Dodaj do ulubionych

rehabilitacja dziecka z MPDZ

12.10.08, 01:27
Cieszę się że to forum znalazłam bo są tu osoby które mają podobne problemy
jak ja dzięki czemu jest szansa wymienić się
wiadomościami,doświadczeniami.moje dziecko ma 2 latka i choruje na MPDZ
czterokończynowe , spastyczne ,większe po stronie prawej(nie chodzi, stopy
końsko szpakowate,zaokrąglone plecy podczas siedzenia,rzadko używa prawej ręki
bardzo często zaciśnięta, rotacja nóg do środka,)cały czas przebywamy na
turnusach a po południu ćwiczymy w domu.A jak wygląda u Was rehabilitacja,ile
razy dziennie ćwiczycie i jakie efekty.Pytam bo mam straszny mętlik w głowie
ponieważ jedni mówią że w naszym przypadku wystarczy 1 godz. dziennie a ja
myślę że powinien mieć jak najwięcej rehabilitacji ponieważ ta w szpitalu to
prawie żadna i robię wszystko by zapewnić mu dodatkowo 1 godz prywatnej
rehabilitacji tym bardziej że kilka dni temu miał zastrzyki z botuliną.Proszę
poracie mi co mam robić
Obserwuj wątek
    • dokaweja Re: rehabilitacja dziecka z MPDZ 15.10.08, 09:29
      Już trochę pisałam Ci o mojej córeczce, też MPDz, 17 m-cy. Ja dodatkowo
      załatwiłam hipoterapię (raz w tygodniu 30 minut, 40 PLN) i dogoterapię + terapia
      ręki (raz w tygodniu, po 30 minut, po 35 PLN).Ćwiczy pod okiem terapeuty średnio
      3 razy w tygodniu + w domu, ale tylko podczas zabawy poprawiam jej pozycje,
      trochę rozciągam przy przewijaniu. Myślę o hydroterapii (basen lub sprzęt w
      domu), ale w W-wie nie znalazłam jeszcze dobrego basenu dla takich maluszków
      (np. podgrzewana woda na czas ćwiczeń, bo moja mała łapiąc katar ląduje w
      szpitalu sad )
      • madziulec Re: rehabilitacja dziecka z MPDZ 16.10.08, 13:24
        Poznalam ostatnio chlopca po mpdz.
        Jest na wozku, ale kiedys nawet probowal chodzic.
      • madziulec Re: rehabilitacja dziecka z MPDZ 16.10.08, 13:26
        Sorki ucielo.

Jego ojciec opowiadal o rehabilitacji. Wiec tak - robili oczywisci emasaze itp.
        Potem kupili specjalna mate do hydroterapii, ale taka profesjonalna...

Porblem, ze jak chlopiec zaczal dojzrewac to ogolnei niestety wyrosl i wtedy
        wszystko sie cofnelo crying((

Chlopiec nie mowi, porozumiewa sie za pomoca specjalnie przygotowanej ksiazki z
        obrazkami.
        Mial tez zastrzyki, bo sie tworza przykurcez...
        • elasidor Re: rehabilitacja dziecka z MPDZ 16.10.08, 21:07
          mam nadzieję -myślę że nasz przypadek jest zupełnie inny bo miomo że Oluś ma
          4-kończynowe porażenie mózgowe to idzie do przodu choć wiele rzeczy robi
          niepoprawnie w obecnej chwili uczy się chodzić ,sam chodzi przy łóżeczku
          trzymając się za szczebelki, mówi mama tata baba tak ,ogólnie więcej rozumie niż
          mówi i choć stopy, prawa ręka i kręgosłup są w fatalnym stanie wierzymy że
          wszystko będzie ok że uda nam się wy rehabilitować.U nas botulina była strzałem
          w dziesiątkę tak twierdzi rehabilitantka nie staje na palcach ręka wyluzowana
          • maka2003 Re: rehabilitacja dziecka z MPDZ 21.10.08, 07:59
            Przy całym "cyklu rehabilitacyjnym" nie możesz zapominać że to
            jeszcze dziecko, a rehabilitacja to bardzo ciężka praca. Jeżeli Twój
            synek potrafi traktować rehabilitację jako zabawę to ok, ale nadmiar
            może spowodować, że na sam widok rehabilitanta będzie się wycofywał.
            Musisz obserwować, nikt nie powie Ci ile w stosunku do Twojego
            dziecka będzie za dużo.

pozdrawiam, marta
          • zajonc14 Re: rehabilitacja dziecka z MPDZ 21.02.09, 19:44
            Ja też mam 2-letniego synka z tą chorobą i mniej więcej na tym samym poziomie co
            Twój Maluszek. My z mężem ćwiczymy z naszym Kacperkiem 2 razy dziennie po
            godzinie, jeśli nigdzie nie jedziemy a ponadto 2 razy w tyg. jeździmy na
            rehabilitację do ośrodka rehabilitacji do Włocławka, gdzie ma ćwiczenia metodą
            Bobatha, zajęcia z logopedą, pedagogiem manualnym, fizykoterapię (pole
            magnetyczne, krio, tonaliza) oraz zajęcia grupowe takie jak muzykoterapia,
            knill, weronika. Dodatkowo 2 razy w tyg. przychodzi do nas rehabilitantka do
            domu po 1 godz, która go masuje, ćwiczy z nim na piłce i uczy go przyjmowania
            właściwych pozycji zn. siad boczny, przysiad do raczkowania, ćwiczenia
            równoważne A raz w m-cy, lub na 2 jeździmy na turnusu rehabilitacyjne na 2 tyg.
            gdzie takie zajęcia mamy codziennie. Efekty są, ale strasznie wolno nam wszystko
            idzie
    • rademachera Re: rehabilitacja dziecka z MPDZ 02.12.08, 11:51
      witam.też mam dziecko z mpd. marta ma 6 lat i rehabilitujemy się na
      turnusach w prywatnych ośrodkach. są co prawda drogie, ale takiej
      różnorodności zajęć nie jestem w stanie zapewnić w domu.jeździmy 7
      razy w roku. czy to wystarczy-nie wiem i nikt tego nie wie. środki
      na opłacenie turnusów zbieramy przy pomocy fundacji
      • delfinika1 Re: rehabilitacja dziecka z MPDZ 02.12.08, 16:57
        a jak ię nazywają i gdzie się mieszczą te ośrodki?
        • rademachera Re: rehabilitacja dziecka z MPDZ 02.12.08, 20:01
          jeździmy do ośrodka stecrom w stobnie i do tratwy koło torunia
          • kajka68 Re: Elu 08.12.08, 07:50
            mieszkasz w Warszawie a więc powinaś mieć dostep do osrodka wczesnego
            wspomagania - ,ktory jest na kase chorych. pracuję w takim osrodku w lubuskim.u
            nas sa dwa-dzieci maja tu zapewnionych
            rehabilitantów,pedagoga,psychologa,logopede a także
            lekarzy-neurologa,pediatrę,ortopede i to wszystko na kase chorych. wyrywamy
            tylko kuponik z ksiazeczki rum.pracuje w takim osrodku .mamy dzieci z róznymi
            schorzeniami od MPDz do małogłowia,wodogłowia itp.ja z moją córką też korzystam
            z takiego osrodka już 3 rok i jestem bardzo zadowolona,oprócz tego mamy
            hipoterapię,tez za darmo,bo stajnie zorganizował ksiadz i on to jakos zapewnia
            dzieciom niepełnosprawnym.
    • prze-mo25 Re: rehabilitacja dziecka z MPDZ 08.12.08, 19:28
      Proponuję rehabilitację wieloprofilową o charakterze usprawniania
      intelektualno-ruchowego w formie turnusów , ponieważ mają bardzo duży wpływ na
      poprawę rozwoju dziecka!!!
      Polecam ośrodek w Wałczu.
      www.rehmedplus.pl
      • elasidor Re: rehabilitacja dziecka z MPDZ 08.12.08, 20:09
        A ja polecam rehabilitację w Olinku w Warszawie jesteśmy bardzo zadowoleni
        • zuluska77 Re: rehabilitacja dziecka z MPDZ 09.12.08, 10:03
          Witam wszystkie mamy!
          Jestem na tym forum poniewaz moja bratanica tez ma MPDz cztero
          konczynowe, ma teraz 14 m-cy. NIe siedzi, nie lapie przedmiotow,
          tylko czasami jak nie sa za duze i ciezkie, probuje chodzic jak ja
          trzymamy ale nozki wykrzywiaja sie je do wewnatrz. Dwa razy w
          tygodniu chodzi na rehabilitacje oprocz tego cwiczenia w domu i w
          lecie basen. Od 2 m-cy ma specjalne krzeselko ortopedyczne, ktore
          trzyma ja w pozycji siedziacej wyprostowanej tak jak trzeba. W
          rodzinie to jest raczej temat tabu, poniewaz ojciec jej nie chce o
          tym rozmawiac, raz tylko powiedzial ze zdaje sobie sprawe z jej
          uposledzenia i zrobi wszystko co trzeba zeby mogla chodzic w
          przyszlosci. Do tego wychowuje ja sam poniewaz matka jej umarla przy
          porodzie, takze podwojny ciezar dzwiga.Wszystkich w rodzinie serce
          sciska, dziewczynka jest wesola, caly czas usmiechnieta i robi
          postepy.
          • dokaweja Re: rehabilitacja dziecka z MPDZ - do zuluska77 09.12.08, 15:44
            Cześć
            Masz pięknego synkasmile, teraz wiem, skąd ten super nick na forumsmile) A co do
            brata, też znam takiego facetasmile).... przeżywa wewnątrz.... Trzymam kciuki za
            bratanicę. Powodzenia
            • zuluska77 Re: rehabilitacja dziecka z MPDZ - do zuluska77 09.12.08, 17:42
              Dziekuje bardzo!!!
              Chcialabym sie dowiedziec jakie zabawki i cwiczenia pomagaja takim
              dzieciom. Czasami jak dziewczynka jest u nas, chcielibysmy tez jej
              pomoc i pocwiczyc z nia, tylko jakos nie mamy smialosci zeby zapytac
              jej ojca jakie cwiczenia trzeba wykonowac.
              • aga.as1 Re: rehabilitacja dziecka z MPDZ - do zuluska77 10.12.08, 01:02
                Zuluska77 (fajny masz ten nicksmile), podaj mi proszę jakiś adres
                mailowy do Ciebie, bo Twoja poczta gazetowa niestety odrzuca
                wiadomości, a chciałam Ci coś przesłać dot. rehabilitacji małej. Mój
                adres: aga.as1@gazeta.pl . Pozdrawiam.
                • zuluska77 Re: rehabilitacja dziecka z MPDZ - do zuluska77 10.12.08, 09:57
                  Moj mail to: anna.cz@hotmail.fr, tutaj na gazecie nie zakladalam
                  maila bo juz ich mama duzo. Zreszta wysle ci wiadomosc na maila
                  twojego. Dziekuje bardzo za pomocsmile
        • dokaweja Re: rehabilitacja dziecka z MPDZ - do elasidor 09.12.08, 15:38
          Cześć

Fajnie, że uczęszczacie do tego ośrodka. Też chcę tam pójść z córcią smile Wiesz
          może, czy Olinek przyjmuje dzieci poniżej drugiego roku życia? Jak długo czeka
          się na zapis?
          • elasidor Re: rehabilitacja dziecka z MPDZ - do elasidor 09.12.08, 19:25
            Witaj!
            w obecnej chwili warunkiem uczęszczania do Olinka jest ukończenie 2,5 roku ale
            słyszałam że planują również rehabilitację dla maluszków, jak długo czekac nie
            wiem ponieważ turnuy zarezerwowaliśmy pół roku temu ale najlepiej zadzwonic i
            spytac
            • dokaweja Re: rehabilitacja dziecka z MPDZ - do elasidor 10.12.08, 13:35
              Pewnie, thx smile Jak tam terapia ręki, kontakt się przydał? Coś robicie w tym
              kierunku?
              • elasidor Re: rehabilitacja dziecka z MPDZ - do elasidor 10.12.08, 16:06
                Dziś pytałam o rehabilitację mniejszych niż 2,5 letnich dzieci i powiedziano mi
                że ćwiczą tylko całego kombinezonu nie zakładają. A na terapię ręki jesteśmy
                omówieni na wtorek 16 grudnia. Bardzo Ci dziękuję za info. gdybym ja mogła ci
                pomóc to pisz chętnie to zrobię
                • dokaweja Re: rehabilitacja dziecka z MPDZ - do elasidor 11.12.08, 11:14
                  No to może się gdzieś spotkamysmile, jak nie w Fundacji, to może Olinek smileJak już
                  ustalą mi terminy rehabilitacji, dam znać. Powodzenia.
                  • przemek_ex Re: rehabilitacja dziecka z MPDZ - do elasidor 06.01.09, 13:15
                    wartościowe informacje na temat rehabilitacji i fizjoterapii:
                    expertia.pl/strefa/material/expertia-tv-swiatloterapia-i-hydroterapia-rehabili
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka