Dodaj do ulubionych

słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się

28.06.07, 17:18
niestety negatywnie. już tyle lat go używam ale wydaje mi się...hmmm
brzydkie?
Obserwuj wątek
    • maurach3 Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 28.06.07, 19:28
      ja tez uważam ze brzydkie.Ale czym zastąpić-sprawny inaczej- tez tak jakos.....
    • katka761 Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 28.06.07, 19:59
      mnie najbardziej wkurza jak ktoś mówi, że opóźniony w rozwoju.
    • maurach3 Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 28.06.07, 20:14
      a mnie wkurza - dziecko specjalnej troski..- nie wiem czemu.
      • igge Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 28.06.07, 21:24
        mi się jeszcze jako tako podoba "special needs child", może dlatego, że w moim
        ulubionym języku...wmawiam też dziecku, że każdemu tzreba pomagać bo wszyscy są
        w jakiś sposób niepełnosprawni, każdy czegoś nie potrafi, nie radzi sobie z
        czymś, wymyślam jakieś nazwy typu niepełnosprawny wagowo (to o mnie, mam
        niestety nadwagę), niepełnosprawny językowo (nie zna angielskiego),
        niepełnosprawny emocjonalnie (nie umie wyrażać emocjii inaczej niż wrzaskiem),
        niepełnosprawny porządkowo (moja mama - ma zawsze bałagan) etc
        • guderianka igge- 28.06.07, 21:35
          podoba mi sie winkfajny pomysł. ja tez mówię że kazdy coś ma, że kazdemu coś
          dolega. ja to nazywam "problemem" że każdy ma swój własny problem zdrowotny.
          • mamaronja Re: igge- 29.06.07, 13:39
            Ja nie cierpię "upośledzony" albo jeszcze lepiej - "uszkodzone dziecko" - gdy
            lekarz tak mówi, mam ochotę mu strzelić w papę....
            Przepraszam, ale się zdenerwowałam na samo wspomnienie.
            • mamaronja Re: igge- 29.06.07, 13:41
              A ja o mojej Zosi mówię, że jest "wyjątkowa" - albo, że jest "inna niż
              większość dzieci".
              • mamaronja Re: igge- 29.06.07, 13:42
                Ale nie unikam słowa "niepełnosprawna".
            • gruchotka Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 08.07.07, 13:46
              Też nie cierpię określenia "uszkodzone dziecko" i zadziwia mnie, gdy mamy tak
              określają własne dzieci, bo spotkałam się z tym osobiście.
              Niepełnosprawny, upośledzony może być. Dziecko specjalnej troski, chyba jest
              najprzyjemniejsze. I myślę, że przez ostatnie lata określenia związane z
              niepełnosprawnością zmieniły się na plus. Jeszcze parę lat temu IQ niższe od 85
              określano idiota, imbecyl, debil i to były wyrażenia medyczne. Na szczęście
              teraz jest upośledzenie umysłowe w stopniu /.../ Mam nadzieję, że tak jak
              ewoluje język, będą się zmieniać na plus postawy społeczeństwa wobec
              niepełnosprawnych.
              • kajka68 Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 16.07.07, 18:50
                teraz jest juz niepełnosprawny umysłowo zamiast upośledzony- tak mnie uczono na
                kursie z oligofrenopedagogikismilekończuyłam w czerwcu...i bardzo mi sie to podoba
      • pestka_wp Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 29.06.07, 13:24
        Oj to mnie to określenie tez strasznie zabolało jak bratowa od męża tak
        powiedziała o naszym synku. Wolę już chyba niepełnosprawny.

Pzdr
        Dorota M. z Danielkiem /29-09-2003, ur 31/32 tyg ciąży, MPD/
        Kontakt: g-g 4535547 e-mail pestka_wp małpa wp.pl
        zdjęcia: foto.onet.pl/cyvo0,6shg4l0sckbc,u.html

• fajka7 Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 29.06.07, 14:55
      Mnie sie nie kojarzy. Neutralne czyli i uzywam. To chyba zalezy jaki kto ma
      problem, bo mnie ciezko przez gardlo przechodzi wlasnie "uposledzony".
      Specjalna troske lubie, sympatycznie mi brzmi.
      Natomiast zdaje sie, ze mnie trzesie jak slysze (chociaz to sie raczej nie
      zdarza obecnie) "niedorozwiniety".
      • gorgona_1 Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 29.06.07, 15:09
        Mi też się nie kojarzy. Potrafię natomiast już bez emocji powiedzieć "mój syn
        jest upośledzony umysłowo". Od początku sama wszystkim mówiłam, że mój syn ma
        zD. Taki punkt honoru i próba sił (własnych) i chęć uniknięcia szuszania za
        plecami. Teraz mówię to już bez emocji, bo mój syn jest dorosły, ja, jak łatwo
        się domyslić, jestem duuuuużo starsza od Was wszystkich i łatwo mi mówićsmile
        Nie lubię za to wszelkich eufemizmów.
        Nieźle ktoś wymyslił pojęcie "sprawni inaczej", ale zostało zdewaluowane przez
        głupie wymysły typu "uczciwy inaczej", "pracowity inaczej" itd....
        • igge Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 29.06.07, 15:29
          ja tam zdecydowanie wolę niepełnosprawny intelektualnie niż upośledzony
          umysłowo, "sprawni inaczej" używaliśmy ale nie jest to powszechnie używane,
          więc trzeba było dziecko przygotować na określenia, z którymi się zetknie na
          zewnątrz domu i na razie gładko przełyka miejsca parkingowe dla
          niepełnosprawnych - najlepsze bo najbliższe, specjalne toalety i przebieralnię
          basenową - bo więcej przestrzeni i często czystsze
          w szkole natomiast zdarzyło się wołali na nią i na syna "Ty Downie" i potem
          kłócili się z kolegami, że to nie jest obelga (bo takie było zamierzenie) tylko
          nazwa niepełnosprawności intelektualnej, dla mnie to nie eufemizmy ale
          rzeczywistość
    • memenka Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 01.07.07, 21:43
      w szkole mojego syna mówi się " dzieci z dysfunkcją" (szkoła z oddziałami
      integracyjnymi)a "niepełnosprawny tez mi nie przeszkadza
    • starogardzka_mama Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 15.07.07, 11:16
      Przestało mi się kojarzyć. Okrzepłam.
      Sprawy należy nazywać po imieniu. Prościej. Wygodniej.
      Pozdrawiam smile
      • piesfafik Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 15.07.07, 20:33
        Dla nie tez niepelnosprawnosc jest w porzadku. Nie lubie "sprawnych inaczej"
        itp bo to sugeruje ze niepelnosprawnosc to jakby obelga. Mnie sie podoba ruch
        co w USA sie nazywa "disability pride". Cos w stylu jestem tym kim jestem, i
        to jest OK
    • basiunia2d Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 16.07.07, 08:31
      Samo słowo "niepełnosprawnośc" jest damnie neutralne.
      Za to słowo typu"niedorozwinięty" czy "uposledzony"bardzo mnie ranisad
      W stosunku do swojej córki używam określenia "opóźniona w rozwoju"...
      • gofer73 Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 16.07.07, 16:19
        Nie mam awersji do słowa niepełnosprawny (sama go często używam mówiąc o
        Szymku). Lepsze to niż dawniej używane "kaleka"
    • 76anka Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 17.07.07, 18:31
      mi niestety też kojarzy się źle i dlatego staram się go jak najrzadziej używać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka