Dodaj do ulubionych

Z cyklu "Wartości podstawowe"

08.03.22, 11:34
""Jeśli pokój zostanie odłożony na bok, zgubi się. Na zawsze. Ponieważ istnieją wartości bezwarunkowe. Takie same dla wszystkich. Przede wszystkim to jest życie. Prawo do życia dla każdego. Właśnie o to walczymy w Ukrainie. Właśnie tego chcą nas pozbawić ci słabi okupanci. Oto dlaczego świat musi nas chronić - mówi w swoim najnowszym wystąpieniu Wołodymyr Zełenski.""
Obserwuj wątek
    • rzeka.suf Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 08.03.22, 13:36
      Czy jesteś za tym, aby polska przekazała Ukrainie polskie migi? Ryzykując przy tym informacje zwrotną z Kremla, że to de facto akt wojny?
      • rzeka.suf Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 08.03.22, 14:11
        To pytanie do wszystkich, tj do każdego z osobna. Jasio będzie na 'nie'. Shachar zależnie od tego, co akurat zdominuje jej emocje. Początkowo na tak, za chwilę już na nie. Eliza poświęci się jeśli tak jej nakaza, bo to współgra z jej skłonnością do poświęceń. Kallka raczej na nie, z uwagi na dzieci. Krytyk na tak, ale lepiej żeby samoloty przekazało Zimbabwe.
        piszcie, bo co nam pozostaje?
        Ewentualnie piszcie, co nam pozostaje poza takimi dyskusjami.
      • krytyk2 Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 08.03.22, 15:19
        W tej chwili mamy do czynienia z ludobójstwem na terenie Ukrainy-Rosjanie nie mogąc pokonać armii ukrainskiej w walce próbują złamać ich morale poprzez niszczenie infrastruktury cywilnej,bombardowanie osiedli mieszkaniowych ,odcinanie wody ,prądu i gazu.Uzywają coraz bardziej morederczej broni.Jakby było mało używać artylerii typu Grad /unowoczesnione katiusze ,które ze względu na duża niecelnośc niszczą teren hektarami/,włączają coraz wyższe kalibry -wczoraj zastosowali po raz pierwszy wyrzutnie "Smiertć' o kalibrze 300 mm.Taka broń może być stosowana do rozwalania schronów atomowych a cóż dopiero bloków mieszkalnych.Rosjanie cynicznie uzgadniają z Macronem i delegacją ukraińską utworzenie korytarzy humanitarnych z miast , w których nie ma juz wody,ogrzewania i jedzenia a nastepnie -gdy mieszkancy probują z nich skorzystać -strzelają do tych cywilów z artylerii i czołgów!
        Powiem Ci tak -w świetle tego ludobójstwa nalezy stosować jak najostrzejsze środki.
        ALE
        Ale postępować dokładnie tak jak ruskie- skrytobójczo,kłąmliwie i strzelajac im w plecy.
        Co mam na mysli?Absolutnym błędem jest informować opinię publiczną o kolejnych krokach militarnych,np tych osławionych Mig-ów.One powinny być już dawno przewiezione na terytorium Ukrainy-pod osłoną nocy ,skrycie.Uważam też ,że wojska NATO powinny być już i walczyc na terenie Ukrainy ,ale nie -oficjalnie.Tylko tak jak zrobili to Rosjanie w 2014 na Krymie i Ługańsku- w mundurach bez dystynkcji,przecież jak mawiał dowcipny Putin - armatę i karabin mozna sobie kupić w kazdym sklepie survivalowym.Więc -informacja musi być dla wroga jedynie w postaci dezinformacji.Teraz formuje się legia cudzoziemska na Ukrainie.Uważam ,że kazdy członek tej legii powinien miec ze soba prywatny samolot szturmowy-na podobieństwo rosyjskich powstanców ludowych w Donbasie,którzy (bez żadnej pomocy!!! )dysponują droga bronią.
        I na zarzuty Putina ,że Zachód kłamie i juz jest na terenie Ukrainy i walczy z armią rosyjską nieuczciwie (hehe),-wystosowywać same zaprzeczenia
        • krytyk2 Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 08.03.22, 15:34
          Dzisiaj Putin zwrócił się w rozmowie telefonicznej z przewodniczącym Komisji Europejskiej do całej Unii ,ażeby wpłynęła na Ukrainę ,żeby ta( a ściślej - "nacjonalistyczne i faszystowskie bojówki ukraińskie" ) nie atakowała własnej ludności idącej korytarzami humanitarnymi.Ty sobie to wyobrażasz ???Jak zakłamany jest ten zbój?!? Sam nakazuje strzelać do cywilów w tych korytarzach a nastepnie zwala wine na Ukrainę.
          • rzeka.suf Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 08.03.22, 16:56
            a co do dialogu z putinem, to oczywiste, ze tu nie ma tu mowy o zadnej szczerosci, uczciwosci czy poszukiwaniu konsensusu. jego dzialania dobitnie obnazaja jego intencje i cele, widzimy zatem, ze nie maja one nic wspolnego z zadnymi szczytnymi ideami ani z zadnym domaganiem sie sprawiedliwosci. co gorsza, decyzje putina, strategia wojskowa pokazuje, ze on nie spodziewa sie, aby po wojnie mogl byc sądzony.
        • rzeka.suf Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 08.03.22, 16:49
          Krytyku, ja mysle, ze to czego dowiadujemy sie z mediow, to tylko czesc faktow. Wiemy, ze na ukraine jada rozni weterani, najemnicy i ochotnicy, aby walczyc po jednej czy drugiej stronie.
          Zgadzam sie, ze sprawe migow czy innej broni nalezy praktycznie zalatwic bez rozglosu. Ale rozglos ma tez swoj sens praktyczny: ukraincy musza miec nadzieje na to, ze nie zostana pozostawieni sami sobie. Tak samo, polacy musza wiedziec, ze jesli pomoga teraz ukraincom, to np wielka brytania zdecyduje sie nadstawic kupra za polakow.
          moja opinia jest taka, ze nie mam prawa zadac niczego od polski, bo to nie mi na leb ewentualnie spadnie bomba. co najwyzej mieszkanie mi zbombarduja, no trudno. w koncu tam nie mieszkam.
          ja moge co najwyzej wypowiedziec sie nt udzialu hiszpanii w tej wojnie, bo to udzial hiszpanii wiazalby sie dla mnie z ryzykowaniem zagrozeniem wartosci podstawowych.
          Ale tak, ktos musi byc glupi i zaryzykowac. inaczej ukraincy walcza na darmo placac przy tym najwyzsza cene.no tylko ze to latwo podjac taka decyzje emocjonalnie, trudniej tu zachowac rownoczesnie rozsadek i przyzwoitosc i na podstawie ich wskazan dokonac wyboru. czy ja to potrafie? nie wiem.
          • krytyk2 Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 08.03.22, 17:11
            ""jesteśmy kobietami Ukrainy. Pobłogosławiłyśmy naszych mężczyzn do ochrony naszego kraju. Zapewniłyśmy bezpieczne schronienie dla naszych dzieci. Linia genetyczna naszej nacji jest zabezpieczona. Dołączyłyśmy do mężczyzn i naszej armii. Zniszczymy wroga na każdym centymetrze naszej ukraińskiej ziemi — w każdym mieście, każdej wiosce, lesie czy polu. Za wszystkie dzieci, kobiety, starców, zniszczone ulice, a nawet stodoły — będziemy was odstrzeliwać jak wściekłe psy.""
            Naprawdę mocne
            nowemedium.pl/wiadomosci/wiadomosc-dla-rosjan-od-ukrainskich-kobiet-chwala-ukrainie-smierc-wrogom/

A tu porównanie ilości wiz,które zostały dotychczas wydane Ukraińcom z liczba osób ,które weszły z Ukrainy do Polski bezwarunkowo...
            www.polsatnews.pl/wiadomosc/2022-03-08/wielka-brytania-wydala-50-wiz-dla-uchodzcow-z-ukrainy-francuski-minister-to-nieludzkie/
            • rzeka.suf Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 08.03.22, 17:26
              No mocne, ale jeśli miałoby to być nadaremno, to przyzwoitości, jak ja ja pojmuje, nakazywalaby raczej powstrzymać te kobiety.
              • krytyk2 Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 08.03.22, 18:15
                gdy mamy nadwyżki finansowe ja myślę -"warto kupić agregat na pole,kołki do malin,itd" Asia mysli -"warto kupić nową (starą wink )komodę,bieżnik do kuchni,zmywarkę do naczyń "
                Dla kobiet to dom jest priorytetem,rodzina, dzieci.Więc jesli w tej chwili głównym celem ataku Rosjan sa domy i rodziny -ich życie,to zadarli ostro z kobietami.
                • rzeka.suf Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 08.03.22, 18:59
                  Gdyby się poddały, miałyby większe szanse na to, że ich domu i dzieci przetrwają. Upodlone zapewne, podbite, ale żywe.
                  Właśnie rozmawiam z kumplem w Kijowie, która to rozmowa póki co mnie studzi w migo-zapedach. Jeśli mam do wyboru poświęcić życie innych, ryzykować ich ogromnym cierpieniem i prawdziwa nędza a własnym honorem, to raczej wybiorę poświęcenie własnego honoru i cierpliwie zaczekam aż Putin umrze.
                  • krytyk2 Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 08.03.22, 20:24
                    W swoich propozycjach opierasz się na swoich humanitarnych wyobrażeniach projektujacych zachowania Rosjan,które humanitarne nie są.Przerwanie walki przez Ukraińców spowodowałoby prawdziwą falę okrucieństw,gwałtów i zbrodni.Tak jak dzieje się to teraz w Chersoniu,Sumach,Mariupolu.Niestety,jest to dzicz pierwszej maści , na dodatek nasycona propagandą kremlowską ,która zohydza Ukraińców opisując ich jako faszystów i banderowców.
                    • rzeka.suf Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 08.03.22, 22:02
                      Trzeba byłoby, wspinajac się na szczyty obiektywnosci, bezstronnosc, ocenić, jakie rozwiązanie będzie najlepsze.
                      • rzeka.suf Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 08.03.22, 22:12
                        O, widzę, że Polska ma zamiar przekazać migi USA, a USA Ukrainie. Mialyby startować z bazy USA w Niemczech.
                        No zawsze to stadniej, raźniej niż tak samemu wjebac się pod pociąg. Dobry ruch. Ale usa jest zaskoczona propozycja.
                        Coz ja mogę powiedzieć? Że nie będę ryzykować za kogoś, kto chce ryzykować, bo mu na buty naplul, jak sam to ujął? Putinowi też buty opluli dość obficie. Co nie uważam że daje mu prawo do destrukcji państw i zabijania ludzi.
                        Dzień kobiet, dzien kobiet! Jaja są spoko, ale mózgi i serca również. Ważne są proporcje.
                      • krytyk2 Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 08.03.22, 22:49
                        Tu na razie karty rozdaje Putin.Jego zdecydowanie w realizacji planu podbicia Ukrainy,jego bezwzględność i jego szaleństwo.Ukraina i reszta świata wykonują w tej chwili tylko ruchy obronne.Tu nie ma swobody wyboru rozwiązań najlepszych.W tej chwili to przypomina siłowanie się dwóch zapaśników.Sile przeciwstawia się siła.Putin stawia tylko na gołą przemoc i należy -niestety- przeciwstawić mu jeszcze większą siłę
                  • kalllka Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 08.03.22, 23:14
                    Kryty, tak sie rozjątrzył w analizach putena, ze zapomniał o chlebie.
                    Skoro jednak pytanie na migi to jestem zdania, ze Putina odstrzelą.
                    • krytyk2 Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 09.03.22, 10:48
                      <<Rosjanie cynicznie uzgadniają z Macronem i delegacją ukraińską utworzenie korytarzy humanitarnych z miast , w których nie ma juz wody,ogrzewania i jedzenia >>>
      • krytyk2 Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 09.03.22, 08:33
        wczoraj słyszałem wypowiedż specjalisty od spraw Nato i on skrytykował brak profesjonalizmu polskich władz -przede wszystkim w kwestii dyskrecji.A USa uznały ,że propozycja jest nie do przyjęcia.
        Oni nawet nie skonsultowali tego z amerykanami!!
        Robią dokładnie tak jak na podwórku polskim-bez konsultacji społecznych z grupami zainteresowanymi,uważając ,że są wyrocznią i pępkiem świata
        • krytyk2 Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 09.03.22, 08:58
          W tym ogólnonarodowym uniesieniu proukraińskim PIS widzi szanse na umocnienie swoich notowań,poza wczoraj uchwaloną ustawą na razie nie zrobił nic-nie wydał ani złotówki.Wszystko co się dzieje pozytywnego jest robione za pieniadze prywatne i rękami wolontariuszy.Dla tego Morawiecki gada jak podniecony chłopczyk i oczywiscie -znowu dużo za dużo
          • krytyk2 Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 09.03.22, 15:34
            wiadomosci.onet.pl/warszawa/dramat-na-torwarze-emocjonalny-apel-szefowej-wolontariuszy-jestesmy-na-skraju/3vr95xw?utm_medium=push&utm_source=browser&utm_campaign=push_push_go&utm_site=wiadomosci&utm_push_id=6228b67a664a0578b96a37ea

Za chwilę ta sytuacja upowszechni się na cały kraj.A to dopiero 1,2mln uchodźców a przewiduje się ok 4-5 mln.Co sie stanie z krajem wtedy z taką biernością państwa ?
            Dzisiaj w Sejmie odbywa się dyskusja na temat specustawy dotyczącej pomocy Ukraińcom.Wg tej ustawy Ukraincy beda mieli pierwszeństwo we wszelkich usługach medycznych.Na wczoraj państwowa opieka medyczna była w stanie konpletnej zapasci.Ja na wizytę u specjalisty czekam srednio od 4 mcy do kilku lat(!).To samo z oczekiwaniem na rezonans magnetyczny czy tomograf- kilka miesiecy.I teraz ja mam ustępować Ukraińcom w kolejce?!?Z jakiej racji?Czy już sam fakt ,że bierzemy na siebie ciężar przyjecia ich ,dania lokum z dala od syren wojennych i wybuchów bomb nie jest wystarczającą ulgą?
            To jeszcze do tego dodajemy darmowa opiekę medyczną ze statusem "bez kolejki i na cito"???
            To mógl wymyslec tylko Polak spod sztandaru PIS.(rzadi ich rodziny maja swoje oddzielne szpitale z dostepem natychmiastowym do wszystkich najrzadszych specjalności i przypadków)
            • shachar Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 09.03.22, 18:06
              "Krytyku, nie pozostanie Ci nic innego, tylko udawać Ukraińca. Pamiętamy przewały na "matkę z dzieckiem", tych umiejętności tak szybko się nie zapomina.
              taaak, problemy się zaczną, bo Ukraińcy też zaczną być sfrustrowani. Moja koleżanka tu poprosiła mnie o pomoc w znalezieniu lokum w Warszawie, dla swojej rodzonej siostry, która uciekała z Ukrainy. Musiała być Warszawa albo Kraków. W sumie już udało mi się w Warszawie, ale ta siostra zdecydowała się na Kraków. Teraz szuka mieszkania na wynajem na 2-3 miesiące i dziwi się, że ludzie dający ogłoszenia nie odpowiadają, lub chcą 4tys depozytu.
              • krytyk2 Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 09.03.22, 18:12
                Holandia oświadczyła dziś,że na razie wstrzymuje się z przyjeciem jakichkolwiek uchodżców z Ukrainy,W Brytania zastanawia się nad wydaniem 60 wiz a my przyjeliśmy bezwarunkowo do dzisiaj 1,5 mln !
                Bez pomocy rządu,bez środków finansowych.To paliwo społecznego zapału szybko się skonczy i bedzie w kraju totalna nacjonalistyczna rozpierducha.Z jednej skrajności w drugą.Tak się skończy polska ułanska fantazja
                • rzeka.suf Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 09.03.22, 18:40
                  big_grinDD
            • rzeka.suf Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 09.03.22, 18:45
              Paliwo EMOCJONALNE szybko się kończy. Pamiętaj o wartościach, idealach, no i o rozsądku. To chyba oczywiste, że nagle przypadki nie ustawia się za Tobą w kolejce tylko dlatego, że Ty jesteś Polakiem, a nagły przypadek - niepolakiem.
              To, jak słusznie zauważa Jasio, dopiero początek początku. Hold your horses.
              • krytyk2 Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 09.03.22, 18:59
                "nagły przypadek" to pojęcie nienarodowe i nie mam nic przeciwko,żeby Ukrainka,senegalczyk czy egipcjanin ze złamaną nogą wszedł bez kolejki,ale tu jest mowa o nienależnych przywilejach związanych z narodowością i tu nie ma mojej zgody,zwłaszcza ,że na koncu takiego głupiego rozporządzenia bedzie nacjonalistyczny hejt
                • rzeka.suf Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 09.03.22, 19:10
                  Póki co ten hejt jest na końcu Twojego języka.
                  • krytyk2 Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 09.03.22, 19:13
                    napisz co bierzesz,bo jesteś na niezłym haju
                    • rzeka.suf Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 09.03.22, 19:20
                      Nie, nie jestem. Napisz gdzie wyczytałes że specustawa przewiduje priorytetowe traktowanie Ukraińców, bo nie mogę znaleźć, ale może źle szukam.
                      • krytyk2 Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 09.03.22, 22:15
                        dzisiaj słuchałem na żywo wypowiedzi posłów w sejmie i dwóch mówiło o tym omawiajac ustawe
                        • rzeka.suf Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 09.03.22, 22:41
                          Zobaczymy jutro, tzn jeśli jutro mają głosować nad tym. Z tego, co czytałam wynika tylko tyle, że Ukraińcy dostaną prawo do opieki medycznej. Nic o pierwszenstwie, bo takie pierwszeństwo ze względu na narodowosc nie miałoby sensu medycznego, ani politycznego przecież.
                          • kalllka Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 10.03.22, 10:06
                            Wszystkie pozarządowe organizacje, stowarzyszenia miasta- tak jak moje ale głównie prywatne osoby pomagające Ukrainie, takze linki do zbiórek pomocowych, dostępne sa przez fb. Nie wszyscy, tak jak sahar maja do nich dostęp bo zgubili login, a chcą i mogą pomoc pracujac choćby w swoim srodowisku pracowym choćby tylko udostępniając konkretne informacje; dlatego prośba do stereosia- o wątek pomóc Ukrainie
                            • shachar Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 10.03.22, 14:17
                              Nie wiem, jak uda się pokonać Pierdolnik, Jakiego Świat Nie Widział. Boję się, że przed wszystko uwypukli się ogromna frustracja i brak możliwości ogarnięcia takiego wielkiego ogromu uchodźców z ich róznymi oczekiwaniami czasami. Widziałam człowieka krzyczącego, że , on czekał kilkadziesiąt godzin na przejściu granicznym. Albo w Moldovii , że airbnb zwraca tylko część uchodźcom za odwołane w ostatniej chwili wynajmy. I ja ich wszystkich rozumiem, ale dlatego babcie powtarzały " nigdy więcej wojny".
                              • krytyk2 Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 10.03.22, 15:10
                                U nas na wsi jest świetlica.Wczoraj ostatni raz była wykorzystywana w "cywilny" sposób-kobiety spotkały się przynoszac zakupione środki higieniczne dla Ukrainy.Od dzisiaj w świetlicy będą mieszkały Ukrainki z dziećmi,w liczbie 20 rodzin.Jak na razie podstawowe utrzymanie i opał daje gmina,czyli placówka samorządowa,ale środki są ograniczone i jesli panstwo nie poczuje się do obowiązku ,spadnie to na nas ,mieszkanców wsi
                              • rzeka.suf Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 10.03.22, 15:16
                                Myślę, że tu akurat potrzebna jest ofensywa NATO - rozlokowanie uchodźców na terenie i dzięki zasobom wielu różnych państw. Tak, aby państwa graniczące z Ukraina nie zamieniły się w przepełnione schroniska z takich schronisk potworna dynamika. Myślę, że to byłoby najlepsze dla wszystkich i jednocześnie nie mogłoby zostać nazwane przez putina żadna deklaracja wojny.
                                • krytyk2 Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 11.03.22, 19:28
                                  Prezydent i premier jeżdżą jak szaleni po Europie i wygłaszają dumne i pouczajace teksty w stylu -"a nie mówiliśmy"( o Rosji) oraz "jesteśmy najlepsi na świecie w pomaganiu Ukrainie".Tymczasem tu ,w Polsce,praktycznie nikt z władz państwowych nie zajmuje się realnymi problemami tego kryzysu
                                  • rzeka.suf Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 11.03.22, 19:44
                                    No i dobrze, niech jeżdżą, nie ma powodu, żeby polska sama miała ogarniać ten kryzys.
                                  • shachar Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 12.03.22, 01:00
                                    Myślę, że na sam koniec zostanie rozdystrybuować owych uchodzców po domach zwykłych obywateli, że oni będą po prostu przygarniętą rodziną, którą trzeba wykarmić, i ktora pomoże w inny sposób. Nie ma co liczyć na to, że jakakolwiek dotacja państwowa zrównoważy tę pomoc. Ale czy bez owej państwowej pomocy zachowalibyśmy się inaczej?
                                    • rzeka.suf Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 12.03.22, 01:57
                                      Po prostu bardziej prawdopodobna, efektrywna droga uzyskania potrzebnych na pomoc uchodzcom funduszy, jest zebrac potrzebne sumy pobierajac od kazdego po 5 zlotych, niz liczyc na to, ze o wiele mniejsza liczba osob bedzie przez dlugi czas lozyc po 500 np.
                                      Poza tym nie chodzi tu tylko o 'wykarmienie', potrzeba zapewnic uchodzcom w miare normalne zycie, z dostepem do pracy, opieki zdrowotnej, edukacji.
                                    • krytyk2 Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 13.03.22, 07:28
                                      Tu chodzi o to ,że państwo nie zrobi tego ,co potrafią i moga zrobić obywatele,ale też o to ,że obywatele nie zrobią tego i nie mają takich możliwosci ,żeby zrobić to co lezy w gestii i możliwościach państwa.PIS udowodnił ,ze preferuje rozwiązania jedynie propagandowe i autorytarne.Nie potrafi współdziałać z ludzmi -bo nie chce i gardzi nimi .Przez 7 lat władzy w Polsce ani razu nie porozumiał się z opozycją parlamentarną,nie mówiąc o organizacjach społecznych ,samorządu terytorialnego czy stowarzyszeń celowych.A właśnie teraz jest to niezbędne.Politycy PIS tylko pokrzykują hasło "wszystkie ręce na pokład" a za tym nie idą żadne czyny.
                                      • rzeka.suf Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 13.03.22, 13:05
                                        Być może, nie wglebiam się w zawiłości polityki polskiej. Po prostu uważam, że nawet przy najlepszej współpracy polityków polskich, temat długofalowe pomocy uchodźcom i pomagania Polakom pomagającym uchodźcom, wymaga współpracy międzynarodowej. Tzn o wiele łatwiej byłoby to ogarnąć w ten sposób.
        • shachar Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 09.03.22, 13:55
          - Polska zagrała tak, jak grają duże, szanujące się państwa.

debile, jak zwykle ze swoimi kompleksami, tu nie chodzi o pomóc, tylko,żeby się postawić.
          • krytyk2 Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 09.03.22, 15:46
            PIS-owi ta wojna spadła z nieba,on znowu zbija maksimum korzysci politycznych jakie tylko można wziąć.Nieważne jakim kosztem społecznym.Póki co -zerowym kosztem państwa.
          • jan_stereo Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 09.03.22, 16:04
            Ta kreowana medialnie 'milosc' do Ukrainy bardzo szybko nam przejdzie w Polsce i zamieni sie w rosnaca niechec na granicy rekoczynow, taka psychologia ludzka, nie przeszkadza nam wojna 'gdziestam' byla nas nie ruszaly jej efekty, no ale takie sa przeciez realia wojenne, albo jestesmy na 'tak' z calym inwentarzem tegoz albo nie ma co udawac poparcia i checi do wyrzeczen. Ciekawe jak sie nastroje zmienia jesli ta coraz gorsza sytuacja potrwa kilka miesiecy. PiS oglosi pewnie stan wyjatkowy i odwola wszelkie wybory na kilka lat, taki wspolczesny stan wojenny. Ze strony USA czy Niemiec zadnej wiekszej pomocy finansowej pewnie nie dostaniemy, US juz swoj interes osiagnelo, a my w Polsce jestesmy tylko tragicznym pomagajla stojacym na linii 'ekonomicznego' ognia.
            • rzeka.suf Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 09.03.22, 18:46
              Widzisz Jasiu, 'kilka miesiecy', jaki optymista z ciebie wypelzl.
    • krytyk2 Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 12.03.22, 22:35
      <<Żołnierze rosyjscy przechwycili konwój humanitarny, który jechał z Zaporoża do obleganego przez siły rosyjskie Mariupola na południowym wschodzie Ukrainy – poinformowały władze obwodu zaporoskiego na Telegramie.

"Na każdym punkcie kontrolnym okupanci przemocą wyjmowali jedzenie, odzież i środki higieny" – podano.

Inny konwój humanitarny, który z pomocą Czerwonego Krzyża zmierzał z Zaporoża do miasta Połohy, żołnierze rosyjscy zawrócili. Obecnie stoi on w pobliżu miasta Kamieńskie.>>>
      • shachar Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 12.03.22, 22:46
        Moim zdaniem, całe siły NATO i sojuszników powinny pójść w tym kierunku, nie żeby zbroić Ukrainę, ale żeby ustalić przez wywiad gdzie putin się znajduje i pierdolnąć tam bombę. Tak się postępuje z terrorystami, zabija się ich, żeby uniknąć zbędnych komplikacji.
        • krytyk2 Re: Z cyklu "Wartości podstawowe" 13.03.22, 07:22
          Tak,tylko musiałoby to być skuteczne za pierwszym razem.A jesli byłoby nieskuteczne, mielibyśmy konflikt światowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka