Dodaj do ulubionych

dokładnie namierzeni

26.01.23, 10:26
co do jednej sztuki ofiar,co do jednego metra wystrzału

wiadomosci.wp.pl/lowca-zbrodniarzy-wojennych-putin-zostanie-pociagniety-do-odpowiedzialnosci-bardzo-szybko-6859362156227232a
Obserwuj wątek
    • a_iii_ty Re: dokładnie namierzeni 26.01.23, 11:18
      wspanialy artykul !
      • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 26.01.23, 12:24
        też tak uważam.Fascynuje mnie u Ukraińców racjonalizm widoczny na każdym kroku.Teoretycznie powinni być zalewani przez emocje-lęku ,strachu,nienawiści.A oni przechodzą nad nimi i dalej robią swoje.Na polu walki -wykazując się racjonalnymi decyzjami na każdym poziomie(plutonu ,kompanii,pułku,batalionu,zw taktycznego).Tu wszystko ze wszystkim łączy się w jedną racjonalną całość.I teraz to analityczne podejscie do oceny rodzaju ,zakresu i intensywności winy .Majstersztyk!
    • shachar Re: dokładnie namierzeni 26.01.23, 18:51
      Słucham teraz Podcastu #347 Lex Fridman Michael Malice promujący książkę tego drugiego o powstaniu i upadku ZSRR od XIXw, do Gorbaczowa. 'The White Pill...."Polecam. Proszę nie zwracać uwagi na niepoważny wygląd obu panów, to jest wydanie noworoczne.

www.youtube.com/watch?v=NUkXluf3OYA
      • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 26.01.23, 23:32
        Jest taka myśl wyrażona ok 40 minuty tego podcastu,że nasi najbliżsi ,którzy nas rzekomo kochają chcą nas poniżyć.Ostatnio,gdy byłem u swojej matki,doznałem takiej właśnie eureki :zrozumiałem,dlaczego ja instynktownie przekazuję mojej matce negatywne wiadomości z mojego życia.Albo jeszcze inaczej-dlaczego ja wybieram taki styl opowieści o swoim życiu ,który podkresla negatywny odcień wydarzeń.
        Ona jest dzieckiem wojny i głodu,gdzieś głęboko ma syndrom ofiary i uwielbia taplać się w swojej martyrologii.Jeśli w jakimś losowym złym złozeniu okoliczności mogłaby sama sobie pomóc i wyciągnąć do siebie rękę ,to tego nie zrobi.Zrobi natomiast spektakl tu oto ugodzonej śmiertelnie osoby i teraz - Świecie,zrób coś i ratuj a co najmniej współczuj jej!!
        I to nie koniec tego wyjasnienia.Następuje coś ,co nazwałbym ściąganiem mnie do JeJ poziomu.Jeśli będę tą drugą ofiarą,która cierpi na tym ziemskim padole -to OK,nasze relacje będą pozytywne,solidarne i spokojne.Jesli natomiast wejdę na poziom błyskotliwej kaskady dobrych trafów losu i jeszcze lepszych rozwiązań moich problemów,to nasza nić rodzinna ulegnie zerwaniu.Stane sie kimś obcym.Więc jesli nie chce zerwać ścisłych relacji rodzinnych, musze zacząć oszukiwać swoją rodzoną matkę-dla dobra naszych relacji.Ten negatywny finał,zbliżający się na horyzoncie ,był moim udziałem niejednokrotnie.Już nie raz dziwilem się ,że na pytanie co mnie słychać i odpowiedzi -że wszystko ok,że Julka świetnie w szkole ,że wszyscy zdrowi,że ja jakies tam sukcesy w pracy na roli i z Asią wszystko fajnie-zalegała głucha cisza po drugiej stronie telefonu.To jest straszne co sobie uświadomiłem.W skrócie mogę powiedzieć :im gorzej - tym lepiej ,im lepiej -tym gorzej.
        • a_iii_ty Re: dokładnie namierzeni 27.01.23, 01:34
          przyjaciela poznaje sie nie w klopotach ( kazdy potrafi uronic lezke i poklepac po ramieniu), tylko w czasie sukcesow. Jak ci ktos umrze to tlumy sie zbieraja, sproboj wygrac 20 milionow i zostaniesz sam.
        • shachar Re: dokładnie namierzeni 27.01.23, 14:40
          Ja ten fragment trochę inaczej odebrałąm ( a jest to akurat przypadkowo wybrany fragment oglądny wczoraj podczs lunchu, bo na ogół słucham w samochodzie) . Oni tam mówią, o ich zdaniem, typowej wschodniej przypadłości, żeby widzieć wady/trudności w każdej sytuacji życiowej.
          Moim zdaniem, to się bierze nie z chęci dopieprzenia komuś, ale z jakiegoś mechanizmu psychologicznego u danego osobnika nieprzerobionych trudności życiowych, z kktorymi sam dla siebie nie umie sobie poradzić. Tak na przykład ten, kto ma trudności z opłatami, będzie cie pytał, jak sobie poradzisz z opłatą za studia prawnicze, ten kto ma problemy z rodziną, będzie sie doszukiwał w twoim życiu owych problemow i onie głownie wypytywał.
          Ja miałam coś takiego teraz podczas pobytu w Polsce. Moja stepmom ma od stuleci problemy z nadwagą. Kiedykolwiek mam z nią do czynienia, czy to u niej, czy to u siebie, ona zawiaduje cała lodówą, mówi wszystkim co i ile mają jeść, wciska w ludzi jakieś buły , jakby chcąc sobie udowodnić po raz enty, że buły są nieszkodliwe i doprowadzą do figury syreny. Byłam o to na maxa wkurzona na nią, bo jej córka i wnuczka, obie przeszły jakieś redukcje gastryczne/żoładka i były otyłe. Im nic nie wciska, a dla mnie miała jakby zemstę za siebie i obie jej latorośle, tak to odbierałam.
          Moim zdaniem działa tu mechanizm 'fali, że osoba poszkodowana, czy straumatyzowana czymś, stara się jakby poradzić sobie z trudną sytuacją poprzez stawianie innych w takiej samej sytuacji, i patrzeć, jak oni sobie radzią.
          To na razie tyle, lecę robić, za 10 godzin wypad z pracy i wio na wiochę smile
          • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 27.01.23, 18:19
            Nie ,no ja te wszystkie sensy ,o których piszesz również wychwytywałem ,ale problem ,o którym piszę wyszedł mi w czasie mojego ostatniego pobytu w Koszalinie.To odkrycie było dla mnie tak szokujące ,że musiałem to z siebie wylać.
            Ten podcast zresztą obfituje w masę dygresji ,które same w sobie ,każde z osobna ,mogłyby byc tytułem wielostronicowej rozprawy.Dzis posłucham nastepnego "odcinka "półgodzinnego-na wiecej nie moge sobie pozwolic ,bo jutro wstaje o 5ej
            • a_iii_ty Re: dokładnie namierzeni 27.01.23, 18:34
              a gdzie to acan zapyla takim rankiem, jesli spytac moge ?
              • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 27.01.23, 21:59
                Rynek hurtowy,potem indywidualne zamówienia z dowozem do domu 😊
            • shachar Re: dokładnie namierzeni 27.01.23, 18:45
              No to cieszęsię, że Ci podcast podszedł. Też po 20 min sobie cykam, bo czasami powtrzam kawałki, jak się na coś zagapię i niedosłucham.
              A te z matką pieriepały rozumiem na tyle, że po wiem tak; lepiej jest dla mnie, że moja nie żyje, bo za swojego życia była źródłem mojego nieszczęścia wielce głebokiego. Rodzice to czasami po prostu emocjonalne wampiry nieśmiertelne i nienasycone.
              • a_iii_ty Re: dokładnie namierzeni 27.01.23, 20:12
                moje "ojce" to byly ludzkie skaly, o ssaniu wampirzystym ze mnie nie bylo mowy, bo mowy o niczym nie bylo. "ubieralo sie i zywilo", to byla ich mantra w moim kierunku.
                Odegralem sie potem moimi pijanstwami, choc wiem, ze nie widzieli zadnego zwiazku z ich postawa i moim "odwetem".
                Dobranoc !
                • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 27.01.23, 21:57
                  Myślę,że upraszczając rozwiazujesz sobie problem ,który sam stworzyłeś.Jestem głęboko przekonany,że gdybym wziął Twoich rodziców na rozmowę,dowiedziałbym się znacznie głębszych i ciekawszych rzeczy nt roli Twojej osoby w ich życiu.I nie ma to nic wspólnego z tym ,czy byli wobec Ciebie bardziej słowotwórczo wylewni czy mniej.Generalnie najczęstszym nastawieniem starszych wobec ich latorośli jest projektowanie na nich swoich niespełnionych marzeń i zamierzeń.Skutkuje to realnie chęcią manipulacji poczynaniami dzieci,kształtowania ich na swoją modłę i instrumentalnego traktowania.
                  • a_iii_ty Re: dokładnie namierzeni 27.01.23, 22:08
                    W jakim sensie sam stworzylem sobie problem ?
                    Pomarli juz, ja tylko opisuje to jak bylo. Chlod, pogarda dla innych, niechec do rozmow, ze nie wspomne o zwyklym przytuleniu. Niczego bys sie nie dowiedzial o mojej roli w ich zyciu, bo oni sami nie znali jej (lozylo sie i ubieralo!).
              • taniarada Re: dokładnie namierzeni 30.01.23, 01:29
                To jest ból .Mamusia toksyczna ,a tatuś za mamusią .Moja wcześnie zmarła i miałem trochę różnych mamuś .
        • shachar Re: dokładnie namierzeni 19.02.23, 14:06
          Jest taka myśl wyrażona ok 40 minuty tego podcastu

Alucham teraz bardzo mnie interesujacego podkastu Andrew Huberman + Paul Conti na temat traumy psychicznej. Jestem teraz na początku ,natknęłam się na termin fenomenu, który mnie fascynuje, repetition compulsion freudowska. W ogóle uwielbiam takie rozmowy. Imuś posłuchaj choć pół godziny.

www.youtube.com/watch?v=IOl28gj_RXw
      • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 29.01.23, 21:22
        Wracając do rozmowy Friedmana z Mlicem,W którymś momencie Malice próbuje chwycić byka za rogi,tj stawia problem taki :czy natura człowieka pozwala na takie zbudowanie ustroju pokroju komunizmu,żeby nastał sprawiedliwy podział dóbr oraz uzwględniajacy potrzeby warstw uposledzonych.No i ten problem ,przynajmniej do 1h 40 min pozostaje nierozwiązany.Tj sama formuła tej rozmowy jako lużnej przyjemnej pogawedki powoduje ,że pomiędzy mieliznami żartu i dygresji czasem wystają ponad powierzchnię wody twarde skały naukowych opisów ,teorii i wniosków.Bardzo ciekawy ,choć akurat dla mnie mało odkrywczy,bo przeczyatlem na te tematy mase rzeczy,jest cały fragment dotyczący powstawania socjalizmu w Rosji .Ale tu znowu nie pojwaiaja się odpowiedzi na postawiony przez mnie zasadniczy problem.Techniki wodzenia mas ludzkich za nos ,te same we wszystkich krajach autorytarnych,w Rosji sowieckiej zostały doprowadzone do perfekcji.I teraz zabrakło mi tu rozróżnienia czy to ,w jaki sposób budowało się to wszystko w ZSRS,było koniecznym wynikiem czy też jednym z wariantów możliwych do przewidzenia.Bo jeśli był to konieczny wynik,to wyklucza to jakiekolwiek mrzonki o stworzeniu kiedykolwiek i gdziekolwiek sprawiedliwego systemu socjalno-ekonmicznego,typu komunizm.W którymś momencie Malice dokonuje rozróznienia pomiedzy naturą człowieka a jego kulturowymi zmiennymi.I brzmi to tak,że aczkolwiek natura człowieka jest jedna ,lecz zmienne kulturowe (które możemy przyjąć takie lub inne) pozwalałyby uczynić realnym ów komunistyczny raj na ziemi.Ale znowu zdawkowość przyjetej konwencji rozmowy niejako nie wymusiła najwazniejszego ciągu dalszego -tj dowodu o jakie czynniki zmiennych kulturowych trzeba by pozyśleć ,żeby wejsc na włąsciwą ścieżkę realizacji komunstycznych ideałow.
        Powiem tak-można żonglować pojęciami i oddzielić poj natury człowieka od zmiennych kulturowych jego zachowań ,ale trzeba potem pójśc konsekwentnie dalej i 1) twardo zdefiniować naturę człowieka 2) pokazać jakie to czynniki kuturowe potrafią tak wpleść się szerokie ramy "natury człowieka",żeby na koncu wyskoczył Frankenstein komunizmu.
        Jestem dopiero na 1h40 min fragmencie dialogu ,jest on ciekawy i będę dalej śledził ,czy Malice ma jakś dobrą teorię stworzenia idealnego systemu ,czy tylko czaruje obietnicami
      • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 01.02.23, 18:26
        Myślę ,że projekt komunizmu nie mógł się powieżć -bez względu na te czy inne rozwiązania przyjęte przez Lenina czy póżniej Stalina- z powodu niezgodności tych założeń z naturą człowieka.I były one(te rozwiązania)obarczone grzechem pierworodnym już od Marksa.Wg mnie ta niezgodnośc polegała na wyabstrachowaniu z tkanki społecznej jedynie systemowych rozwiązań i schematów,dotyczących mas ludzkich natomiast prawie w ogóle nie było tu mowy o tzw potrzebach jednostki.Marks błędnie założył ( a za nim też Lenin i Trocki),że wystarczy zlikwidować istniejąca warstwę jednostkowych posiadaczy środków produkcji ,przekazać je klasie robotnieczej i sprawa bedzie załatwiona.Okazało się ,że w praktyce oznacza to transfer posiadania środków produkcji i władzę zarządzania procesem produkcyjnym na inną ,wyznaczoną administracyjnie, grupę ludzi reprezentujących anonimowe państwo.Że już sam pomysł niesie w sobie olbrzymie zagrożenie niekompetencji tych reprezentantów państwa.Czyli błąd pieroworodny polegał na niedocenieniu samego problemu ,że klasa robotnicza nie bedzie mogła bezpośrednio sprawować swojej władzy nad swoimi środkami produkcji !
        Ponieważ na dodatek od samego początku obowiązywała zasada rewolucji,sformułowana już u samego Marksa,wiadomym było ,że całość przemian w kierunku komunizmu będzie się opierała na siłowych rozwiązaniach.Ale to co było ewentulanie zrozumiałe w początkowym okresie przemian- walka z białymi wojskami,z kontrewolucyjnie nastawionymi dotychczasowymi właścicelami fabryk a nawet małych przedsiębiorstw, zaczęło żyć własnym życiem.Tzn firmowym znakiem komunizmu w Rosji stały się służby specjalne ,wojsko i milicja.
        Przejecie własności środków produkcji ( w imieniu robotników,a jakze!)przez panstwo skutkowało tym ,ze sama idea uwłaszczenia robotników została rozbita a na dodatek w gę weszły struktury siłowe ,które z dużą gorliwością zaczęły tępić wszelką niezależną myśl - zwłaszcza pośród robotników,którym wmawiano od początku ,że wyraziecielem ich woli jest partia robotnicza.Więc jeśli ktokolwiek miałby inne zdanie niż głoszone przez partie robotniczą ,stawiał się automatycznie na pozycji wroga ludu.Początkowo kolegialny zarzad parti,w którym tylko trochę wiecej do powiedzenia miał Lenin a wazne były zdania Trockiego ,Dzierżyńskiego czy Stalina,stopniowo ,po smierci Lenina ,zaczynał być jednoosobowym zarządzaniem Stalina,z tendencją przyspieszonego autorytarzymu
        • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 01.02.23, 18:58
          Napisałem na początku o daremności projektu komunistycznego ze względu na to,że nie uwzględniał tej częsci natury człowieka,która dotyczy jednostkowych potrzeb ludzkich .Dosyć wyczerpująco mówi o tym Malice gdy pokazuje jak państwo komunistyczne systemowo rozbijało więzi miedzyludzkie ,bo w ich istnieniu widziało najwieksze zagrożenie dla swojego istnienia i realizacji swoich celów.I tak zagrożeniem była miłość w rodzinie,przyjażnie miedzy ludżmi,więzi narodowe lub w obebie mniejszych grup.Dlatego tak łatwo uderzano w rodziny ,rozdzielano je .Powszechny był system donoszenia na sąsiadów a nawet na członków rodziny.Państwo i partia miały absolutny priorytet nad jednostką.Komunizm uderzał też ideologicznie i praktycznie we własność ,także osobista.Praktycznie zlikwidowano mieszkania wlasnościowe a na dzien dobry właścieleom duzych majatków dokwaterowywano setki osób.Zaciesnienie osób na metrze kwadratowym dodatkowo uniemożliwialo posiadanie jakichkolwiek "burżuazyjnych" tajemnic,ne mówiąc o szczątkach intymności.Wszyscy mieli byc wystrugani tak samo,zapomniec o sobie i myślec tylko o linii ideowej partii.
        • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 02.02.23, 09:03
          Wydaje się ,że blizsze intuicjom socjalistycznym były koncepcje np Owena,który zakładał istnienie spółdzielni.W tym przypadku istnieje bezpośrednia relacja właścicelska pomiedzy robotnikiem członkiem spółdzielni a jego własnością i zarzadzaniem nią.Dla Marksa takie pomysły były za mało radykalne i nie organizowały społeczeństwa jakio całości.Marks chciał miec więc gwarancję,że to co dobrze funkcjonuje na małym obszarze ,musi funkcjonować też na dużym .I tu tkwił błąd ,bo zapośredniczenie władzy i sprawowania funkcji właścicelskich przyniosło w efekcie alienację władzy od zwykłago robotnika jako rzekomego właścicela środków produkcji.Piramida władzy w dużym państwie uniemożliwiła jakikolwiek wpływ "jednostki z dołu" na osoby "na szczycie".
        • shachar Re: dokładnie namierzeni 02.02.23, 14:01
          Już sam fakt, że trzeba było utrzymać klasę robotniczą, dla jej dobra!, w komuniźmie za pomocą siły, świadczyło o tym, że caly pomysł był chybiony. Można powiedzieć, że społeczeństwo nie dorosło...ale to ideolodzy nie dorośli do uprawnień, jakie sobie dali rządzenia ludzmi. Trzeba znać naturę materii jaką się obrabia, nie można zrobić pięknego latawca z żelaza i utyskiwać potem, że latawiec nie dorósł do latania.
          Pierwotną właściwością ludzi jest hierarchia ich priorytetów; rodzina, bliscy, potem klan, rasa, potem cała reszta. Nikt w Krakowie nie będzie zapirdalał na anonimową Maryśkę ze Szczecina, bo to piękna idea. Teraz tak; czy należy tworzyć idee ładu społecznego bez względu na czynnik ludzki i czynnik powinien dojrzeć do owych idei? Komunizm został na Zachodzie wyśmiany, a co na przykład z religią, która też nakazuje człowiekowi pewne zachowania przekraczające ludzkie tendencje i nikt tego nie wyśmiewa?
          Malice w tym podkaście, jak już sam zauważyłeś , wiele w zamian nie oferuje, jak ład społeczny powinien wyglądać, ale na wszystko jest jakiś podkast! big_grin
          polecam Ci zatem krytyku JRE #1933 z Jordanem Petersonem, panem tak kontrowersyjnym w mediach, że aż strach wspomnieć , że się go słucha. On tam mówi od mniej więcej, zaczynając od 90min podkastu o tym, co on proponuje. Warto tego posłuchać, choć to nie jest latwe słuchowisko, tak jak poprzednie.
          www.dailymotion.com/video/x8ho9th
          • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 02.02.23, 14:30
            ja teraz rozumiem ideę podcastu,ze sie przekazuje trudne tematy w bardziej strawnej formie.Prawda jest taka ,ze nikt nie wytrzymałby 3,5 godzinnej napierdalanki intelektualnej dokonywanej bez przerwy na poziomie Krytyki czystego rozumu Kanta .Więc rozmaite dygresje przetykane co rusz czynią dalsze słuchanie możliwym i dają też czas na nabranie oddechu samym prowadzącym rozmowę.Jeszcze mi zostało pół godziny z Malicem ,potem wezmę się za następne.Swoją drogą oni dobrze czują temat rosji ,bo stamtąd pochodzą.
            • rzeka.suf Re: dokładnie namierzeni 02.02.23, 15:37
              Tak samo można powiedzieć że skoro Chomsky pochodzi z USA, to dobrze usa czuje. Albo Putin czy zacharowa lepiej Rosję czują niż ty.
              Co do podcastu to ładnie stresciles te trzy i pół godziny w trzech akapitach big_grin
              Może dobra wprawka z angielskiego, ale no bez przesady z doniosloscia treści.
              • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 02.02.23, 15:39
                naprawdę uważasz ,że ładnie streściłem?No to dziękuję bardzo smile
                • rzeka.suf Re: dokładnie namierzeni 02.02.23, 16:39
                  Tak, nie jestem pewna co do fragmentu dot nienawiści Rosjan do Ukraińców, poza tympominales masę wtretow, pobocznych wątków, które też byłyby ciekawe, ale co do ZSRR to adekwatnie.
                  Ja uwielbiam wyklady/streszczenia Wielomskiego. Tylko wykłady, sposób przekazania danego zagadnienia. Jego prywatne poglądy i oceny teraźniejsze sytuacji mocno mnie zaskakują.
              • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 02.02.23, 19:23
                W przypadku Rosji sowieckiej trzeba pewne rzeczy zobaczyć na własne oczy,żeby dostrzec specyfikę i niuanse -inaczej traktuje się czasem informacje stamtąd jak opowieści z mchu i paproci.Podobnie też niektórzy uwielbiają Putina przeliczając łatwo ,że jest to krwawy tyran z pełnym rodowodem kgbowskiej szkoly
                • rzeka.suf Re: dokładnie namierzeni 03.02.23, 15:08
                  Własne oczy wcale nie gwarantują wyższego poziomu prawdziwości, obiektywizmu.

Tak czy inaczej, teraz, Krytyku, czas na streszczenie wywodu Petersona. Do dzieła, bo nie mam czasu tego słuchać, tym bardziej że co 3 minuty wyskakują reklamy. Konkretnie interesuje mnie co on mówi, o ile cokolwiek nt tych, którzy odmówia partycypacji w tej dobrowolnej nowej ludzkiej wspólnocie opartej na micie podsuwanym przez Petersona.
                  • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 03.02.23, 17:48
                    no nie wiem,to brzmi jak zlecenie pracy więc muszę zastanowić się nad zapłatą wink
                    Poza tym weż po duwagę ,ze w kazdym przypadku sa to i będą moje interpetacje czyichś tekstów.Mój odbiór nie musi byc taki sam jak Twój odbiór.
                    • rzeka.suf Re: dokładnie namierzeni 03.02.23, 19:41
                      A to może jutro przesłucham, no naprawdę mnie interesuje to zagadnienie. Sceptyczna wobec 'geniuszu' Petersona, podejrzewam, że to pytanie albo w ogóle nie padło, albo jakoś je ominął. A to jest centralny problem: co robić z tymi, którzy nie wierzą w nasz mit.
                      • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 03.02.23, 19:56
                        a o jaki nasz mit chodzi?
                        • rzeka.suf Re: dokładnie namierzeni 03.02.23, 20:40
                          Ten proponowany przez Petersona, o tenchodzi Petersonowi. Mi zaś chodzi o każdy lub o jakikolwiek, bo nie jakiś konkretny mit mnie tutaj interesuje, tylko to, o czym pisałam wczesniej: sposób jego rozprzestrzeniania przynajmniej na tyle, by stał się silnie dominujący, nabrał choćby pozorów uniwersalności.
                    • rzeka.suf Re: dokładnie namierzeni 03.02.23, 19:42
                      Możesz po prostu dokonać transkryptu jego słów.
                      • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 03.02.23, 19:55
                        Ja nie jestem zwykłym tłumaczem.Gdy słuchałem dialogu Malice'a z Friedmanem,po prostu umieszczałem ich myśli w mojej przestrzeni pojęć i dlatego wszędzie tam ,gdzie wychwyciłem choćby malutkie postawienie problemów zasadniczych,wyłuskiwałem je .Dlatego mogę twierdzić ,że ani Friedman -ani tym bardziej przesłuchiwany Malice -nie odpowiedzieli na fundamentalne pytanie :czy możliwe jest zbudowanie systemu sprawiedliwosci społecznej.
                        Ps Na studiach byłem studentem ,który najdłużej czytał lektury.Gdy inni przelatywali jakis podręcznik w dwa trzy dni,mnie zajmowało to miesiące.nie dlatego,że nie rozumiałem tego co czytam ,ale dlatego ,że kazde zdanie zmieniało mi zasadniczo perspektywe teoretyczną i przemeblowywało cała moją wiedze na dany temat.I dlatego byłem jedynym ,który wchodząc z najrozmaitszych miejsc do środka teorii,potrafił dotrzec do centrum tej teorii i po drodze tłumaczyć ,gdzie sa kluczowe topiki tej teorii smile
                        • rzeka.suf Re: dokładnie namierzeni 03.02.23, 20:42
                          Ja za to czytałam niemal wszystko do końca, jakbym dawała szansę de-kompromitacji autorom big_grin mój ulubiony wykładowca skitowal to wymownym spojrzeniem. Strata czasu i energii.
            • shachar Re: dokładnie namierzeni 04.02.23, 13:10
              To może 17 min fragment na youtube, wlaśnie o ten wycinek mi chodzio
              www.youtube.com/watch?v=L_cjujecPsE
              • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 04.02.23, 15:06
                teraz mi przyszło do głowy( jako jeszcze pokłosie rozmowy z Malicem),że skoro nie da się zorganizować większego społeczeństwa inaczej jak tylko w formie państwa,to możliwości budowy społeczności sprawiedliwej i humanitarnej należy doszukiwać się jedynie w odpowiednim ustroju państwowym.Czyli chodziłoby o to ,żeby ten olbrzymi,obiektywny ,anonimowy ,bezwględny aparat nalezy tak przeformułować,żeby miał ludzką twarz.
              • rzeka.suf Re: dokładnie namierzeni 04.02.23, 17:55
                Jako, że nie pytasz, to powiem, co sądzę nt nowej wizji Petersona, tej alternatywy wobec porządku promowane go przez wef. Otóż, sądzę, że Peterson wybadal rynek i sprzedaje to, o czym on sądzi, że się dobrze sprzeda. I raczej się tutaj nie myli.
                Nie wierzę temu człowiekowi, intuicja mówi mi, wręcz ryczy, że jego nadrzędna motywacja jest przemozne pragnienie /duchowej/ władzy nad innymi. Uważam, że on uważa swoich słuchaczy, czy może już wyznawców, za ciemna masę owiec. Bardzo ciemna osobowość. Kompleks Mesjasza, bardzo niebezpieczny, tym bardziej, że sam przekonany jest, że manipuluje innymi dla ich dobra. Tak go postrzegam.
              • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 04.02.23, 19:17
                Pierwsze wrażenie to :facet leje wodę bo nie potrafi postawić kropki tam gdzie trzeba ją postawićPrawdziwy słowotok.Drugie wrażenie -juz bardziej teoretyczne -dlaczego na boga odkryciem ,ba EXODUSEM (haha)ma być danie jak największej liczbie ludności jak najwiecej ,jak najtanszej energii?Już w tym wyłożeniu pierwszej zasady ja widzę zaprzeczenie tego radykalnego poj exodusu.Jaki to jest exodus ( czyli wyjście powiedzmy używajac mitlogii starego testamentu-z ziemi egipskiej do Ziemi obiecanej) jeśli mówimy - wg literalnej ekplikacji słów Petersona -o kontynuacji tego co było-czyli cudu gospodarczego lat pięćdziesiatych w USA -zachwyt,prądem elektrycznym i jego wszelkimi udogodnieniami -kuchenki ,pralki ,pierwsze roboty,odkurzacze i reszta skarbów gospodyn domowych i zachwyt meskich fanów czterech kółek- w tysiacach wydań aut ?Czyż nie był to początkowy ,słodki miesiąc miodowy przyspieszonego niszczenia planety,którego skutki teraz odczuwamy ?
                Dla mnie exodus Petersona juz na początku odkrywa się jako powrót do przeszłości
                • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 04.02.23, 19:19
                  Po zrobieniu kolacji posłucham dalej naszego mówcy wink
                • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 04.02.23, 20:07
                  Dla mnie nasz guru posiłkuje się stałym elementem teorii spiskowych ostatnich czasów,które mówią o rządach jakiegoś superządu,który steruje wszystkimi wydarzeniami i tłamsi ludzkie nadzieje i ambicje.Wyrażnie to formułuje mówiąc o głownym celu tego superzadu -zastopowanie rozwoju ludzkości.Samo założenie jest o tyle śmieszne,że blokada rozwoju oznaczałaby zero przyrostu korzyści dla tego rządu.A przecież wiadomo powszechnie(hehe),że ten rząd powstał własnie po to ,żeby te korzyści wyciągać.Sprzeczność sama w sobie.
                  Pozostaje male pytanie :o co chodzi Petersonowi?
                  Wg mnie sprawa jest znowu jasna.Wytwarzając golema superrządu( które jest tworem jego wyobrażni) i który ma zgubny przemożny wpływ na ludzkość(bo blokuje jej rozwój) Peterson przygotowuje razem z kolegami zamiar obalenia tego superrządu.Jednym słowem zamiar Petersona jest dokladnie taki sam jak zamiar W I Lenina w latach poprzedzających wybuch rewolucji październikowej w Rosji.Czyli celem Petersona jest przejęcie, wzięcie władzy na d ludżmi ,tzw rząd dusz.Tu intuicja Sowy jest strzałem w dziesiątkę.Jadrem myślenia Petersona jest pójście na pasku pożądan ludzi -o zyciu pięknym ,nieskrępowanym i wygodnym.Pełen populizm.Mógłby podac sobie ręke z Kaczyńskim i innymi wielkimi populistami.
                  • shachar Re: dokładnie namierzeni 04.02.23, 20:47
                    OK, kontynuujcie proszę krytykę Petersona, z wyszczególnieniem, co Wam się wydaje rozrostem jego persony, co błędem w myśleniu, co błędem w logice, co błędem w emocji podejścia do tematu w ogóle. Bardzo chętnie to poczytam, sama natomiast chętnie napiszę o tym, co mi się podoba i chętnie poczytam krytykę tegoż.
                    To jest niewątpliwie człowiek bardzo zauważalnie rozemocjonowany na tematy, o których mówi, do granicy płaczu czasami.
                    • rzeka.suf Re: dokładnie namierzeni 04.02.23, 23:58
                      Przy Petersonie, może przy nim i jego wyznawcach łącznie, włącza mi się masa czerwonych alarmów, nie jest to kwestia racjonalności. Bardzo rzadko tak mam. Przepraszam za porównanie, ale kojarzy mi się z fuhrerem, również przez ten histeryczny styl.
                      Tylko wyrażam moje odczucia. Akurat tutaj nie mam na wskroś racjonalnych argumentów.
                  • shachar Re: dokładnie namierzeni 04.02.23, 20:59
                    Jadrem myślenia Petersona jest pójście na pasku pożądan ludzi -o zyciu pięknym ,nieskrępowanym i wygodnym
                    Ciekawa konkluzja, z którego fragmentu jego wypowiedzi mniej więcej?
                    Ja z kolei, odebrałam wywiady z nim jako propozycję barania się z rzeczywistością życia z godnością człowieka, który nie podejmuje się brać odpowiedzialności za cokolwiek innego ( rodzinę, dzieci, sąsiadów i gminę) zanim nie ogarnie siebie w dostatecznie. To nie jest najłatwiejsza droga, moim zdaniem.
              • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 05.02.23, 14:33
                To co proponuje Peterson w okolicach 14 minuty,czyli opisuje zasadę subsydiarności jako zastępstwo tyranii ,to jest wg mnie wejscie powtórne do tej samej rzeki zapośredniczania prawodawstwa i osądu i idealistyczne założenie,że to co nie zadziałało wcześniej zadziała tym razem.Na jakiej podstawie -oprócz idealistycznego chciejstwa -,Peterson zaklada ,że to tym razem wypali ?Tu podaje zarazem moralny warunek ,ze kazdy z tych "jeden z dziecięciu" bedzie odpowiednio świadomy siebie i odpowiedzialny za siebie aby móc wziąć odpowiedzialność za innych.Wyobrażasz sobie Shachar,że wsród Ciebie na kazde 10 osób znajdzie się jedna taka osoba ,co do której bedzie można powiedzieć ,że ma poziom moralny Mojżesza i że bedzie tak samo mądra jak On?No bo jakże inaczej ten nowoproponowany system miałby zastąpić ten stary z Mojżeszem jako sędzią dla wszystkich spraw?
                Otóż moje zdanie jest takie : nawet wśród 100 tysięcy ludzi nie znajdziesz jednej takiej osoby jak Mojżesz.Więc dlaczego Peterson przeslizguje się swobodnie nad tym podstawowym problemem kwalifikacji moralno-intelekturalnych osób ,które mialyby wypełnić doskonale role takich sedziów.Wydaje mi sie ,że ukrytym założeniem Petersona jest przekonanie ,że sama zasada subsydiarności pozwala na uniknięcie tych raf czychających na funkcjonowanie grup ludzkich .Ale przecież w tym mądrym słowie nie kryje się przecież nic innego jak tylko powszechnie stosowany o tysięcy lat w spoleczenstwach ludzkich( i małpich też ) system podporzadkowania jednych ,mniejszych grup ludzkich ,wiekszym grupom ludzkim.I to podporzadkowanie zawsze "gubiło" demokrację czyli wolę ludzi ,którzy żyli na dole tej piramidy.Pomysl Petersona nie wnosi nic nowego ,jest tylko obarcxzony tym samym entuzjazmem i nadzieją ,które towarzyszy kazdej kolejnej rewolucji spolecznej.Ba ,on mi się nawet bardzie żle kojarzy ,bo piramidalnośc i podporzadkowanie wpisane są literalnie w podstawy programowe tego projektu.Innymi słowy ten pomysl ,oprócz sympatycznych wstawek w rodzaju "odpowiedzialności za siebie i innych "jest z gruntu faszystowski.
                • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 05.02.23, 15:20
                  to o co pytałas wybrzmieewa chyba dwa razy w czasie tego przemówienia a na pewno na samym końcu ,gdy Peterson mówi,na zachęte oczywiscie i jako najwiekszy pozytyw swojego konceptu,,że koniec z ograniczeniami narzuconymi od góry jesli chodzi o rozwój i zużycie energii.Przepraszam ,cisnie mi się jedno pytanie turtaj -skad on tę niewyczerpana energie zamierza brać?Ja z tego zdania wyciągnąłem wniosek ,ze P proponuje ludziom nieskrepowana konsumpcję.
                  Znowu nasuwa mi się wniosek,ze to już było i wiadomo do czego doprowadziło i sensownym projektem nie jest rozpasana konsumpcja,lecz taki model ,w którym my sami musimy nauczyc się mierzyc ze skutkami materialnymi naszego życia.Czyli ta odpowiedzialność ,o ktorej mówi P musi przede wszystkim miec wymiar tu i teraz w sensie samoograniczania konsumpcji ,żeby nie niszczyć najbliższej biosfery,w której musimy żyć.
                  Drugą rzecza ,o której myslę zastanawiajac się nad modelem subsydiarności Petersona jest problem ,ajk ma wyglądac "polityka" tej piramidy tj jak P myśli poradzic sobie z alienacją władzy ?Czyli przyzwyczajeniem rządzących na kazdym poziomie do podejmowania decyzji za innych i wynikajacej stad postepujacej ich demoralizacji,czyli np wiekszemu niż nalezne z tytułu pozycji konsumowanie owoców pracy podległych mu ludzi.Wg mnie to jest najwiekszy problem : wybrani "mojżeszowie" niestety bardzo szybko pozwalają sobie na znacznie wiecej i mowiac wprost zaczynają okradać innych w tajemnicy przed nimi.
                  • rzeka.suf Re: dokładnie namierzeni 05.02.23, 16:43
                    Wiesz Krytyku, target P nie jest zdolny do takiego poziomu krytycznej refleksji.
                    • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 05.02.23, 17:02
                      Pomijajac to ,że nawet te "racjonalne jądra" ,które da się wyłuskać z jego słowotoku,nie stanowia ani nic odkrywczego ,ani postępowego ani możliwego do zastosowania,to ogólne wrażenie jest takie ,że poza burzą pojęciowo -słowną zupełnie brakuje konkretów-socjologicznych,politologicznych i ekonomicznych.Wydaje się ,że facet proponuje coś bardzo banalnego ,jesli nie -grożnego, pod miłym ,sympatycznym przebraniem całkowitej rewolucji
                      • rzeka.suf Re: dokładnie namierzeni 05.02.23, 18:15
                        Nie no, nie słuchałes uważnie big_grin bendom panele ekspertów, the elders ustala co i jak zrobić, żeby i ludzie i planeta byli ok. Oczywiście, wyborem ekspertów zajmie się The eldest elder - wódz nasz umilowany, Mojżesz j Peterson. To nic, że cały pomysł jest banalna, do bólu ograna klisza rewolucyjna, tym razem się uda, bo ten lider jest godzien zaufania.

Do Shachar: gdzie tu zasada odpowiedzialnosci w tej propozycji?
          • rzeka.suf Re: dokładnie namierzeni 02.02.23, 15:28
            Religia miała znacznie dłuższy okres represyjnosci.
          • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 12.02.23, 13:05
            www.youtube.com/watch?v=eCBDdqSPWT8
            natrafiłem i przesłuchałem ten podcast z udziałem dwóch wspólników Petersona-jego mistrza i jego ucznia.
            Głowną myślą przewijajaca się tutaj jest -jak skomercjalizować psychologiczne teoretyczne pomysły ,na które wpadli w trójkę w latach 90 tych i wnioski z fiaska tych komercjalizacji.
            Wychodzą tu przy okazji motywy działania P.Mówi o problemach finansowych ,które dotykały go ,gdy był wtedy doktorantem na uczelni.
            Moje wrażenie jest takie,że ten zamysł,żeby zbić na produktach intelektualnych kapitał finansowy ,może właśnie sprawiło ,że P nie osiągnął znaczącego sukcesu ani w nauce ani w biznesie.Dokładniej mówiąc myślę tak : nie mogąc posunąć się teoretycznie w psychologii ,P spróbował zacząć zarabiać na komercjalizacji tych łatwiejszych ,zapośredniczonych praktycznie projektów.Myślę ,że sam fakt ,że poświęca temu po 30 latach jeszcze tak dużo uwagi świadczy o tym ,iż problem ten nadal go dręczy.Ten wniosek rzutuje też na na moją ocenę tego co próbuje zrobić teraz przy pomocy projektu subsydiarności
            • elissa2 Re: dokładnie namierzeni 12.02.23, 14:08
              Chciał być... Sathya Sai Baba Zachodu? big_grin
              [a przede wszystkim odnieść taki sukces finansowy; a tu ani dobry naukowiec ani dobry biznesmen]
              • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 12.02.23, 14:21
                Dokładnie!
                Nie jestem specjalistą od marketingu i może niesprawiedliwym jest oceniać czyjeś pomysły sprzed 30 lat ,skoro późniejszą praktyka przyniosła wiele rozwiązań na tym polu(marketingu),ale nawet w tym przypadku,tj nadziania się na problem z wdrożeniem pomysłów psychologicznych do przemysłu ,poszedłbym o krok dalej.P skarży się mian,że pierwszym i jedynym ich kontaktem w firmach byli przedstawiciele średniego szczebla,jak to nazwał Debbie(popularne wtedy imię żeńskie).Owe Debbie nie chciały wziąć na siebie odpowiedzialności za zakup i wdrożenie wynalazku Petersona i spółki.Bylo tak,że z racji pozycji w wewnętrznej strukturze firm,rzadko podejmowały ryzykowne decyzję i nie były za nie w ogóle nagradzane.Peterson nie wyciągnął praktycznego wniosku-ze po prostu należy skontaktować się bezpośrednio z samymi szefami.Np w drodze modnego dziś treningu manedzerskiego gromadzącego setki szefów w danym mieście czy okolicy.
      • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 01.02.23, 18:44
        Dalszy rozwój wypadków przejrzyście opisuje Malice.Takie oblicze rosyjskiego komunizmu nabrało wyjątkowych cech dzieki charakterowi samego Stalina.Nawet autorytaryzm może miec rózne oblicze.Wyjątkowa nieufnośc ,sadyzm,psychopatyczna niezdolnośc do uczuc wyższych u Stalina odcisnęły niestety potworne piętno tego wydania faszyzmu .Nowa rzeczą jest dla mnie to ,co obydwaj panowie powiedzieli na temat nienawiści Rosjan do Ukriańców od początku a po Wielkim Głodzie -również w drugą stronę.To dużo tłumaczy z tego co się dzieje na Ukrainie.Tzn mimo olbrzymiej cenzury obowiązujacej w ZSRS i w Rosji,która prawie uniemożliwiła poznanie wielu okrutnych prawd na ten temat.
    • elissa2 Re: dokładnie namierzeni 28.01.23, 13:36
      póki co muszą namierzyć wszystkich tych, którzy (jako pośrednicy) sprzedali Rosji produkty (np miliony czipów z NL), które mają ogromne znaczenie w sukcesach wojennych. Ustalono, że czipy trafiły do Rosji przede wszystkim przez pośredników działających w Chinach, w Hong Kongu i na Tajwanie. I teraz się narobiło bo jest zakaz sprzedawania Chinom szeregu produktów, ale to się odbije rykoszetem i kraje Zachodu odczują braki chińskich produktów (m.in. ogromnej ilości drobnych acz niezbędnych artykułów stosowanych w szpitalach, laboratoriach medycznych itp)
      • a_iii_ty Re: dokładnie namierzeni 28.01.23, 15:12
        Zachod sam sobie zgotowal ten los , pod tytulem global ekonomii. W pogoni za tania sila robocza tysiace korporacji
        Osiadlo w Chinach, cala technologie podajac na tacy Chinczykom . Dzisiaj placza , ze Chinczycy szpieguja .
      • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 28.01.23, 18:13
        już namierzyli-sam fakt ,że o tym piszesz dowodzi,że chipy te zostały zidentyfikowane przez Ukraińców w szczątkach rakiet na polu walki.Teraz jest kwestia przecięcia kanałów dostarczania tych chipów do Rosji i to jest najtrudniejsze .Ale identyfikacja producenta chipów będzie skutkowała nałożeniem na niego sankcji unijnych i amerykańskich
        • elissa2 Re: dokładnie namierzeni 29.01.23, 13:50
          chodziło o coś innego...
          W NL są 2 olbrzymie giganty produkujące tzw hightech chipmachines, maszyny do produkcji czipów, najnowsze - EUV - Extreme Ultaviolet, od lat sprzedają Chinom DUV-Deep Ultraviolet, są to urządzenia do produkcji różnego rodzaju chipów, od prostych do najbardziej zaawansowanych. 15% (2,7 mld euro) obrotu koncernu ASML stanowi export do Chin. Kilka dni temu premier był z wizytą w USA i obiecał Bidenowi, że NL bardzo ograniczy a docelowo zawiesi export do Chin, a teraz się okazuje, że to nie takie proste i musi zostać sporządzona odpowiednia ustawa a to potrwa miesiące.
          • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 01.02.23, 10:49
            www.bankier.pl/wiadomosc/Chiny-moga-pozegnac-sie-z-japonskimi-i-holenderskimi-chipami-8481909.html
            • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 01.02.23, 10:59
              W ten sposób USA eliminuje zarówno możliwości Moskwy jak i Pekinu ,jesli chodzi o produkcję zbrojeniową.Nagle okazuje się ,że Chiny stają się papierowym tygrysem a Rosja całkiem cienkim bolkiem.USA nadal rozdaja karty.
            • elissa2 Re: dokładnie namierzeni 01.02.23, 11:07
              i tak te redaktory piszą... nie z czipami a z urządzeniami do produkcji czipów, szczególnie tych najbardziej hightech - EUV (od lat Chiny intensywnie pracują nad urządzeniami własnej produkcji, ale ponoć są jeszcze w szczerym polu)
              i nie ma żadnej gwarancji na to, że te urządzenia nie trafią do Chin okrężnymi drogami
              Chiny jeszcze się nie określiły, czego - w odwecie - nie będą sprzedawać NL i Japonii
    • a_iii_ty Re: dokładnie namierzeni 28.01.23, 15:24
      ukrayina.pl/ukrayina/7,185830,29407546,zdrajca-w-samym-sercu-ukrainskich-sluzb-specjalnych-ukraina.html#s=BoxOpImg6
      • a_iii_ty Re: dokładnie namierzeni 28.01.23, 15:25
        Jak tu namierzac jak nie wiadomo dokladnie , kto jest kim ?
        • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 28.01.23, 16:49
          No właśnie- tym artykulem przytoczyłeś argument na rzecz tezy,że Ukraińcy potrafią racjonalnie namierzyć kto jest kim
          • a_iii_ty Re: dokładnie namierzeni 28.01.23, 17:08
            Ale to ciezki proces. Oni sa tak pomieszani kulturowo , ze cholera bierze . Zachwaszczone to wszystko .
            • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 29.01.23, 08:52
              zgadza się.Tym spoiwem ,które swoją tkanką oblepia jeszcze bardziej wszystkich i utrudnia jakikolwiek czysty ruch ,jest korupcja.Ona umożliwiając czesto jakiekolwiek przeżycie,zaciera granice pomiędzy byciem Rosjaninem a Ukraińcem :to taka silna wspólnota kulturowa,gdzie prawo i prawda nie mają już swojej niezależności,gdzie już są wszyscy skurwieni i wystarczy jeden malutki kroczek (wziątko dolarowe) ,żeby sprzedać się ludziom Putina
              • a_iii_ty Re: dokładnie namierzeni 29.01.23, 11:17
                po jaka cholere Ukrainie ten caly Donbas z ogromna przewaga Rosjan ? Przeciez to juz nie tylko V kolumna a X ? To bedzie punkt zapalny na wieki. Oddac to onucom w pizdu. Ten multikulti nigdy nie bedzie pracowal. Nie moge zrozumiec tego oporu.
                • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 29.01.23, 11:38
                  Problemem nie jest Donbas ,lecz agresywna rosyjska imperialna postawa i agresja.Rownie dobrze mogę odwrócić twoje pytanie i zapytać: po cholerę Rosji ten Donbas,na który wjechali w 2014 roku?Wiesz doskonale,że nie o procenty ludności rosyjskiej(czy rosyjsko jezycznej ) tu chodzi,lecz o to ,co z nimi chcesz zrobić.Czy wiesz,że w tej chwili,tj po okrutnych zbrodniach wojsk rosyjskich na Ukrainie, większość Rosjan mieszkających na Ukrainie,zmieniło swoją postawę na wroga wobec Rosji?
                  To, co mówisz jest,słowo daję!,echem propagandy rosyjskiej,która w każdym zdaniu używa kłamliwej narracji,wykorzystując na opak wszystko co jej podejdzie pod rękę.
                  • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 29.01.23, 11:48
                    Pierwsza rzeczą,która wykonują w tej chwili Rosjanie po zajęciu ukraińskiego terenu jest obok tortur i zabijania wszystkich podejrzanych jest infiltracja i wywożenie Ukraińców z ich własnej ziemi do obozów na terenie Rosji.Dzieci są odbierane rodzicom,rodzice "przeswietlani" przez służby specjalne rosyjskie.Uwazam,że po zwycięskiej wojnie Ukraina powinna zrobić dokładnie to samo-wypierdolic wszystkich ruskich z "mieszanych" terytoriów typu Donbas do okrojonej kadlubowej Rosji.Taki minimalny zwrot za zbrodnie rosyjskie w tej wojnie
                    • elissa2 Re: dokładnie namierzeni 29.01.23, 13:32
                      Korespondenci zachodnich stacji tv przepytują ludzi na ulicach Moskwy czy Sankt Petersburga (bo wypad na prowincję pewnie jest bardzo niebezpieczny; tam pewnie żywcem obdarliby ich ze skóry). Straszne, jak wypłukane mózgi mają ich rozmówcy (czasem, zdarzają się tacy, którzy nie chcą komentować). Ze łzami w oczach mówią "czego od nas chcecie? niczego złego nie robimy! uwzieliście się na nas!" lub wręcz "Niemcy niech uważają! Już raz zatknęliśmy naszą flagę na Bramie Branderburskiej! Wkrótce zrobimy to ponownie!" itd. Jakieś mocno starsze małżeństwo: "Przeżyliśmy oblężenie S.P., przymieraliśmy głodem. Mama gotowała papkę z kleju do drewna i trocin i jedliśmy to. Jedliśmy błoto z miejsca, gdzie rozsypał się cukier... Czego od nas chcecie? Dlaczego chcecie nas zniszczyć?"
                      Olbrzymi naród poddawany indoktrynacji. Jak w Korei Płn.
                      • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 29.01.23, 20:41
                        Dzisiaj czytałem o anonimowej sondzie przeprowadzanej przez dziennikarzy zachodnich w sprawie czołgów Leopard dla Ukrainy.Okazalo się,że zdania zapytanych były mocno podzielone i niektórzy przechodnie w Moskwie czy Petersburgu z radością przyjmowali taką możliwość i życzyli Ukrainie zwycięstwa 🤗
                    • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 29.01.23, 20:14
                      Gdy obserwuję to co Izrael robi z Palestyńczykami i arabami od momentu uzyskania własnej państwowości,jestem pewien ,że z Ukraińcami będzie podobnie,,tzn trauma która dzisiaj przezywaja ze strony Rosjan spowoduje,że to całe zło już wkrótce oddadzą innym narodom.Nic w przyrodzie nie znika.
                      • a_iii_ty Re: dokładnie namierzeni 29.01.23, 21:46
                        Aby tylko nie Polsce !
                        • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 29.01.23, 21:58
                          podłoże ideologiczne w postaci kultowego bohatera -Bandery- już mają.
                          • a_iii_ty Re: dokładnie namierzeni 29.01.23, 23:04
                            Wierzysz w te gesty przyjazni Zelenskiego ?
                      • taniarada Re: dokładnie namierzeni 31.01.23, 04:00
                        "Gdy obserwuję to co Izrael robi z Palestyńczykami i arabami od momentu uzyskania własnej państwowości,jestem pewien ,że z Ukraińcam .Masz wpływ na coś .Tak Cię ta wojna rajcuje .Nawet jak na nią pójdziesz lub będziesz protestować to i tak świata nie zmienisz .Niczego nie zmienisz i nie naprawisz solo .
                        • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 31.01.23, 08:15

[b]/Tak Cię ta wojna rajcuje .Nawet jak na nią pójdziesz lub będziesz b]

Mam się sprowadzić do poziomu ameby i nie obserwować i nie przewidywać czegoś ,co się może ze mną za chwilę stać?Juz ta wojna wystarczająco poturbowała moją kieszeń i mój los.Po czym poznajesz,że ta wojna "mnie rajcuje"?Nie wystarczy się tylko bać?
                          • elissa2 Re: dokładnie namierzeni 31.01.23, 14:52
                            Większość społeczeństw Europy jest zbulwersowana tym, że Rosjanie wleźli do wolnego kraju, że niszczą i mordują. Tym bardziej, że ta wojna ma przykry wpływ na sytuację ekonomiczną w Europie. Więc nic dziwnego, że Polacy są jeszcze bardziej zbulwersowani bo dzieje się to za ich miedzą. Zbulwersowani w różny sposób, z uwagi na to, że przez Rosjan opłacane trolle wszelkimi sposobami mącą, żeby negatywnie nastawić ludzi do sytuacji Ukrainy i Ukraińców.
                            Znany holenderski opiniotwórca, prof. van Rossum, ostro zareagował na jakieś komentarze zbulwersowanych Francuzów, narzekających na pogorszenie się sytuacji finansowej w kraju (liczba biednych bardzo wzrosła i nadal rośnie); powiedział "W 1939 roku też mieliście gdzieś atak Niemiec na Polskę. I wy i Wlk.Brytania wypieliście się na nich. I co? Nie dosięgły was łapy nazistów?"
                            • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 31.01.23, 17:20
                              tak jest jak piszesz Elissa.Rzut oka na niektóre wypowiedzi w necie wystarczy ,żeby stwierdzić ,ze albo ktoś mieszka daleko od konfliktu i go to ani grzeje ani parzy albo też jest wprost rosyjskim trollem.Dla mnie,który dzień zaczyna od informacji na temat Ukrainy,interpretacja tego co tam sie dzieje ,jest niemal obywatelskim obowiązkiem.Jesteśmy za blisko ,żeby nie czuć strachu a gdy sie choć trochę poznało historię Polski ,to ma się wyryte priorytety.Może do 24 lutego tamtego roku ktoś mógł m ieć wątpliwosci nt "wyzwalania" ziem polskich spod okupacji niemieckiej,teraz wiadomo dokładnie ,ze jednych faszystów zastąpiła podobna swołocz,równiez z ideologią imperialistyczną.
                            • taniarada Re: dokładnie namierzeni 01.02.23, 00:26
                              elissa2 Całkowicie mylisz pojęcia .Troll ,onuca to było modne wcześniej .Nie byliśmy przyjaciółmi Ukrainy .Kacyki sprzedające dobra Ukrainy i Bandera .Wołyń dalej tkwi w głowach ludzi .Że teraz pomagamy ludziom i tym biednym kobietom i dzieciom nic tego nie zmienia. To jest kwestia długiej dyskusji i trzeba się było cofnąć do wcześniejszych lat .Ta wojna będzie trwała długo bo Europa też z tego korzysta. Putin nie opuści bo zajął tereny bogate w surowce mineralne ,w tym węgiel .A wojna być może w małym stopniu wpłynęło na zubożenie ,głównie inflacja światowa .Pozdrówka .
                              • elissa2 Re: dokładnie namierzeni 01.02.23, 11:39
                                rozumiem, że masz na myśli, że Twoim zdaniem całkowicie mylę pojęcia?
                                "Nie byliśmy przyjaciółmi Ukrainy." A czyimi przyjaciółmi byliśmy?
                                Polacy nie byli nawet i nadal nie są przyjaciółmi Polaków. Czy to nie z tego powodu doszło do rozbiorów?
                                • taniarada Re: dokładnie namierzeni 05.02.23, 18:07
                                  .Doszło .Ale kiedyś wróci normalność .Przecież Polscy jeździli do Rosji na wycieczki ,ba nawet do pracy . Skończą się rządy totalitarne i ludzie zaczną że sobą rozmawiać ,a nie wykrzykiwać frazesy .Pozdrawiam .
                              • krytyk2 Re: dokładnie namierzeni 01.02.23, 12:03
                                po tym ,co napisałeś mam ochote odpowiedzieć "дешевый совет",czyli tania rada.
                                Troll ,onuca to było modne wcześniej
                                czy my tu piszemy o modzie,czy raczej o prawdzie?Dla prawdy nie ma znaczenia jak się co nazywa,ważne ,że chodzi o płatnych wyrobników Kremla ,piszących w internecie pozytywnie o Rosji i jej posunieciach a negatywnie o Jej przeciwnikach.

Ta wojna będzie trwała długo bo Europa też z tego korzysta
                                w jaki sposób Europa korzysta z wojny na Ukrainie?Na tym ,że cena gazu wystrzeliłą o 700 % a węgiel -o 300?Na tym ,że ceny energii podbiły inflację o kilkanaście procent?
                                Na tej wojnie korzystać miała jedynie Rosja,ale przeceniła swoją siłę militarną i sie osrała.
                                Nie wiem dlaczego ale to wszystko co piszesz ma taki jednak trolowski wydżwięk,albo też jesteś bardzo daleko od Polski i Europy ,na tyle daleko,że nie rozumiesz ,co się naprawdę dzieje.A na dzisiaj to ci powiem -Товарищ с советским приветом!!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka