejscu też dziecko jest zaopatrywane w konieczny sprzęt dobrany do jego
      potrzeb.... Gdyby tu wam było inf. mało jeśli koleżanka się zgodzi podam wam
      namiar do niej, bo jej Krzysiaczek już jest po...
      • net79 Re: Botulina działa - córeczka zaczęła chodzić bo 07.03.10, 11:19
        w.dzieciom.pl/4709
        • net79 Re: Botulina działa - córeczka zaczęła chodzić bo 07.03.10, 11:25
          gapcio jestem, wasze Niki już przewijają się w tym wątku, tym niemniej polecam
          widząc efekty.
          • delfinika1 Re: Botulina działa - córeczka zaczęła chodzić bo 08.03.10, 09:28
            No cos Ty! Bardzo fajnie, ze o tym mowisz! Wlasnie o to nam
            chodzilo, zeby inne mamy wiedzialy ze taka operacja istnieje, ze
            mozna w jakis sposob pomoc naszym dzieciaczkom. Dziekuje Ci smile
            • dokaweja Re: Botulina działa - córeczka zaczęła chodzić bo 08.03.10, 18:56
              net79, dzięki..miałam okazję zobaczyć synka
              delfiniki1 po operacji....super....tylko u nas inny problem...ale
              o tym...potem smile
              Dziewczyny...dziękuje za wszelki informacje i słowa otuchy. Nikt inny, jak Wy
              nie wie jakie to ważne. Karolinka sukcesu takiego już nie powtórzyła, ale kto
              wie, może niebawem zaskoczy smile
              • net79 Re: Botulina działa - córeczka zaczęła chodzić bo 08.03.10, 20:38
                zaskoczy nie raz kochana, Moja Ada trzy razy w życiu sama stanęła na nogi raz w
                Zabajce jak założyliśmy jej nowe buciki, i dwa razy jak chciała zajrzeć dwóm
                rożnym niemowlakom do wózka... a nikt jej nie podsadził, bo wszyscy zajęci byli
                achami i ochami nad nowym dzieckiem... nic tak nie ciągnie naszych dzieci jak
                ciekawość świata i nie wyręczanie ich we wszystkim... muszą być rzeczy jeszcze
                nie zdobyte, aby chcieć je zdobywać...Aducha ma brak napięcia dość spory w
                nóżkach a mimo to na wiotkich stopach wykrzywionych stanęła... sukcesów kochane
                i zdrówkasmile
                • net79 Re: Botulina działa - córeczka zaczęła chodzić bo 08.03.10, 20:43
                  ta niebieska ścian idealna, żeby powiesić na różnych wysokościach jakieś
                  ciekawostki, haczyki ze zwisającym czymś bardzo interesującym, kwiatuszki
                  tudzież inne stwory poprzylepiać...może Karola bardzo będzie chciała mieć w
                  naklejaniu udział...
                  • net79 Re: Botulina działa - córeczka zaczęła chodzić bo 08.03.10, 20:45
                    Chciałabym powiedzieć, że ona normalnie dość fachowo sobie przy tej ścianie radzi...

"Dlatego nam jeden język i dwie uszy dano, iżby mniej mówiono, a więcej słuchano..."
                    • dokaweja Re: Botulina działa - córeczka zaczęła chodzić bo 09.03.10, 18:13
                      net79 Dziękuję kiss
                      • net79 Re: Botulina działa - córeczka zaczęła chodzić bo 28.02.18, 23:04
                        kurcze weszłam w ten link, bo ktoś z niego odwiedził Adulkowego bloga i wzruszyłam się wspomnieniamismile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka