Dodaj do ulubionych

Inwestycje w wirtualny świat

01.12.21, 13:33
Okazuje się, że można kupić działkę wirtualnej ziemi w wirtualnym świecie. W pierwszym momencie nie mogłam tego objąć rozumem, ale w drugim już mogłam. 20 lat temu nie uwierzyłabym w oglądanie videos na telefonie. Myślę, że zmiany w naszej 'realnej' rzeczywistości nastąpią wcześniej, niż się tego spodziewamy.
Reakcje ludzi są rózne; od
"Does the entire metaverse look like a goofy 1990s video game? It's really hard to take any of this seriously, and the idea that it might become a "$1 trillion industry" is not really doing it for me either."

po takie...
"A lot of folks are making shallow comments about false scarcity, and how easy it is to create more “virtual land“ with a few lines of code. By that same logic, it should be easy to create more bitcoins or duplicate NFT’s — except it’s not, because of a little thing called the blockchain."

A tu cały tekst

Investors Snap Up Metaverse Real Estate in a Virtual Land Boom
Transactions for properties in digital realms are jumping, guided by the same principle in the physical world: location, location, location.
By Debra Kamin
Nov. 30, 2021
Justin Bieber performed at a live concert this month, but the show wasn’t in a stadium or an arena. Like recent performances from Ariana Grande, the Weeknd and Travis Scott, this concert was held in the metaverse, the online world that stretches the corners of the internet into immersive, four-dimensional experiences.

Fans from all over the globe watched Mr. Bieber’s avatar sing songs from his hit album “Justice.” Investors were watching, too. Preparing for a digital land boom that appears just months away, they are snapping up concert venues, shopping malls and other properties in the metaverse.

Interest in this digital universe skyrocketed last month when Mark Zuckerberg announced that Facebook would be known as Meta, an effort to capitalize on the digital frontier. The global market for goods and services in the metaverse will soon be worth $1 trillion, according to the digital currency investor Grayscale.

The metaverse comprises multiple digital realms. Each is like a 3-D virtual city where avatars live, work and play. Anyone who has been exposed to popular video games like Fortnite, Animal Crossing and the Roblox universe has had a taste of what these realms look like. In each, elements including virtual reality, streaming video, mobile gaming, avatars and artificial intelligence are combined into immersive digital experiences.

But real estate investing in the metaverse still is highly speculative, and no one knows for sure whether this boom is the next big thing or the next big bubble.

Technologists believe the metaverse will grow into a fully functioning economy in a few short years and offer a synchronous digital experience that will be as integrated into our lives as email and social networking are today.

Money in these digital worlds is cryptocurrency, as finance in the metaverse is powered by the blockchain — a digitally distributed public ledger that eliminates the need for a third party, like a bank. Anyone entering a virtual world can buy or trade art, music and even homes as nonfungible tokens, or NFTs, which are blockchain-based collectibles that are digital representations of real-world items. The NFT serves as proof of ownership and is not interchangeable.

And in recent months, the volume of transactions for commercial real estate in the metaverse has ramped up.

In October, Tokens.com, a blockchain technology company focused on NFTs and metaverse real estate, acquired 50 percent of Metaverse Group, one of the world’s first virtual real estate companies, for about $1.7 million. Metaverse Group is based in Toronto but has virtual headquarters in a world called Decentraland in Crypto Valley, which is the metaverse’s answer to Silicon Valley. Decentraland also has districts for gambling, shopping, fashion and the arts.

“Rather than try to create a universe like Facebook, I said, ‘Why don’t we go in and buy the parcels of land in these metaverses, and then we can become the landlords?’” said Andrew Kiguel, a co-founder and the chief executive of Tokens.com.

Since that acquisition, Tokens.com has broken digital ground on a tower in Decentraland. Louis Vuitton, Gucci, Burberry and other luxury brands have already entered the metaverse via NFTs, a move that makes company executives optimistic that the Tokens.com tower will soon generate revenue from leases and advertising for brands like these.
For those wondering why a company would want to invest in a virtual office in the metaverse, Michael Gord, a co-founder of the Metaverse Group, said skeptics should look at the trends catalyzed by the pandemic.
“As more people participate, it’s where you’re going with friends, where you’re having experiences like conferences and concerts,” he said. “It’s inevitable that the metaverse will be the No. 1 social network in the world.”

The Metaverse Group has a real estate investment trust, and it plans to build a portfolio of properties in Decentraland as well as other realms including Somnium Space, Sandbox and Upland. The internet may be infinite, but virtual real estate is not — Decentraland, for example, is 90,000 parcels of land, each roughly 50 feet by 50 feet. Among investors, there’s a sense that there’s gold in those pixelated hills, Mr. Gord said.

“Imagine if you came to New York when it was farmland, and you had the option to get a block of SoHo,” he said. “If someone wants to buy a block of real estate in SoHo today, it’s priceless, it’s not on the market. That same experience is going to happen in the metaverse.”

Last week, Tokens.com closed an even larger land deal in Decentraland’s fashion district for roughly $2.5 million. The company, which says the real estate transaction was the largest in metaverse history, plans to develop the area into a virtual commerce hub for luxury fashion brands, à la Rodeo Drive or Fifth Avenue.

Mr. Kiguel estimates his portfolio in the metaverse is valued at up to 10 times more than its purchase price, and much of the reasoning will sound similar to anyone who has ever bought or sold real estate.

“It’s location, location, location,” he said. “A parcel of land in the downtown core, which has a lot of visitor traffic, is worth more than a parcel of land in the suburbs. There’s a scarcity value.”

Many of these digital realms appear as cartoonish, gummy-colored fantasy worlds, while others are digital applications of the planet we already know and love. SuperWorld, a virtual real estate platform mapped over the entire face of the globe, offers 64.8 billion plots of land — each for sale as an NFT. The Taj Mahal is available, as is, most likely, your childhood home. Owners can buy plots for reasons sentimental or savvy, but either way, once they buy the NFT, they get a share of any of the commerce that happens on that piece of property.
“You can buy locations that you love, whether it’s Central Park or the pyramids in Egypt,” said Hrish Lotlikar, a co-founder and the chief executive of SuperWorld. “What you’re buying is the virtual land that covers the earth at those locations.”

And as the metaverse seeps more deeply into the everyday consciousness of our universe, there’s a new realm where the divide between them gets rubbed away: the omniverse.

The real world and the online world merge into one hybrid universe, where the fungible and the nonfungible intersect at multiple points, said Justin Banon, a co-founder and the chief executive of Boson Protocol, which enables the sale of physical products in the metaverse as NFTs. Real estate in the metaverse will house the commerce that will drive this transformation.

cd...
Obserwuj wątek
    • shachar Re: Inwestycje w wirtualny świat 01.12.21, 13:34
      i dalej ...
      “It’s already happening, and it’s just a question of degree,” he said. “But I think in five years, my daughter will not allow me to pick her up from school if I’m not wearing a pair of sneakers that don’t also have an NFT.”
      In June, Boson Protocol bought a an entire block of the Vegas City
      • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 01.12.21, 20:11
        Rozumiem ze cel finalny to jakosc wirtualna jak w Ready Player One Spielberga:

www.imdb.com/title/tt1677720/

Jak nas wirusy i inne ograniczenia usadza w domach na dobre to pewnie wowczas te swiaty wirtualne 3D rozwina sie na dobre. W koncu to forum i wiele innych nie jest niczym innym jak wirtualnym swiatem 2D gdzie przylaza miliardy ludzi i gdzie napierdala sie w nich reklamami, zatem robi kasiore. Jedyna roznica ze te reklamy odnosily sie do dobr ze swiata poza wirtualnego, a w przyszlosci byc moze bedzie mozna sie obkupic w ciuchy czysto wygenerowane programowo, co byc moze i lepsze dla planety, choc jedzeniem 3D chyba sie czlowiek calkiem nie naje.

Ciekawe jest tez to ze w swiecie cyfrowym, jakis Dudus moze byl wlascicielem Twojej parceli rzeczywistej, no chyba ze wykupisz ja tez i wirtualnie big_grin

co do wirtualnych podrozy, najlepszy koles to ten Nowo Zelandczyk, Indigo Traveller, bardzo fajnie odklamuje telewizyjny przekaz jadac do roznych miejsc ze nawet by czlowiek nie smial pomyslec jesli sie wczesniej naczytal oficjalnych newsow.

• shachar Re: Inwestycje w wirtualny świat 05.12.21, 08:07
          Ciekawe, na ile ludzie będą chętni pójść na kompromis w kwestii całego sensorycznego ekspiriensu, że tak powiem, użytkując metaverse. Nie inwestowałabym w wirtualne restauracje na ten przykład, bo cały wic polega na zaspokojeniu kubków smakowych i węchowych, nie tylko oczu.
          Ale już inaczej będzie z turystyką, tak myślę i wirtualną parcelę ma Lazurowym Wybrzeżu pewnie warto jest mieć. Odejdzie problem całodniowej podróży samolotem, czytania niezrozumiałych menus, wahań pogody. Nie można nie doceniać lenistwa ludzkiego i może samo siedzenie w wirtualnej restauracji we Francji to będzie wielka frajda? To co, że do dzioba nic fizycznie nie wpada.W końcu ludzie już w realu czytają książki na czytnikach, oglądają filmy na telefonach...Może pełne spektrum doznań wiążące się np z wyjściem na świeże powietrze- bryza wiatru na policzku, ciepło slońca na skórze, zapach czegoś słodkiego i kwitnącego nie będą tak istotne, tak samo jak okazała się nieistotna przyjemność przewracania kartek książki czy papieru gazety?
    • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 04.12.21, 17:39
      Na chwile obecna dalej inwestuje w swoj dom rzeczywisty, dzisiaj bylem uzgadniac wykonczenie i kolorystyke wszelakich klepek pokojowych, plytek lazienkowych, blatow kuchennych i innych dywanow. Wszystkie wizualizacje na ekranie monitora mozna bylo zresetowac w konfrontacji z realnymi probkami i generalnie zaczac od nowa. Ciekawe czy tez mialas takie dylematy czy Twoj dom juz byl w stanie pelnego wykonczenia wewnetrznego, mozna tutaj bowiem wydac mala fortunke....
      • shachar Re: Inwestycje w wirtualny świat 05.12.21, 07:13
        Cicho, glowa mnie boli, bo rozgryzam o co chodzi w NFTs.Jskiś gostek Bleeple sprzedał swoje arcydzieło za $66 mln

A jeśli chodzi o dizajny, to dom byl kupiony jako porzucony przez 13 lat budynek, więc wszystko od A do Z trzeba było wymyśleć. A z wymyślankami to jest tak, że w internecie masz do wyboru 47,159 wariantów lampek nad lustro do łazienki i to tylko w jednym sklepie internetowym, a jest tych sklepów też niepoliczalna liczba, co pomnożone przez moje nie wiem? OCD? żeby wszystko co do jednego obejrzeć, czyni wielkie straty dni życia spędzone na poszukiwaniach tej jednej, idealnej rzeczy. Ha! na dodatek coś, co dobrze wygląda w necie, nie zawsze musi być jakoś specjalnie piękne w rzeczywistości, tak więc jestem szczęśliwą posiadaczką niepotrzebnej już umywalki kamiennej, lustra, paru kinkietów, setek kafelków łazienkowych, bo koncepcja kolorów się zmieniła. Po podłogach walają się próbki tapet z House of Hackney smile 3 lata życia już straciłam na to. Czego trochę żałuję, to tego, że za późno odkryłam stronę Auctionninja.com, miałabym wtedy więcej pięknych, unikalnych mebli i za mniejsze pieniądze niż to nowe dziadostwo z Wayfair.com. Nie przeszkadza mi, że są to rzeczy używane, mają wdzięk starego, dobrego rzemiosła. Czasami można się oszukać, lub zdziwić lekko, że coś się rozleci w oczach, jak noga pewnego stolika. Pan obsługujący aukcje był tak miły, że doniósł mi do samochodu stolik a potem chciał pokazać, że top się zdejmuje z nóg celem łatwiejszego transportu. Stanął na nogę w kształcie lwiej łapy i pociągnął za blat i pazury zostały mu pod butem smile
        Innym razem przeliczyłam się z możliwościami samochodu i stół trzeba było rozkręcać a śrubokręta nie było. Na szczęście aukcjonerzy znaleźli jakiś zardzewiały scyzoryk i nam go dali. Siedziałyśmy potem z koleżanką na trawie i odkręcałyśmy blat od nogi. Piękny dzień był wtedy i pamiętny wielce, bo w drodze powrotnej, a rzecz działa się w Connecticut, jadłam najlepsze w życiu lody w ręcznie robionym waflu, na jakiejś krowiej farmie.
        Mam duży ubaw z ninją, ale też i duże ubytki w portfelu.
        W tym tygodniu zawzięłam się, że nie dam sobie wydrzeć zestawu książek w skórzanej oprawie, niestety ktoś inny też się zawziął...200 dolcy pózniej było juz za późno.
        Ale to nic, inni mają gorszego fioła! 2 ławki drewniane standardowe z drzewa tekowego ktoś wylicytował chyba za $2,900 a zestaw garów Le Creuset za $4,900 !
        Tak, zabawa w dom to droga impreza. Ogródek przy domu to oddzielny kosmos i pożeracz budżetu, o czym w Anglii chyba wiedzą najlepiej!

Gratuluję Ci i mam nadzieję, że będziesz miał dużo frajdy z tego zakupubig_grin
        • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 05.12.21, 10:37
          To jest 5 ksiazek, na caly regal to by z 50 sie przydalo.

Zakupy wykonczeniowe to o tyle spoko sprawa ze mozna ja w pewnym stopniu kontrolowac, ale najwiecej niespodzianek jest ze strony prawnikow. Teraz przykladowo proponuja mi ubezpieczenie od 'Chancel Repairs', kosztuje zaledwie 15funciakow, ale pytanie na ile mi sa takie rozne ubezpieczenia potrzebne, bo te funciaki sie dodaja. To konkretnie to jest jakis historyczny przepis, mowiacy ze jesli pobliski kosciol wymaga napraw, to sasiedztwo sie musi dorzucic do kosztow, taka naprawa to nawet i 100k moze byc. Troche jak ubezpieczenie od wybuchu wulkanu, szanse wybuchu male, ale jak juz jebnie to po calosci. A tu sa niby 2 kosciolki w odleglosci 200-300m, nie wiem czy sie juz lapie czy nie, ale dla swietego spokoju pewnie wykupie, bo samo sprawdzenie czy podlegam temu przepisowi chyba kosztuje wiecej ;'))
        • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 05.12.21, 10:47
          Teraz temat oswietlenia, u mnie to wyglada tak, decydowac trzeba 'teraz i szybko' jesli chce koszty wrzucic w budowe domu, co jest taniej niz przykladowo kiedys wiercic jakies dziury w scianach itp. a chociazby aby dodac gniazdo elektryczne na frontowej scianie, powiedzmy ze przydatne do ladowania auta elektrycznego, chociaz teraz takiego nie chcialbym miec, ale jak za 5lat sie zmieni wizja i bedzie mniej stacji benzynowych niz punktow ladowania?

To samo odnosnie swiatel na froncie i na tyle domu, od strony ogrodu. Potrzebuje ja takich czy to zbytek i kupowanie na zapas rzeczy malo uzytecznych, no ale sie moze potem okazac ze jednak dobrze miec oswietlony ogrod na zawolanie, bez zadnych bateryjnych lampek albo miec przod oswietlony przy wyladowywaniu zakopow wieczorowa pora.

Ludzie chyba wykupuja wiekszosc tych opcji na zasadzie FOMO (fear of missing on something).
          • shachar Re: Inwestycje w wirtualny świat 05.12.21, 13:29
            Dobrze jest też brać uwagę, co jest w standardzie ogólnym na wypadek ew. sprzedaży.
            Może mini helipad dla dronów z zakupami z Amazona warto byłoby mieć?
            Fajny ten podatek kościółkowy. To jednorazowa opłata, czy roczna? Bo jeśli x15 to można byłoby zrobić dochodzenie, czy w razie czego musiałbyś bulic na te kościoły. A jeśli jesteś innej wiary?
            Ja dopóki płacę mortgage, muszę płacic ubezpieczenie od powodzi, choć strumyk szerokości 30cm płynie jakieś 200m ode mnie z jedynej góry 15 metrowej, która jest z pół kilometra ode mnie, wiec nie ma sily, żeby jakaś akumulacja niesłychana topniejącego śniegu z wyżyn nastąpiła i zalała wszystko. No ale jesteśmy 4ft ponad poziomem wody...
            • kalllka Re: Inwestycje w wirtualny świat 06.12.21, 14:19
              Dwa filmy, w polskim dcf- warte wypominkow.
              Pierwszy, z wytrawna aktorka młodego pokolenia -panią Debska, w roli Kaliny Jędrusik: …bo we mnie jest seks” i drugi: Wesa Andersa komiksofilmowca o skomplikowanym tytule: French Dispatch of Liberty, Kansas Evening Sun.
              Dlaczego pisze o filmie jako inwestycji w wirtualny świat?
              Bo ma juz dobrze znany framework- co daje inwestorom gwarancji przynajmniej 50% stopy zwrotu. W dzisiejszych czasach pauperyzujacych narzędzia blickchainow lepiej inwestować w tych co wylewają ławę fundamentowa i wiedza co to chudziak czy filigran na strop.
              • kalllka Re: Inwestycje w wirtualny świat 30.01.22, 14:25
                Errata:
                W dzisiejszych czasach, /zaraz_(tusztrianizmu) zrobię/ puperyzujacych narzędzia, lepiej dywersyfikować energię; w tych co wiedza jak inwestowac www_alute, i jak wylać ławę fundamentowa.
                Wiedzieć co gdzie i jak sie nazywa to trzy czwarte sukcesu/ prawidłowo funkcjonującego systemu,.. tak mi wychodzi.

*Filigran czyli typ stropu najczęściej stosowanego w wielkiej płycie, zas chudziak- to po prostu beton*
            • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 06.12.21, 22:40
              Jednorazowa oplata, tak to zrozumialem, choc jeszcze dopytam bo dokumenty od prawnikow zaginely na poczcie i nie dotarly do mnie, wiec sie musze teraz wybrac do nich osobiscie aby je podpisac.

Dom jest niby na wzgorzu, nie ma rzeki w okolicy, ryzyko powodziowe 1:1000, wedle budowlanej firmy, zatem nie ma takowego niby, tym samym nie bede wykupowal roznych 'searchow', to jest chyba zaleta kupowania nowego domu ze ma on wszystko na planie i ze cala budowa zostala wczesniej rozpoznana jako tako.

Amazon moze mi zrzucac zakupy w ogrodku jak chca ;'))

A jak tam Twoi sasiedzi, masz jakichkolwiek, czy sa tak daleko ze trzeba cwalowac do nich koniec 10min ? Z jednej strony ciesze sie ze sie uwolnie od bezposrednich sasiadow z bloku, ale jacys tam ludzie dobrze ze sa w okolicy, moga kwiatki podlac (jak se je wpierw kupie) pod moja nieobecnosc albo kota nakarmia (jak sobie sprawie), zatem maja swoje miejsce w ekosystemie.
    • jan_stereo lajki na sprzedaz 16.12.21, 22:12
      Ciekawe to przyznam, stare ale pewnie nadal bardzo aktualne:

• shachar Re: lajki na sprzedaz 17.12.21, 18:59
        Jeez, a wszystko zaczęło się od rankingu lasek w dormitorium przez jakiegoś zakompleksionego żydka.
    • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 18.12.21, 22:16
      15 technologii juz istniejacych z potencjalem na powszechnosc w najblizszej przyszlosci. Ja bym chetnie przeczytal ksiazke napisana przez taki GPT3. Trzeba bedzie chyba pomyslec o inwestycji w ichnie akcje.

• jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 18.12.21, 22:21
        Za 40lat ludzie beda zapewne patrzec na nasze obecne funkcjonowanie jak my kiedy przegladamy ryciny z XIX wiecznych miast, to sie juz troche czuje, bo obecne technologie zostaly finansowo wyeksploatowane niemalze do konca i duze koncerny sa gotowe wyciagnac nowe-stare patenty z sejfow.
        • shachar Re: Inwestycje w wirtualny świat 20.12.21, 13:36
          Najprawdopodobniej smile Na razie słucham podkastu Rogana z tym Bleeple. Rogan jest w mniej więcej moim wieku i nic nie rozumie, co się do niego mówi smile Na razie jestem na początku, jak Bleeple kupił 3D image of a dick for $12 i go obrabiał w art. Facet zarobił 100 mln w zeszłym roku na sprzedaży nienamacalnego artu wink
          • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 21.12.21, 18:50
            Stan swiadomosci, tym sie roznia kolejne pokolenia od siebie, ze starsze musi wykazac sie elastycznoscia w widzeniu zmian i adaptacji, a nowsze nie musi sie jeszcze mierzyc z zadnymi zmianami, zwlaszcza drastycznymi, bo rzeczywistosc po narodzinach jest ich pierwsza.

Ale jak ktos ma elastyczny umysl i wyobraznie to sie potrafi zgrabnie przestawic. Na dobra sprawa, swiat wirtualny jak i kazdy inny opiera sie na umownosci, nasze pieniadze, kiedys mialy odzwierciedlenie w zlocie, a teraz sa wymyslem drukarskim, czesto czysto cyfrowym, tak samo sztuka, wezmy z soba Mona Lise do jakiegos ludu Indian, a ich widzenie jej wartosci bedzie bardzo nikle, bo jest ona umowna, w swiecie czarno-bialej cywilizacji. Tak samo ze sztuka 3D i innych sztukach komputerowych, one sa tak samo nienamacalne jak obecna waluta, nie idzie jej dotknac (jak kiedys sztab zlota czy srebra) a ma takowe cos duza wartosc, kwestia zmiany perspektywy, naszej percepcji. Tutaj nic nowego nie powstaje tak naprawde, tylko sie opakowanie zmienia troche.
    • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 19.01.22, 18:56
      Jedyny w sumie minus swiata wirtualnego jest taki ze tam tez sa wirusy ;'))

A poki co moj dom na padole ziemskim, niewirtualnym, ma byc zakonczony o miesiac pozniej, bo materialow brakuje w lanscuchu swiatowym, w takim komputerowym gdzie wszystko jest na prad i nie byloby takich problemow pewnie, procesor by mi wszystkie sciany i gniazdka wyliczyl.
      • shachar Re: Inwestycje w wirtualny świat 20.01.22, 00:29
        To nic, przygotuj się na 4 miesiące, jeśli mówią ci, że 1 miesiąc czekania. Głupi prysznic, głowka i pokręcadla i ich produkcja, u nas trwa 4 miesiące conajmniej. Wszystko płynie z Chin i jest przez ten kraj produkowane.
        • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 22.01.22, 12:19
          Powiem Ci ze te 4 miesiace obsuwy by mi nawet pasowalo troche, akurat wowczas sie konczy moj obecny kontrakt wynajmu wiec nie musialbym ryzykowac placenia za dwa lokale jednoczesnie, choc minusem oczywiscie byloby stracenie lata bez ogrodka.
          • shachar Re: Inwestycje w wirtualny świat 22.01.22, 15:18
            Ale jaki ogródek masz w planach? Czy rośliny ozdobne, bo te łatwo jest dokupić i będą rosnąć jeszcze i kwitnąć, czy jarzynowy?
            Otóż, co się okazało po dwóch latach, bo mój ogrodek trzygrządkowy powstał w początku pandemii, nawet zamieszczałam zdjęcia z budowy, niektóre rośliny są bardzo wytrzymałe i rosną nawet do mrozów ( Swiss chard), niektóre nawet wolą chłody (pietruszka, szpinak), a niektóre nawet radzi się wysiewać późno na zbiory późnojesienne ( fasolka szparagowa, co to jak się jeden batch zje, można posadzić następny).
            Poza tym pierwszy sezon, to takie przyglądanie się bardziej, jak słońce idzie przez posesję, gdzie najlepiej jest coś posadzić, no bo niestety, słońce jest najważniejsze. Ja sobie grządeczki zrobiłam w marcu/kwietniu, kiedy liści nie było na drzewach, a potem się okazało, że to wybrane przeze mnie miejsce ma tylko 5/6 godzin porządnej ekspozycji.
            W ogóle ogrodnictwo jest fascynujące dla mieszczucha, jak ja, bo niby babcia miała ogród, ale Gosia tylko chodziła i wyrywała. A to niezły zapieprz, ale też i niewiarygodna frajda, jak coś wyrośnie. A jak się ugrzęźnie w internecie w temacie' pomidory' to na dni całe. Studiować można co wrzucić do dołka zanim się pomidora zasadzi ( rybie łby, banany, jajka całe!), jak się przycina krzaki, żeby miały przewiew, podlewa i w ogóle. Poza tym, jak masz pomidora, który ci smakuje, to ususz plaster, a na wiosnę wrzuć do doniczki przysyp trochę i podlej. Będziesz miał od razu 30 pomidorowych siewek.
            Ja muszę swój ogródek zbudować w innym miejscu i już wybrałam, że będzie za szopą przy stawiku, teraz tylko co wymyśleć, jako metodę podlewania tego, bo latać 150m z konewką z domu do 20-tu zagonów to nie jest realistyczne podejście. A ryć całe pole, żeby przeciągać wodę z domu, też mi się nie. Jakaś pompa z pondu może, ale on jest bardzo płytki, i dziurawą tamę ma, woda z niego wypływa do końca prawie, jak jest sucho. Poza tym tam jest kupa żab, raka raz tam wpuściłam, i rybki małe też widziałam, nie chcę tego ekosystemu naruszać zabieraniem wody stamtąd w dużych ilościach. Ale to projekt na przyszłość, bo ze 20 tysiaków to będzie kosztowało pewnie, same grządki i płot do tego, bo sarny wszystko zeżrą jak płotu nie będzie.
            Najbardziej z ogrodnictwa lubię widzieć, jak coś samo rośnie bez mojej ciężkiej pracy, jak właśnie Swiss chard w tym roku big_grin
            • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 22.01.22, 21:10
              Tu Cie zaskocze, moj ogrodek, a w zasadzie to ogrodeczek, bedzie tak prosty w swej formie jak to tylko mozliwe, czyli sama trawa, mam nadzieje ze zielona i rowno przycieta (zakup kosiarki czeka chyba) ;") Byc moze zywoplot sie kiedys trafi ale niekoniecznie, predzej jakis krzak porzeczki nastapi zakladajac ze sie sam bedzie chowal na wodzie spadajacej z nieba, no i to chyb a tyle mojej wizji na zewnatrz domu, a w zasadzie domku ;')
              • shachar Re: Inwestycje w wirtualny świat 23.01.22, 18:54
                Zrolowana trawa daje dobre rezultaty od samego początku, bardzo szybko rośnie jednak i żeby utrzymać wygląd dywanu to sam wiesz lepiej, jakie cuda tam u was wyczyniają. ...ale tak, to ładnie wygląda. A, poza tym po czasie jednak wyrastają w niej chwasty, bardzo rzucające się w oczy na tle idealnej trawy, więc trzeba je ręcznie wyrywać, jeśli chce się być na maxa ekologicznym. To jest walka co dzień w sezonie, zwłaszcza z ostami u mnie. Można próbować 'alternatywny trawnik' z kończyny, niskiego rumianku, lub tymianku. Ja na większych połaciach próbowałam z kończyną i tymiankiem, kończyna wyrosła, tymianek nie, w tym roku będzie rumianek.
                Zywopłot może być bardzo piękny z mieszanych roślin; małe klony (acer), iglaki, (żeby w zimie jednak zasłaniało conieco), trawy, agawy, rośliny nie wymagające podlewania. Taki jak na tym zdjęciu, coś pięknego!
                • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 26.01.22, 20:45
                  To co na zdjeciu to juz jest las dla mnie, moja trawa to jest wszystko co rosnie i nie jest krzakiem i drzewem i juz bedzie, przytnie sie to raz na jakis czas i ujdzie, mam nadzieje. Teraz planuje dokonac zakupu mebli i wynegocjowac zeby sprzedawcy mi jej przetrzymali u siebie na kilka miesiecy, ciekawe czy beda tak elastyczni, mnie by to jednak bardzo urzadzalo, raz ze cena obecna (a nie inflacyjna), a dwa, ze potem mialbym na zawolanie a nie jakies czekania nieokreslone.

• kalllka Re: Inwestycje w wirtualny świat 27.01.22, 13:01
                  Jesu, co ta za roślina- kończyna ?
                  • shachar Re: Inwestycje w wirtualny świat 27.01.22, 13:26
                    hahaha big_grinDDD dobre, jezuniu, no rzeczywiście kończyna
    • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 22.01.22, 21:51
      Odnosnie swiata wirtualnego, sklaniam sie do finalnego zamkniecia konta na facebooku, nie uzywam go i tak od dosc dawna, ale teraz mnie ich monopolistyczna postawa calkiem zniechecila do siebie, tyle jeszcze mogie ;'))
    • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 30.01.22, 18:50
      Kupilem dzisiaj wirtualnie lozko, ktore kiedys ma sie stac w pelni fizyczne, tak bede mebelek po mebelku zagrywal z wyprzedzeniem co jakis czas, zeby potem sie nie stresowac hurtowym zakupem.
      • kalllka Re: Inwestycje w wirtualny świat 30.01.22, 19:52
        A meble do kuchni?
        • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 30.01.22, 20:04
          sa w standardzie, zatem temat z glowy.
          • kalllka Re: Inwestycje w wirtualny świat 31.01.22, 11:35
            Aha,, budują meblosciankami.
            Od jakiegoś czasu „mocno marze” o takim gotowcu. Kiedyś produkowano takie kartonowe książki, składane bajki dla dzieci …to teraz ja chciałabym taki. Ekologiczny bo zakladajacy zmiany życiowe… na małej działce / nie drogi/ bez pozwolenia na budowę za to z kawałkiem własnej ziemi.
            • kalllka Re: Inwestycje w wirtualny świat 31.01.22, 11:38
              … a i trzymając sie tematu- taki składany domek zamawia sie / projektuje wirtualnie oczywiście a później ci go przywiozą na wózku i stawiają.
            • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 31.01.22, 13:30
              Meble do kuchni sie wybiera wczesniej i taki zestaw pozniej montuje ekipa budowlana. Dzialke pod dom skladany modulowo tez musisz przeciez uzbroic, jak ma to byc dom mieszkalny na codzien, zatem woda, scieki, smieci, elektrycznosc, ktos to musi tam doprowadzic/obslugiwac. Sama dzialka zatem bedzie pewnie drozsza od tego domku. Musi tez miec droge dojazdowa aby ktos ten domek mogl przywiezc, a i nie postawia go na trawie pod drzewem, zatem fundamenty tez ktos musi zbudowac.
              • kalllka Re: Inwestycje w wirtualny świat 31.01.22, 16:45
                Hehhh… cwaniaczek! / niedrogi dom, miało byc a nie ze drogi nie/
              • kalllka Re: Inwestycje w wirtualny świat 31.01.22, 17:02
                … i tak i nie. Oczywiście ze działo budowlane w pełni uzbrojone sa droższe od takich np odrolnionych. Droższe niz koszt samego domu. Niemniej domy te sa b. ekologiczne = ekonomiczne w eksploatacji.
                Stawiane na „płask”/ bez lania ław fundamentowych / bez pozwolenia na budowę.
                wymagania pod taki typowy- 42m2/ moduł, to najczęściej oferowana podmiejska rozmiarówka- czyli 500arow. Suma Summarum- opłaca sie kupić nawet droższa działkę, bo miasta obecnie idą w szerz, a nie wzwyż; działkę, ze sprawnym /20 min/ połączeniem - kolej, lokalne drogi z połączeniem do szybkich i w obrębie kilku miejscowości, to obecnie/ w moich okolicach-Karkonosze/ najlepsza inwestycja.
                • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 31.01.22, 19:53
                  jak nie bedziesz miala zadnych fundamentow, to dnia pierwszego, taki modul byc moze i bedzie jeszcze stal na plask, ale juz po roku uzytkowania na podmoklych lakach zrobi sie 'pochylak', tylko dla wyjatkowo oszczednych ludzi. Choc jesli idzie o taka ekonomicznosc o jakiej piszesz, czyli zero kosztow eksploatacji, to nic nie przebije szalasu w lesie. Nie placimy za wode, prad i smieci bo nikt nam tych serwisow wowczas nie oferuje. To sie nazywa mieszkanie na dziko, w zimie troche pizdzi (w domku modulowym bez ogrzewania tez) ale jest ekologicznie.

Problem w tym ze nikt nie buduje zadbanych/odsniezanych drog w miejscach, ktore sa poza obszarem tychze wymienionych serwisow (prad,gas,woda), wiec albo dzialka jest uzbrojona i dobry do niej dojazd, albo ziemia w gluszy i wielo-godzinne przeprawy do cywilizacji.
                  • kalllka Re: Inwestycje w wirtualny świat 31.01.22, 21:20
                    Heh.. na płask to bez lania ławy, ale fundament oczywiście jest.
                    Wiesz Jasieczko, ja jestem z tych co to raczej na miarę. No i siedzę i śledzę i to co w Polsce i UK.Dobrze wiem jak sie mieszka w Polsce ale ziemianek tu juz sie raczej nie preferuje, chociaż wciaz sie preferuje zamiast woleć.
                    No i ludzie, przynajmniej ci wokół mnie, wyszli tez juz z blokow i wcale im nie tęskno do pustaków- bliźniaków. Chcą trochę pożyć inaczej. Moja okolica pełna jest agro-turystyki. Atrakcji różnych sporo.
                    Wiec i i infrastruktura mimo ze nie państwowa ale gminna np. tez idzie z duchem.
                    Tak jak napisałam, w mojej okolicy i śnieg zima i woda latem. Ale drogi juz nie sa tylko poniemieckie i na szutrze
                    Chociaż dziki czy sarny w środku miasta potrafią sie przechadzać… to mamy i całkiem niezła sieć tras rowerowych, turystycznych poniemiecka sieć mostkow, przetok, wiaduktów. Ostatnio ruszyła u nas i sprawnie jest ciągnięta odbudowa i „rekonstrukcja” tras kolejowych oplatających dolny Śląsk- trakcji wybudowanych jeszcze za Biskarcka.. takich cudów dochodzących do małych dziur i urokliwych zadupiii jak Sokolowsko.
                    takze nie, podane przez cie argumenty „cywilizacyjne” to juz tylko emigranckie(!) barejady.
                    A poza tym , ja jestem patriot lokalny i zwolenniczka minimalizmu. Wypróbowałam takze większość angielskich familokow, wiec dobrze wiem co wybrać.
                    • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 31.01.22, 21:47
                      Jak masz faktycznie chec aby pozyc z natura i w plenerze a nie tylko jakims kontenerze za miastem to musisz moim zdaniem sie przekonac wlasnie do tych wyjazdow pod namiot w odlegle gory. Przykladowo przejsc sobie West Highland Way, tylko my i szkockje muszki, czysta natura w milionach egzemplarzy, a do tego zadnych plaskich fundamentow, caly nasz dom niesiemy na plecach przez cudowne 160km, to jest faktyczny minimalizmi korzystanie z terenow pieknych, a snieg zima tam jest zawsze na wyzynach, o stadach jeleni nie wspominajac.
                      • kalllka Re: Inwestycje w wirtualny świat 31.01.22, 22:13
                        Pomyślałby kto, ze twoj angielski plaster to z czego innego niz moj „kontener”. Tylko dla fasonu, licowka udająca cegłę.
                        Gdy siedzę w Polsce to łażę.
                        codziennie do 10 km bo nie korzystam z auta, i rzadko z komunikacji. Jak na basen czy saunę to tez ide. Wokół mnie i wejściem zimowym lokalna korona/ szczytów. I wierz mi nie potrzeba Szkocji żeby wiedzieć jak trzeba prze_zyc w dziczy..
                        Ale prawda tez, niewiele miejsc pod względem dzikich widoków, Szkocje przebije. Miałam takiego znajomka który przeprul Szkocję motorem. Twierdził, ze poznawana inaczej jest nudna. A ze zabieral mnie czasem na motor, przemycać tytoń z Belgii to miglancowi wierze..
                        My jednak o mieszkaniu, gadamy… i to w moim przypadku, na rychła starość, wiec naprawde dobrze sprawdzam czy będę w stanie… wleźć na antresole np.

Ps. 160km dziennie?????
                        • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 31.01.22, 22:55
                          Sciany sa z cegly a nie licowki, no chyba ze uwazasz, ze nie wiem jak wyglada cegla na zywo podczas wizyt na budowie ;')

Motor i owszem, jest dobry jak sie komus spieszy, ja tam wole jednak swoje marsze, bez halasu silnika i smrodu spalin, no tak jakos mnie te elementy motoryzacyjne do natury nie nastrajaja, podobnie jak i drony. Natomiast bede sie upieral ze nie znajdziesz tam u siebie takiej prawdziwie niezanieczyszczonej natury, jak chociazby Galloway Forrest, gdzie czystosc nieba pozbawionego cywilizacyjnego swiatla pozwala obserwowac Droge Mleczna w pelnej krasie.

160km to jest rozlozone na 4-5-6 dni, jak tam komu sie chce i ma checi, tyle ze to trasa przez gory i doliny, wiec czesto jest pod.
                          • kalllka Re: Inwestycje w wirtualny świat 31.01.22, 23:47
                            youtu.be/-Nrk3HO9H7w

Nic nie uwazam; odkad na praktykach budowlanych posyłano mnie z wiadrem po kompresje.
                            Domu z bali u siebie nie zbudujesz
                            Głównie dlatego ze nie ma bali no i byłby niepraktyczny na twoim terenie.
                            Proste. U mnie tez, materiały i technologie dostosowane są do warunków i możliwości.
                            Ich wytrzymałość i odporność na warunki tez jest tez dobrze sprawdzona.
                            Ja nie „ buduje” domu, familii. Nie wysiaduje jaj. Dawno wypuściłam dzieci w świat i teraz potrzebuje miejsca na ziemi, przy ziemi.
                            - dużych okien w małym kontenerze…
                            No i bankowo… będzie sadzawka, greenhause i postawie sobie banie..

No trudno, trzeba będzie jednak do tej Szkocji pojechać.

• jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 01.02.22, 00:21
                              Ja to myslalem ze tam na praktykach to was posylano po szklana kule do wrozenia ;')

Domu z bali nie tylko u siebie nie zbuduje co tez i nie chcialbym, mowilas cos o ekologii, a to jakby nie bylo, scinanie drzew a do tego strasznie kosztowne w utrzymaniu (tez nieekologiczne), konserwacja przyprawia o bol glowy. Ja moge siedziec bez udogodnien podczas takich tygodniowych wypadow, ale zycie bez wody i pradu pod reka mi sie wcale nie usmiecha, to straszna rzecz nie moc poczytac ksiazek w zimie albo psuc sobie oczy przy swiecach.
                              • kalllka Re: Inwestycje w wirtualny świat 01.02.22, 16:56
                                Kule? A na co komu kula przy murowaniu. zwłaszcza dziewczyny, posyłano z wiadrem.., i po co tam któremu przyszło do głowy.

Dokładnie o tym pisałam, ze w twojej okolicy nikt nie buduje domów z bali bo
                                -nie ma drzew,
                                - byłyby nieekonomiczne
                                - nieekologiczne,
                                jest za to material na cegły.
                                W mojej, cegła jest za droga, najlepsza z możliwości to prefabrykaty /z obróbki drzewnej i plastiku / Budulec w 99% ekologiczny, energooszczędny, lekki i dopasowany technologicznie do warunków… a nawet czasow.
                                takim małym „kontenerze” dostosowanie do indywidualnego zapotrzebowania energetycznego to tez czysta ekologia. Własna studnia- woda, różne sposoby pozyskiwania ciepła / np pompy ciepła/ czy np air condition… własny kominek / na brykiety/
                                Wystarczy tylko włączyć myślenie, poszukać, porozwazac, a świeczkę to zapalić starym czasom.
                                • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 01.02.22, 21:25
                                  Samo kopanie studni jest dosc kosztowne i raczej na stare lata bardzo niezdrowe, chyba ze masz mocny i zdrowy krzyz zeby targac wiadra z woda. Do tego, pompy ciepla to jest jest jakies perpetuum mobile ktore samo sobie dziala, musisz miec elektrycznosc, zatem wracamy do punktu wyjscia, uzbrojonej dzialki. A kominek na brykiety to wlasnie chyba relikt starych czasow i do tego bardzo zanieczyszczajacy srodowisko jak juz czlowiek zacznie faktycznie myslec.
                                  • kalllka Re: Inwestycje w wirtualny świat 02.02.22, 02:23
                                    Uzbrojone to chyba tylko tasiemce, jeśli gdzieś jeszcze sa.
                                    Wiec jeszcze raz bo ci umyka,
                                    większość, tutejszych okolicznych działek jest z dostępem do mediów. Taka zamierzam szukać i nabyć.
                                    Wlasna studnia jak najbardziej bo to powszechne tu i proste w wykonaniu.
                                    Podobnie z szambem / ekologicznym/ równie proste.
                                    Ogrzewanie może byc jeszcze w systemie rekuperacyjnym; jak sie komu podoba, ale w takich jak moj metrażu nie potrzeba to projekt gotowy zazwyczaj ma dwa warianty ciepła. kominek oczywiście ze tak- głównie dla przyjemności i na brykiety oczywiście/ słomiane np. gdyby mi za duzo słomy z butów wyszko/
                                    Jak znajdziesz jeszcze jakieś błędy w myśleniu to wał śmiałowink

• jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 02.02.22, 20:43
                                      Ja to nazywam uzbrojona dzialka a ty nazywasz dzialka z mediami, niech i tak bedzie, jak zwal ten prad tak go zwal. Jak pomieszkasz juz troche to sama stwierdzisz ile w tym jest faktycznie atrakcji a ile wiary w nie, ja na pewno nie chcialbym byc zdany na studnie. Wiem bo tak zyli na wsi moi dziadkowie i odechneli z wielka ulga jak im na starosc podlaczyli miejskie luksusy, nikt z nich nie tesknil za czarem studni, ekologicznym szambem ani podgrzewaniem wody do kapieli na piecu opalanym drewnem, ale oni wowczas dostepu do forum nie mieli aby o tym pisac ;')
                                      • kalllka Re: Inwestycje w wirtualny świat 03.02.22, 11:30
                                        Heh.. studnie przodków maja służyć zewnętrzne; głównie do podlewania ogrodu..
                                        Tak czy inaczej rozbrajasz mnie tym swoim przekonaniem, ze w Polsce- na wsi, wciaz mieszka sie tak jak żyli twoi dziadkowie.
                                        W związku z tym ze jestem na etapie planów a ty juz sie budujesz, to chyba ja prędzej sprawdzę jak ci sie będzie i czy ekologicznie mieszkalo, podłączonemu do gazowego central heating’u /którego gazowe podwyżki cen nie ominą, mimo protestów/

Ps. A jak z ciepła woda użytkowa zrobisz?
                                        Tez z C.H z zasobnikiem czy bez.. i np, prysznic z elektrycznego przepływowego ogrzewacza?
                                        • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 03.02.22, 12:57
                                          Ja chyba nie do konca czuje co ty chcesz uzyskac jesli idzie o wygody i ich brak, bo jesli studnia jest tylko do kwiatkow to jak niby zdobedziesz wode do kapieli, gotowania ? Tu mi czegos brakuje, stad moze mamy inne wizje.

U mnie ma byc gazowy piecyk przeplywowy generujacy ciepla wode techniczna (dla grzejnikow w pokojach - zima) jak i ciepla wode uzytkowa (lazienka - wanna/prysznic, kuchnia - zlew), zatem bez zasobnika wody, te sie daje w wiekszych/liczniejszych domach. W 'nowoczesnym' budownictwie sa instalowane ograniczniki przeplywu wody, takie cos sprawia ze woda leci napowietrzona powietrzem, jej obietosc wydaje sie spora, ale ilosciowo duzo wody sie nie zuzywa.

Najwiecej ciepla idzie na ogrzewanie, ale znowu, obecne budownictwo ma tak wysrubowane wspolczynniki termalne dla scian/okien/podlog/dachu ze straty ciepla sa niezwykle male. To starsze budownictwo, bardzo przewiewne jest wciaz kosztowne w utrzymaniu.

Pradowe mam miec w kuchni piecyk i blat indukcyjny, ale tak samo mam obecnie i zuzywam bardzo malo pradu.
                                          • rzeka.suf Re: Inwestycje w wirtualny świat 03.02.22, 14:51
                                            Takie 'przewiewne', stare budownictwo to moje. Rozdzielenia wiatrów, zima mam po 15-16 stopni w domu, czego nienawidzę. Żyje w leku przed rachunkami za prąd, ostatni 112 eu, a piore, grzeje i pieke tylko w tańszych strefach energetycznych.
                                            Ale już zrobiło się lato! Więc ok.
                                            W polsce natomiast inne ustrojstwo, gazowy piecyk przepływowy do wody. Poprzedni działał może dwa lata, mam nadzieję że ten nowy za 1200 zeta podziała jednak dłużej. Na dodatek chujowka taki piecyk, jak na moje wymagania nie podgrzewa wody jakoś sensownie, albo napierdala ukropem, albo wali lodem, i tak na przemian. Centralna woda, zawsze ciepła, blokowa, na jakiej się wychowała, to jednak jest ważne osiągnięcie cywilizacyjne. Albo taka terma jak tu mam, ogromny bojler zasobnikowy, może i zre prąd, ale tyle mojego że gorący prysznic mogę sobie zafundować, gdy zamarzam.
                                            • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 03.02.22, 16:00
                                              Ja mam obecnie wszystko elektryczne (ogrzewanie i kuchnie plus woda), ale ze chata zaizolowana to prawie nie grzeje zima, rachunek calosciowy za prad w zimie to srednio 50 eurasow, choc pewnie teraz pojdzie w gore troche.
                                              Co do piecyka, to ze masz ukrop to jest raczej wina zaworu mieszajacego wode zimna z ciepla, zwyczajnie jest chujowy albo wcale go nie ma ;')) Choc tez wcale nie nalezy ustawiac piecyka na maksa, jakis Bosch powinien regulowac sie poprawnie, ja taki mam od lat 15 i dziala dobrze.
                                              • rzeka.suf Re: Inwestycje w wirtualny świat 03.02.22, 16:43
                                                A ja w ciągu 15 lat mialam już cztery, stąd uraz i brak zaufania do takich piecykow :F
                                          • kalllka Re: Inwestycje w wirtualny świat 03.02.22, 22:31
                                            ..Rozumiem, ze dwufunkcyjny piec gazowy / pewnie tzw akumulacyjny czyli pracujący najwydajniej na tzw niskich temperaturach i trzypłytowe grzejniki z oddzielna regulacja bedziesz miec, i do ogrzewania i do cieplej wody użytkowej/ zlew, wanna, prysznic, umywalki jeśli dodatkowe w-c na dole?
                                            Z moich doświadczeń / polskich, bo mam mieszkanie i właśnie tak autonomicznie obsługiwane- przez dwufunkcyjny piec do C.O i ceplej wody/ to ekonomiczność, a i ekologiczność / na pewno/ takiego jednolitego rozwiązania jest bardzo wątpliwa. Juz dzisiaj po podwyzkach gazu / nawet dla prywatnych osób nie podmiotów biznesowych/ a sa to podwyżki 300-400%. brak dywersyfikacji energetycznej czyli kuchnia łazienka ogrzewanie gazowe powoduje jakis kosmos mimo ze nie ma mnie w Polsce przez okres jesienno- zimowo -wczesno wiosenny…. Podwyżki energii elek
                                            Dlatego gdy juz zdecyduje sie na zmianę/ obecne mieszkanie sama projektowałam i adoptowałam/ to najlepszy dla mnie rozwiązanie to właśnie taki „kartonowy” ciepły ergonomiczny/ niewielki/ na działce budowlanej / czyli z możliwością przyłączenia do wspólnej „energii” i wody -z dojazdem / -> ekologiczny domek
                                            Studnia tak / a z pompa i uzdatniaczem do wody pitnej/ później. Zreszta to kwestia sprawdzenia i porównania kosztów danej gminy. Jedlina zdrój np. to uzdrowiska i ma np. batdzo bardzo wysokie opłaty lokacyjne. Ale juz pare kilosow obok- jest taniej. Czyli wszystko i jak zwykle zależy i od szczęścia, dobrego reserchu i identyfikacji głównie własnych potrzeb i możliwości adaptacyjnych.
                                            Dla mnie i nade wszystko najważniejszy jest bezpośredni kontakt z przyroda. Potrzebuje tego jak kania dżdżu i tylko to mnie czyni naprawde szczęśliwa
                                            • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 03.02.22, 23:08
                                              Nie rozumiem co masz na mysli piszac 'dywersyfikacja energii', chcesz miec generator ciepla i na prad i na gaz plus olej opalowy ? To czy duzo zuzywasz ciepla na ogrzewanie domu to akurat nie wina tego pieca tylko pewnie duzych strat ciepla w mieszkaniu albo przesadnie wysokich temperatur w nim utrzymywanych.

Kolejna niewiadoma dla mnie to owa 'wspolna energia' co to za cudo, za darmo taka raczej daja. Jesli mowa o jakims komunalnym systemie to tu tez sie teraz placi fortune za ogrzewanie i to przez caly rok aby oplaty zima nie zabily.

Chcesz miec taniej to skoluj sobie domek ktory nie potrzebuje wiele ogrzewania w zimie (madrze ocieplony), a jedyne na co potrzeba ciepla to na wode uzytkowa i zadnych wanien tylko prysznic. Tylko wcale nie jestem pewien czy ten kartonowy domek wlasnej produkcji taki akurat bedzie.

Bardzo jestem ciekaw jak ta twoja walka z natura o ekologicznosc zycia wyjdzie, brzmi ciutke jak survival (jesli obczajam te wizje ze studnia itp.), dla twardych ludzi, a w sumie to troche zolnierzy. No i faktycznie najwazniejsze, na jaka miejscowosc padnie finalnie, bo jak calkiem bedzie w dziczy to dojdzie tez problem robienia zakupow, problemy z zasniezonymi drogami (brak dojazdu zima) itp.

• kalllka Re: Inwestycje w wirtualny świat 04.02.22, 13:56
                                                … kurnajanek, ale ze ja napisałam niby, ze jest możliwość dywersyfikacji energii w jednym urządzeniu?
                                                Przesz to nonsens.
                                                • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 04.02.22, 14:50
                                                  Akurat sa kotly na dwa rozne paliwa gas/olej, wiec nie jest to wcale jakis bezsens i stad moje pytanie.

Nie napisalas jednak co to ma znaczyc ta dywersyfikacja paliwowa u ciebie, ze co zatem ? ze tak wprost zapytam, kilka urzadzen i kazde na inny typ paliwa ? To jest raczej slabe rozwiazanie, kosztowne i zajmujace duzo miejsca.
                                                  • kalllka Re: Inwestycje w wirtualny świat 05.02.22, 13:37
                                                    Tak. w mieszkaniu, takim jak moje, z autonomicznym systemem ogrzewania i cieplej wody oraz z kuchenka na gaz to obecnie inwestowanie w radzieckie rozwiązania.
                                                    biorąc pod uwagę, ze jest stały wzrost cen paliw kopalnych -gazu / 300% teraz/ i jego kurna stała rosnaca jest nie do zatrzymania, to nie nadążanie za eko rozwiązaniami znaczy tyle co obniżanie wartości.
                                                    W moim przypadku, a pisze o obecnym mieszkaniu, korzystanie z różnorodnej energii: c.o. zostaje na gaz, ale kuchenka, ogrzewanie wody /z napowietrzaniem właśnie/ , czyli prysznic, zlew, umywalka korzystająca z elektryki, daje realne obniżenie kosztów o jakies 100%..
                                                    I jakby co, gdybys sie chciał jeszcze przyczepić- do tej dywersyfikacji w energii, mieszkanie mam b. dobrze docieplone.

• shachar Re: Inwestycje w wirtualny świat 05.02.22, 15:12
                                                    Kurde, wy tu operujecie jakimiś liczbami, rozwiązaniami...a jak dura w czarnej dupie nie wiem co ja mam i jak ten dom działa.Baba z miasta wzięła się za mienie domu i tak to wychodzi.
                                                    Woda ze studni, ale jaki maksymalny przepływ z tej studni to nie mam pojęcia. Ile można wziąć na ten przykład, żeby studnia nie wyschła?
                                                    Mam też jakieś szambo, o nie wiadomo jakiej pojemności, która starcza na nie wiadomo ile.
                                                    Solarki nie kontaktują z moją aplikacją, nie wiem nawet jakie jest zapotrzebowanie domu na prąd i czy ta firma która zainstalowała solarki i sama wyliczała moje zapotrzebowanie miała rację. W lecie na pewno zużywam więcej, niż produkuję z powodu chłodzenia domu.
                                                    Gaz. Zmieniłam piec olejowy na gazowy, wszystko nówka, płacę $500 co 2 tygodnie w zimie, żeby toto ogrzać, ustawiam termostat na 70F a pomieszczenie jest ogrzane do maksymalnie 63F, gdzieś jest przeciek i już czterech magików od systemów ogrzewania mi swój kit wciskało i brało za to $1000,- za wizytę i nic nie pomogli.
                                                    Kurde!
                                                  • shachar Re: Inwestycje w wirtualny świat 05.02.22, 21:09
                                                    A tymczasem.....
                                                    drzwi wejściowe zamówione w na początku listopada, które miały być wysłane na początku lutego...pani po moim trzecim zapytaniu, kiedy będą, odpowiedziała, "a to daj nam jeszcze wymiar framugi, to my to skierujemy do produkcji."
                                                    Prysznic zamówiony w czerwcu przyszedł w listopadzie, i miał różne odcienie mosiądzu w swoich komponentach, więc go zwróciłam i zamówiłam następny, przez innego pośrednika, moje zamówienie jest wciąż w statusie 'processing'.
                                                    Ale może tak ma być i nie należy wprowadzać zamieszania w to, jak rzeczy się dzieją? big_grin
                                                    no wa każdym razie wysłałam do pana od drzwi z Etsy warkliwą wiadomość. Kurde, jestem punktualna co do minuty, tak to ja, ten upierdliwy typ, który puka w zegarek, kiedy się spóźniacie. Mam czasami wrażenie, że jak będę jeszcze bardziej zrelaksowana, niż jestem, to świat się zawali big_grin Jak taka choroba się nazywa?
                                                  • kalllka Re: Inwestycje w wirtualny świat 06.02.22, 11:52
                                                    Oldschool’izm sie nazywa.
                                                    I nie schodz do podziemia bo nowy świat stoi na takich, excuse le bot, jak ty fundamentalnych slupach czasu na czas. Możliwe nawet, zes słupem empire state building. Żelazna belka twoje imię.
                                                    Moja radataka: wydajnością wody ze studni, prądu z paneli czy wymiarami amerykańskiej framugi może, a nawet powinien zająć sie zaimek bezosobowy. Zaznaczam, ze innej opcji nie ma.
                                                    Nawet jeśli nauczysz się i bedziesz wiedzieć wszystko i tak na nic, bo call, on line/center , bankowo nie wie.
                                                    Poza tym zastanowiłabym czy nie pojechać z psem do lokalnego veta i poszukać przy okazji lokalnego stolarza, który przyjedzie i weźmie wymiar framugi i drzwi tez zrobi.. albo i jaja szafę.
                                                    Nie wiem jak to naprawde wyglada ale mam taki marzycielski obraz Ameryki; żadne tam artystyczne @, tylko lokalne butchery, mleczary czy stolary.
                                                    Mam wrażenie ze i z lokalnym stowarzyszeniem szambonurkow wciąż łatwiej sie dogadać niz wycinać framugę telekonferencja
                                                  • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 06.02.22, 12:58
                                                    kalllka napisała:

> W moim przypadku, a pisze o obecnym mieszkaniu, korzystanie z różnorodnej ener
                                                    > gii: c.o. zostaje na gaz, ale kuchenka, ogrzewanie wody /z napowietrzaniem wł
                                                    > aśnie/ , czyli prysznic, zlew, umywalka korzystająca z elektryki, daje realne
                                                    > obniżenie kosztów o jakies 100%..

Chyba nie zdajesz sobie sprawy ze takie Niemcy przeszly niemalze 100% na energie odnawialne (wiatr i panele) i wlasnie ceny energii poszly u nich o 100% w gore, a taka Francja ktora korzysta z energii jadrowej niemalze calkowicie, ma ow prad o polowe tanszy, tak to wyglada. Problem z panelami i wiatrem jest taki ze raz wieje a raz nie, to samo ze sloncem, w zwiazku z tym wciaz jest w tle infrastruktura gazowa a to nabija koszty.

Jedyne zatem dobre i ekologiczne rozwiazanie dla nas tutaj w Europie to pojscie po rozum do glowy i budowa nowoczesnych elektrownii jadrowych, odpadow prawie z tego nie ma, no i sa wyjatkowo czyste/neutralne dla srodowiska, w przeciwienstwie do wiatrakow i paneli.

• kalllka Re: Inwestycje w wirtualny świat 06.02.22, 13:44
                                                    To chyba ja, zdaje sobie sprawę; czytam, widze- i info dociera do mnie w całości, a później dobieram do mojego i osobistego enviroment.
                                                    Myśmy zawsze musieli kombinować pomiędzy kurna oksymoronami i to właśnie czyni z nas- pending królików.
                                                    W Polsce 100% wszystkiego zabiera mam kombinacja w kombinatoryka. Czyli jak byc lepszymi i przejść z węgla na gaz( oba z Rosji(!) tak aby nie zmieniać systemu tylko go naprawiać. W sumie wiec- by radziecka semantyka nadal zarządzała i blokujac zagraniczne wymysły… green energy pandemie i zarabiała po staremu.
                                                    moim zdaniem to prowizorka myślowa- ale wiem tez ze dla mocnych ego - to proces trudny do zaakceptowania.
                                                    Dla mnie, bom ogólnie przeciętna, zaakceptowanie tego jaka jestem i w czym, przyszło szybciej bo rzucona w językowo- systemowa odmienność musiałam znaleźć praktyczne z niego wyjście.
                                                    I dlatego, 100% oszczędności z 300% wydatków na radzieckie rozwiązania obecnej władzy da mi odcięcie kilku końarow ichniego drzewka.
                                              • kalllka Re: Inwestycje w wirtualny świat 04.02.22, 14:15
                                                Modułowe domy/ całoroczne/ energooszczędne; Czyli w całości wykonane z materiałów o wysokim współczynniku izolacyjności/ przenikalności cieplnej. proste i do spełnienia wymagania. Nie potrzebują ani pozwoleń na budowę, ani wielkich działek.. ani skomplikowanych procedur i podłączeń do mediów…

domymodulowe.pro/dom-bristot/

Ps. Jakby co bardzo, przepraszam;
                                                Nie chciałam niczego reklamować ale tymi swoimi „majakami” o ziemiankach, kontenerach.. mieszkaniu w polskim lesie= surwiwalu, trochę mnie do tego zmusiłeś.
                                                Miłego oglądania / wyszukiwania dziur w całym/

• jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 04.02.22, 14:59
                                                  No nie wiem czy taki tani ten dom, jak sie zastanowisz co daje pakiet podstawowy a co normalnie wypadaloby miec i po dodaniu owych innych pakietow (i to absolutnie bez zadnych szalenstw, same podstawy), wyszlo mi mase kasiory, jak ponizej. Co mnie mocno odstrasza to slowa ze dom jest trwaly i dlatego daja na niego 3 lata gwarancji. Jakby to byl telewizor to jeszcze ale na dom ? Na swoj dostaje 10lat gwarancji. Tak czy siak, powodzenia ci zycze, ale sie upewnij ze dostajesz w cenie ktora chcesz zaplacic to czego faktycznie oczekujesz. Ten dom wymaga plyty fundamentowej, a to wlasnie jeden z pakietow. Wersja podstawowa to 'pusta' konstrukcja wyjsciowa, cos jak siatka na zakupy ;'))

Suma
                                                  BRISTOT Wersja podstawowa
                                                  109990
                                                  Wersja podstawowa - OSB-Wełna Skalna-OSB...
                                                  109990
                                                  Dodatki do wersji podstawowej
                                                  0
                                                  Pakiet 1 - elewacje i obróbki blacharskie
                                                  42990
                                                  Koszt pakietu - 42,990 PLN
                                                  42990
                                                  Pakiet 2 - instalacje elektryczne
                                                  11990
                                                  Koszt pakietu - 11,990 PLN
                                                  11990
                                                  Pakiet 3 - instalacje wodno-kanalizacyjne
                                                  11990
                                                  11990
                                                  Pakiet 4 - ściany i sufity wewnętrzne
                                                  369900
                                                  Koszt pakietu - 36,990 PLN
                                                  369900
                                                  Pakiet 5 - biały montaż
                                                  11990
                                                  11990
                                                  Pakiet 6 - ogrzewanie
                                                  8990
                                                  Grzejniki i rekuperacja - 8,990 PLN
                                                  8990
                                                  Pakiet 7 - taras
                                                  0
                                                  Pakiet 8 - zabudowa kuchenna
                                                  0
                                                  Pakiet 9 - podłogi i balkony
                                                  0
                                                  Pakiet 10 - fundamenty
                                                  21990
                                                  Płyta fundamentowa - 21,990 PLN
                                                  21990
                                                  Pakiet 11 - przydomowa oczyszczalnia
                                                  0
                                                  Preferowany termin zakończenia inwestycji
                                                  0
                                                  Total
                                                  589,830.00 PLN
                                                  • kalllka Re: Inwestycje w wirtualny świat 04.02.22, 19:52
                                                    Dzięki. nosze sie z „tym” projektem od wielu lat i dobrze znam jego wady i zalety.

Ps. Z podanych wyliczeń wyszło ci za duzo ni chyba, ze odliczyłeś do tego koszt działki.
                                                  • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 04.02.22, 20:01
                                                    Ja nic nie dodawalem, to samo wylicza na ich stronie po zaznaczeniu danych opcji. Z moich obliczen nawet uwzgledniajac VAT to chyba tak gdzies 240kPLN, choc pewnie za kilka miesiecy bedzie pod 300k.
                                                  • kalllka Re: Inwestycje w wirtualny świat 05.02.22, 13:05
                                                    U ciebie wyszło 58icos tys.
                                                    Mnie z „ręcznych” czyli na oko, ze pełen koszt to cos koło 300tys.PLN.
                                                    Mnie po rozmowach, mniej lub bardziej zaawansowanych, z różnymi firmami, a jest ich sporo, wynika, ze koszty sa podobne, i wyższe niz przy budowie „normalnego” domu budowanego systemem gospodarczym, bo umowa zaklada ze „cała” sumę wpłacić trzeba od razu. To sa realne minusy.
                                                    Plusy dodatnie to takie- ze w umówionym terminie nasz cały gotowy dom. Wprowadzasz i juz. Minusem dodatnim, jest to ze jednak budowa takiego domu trwa, musi byc zrobiony w fabryce i zrealizowany. Obecnie, ze względu na duża ilość zamówień, czas okres realizacji ta to od 6-8, m-c, czyli siedzisz i czekasz…. ale
                                                    Plusem dodatnim jest to, ze 300 tysi, obecnie to koszt średnio dużego mieszkania, w średniej wielkości, mieście i to przed adoptowaniem do twoich wymogów. ..
                                                    takich plusów ujemnych i dodatnich jest sporo. Mnie jednak tak jak pedzialam, bardziej niz do wysokiego standardu w sroczu, ciągnie do natury, możliwość oglądania z 35 metrów- hektarów lasu, gor, nieba i zbierania kwiatków jest zdecydowanie bardziej na plus niż na minus ale i ten- dodatni.
                                                    Aha, taki średni koszt domku modułowego, nie zawiera kosztów działki / budowlanej/
                                                    A to, na dzisiaj, przy podstawowych wymaganiach do postawienia takiego domku 500a / w takich jak moja okolicach,
                                                    to ok.150tys. Razem 450tys, za milion … w zależności od osobowości, kłopotów lub przyjemności.

• shachar Re: Inwestycje w wirtualny świat 05.02.22, 11:52
                                                    Ja jestem wielkim fanem konceptu domów składanych/prefabrykowanych. Marzy mi się taki mały, parterowy, ale za to z wielkimi oknami od podłogi do sufitu, postawiony w lesie, żeby można było podziwiać przyrodę.
                                                    Ten Beaver Creek Cabin jest śliczny, ale chujówka polega na tym, że, żeby dostać się do łóżka, trzeba łazić po jakichś drabinach. Na stronie jest opcja, żeby porozmawiać z Jeremy, chyba tak zrobię, żeby łóżko na dół ściągnął smile
                                                    www.outside-architecture.com/projects/coast-cabin

a tu Muji Plain House, z moim sczęściem dostępny tylko w Japonii!
                                                    www.fieldmag.com/articles/muji-yo-no-ie-plain-prefab-house
                                                  • shachar Re: Inwestycje w wirtualny świat 05.02.22, 12:11
                                                    sypialnia jest jednak na dole, źle popatrzyłam. Kurczę, ile to może kosztować?www.dwell.com/home/beaver-creek-cabin-d030672b
                                                  • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 06.02.22, 13:05
                                                    To sa idealne domki wczasowe, gdzie sie wpada kilka razy do roku na tydzien-dwa tygodnie, wowczas mozna miec butle z gazem i szafa gra. Choc moze jednak kamper ?

Tekst linku

• jan_stereo Kontener 03.02.22, 14:23
                                          Gdybym robil to dla siebie to chcialbym miec minimalnie nastepujace media podlaczone:
                                          - Rurociag z woda pitna/uzytkowa,
                                          - Elektrycznosc,
                                          - System odplywowy sciekow ALBO zbiornik z szambem i oplacac oproznianie go raz na 2 tygodnie czy ile tam,

Majac juz takie media mozna planowac dalej:

- Pompa ciepla na elektrycznosc do generowania cieplej wody uzytkowej (zbiornik do jej magazynowania bylby potrzebny) oraz generujaca wode grzejna o niskiej temperaturze, powiedzmy 50C (grzejniki) lub nawet nizszej 45C (podlogowe ogrzewanie). Tylko tak, grzejniki takie bylyby ze 2 razy wieksze/dluzsze od takich majacych wode zasilajaca o temperaturze 75C. Problem w tym ze im wyzsza temperature generowanej wody tym nizsza skutecznosc pracy tych pomp ciepla, czyli wiecej zuzywanej elektrycznosci. A ogrzewanie podlogowe to tez masa zabawy, chyba ze mozna kupic gotowy domek/skladak juz z wbudowanym ogrzewaniem podlogowym.

- Ciepla woda uzytkowa, jesli uzywamy wlasnie pomp ciepla do jej generowania I jesli wlasnie bedzie ona o temperaturze 45-50C, bo tak efektywniej jesli idzie o pompy ciepla, to jest pewne ryzyko rozwoju Legionelli w zbiorniku z woda. Oczywiscie, musialabys tew ode potem wdychac (prysznic?) aby sie zarazic ale jest takie ryzyko, choc male. Zatem czesto stosuje sie hybrydowe zbiorniki magazynyjace te ciepla wode. Pompy ciepla podgrzewaja ja do 50C, a wbudowana spirala elektryczna do 65C i Legionella ginie.

• kalllka Re: Inwestycje w wirtualny świat 02.02.22, 02:39
                                    Zapomlam przypiąć, bo miałam juz wcześniej zapytać jak ty sie, ze swoim domkiem, bedziesz grzał?

www.energysage.com/other-clean-options/green-power/benefits-green-power/
                                    • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat 02.02.22, 20:32
                                      Mam podprowadzony gaz i centralne ogrzewanie.
    • jan_stereo Metavers 07.02.22, 23:31
      Niby przyszlosc nasza wirtualna ale bez reklamodawcow wcale nie taka jasna:

Tekst linku
      • jan_stereo Re: Metavers 07.02.22, 23:38
        A tu jeszcze ciekawiej sie robi, choc akurat mnie tam facebook do szczescia nie jest potrzebny:

Tekst linku

• shachar Re: Inwestycje w wirtualny świat NYT 12.02.22, 03:48
      Poważnie zastanawiam się czy kontynuować subskrypcję the NY Times.
      • kalllka Re: Inwestycje w wirtualny świat NYT 12.02.22, 12:15
        jesli zrobiłaś małomiasteczkowa to rzeczywiście na wuhan ci doniesienia z NY.
        Podsiadł tez tak zrobił i proszę bardzo:
        youtu.be/X2XWBcd5jn0
        Wie nawet wiecej.
        • shachar Re: Inwestycje w wirtualny świat NYT 12.02.22, 14:49
          Tak, oni tam mają doniesienia z całego świata, niby, ale widać, jak ta gazeta podupada w sensie dziennikarstwa.
          Stronniczość, jednostronna propaganda, ewidentna manipulowanie językiem, aby czytelnik poniał, co powinien myśleć.
          Są drodzy, ok $17 za miesiąc, to jest ponad $200 rocznie. Ich cooking section jest za paywallem, nawet dla regularnych subskrybentów. A zaczęłam ,kiedy elektroniczna wersja była za darmo. Co mnie jeszcze tam trzyma to komentarze czytelników pod artykułami, ale sami etatowi żurnaliści to już nie, nie mam ulubionego, no może warto poczytać Maureen Dowd czasami, bo ta ma bardziej frymuśny styl pisania. Poza tym nie ma tam żadnego edge, flaki z olejem, aczkolwiek bardzo poprawne gramatycznie. Niby chcę trzymać rękę na pulsie, ale z drugiej strony mam poczucie, że puls mierzę nie w tym miejscu, gdzie trzeba.
      • jan_stereo Re: Inwestycje w wirtualny świat NYT 12.02.22, 12:28
        A jakie sa 'za' i 'przeciw' ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka