guderka 28.06.07, 17:18 niestety negatywnie. już tyle lat go używam ale wydaje mi się...hmmm brzydkie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maurach3 Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 28.06.07, 19:28 ja tez uważam ze brzydkie.Ale czym zastąpić-sprawny inaczej- tez tak jakos..... Odpowiedz Link
katka761 Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 28.06.07, 19:59 mnie najbardziej wkurza jak ktoś mówi, że opóźniony w rozwoju. Odpowiedz Link
maurach3 Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 28.06.07, 20:14 a mnie wkurza - dziecko specjalnej troski..- nie wiem czemu. Odpowiedz Link
igge Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 28.06.07, 21:24 mi się jeszcze jako tako podoba "special needs child", może dlatego, że w moim ulubionym języku...wmawiam też dziecku, że każdemu tzreba pomagać bo wszyscy są w jakiś sposób niepełnosprawni, każdy czegoś nie potrafi, nie radzi sobie z czymś, wymyślam jakieś nazwy typu niepełnosprawny wagowo (to o mnie, mam niestety nadwagę), niepełnosprawny językowo (nie zna angielskiego), niepełnosprawny emocjonalnie (nie umie wyrażać emocjii inaczej niż wrzaskiem), niepełnosprawny porządkowo (moja mama - ma zawsze bałagan) etc Odpowiedz Link
guderianka igge- 28.06.07, 21:35 podoba mi sie fajny pomysł. ja tez mówię że kazdy coś ma, że kazdemu coś dolega. ja to nazywam "problemem" że każdy ma swój własny problem zdrowotny. Odpowiedz Link
mamaronja Re: igge- 29.06.07, 13:39 Ja nie cierpię "upośledzony" albo jeszcze lepiej - "uszkodzone dziecko" - gdy lekarz tak mówi, mam ochotę mu strzelić w papę.... Przepraszam, ale się zdenerwowałam na samo wspomnienie. Odpowiedz Link
mamaronja Re: igge- 29.06.07, 13:41 A ja o mojej Zosi mówię, że jest "wyjątkowa" - albo, że jest "inna niż większość dzieci". Odpowiedz Link
gruchotka Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 08.07.07, 13:46 Też nie cierpię określenia "uszkodzone dziecko" i zadziwia mnie, gdy mamy tak określają własne dzieci, bo spotkałam się z tym osobiście. Niepełnosprawny, upośledzony może być. Dziecko specjalnej troski, chyba jest najprzyjemniejsze. I myślę, że przez ostatnie lata określenia związane z niepełnosprawnością zmieniły się na plus. Jeszcze parę lat temu IQ niższe od 85 określano idiota, imbecyl, debil i to były wyrażenia medyczne. Na szczęście teraz jest upośledzenie umysłowe w stopniu /.../ Mam nadzieję, że tak jak ewoluje język, będą się zmieniać na plus postawy społeczeństwa wobec niepełnosprawnych. Odpowiedz Link
kajka68 Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 16.07.07, 18:50 teraz jest juz niepełnosprawny umysłowo zamiast upośledzony- tak mnie uczono na kursie z oligofrenopedagogikikończuyłam w czerwcu...i bardzo mi sie to podoba Odpowiedz Link
pestka_wp Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 29.06.07, 13:24 Oj to mnie to określenie tez strasznie zabolało jak bratowa od męża tak powiedziała o naszym synku. Wolę już chyba niepełnosprawny. Pzdr Dorota M. z Danielkiem /29-09-2003, ur 31/32 tyg ciąży, MPD/ Kontakt: g-g 4535547 e-mail pestka_wp małpa wp.pl zdjęcia: foto.onet.pl/cyvo0,6shg4l0sckbc,u.html Odpowiedz Link
fajka7 Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 29.06.07, 14:55 Mnie sie nie kojarzy. Neutralne czyli i uzywam. To chyba zalezy jaki kto ma problem, bo mnie ciezko przez gardlo przechodzi wlasnie "uposledzony". Specjalna troske lubie, sympatycznie mi brzmi. Natomiast zdaje sie, ze mnie trzesie jak slysze (chociaz to sie raczej nie zdarza obecnie) "niedorozwiniety". Odpowiedz Link
gorgona_1 Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 29.06.07, 15:09 Mi też się nie kojarzy. Potrafię natomiast już bez emocji powiedzieć "mój syn jest upośledzony umysłowo". Od początku sama wszystkim mówiłam, że mój syn ma zD. Taki punkt honoru i próba sił (własnych) i chęć uniknięcia szuszania za plecami. Teraz mówię to już bez emocji, bo mój syn jest dorosły, ja, jak łatwo się domyslić, jestem duuuuużo starsza od Was wszystkich i łatwo mi mówić Nie lubię za to wszelkich eufemizmów. Nieźle ktoś wymyslił pojęcie "sprawni inaczej", ale zostało zdewaluowane przez głupie wymysły typu "uczciwy inaczej", "pracowity inaczej" itd.... Odpowiedz Link
igge Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 29.06.07, 15:29 ja tam zdecydowanie wolę niepełnosprawny intelektualnie niż upośledzony umysłowo, "sprawni inaczej" używaliśmy ale nie jest to powszechnie używane, więc trzeba było dziecko przygotować na określenia, z którymi się zetknie na zewnątrz domu i na razie gładko przełyka miejsca parkingowe dla niepełnosprawnych - najlepsze bo najbliższe, specjalne toalety i przebieralnię basenową - bo więcej przestrzeni i często czystsze w szkole natomiast zdarzyło się wołali na nią i na syna "Ty Downie" i potem kłócili się z kolegami, że to nie jest obelga (bo takie było zamierzenie) tylko nazwa niepełnosprawności intelektualnej, dla mnie to nie eufemizmy ale rzeczywistość Odpowiedz Link
memenka Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 01.07.07, 21:43 w szkole mojego syna mówi się " dzieci z dysfunkcją" (szkoła z oddziałami integracyjnymi)a "niepełnosprawny tez mi nie przeszkadza Odpowiedz Link
starogardzka_mama Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 15.07.07, 11:16 Przestało mi się kojarzyć. Okrzepłam. Sprawy należy nazywać po imieniu. Prościej. Wygodniej. Pozdrawiam Odpowiedz Link
piesfafik Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 15.07.07, 20:33 Dla nie tez niepelnosprawnosc jest w porzadku. Nie lubie "sprawnych inaczej" itp bo to sugeruje ze niepelnosprawnosc to jakby obelga. Mnie sie podoba ruch co w USA sie nazywa "disability pride". Cos w stylu jestem tym kim jestem, i to jest OK Odpowiedz Link
basiunia2d Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 16.07.07, 08:31 Samo słowo "niepełnosprawnośc" jest damnie neutralne. Za to słowo typu"niedorozwinięty" czy "uposledzony"bardzo mnie rani W stosunku do swojej córki używam określenia "opóźniona w rozwoju"... Odpowiedz Link
gofer73 Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 16.07.07, 16:19 Nie mam awersji do słowa niepełnosprawny (sama go często używam mówiąc o Szymku). Lepsze to niż dawniej używane "kaleka" Odpowiedz Link
76anka Re: słowo "niepełnosprawność"kojarzy mi się 17.07.07, 18:31 mi niestety też kojarzy się źle i dlatego staram się go jak najrzadziej używać. Odpowiedz Link