Dodaj do ulubionych

kolejny lapsus Petesona

08.04.23, 21:58
Tym razem dyskutuje z M Lee o wojnie na Ukrainie.
Mówi ,że nie rozumie o co w niej chodzi i tu sie z nim zgodzę -on nie rozumie.Ale potem zagaja ,że zaangażowanie USA w te wojnę przypomina mu Afganistan i Irak.Zarzuca też ,że Zachód nie ma planu ostatecznego ,wizji wyniku tej wojny i to już jest śmieszne -przewidziec wynik wojny.Przypuszcza też ,że to co przyjdzie po zakonczeniu wojny może byc gorsze od stanu ,od którego się zaczęła.Rozmawiający z nim Lee ,jako rzekomy ekspert ,też popisjue się zupełnym brakiem wyczucia o co w tym wszystkim chodziZarówno Peterson jak i Lee wybieraja ze wszystkich możliwych roziązan końcowych tego konfliktu tylko te negatywne,łącznie z tym ,że Zachód wciska wprost Rosję w ramiona Chin.To ,że takie wnioski niekoniecznie sa słuszne już teraz widać ,po spotkaniu Jin pinga z Putinem w Moskwie.
Zupełnie od czapy jest z pewnością też krytyka wydawania pieniędzy dla Ukrainy.Z jednej strony dlatego ,że Ukraina jest przedstawiana jako kompletnie skorumpowana -więc rozkrada wszystko co do niej trafia.Z drugiej strony wzmacnia to nadmiernie kompleks militarny,który ich zdaniem jest już i tak zbyt mocno rozrośniety i skorumpowany.Ci dwaj faceci mają naprawdę wiedzę dzieci z piaskownicy
Nie wiem ,jak oni sobie wyobrażają ,że amerykańskie dolary są rozkradane na Ukrainie a druga armia świata już ponad rok nie może sobie dać rady z państwem nr 28( w sensie dotychczasowych rankingów siły militarnej).To niby dzięki czemu Ukraina nadal walczy z Rosją i nawet myśli o kontrofensywie?
Zarówno P jak i Lee z oburzeniem mówią ,że przecież USa wydają kase na tę wojnę mimo że nie ogłosiły stanu wojny,że to powinno byc formalnie otwarte a,le chwilę potem mówia ,że przecież Biden chyba sobie nie zdaje sprawę ,że walczy z panswtem atomowym.No własnie dlatego ,że on sobie z tego zdaje sprawę stosuje tu takie niezrozumiale dla chłopców w piaskownicy posuniecia hybrydowe.Po prostu groch z kapusta w tych dwóch rzekomo mądrych głowach
Obserwuj wątek
    • krytyk2 Re: kolejny lapsus Petesona 08.04.23, 22:19
      www.youtube.com/watch?v=Q5UovuNlIC4

w zasadzie dla tych dwóch osób ,to co chce Ukraina i to co chce Rosja-nie ma znaczenia.Liczy się to ,że oni dwaj nie mają jasnego pomysłu czym ta wojna mogłaby się skończyć.No,kupa śmiechu!
    • shachar Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 07:58
      Zanim obejrzę ten clip, który załączyłeś pragnę zauważyć, że Twoje podejście do tematu Ukrainy i wojny w niej, z mojego punktu widzenia, jest bardzo emocjonalne i niedopuszczajace mysli, że tam sie mogą toczyć jakieś finansowe interesy wielu państw, a nie tylko heroiczne postawy prawych Ukraińców wobec Moskalików. Wygląda to tak, jakbyś za pomocą postów nt wojny w Ukrainie prowadził jakąś osobistą wojnę z czymś, co uważasz za diabła.
      Ja całym sercem jestem za Ukraińcami, ale też wolę posłuchać krytyków tej wojny, i nie ma co ich nazywać chłopcami z piaskownicy, bo to od razu świadczy o zamknięciu umysłu na racje drugiej strony, bo po prostu nie chce się ich słyszeć.
      Kij ma dwa końce, moneta dwie strony, pies ma łeb i dupę, a wojna ma swoje interesy. Czasami słuchanie o tych interesach doprowadza do tego, że serce więdnie, ale tym niemniej trzeba rozważyć ten temat w dyskursie.
      • elissa2 Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 12:04
        Z całą pewnością jest drugie (a może i trzecie i czwarte) dno tej napaści Rosji na Ukrainę. I może nawet sam Żeleński jest mocno w tym umoczony bo czasem nie wiem, co sądzić o jego wypowiedziach i zachowaniu. Może tylko w taki sposób motywuje rodaków do walki? Może tak stara się wstrząsnąć opinią światową? Nie wiem...
        Ale najważniejsze i najtragiczniejsze jest to, że tak strasznie cierpią zwykli ludzie. Że tak niszczona jest infrastruktura kraju. Przede wszystkim strasznie cierpią Ukraińcy, ale i ci młodzi Rosjanie (bez przygotowania) wysyłani na front jako mięso armatnie. Albo jacyś Buriacy, ojcowie rodzin, siłą mobilizowani choć wcale nie czują się Rosjanami.
        • krytyk2 Re: kolejny lapsus Petesona 10.04.23, 15:52
          Rola Żelenskiego jest niezwykle trudna -działa cały czas w poczuciu zagrożenia,każdy ruch ,wyjazd ,ba nawet momenty odpoczynku robione są w olbrzymim napięciu.Rosja cały czas obmysla plany jak zdławić główny punkt moralnego oporu w postaci bezczelnych ,prawdziwych i nieugiętych wypowiedzi tego kurdupla.Nie umniejszając nic ducha walki ukraińców codziennie zmagajacych się z agresją zbrojną wojsk rosyjskich,to właśnie codzienne komunikaty i przemówienia Żeleńskiego nadają kierunek i moc całego zbiorowego wysiłku obronców kraju.Jest to historyczna i niezwykła ,bez precedensu sytuacja,że przywódca kraju dzien w dzień ,praktycznie on-line komunikauje się ze swoimi pobratymcami i zarazem ze swiatem.Po każdym krwawym ataku Rosji na cele cywilne daje do tego komentarz.Żelenskiego ta wyjątkowa sytuacja wielkiego nieustannego napięcia wyniosła do roli miedzynarodowego sedziego i trybuna.To,że codziennie giną ukraińcy ,daje mu siłe i prawo do czasem bezczelnych apeli żądajacych wprost od krajów Zachodnich pomocy-pieniedzy ,broni,wsparcia moralnego.Dlatego tak wiele osób on taką postawą drażni zastanawia.Ale za chwilę znowu leje sie krew i krytycy maja usta zamkniete.
          • shachar Re: kolejny lapsus Petesona 10.04.23, 17:47
            Krytyku, ja rozumiem i mam ogromny szacunek dla twojego uczuciowego podejścia do tej rozpierduchy na Ukrainie. Na pewno jeśli widzi się codzienne koszmarne warunki życia ludzi w strefie wojny i okaleczeń cielesnych i psychicznych, których doznają, to chce się powiedzieć, że trzeba ukarać tego człowieka, który to wszystko spowodował.
            Ale ja niejednokrotnie się przekonałam, że to, co wygląda jakoś tam na pierwszy, drugi i trzeci rzut oka, nie jest już takie, jak na czwarty rzut.

dygresja; niedawno mieliśmy covid i w czasie pierwszych miesięcy trwania epidemii mieliśmy kurdupla przywódcę narodu w postaci sentora Cuomo, który przemawiał do narodu, w miejsce tego idioty Trumpa, bo ten nie nie by łw stanie z siebie wybrzdąkać. Potem, po fakcie okazało się że Cuomo popełnił wiele błedów a to podłaczając chorych do wentylatorów a to odwożąc rekonwalescentów do domów spokojnej starości, żeby pozarażali więcej starców. Oczywiście działał uzbrojony w wiedzę, jaką na ów czas posiadał, ale tym niemniej brak było spojrzenia okiem drugiej strony, krytykującej izolacje, zamknięcia biznesów, itp.

Oczywiście przemówienia napisane Bidenowi, będą przemawiać do emocji solidarności w nieszczęściu i opowiadać o walce dobra ze złem. Do takiego prezentowania siebie USA ma specjalny talent, nie uważasz, że tak było w wielu wypadkach? Potem, jak wyszły na tym te kraje, które uwierzyły w te górnolotne intencje USA, czy nie jak Zabłocki na mydle?
            Oczywiście, że USA mają większy interes w osłabieniu Rosji, niż w doprowadzeniu Ukrainy do demokracji. Jestem przekonana, że gdyby Ukraina leżała gdzieś w okolicach wysp Hula Gula, to USA miałoby centralnie w de demokrację tam. Więc nie mam specjalnych złudzeń, że polityka USA doprowadziłą do tego, że mają krew Ukraińców na swoich rękach, tak samo jak Rosjanie. Są silniejsi od Rosji jako mocarstwo, więc próbują zacipek, a potem odskakują i udają ,że nie wiadomo, o co chodzi, nie wiadomo, kto pierdnął, a smród pozostał. A dlaczego są silniejsi? Ha to też ciekawy temat. A bo postawili na niewolnictwo, na eksploatację człowieka pracy nazywając to 'entrepreneurship', co bylo tylko zwyklym przemawianiem do niskich instynktów chciwości w ludziach. Nie można tego powiedzieć o Rosji, która zrobiła eksperyment na skalę historycznie niespotykaną oddania srodków pracy w ręce ludzi pracujących. Eksperyment się nie powiódł, ale hej, przynajmniej spróbowali!! Więc kto był bardziej idealistyczny w przynajmniej próbie poprawienia bytu dla 99%? No ale okazało się, że żadza pieniądza to motor, który napędza świat, to ten sam motor który pracuje w Ukrainie, a nie żadne tam ideały przypisywane Bidenowi na podstawie jego wystąpień..
            • krytyk2 Re: kolejny lapsus Petesona 10.04.23, 18:15
              Po pierwsze,każdy z nas jakoś zna sie na ludziach i ma swoje zdanie nt poszczególnych .Słucha kogoś a potem patrzy co ta osoba naprawdę robi.Więc moja intuicja dotycząca Bidena jest taka ,że wyróznia się on na tle innych prezydentów swoistym weryzmem,prawdziwością ,zgodnością zachowań ,czynów i słów i jeszcze żywotnością impulsu moralnego.Potem jeszcze zdecydowaniem i odwagą słów i czynów.Tak po prostu podpowiada mi intuicja.I ,wiesz,nie chodzi tu o to ,czy wiedza ,na której opiera swoje wnioski czy decyzje jest kompletna Prawdziwa zdolnośc do decyzyjności musi potrafić uchwycić tę główną nić i iść za ciosem.Nie mogłem patrzeć na i słuchać Obamy,dla mnie był to człowiek o miekkiej ,niezdecydowanej naturze.Kiedy ogłaszał polityke resetu,mimo że Rosjanie nie wysłali ku temu żadnego spolegliwego sygnału ,ze są gotowi do kompromisu,czułe ,że popełnia wielki bład.Ruskie to swołoćz ,chamska i brutalna i jedyny sposób postepowania z nimi to chwycić ich za gardło i mieć pistolet odbezpieczony przy skroni.
            • kalllka Re: kolejny lapsus Petesona 10.04.23, 18:29
              Popraw mnie bo zgłupiałam:
              Rosja ( carska Rosja?) zrobiła sobie i w skutkach połowie Europy, eksperyment na skale historyczna(!) / przynajmniej próbowała/i bo w imię idei.. poprawy masom robotniczo-chłopskim bytu, zrobiła sobie rewolucje /krwawo -bezkarnie, wyrżnęła polowe populacji/
              • rzeka.suf Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 17:00
                kalllka napisała:

> Popraw mnie bo zgłupiałam:
                > Rosja ( carska Rosja?) zrobiła sobie i w skutkach połowie Europy, eksperyment
                > na skale historyczna(!) / przynajmniej próbowała/i bo w imię idei.. poprawy m
                > asom robotniczo-chłopskim bytu, zrobiła sobie rewolucje /krwawo -bezkarnie, wy
                > rżnęła polowe populacji/

Mozna tak to ująć. Oczywiście, nie carska Rosja sobie zrobiła, ale w carskiej Rosji pewna grupa Rosjan anty-carskich to zrobiła. Ty chyba zakładasz, że wojnę 'sprawiedliwa' można prowadzić, bohaterskich powstań dokonywać wobec obcych etnicznie grup, innych krajowe wrecz. Chyba jesteś świadoma tego, że novum komunizmu była zmiana osi konfliktu - zamiast walki nacjonalizmow, walka klas. Przedefiniowanie wrogów. Wyrzniecie połowy populacji/połowy, naprawdę? / przez komunistów miałoby taki sam sens jak wyrzniecie połowy nazistow lub - obecnie - raszystow: byłoby koniecznością dziejowa, racja stanu, obrona wartości, walka o pokój itd itp.
                To są rzeczy tak podstawowe!
                • rzeka.suf Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 17:09
                  'innych krajowe wrecz' - innych krajów tylko. Wróg może być tylko zewnętrzny wobec nacji danego kraju. W komunizmu wrogiem zewnętrznym jest inna klasa społeczna. A przecież wojny toczone są również na tle wyznaniowym, ideologicznym.
                • kalllka Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 18:59
                  Nie. nie zakładałam niczego o czym napisałaś.
            • krytyk2 Re: kolejny lapsus Petesona 10.04.23, 18:35
              A bo postawili na niewolnictwo, na eksploatację człowieka pracy nazywając to 'entrepreneurship', co bylo tylko zwyklym przemawianiem do niskich instynktów chciwości w ludziach. Nie można tego powiedzieć o Rosji, która zrobiła eksperyment na skalę historycznie niespotykaną oddania srodków pracy w ręce ludzi pracujących. Eksperyment się nie powiódł, ale hej, przynajmniej spróbowali!! Więc kto był bardziej idealistyczny w przynajmniej próbie poprawienia bytu dla 99%? No ale okazało się, że żadza pieniądza to motor, który napędza świat, to ten sam motor który pracuje w Ukrainie, a nie żadne tam ideały przypisywane Bidenowi na podstawie jego wystąpi

Więc, kończąc poprzednie uważam ,że Biden dodaje swoj osobisty rys do bycia amerykańskim prezydentem i nie jest taki jak inni przed nim.Jakiś czas temu wymsknęło mu się już poza oficjalnym nagraniem ,że Putin to morderca,taki odruch.I tę oryginalnośc i dobry instynkt lokuje go w moich oczach jako najlepszego prezydenta na równi z R.Reaganem.Czy to przypadek ,że obydwaj wypłynęli na uwaleniu Rosji ?nie wiem.
              Po drugie.Tym co zbudowało potęgę Stanów ,to nie było niewolnictwo.Niewolnictwo cechowało wszystkie kraje kolonialne,w tym UK ,Francję ,niemcy,Hiszpanię aprzecież zaden z tych krajów nie stał się światową potegą.Wg mnie ,tym co zbudowało taką potęgę w tak krótkim czasie było połączenie dwoch czynników w tym samym czasie.Jeden to kapitalizm w czystej postaci ,drugi to wolnośc od wszelkich starych reguł i zasad wiążących mentalnie kraje kolonialne starego kontynentu.W Ameryce od początku możliwe były ekstrema - ekstremalnie okrutny kapitalizm,ekstremalnie okrutne walki konkurencyjne pomiedzy wielkimi kapitalistami,ekstremalnie wielki obszar geograficzny do opanowania i zalania towarem.I dopiero tu umieściłbym niewolnictwo-bardzo okrutne i ekstremalne,a także zabiajanie Indian w celu pozyskania ziem.Tylko ,że wcześniej była wolna amerykanka w gospodarce,brak skrupułów i wielkie ,wielkie możliwości bezwględnego bogacenia się.I chyba naczelana zasada -wywindowanie prawa właśności do rangi świętej zasady : chyba tylko w USa można było zabić człowieka ,jesli wbrew woli właściciela poruszal się po jego terenie.
              • rzeka.suf Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 13:43
                A nieprawda, prawo do obrony własności było importowane z Anglii.
                en.m.wikipedia.org/wiki/Castle_doctrine

Natomiast kiedy Shachar mówi o niewolnictwie, z kontekstu wynika, że ma na myśli niczym nieskrępowana przedsiebiorczosc, entrepreneurship.
                • krytyk2 Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 14:14
                  Natomiast kiedy Shachar mówi o niewolnictwie, z kontekstu wynika, że ma na myśli niczym nieskrępowana przedsiebiorczosc, entrepreneurship.

jasne ,jasne ,tyle że niewolnictwo nie stworzyło przesiębiorczości ale to przesiębiorczośc stworzyła niewolnictwo w takim wymiarze jak w Ameryce.To jest różnica generowania czegoś przez coś..
                  • rzeka.suf Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 15:19
                    Przeczytaj raz jeszcze, skoro musisz:
                    A bo postawili na niewolnictwo, na eksploatację człowieka pracy nazywając to 'entrepreneurship', co bylo tylko zwyklym przemawianiem do niskich instynktów chciwości w ludziach.

Oto masz sekwencje generowania zjawisk: źródłem potęgi USA jest wg Shachar uczynienie z naturalnej ludzkiej chciwości najwyższej wartości, motywacji do działania, a zatem i usprawiedliwienia wyborów oraz wskazania racjonalnych metod osiągania celów. Greed is good. Ty bardzo chcesz nas tu, albo siebie, przekonać, że American way, opiera się na jakichś wznioslych ideach, że bunt wobec kraju-matki miał jakieś idealistyczne podłoże. A może to tylko chciwość kolonistow pchala ich do buntu wobec Anglii, do odrzucenia jej wpływów? Z chciwości narodziła się amerykańska demokracja, rownosc wobec prawa, liberalizm jest tylko pozlotka przydatna do - jakże by inaczej - bardziej skutecznego osiąganua własnych celów. Może taka jest kolejność generowania czegoś przez coś?
                    • krytyk2 Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 18:05
                      Moj zarzut przeniosę na to co tutaj byłas łaskawa wyłuszczyć .Podałaś rodzaj definicji i ona mi sie nie podoba ,bo jest za szeroka ,czyli ostatecznie -fałszywa.Niewolnictwo nie jest tak jak piszesz "eksploatacją człowieka przez człowieka".To co podajesz jako definicje niewolnictwa jest definicją kapitalizmu.Niewolnictwo jest tylko jedną z wielu form takiej eksploatacji,a to wielka różnica-formalna i historyczna.Niewolnictwo zrodziło sie dużo wcześniej niż kapitalizm ,ale samo w sobie nie doprowadziło do powstania kapitalizmu np w starozytnym Egipcie ,Państwie sumeryjskim czy starożytnej Grecji czy Rzymie.Do rozwoju kapitalizmu doprowadziło powstanie wyrażnej nadwyżki produkcji i zysku na skutek zastosowania bardzo wydajnych środków produkcji i dopiero efektem tego było zrodzenie się podziału pomiędzy tymi ,którzy owe środki posiadali a tymi ,którzy jedynie nimi pracowali.Wyzysk kapitalistyczny, szeroko opisywany w podręcznikach historii, brał się stąd ,że ten który decydował o tym, co i jak ma byc produkowane, nie ponosił fizycznych kosztów wysiłku związanego z procesem produkcji.Innymi słowy -kapitalistyczny właściciel fabryki chcąc w swej pazerności zwiększyc zysk,przesuwał abstrakcyjne dla niego cyfry godzin pracy wciąż w górę,bo za każdym takim przesunieciem,rosły mu kupki banknotów na stole.Mechanizacja produkcji mozliwa dzieki maszynie parowej a nie stricte sytem niewolniczy pozwolił na gwałtowne skok bogactwa.Reszta to jest skala,o której pisałem wcześniej-w żadnym kraju starego kontynentu nikt nie mogł osiągnąc porównywalnych wyników z kapitalizmem amerykańskim-własnie dzieki olbrzymiej skali ludzkiej i obszarowej
                      • rzeka.suf Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 19:43
                        Podaj swoją definicje niewolnictwa, o ile piszesz do mnie.
                        Jeśli zaś piszesz na temat tego, co doprowadziło do potęgi USA, to przypominam, że 'A bo postawili na niewolnictwo, na eksploatację człowieka pracy nazywając to 'entrepreneurship', co bylo tylko zwyklym przemawianiem do niskich instynktów chciwości w ludziach.' jest cytatem z Shachar.
                        Co ja tłumacze jako : potęga USA wynika z tego, że postawili na niewolnictwo rozumiane jako eksploatację ludu pracującego, proletariat, nazywając przedsiębiorczości to, co było tylko graniem na wrodzonej ludziom chciwości.
                        Ty twierdzisz, że 'eksploatacja człowieka przez człowieka' definiuje kapitalizm nie zaś niewolnictwo. Po czym piszesz, że niewolnictwo jest tylko jedna z wielu form eksploatacji człowieka przez człowieka. A następnie dodajesz, że niewolnictwo nie prowadziło do kapitalizmu.
                        Nie wiem przeciw jakiej tezie to ostatnie zastrzeżenie. Czy ktoś tu twierdzi, że niewolnictwo do kapitalizmu prowadzi? Nie, prawidłowa interpretacja myśli Shachar brzmi: kapitalizm prowadzi do niewolnictwa proletariatu, zaś motorem napędowym kapitalistycznej odmiany niewolnictwa nazywanego przedsiebiorczoscia jest chciwość. Od siebie dodam, że jakiegokolwiek niewolnictwa. I że zgadzam się z tą myślą Shachar.
                        • krytyk2 Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 20:14
                          trudno z Toba dyskutować ,gdy nadużywasz pojęć -dla mnie "niewolnictwo" to niewolnictwo,czyli całkowita własnośc jednego czlowieka nad drugim ,człowiek z obrożą i kajdanami na nogach.Podałem bardzo czytelne rozróżnienie kapitalizmu i niewolnictwa.Gdy Shachar pisała o niewolnictwie ,to chyba miała na mysli dosłownie niewolnictwo -to od plantacji bawełny w Alabamie.Rozmawiajmy na jakimś poziomie czy będziemy machać pojęciami jak przypadkowo chwyconymi przedmiotami?
                          • shachar Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 20:22
                            Nie, nie miala na myśli niewolnictwa w kajdanach jak za konkwistadorów, mam na myśli niewolnictwo jakiego doznaję na codzień, eksploatacji ponad normę, bo jak chcesz pracować na kogoś tylko 40 godzin tygodniowo, to zemrzesz z głodu. Musisz robić na 2 etaty, jeśli chcesz coś mieć, nie mówiąc już o wzbogaceniu się jakimś.
                            • shachar Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 20:26
                              W NY człowiek musi dać z siebie minumum 55-60 godzin na tydzień, żeby się utrzymać.
                              • kalllka Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 20:35
                                To tak jak tutaj.
                                I warto dodać, ze za utrzymanie rozumie się niezbędne rzeczy.

• rzeka.suf Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 20:46
                                  Chyba warto choćby pobieżnie wymienić te niezbędne rzeczy.
                                • krytyk2 Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 20:55
                                  To jest niesamowite ,bo oznacza ,że ja ,żyjąc tu,w kraju 5 tej kategorii na minimalnym poziomie ,nie jestem zmuszony do takich czasowych obciążeń.Ale wszystko kryje sie właśnie za tymi słowami "niezbędne rzeczy", każdy z nas rozumie pod tym pojęciem co innego .
                                  • kalllka Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 21:39
                                    Otóż to, każdy rozumie to inaczej. Ale niezbędne rzeczy rozumie się jednak jako podstawy.
                                    Ad rem, warto dodać, ze obecna Ameryka- kapitalistyczna Ameryka, jest efektem światowej rewolucji przemysłowej zmiany stosunków pracy, jak napisał krtk, migracji ludności oraz wojny domowej wojny secesyjnej.
                                    W wyniku tych dwóch czynników narodził się fenomen; na skale światowa- konstytucja. I to ona ,po raz pierwszy w dziejach ludzkości, określiła tzw niezbędne do życia rzeczy, zakres praw i obowiązków… wolności.
                                    Myśle ze to właśnie konstytucja, dla Amerykanow świętsza niż dekalog, dla reszty twardy kodeks wolności, mimo wszystko ściąga do stanow tysiące poszukujących…
                                    To wciaz kraj możliwości.. w przeciwieństwie do pozostalisci po komunistycznej utopii czyli np. Rosji.
                                • kalllka Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 21:02
                                  Tygodniówka - taxy= wystarcza tylko na koszty utrzymania dla 1 osoby. Pare lat temu, tak gdzieś przed pandemią, pamietam ze gadałam i porównywaliśmy, wychodziło ze z jednej tygodniówki, 3 osobowa rodzina utrzymywała się spokojnie.
                                  A teraz energetyczna wojna pochłania wszystkie zaskórniaki i mimo corocznego podnoszenia minimum wage koszty ubezpieczenia oraz podatki poszły tak ostro w górę, a kwota wolna od podatku stoi, ze nie opłaca się pracować!
                                  A UK to wciaz tradycyjnie protestancki kult pracy- zawsze, wszędzie o każdej porze, mimo a teraz dzięki brexit i pozostałościom multi-kulti jeszcze bardziej… ale modern- slavery jest społecznie niedopuszczalna. Tu się w taki sposób i po prostu, nawet nie myśli.
                                  • krytyk2 Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 21:34
                                    ale i u nas pętla się zaciska,bo kiedy robiłem symulacje wydatków w 2017, w roku przeprowadzki wychodziło nawet nie połowe tego co dzisiaj-mam na mysli prąd ,gaz,wodociąg i ścieki ,pod rolny itd
                                    Jeszcze rok temu mogłismy odłożyc i dokupic kawałek ziemi a teraz licznik przyrostu się zatrzymał- juz tylko dobieramy z kupki
                          • rzeka.suf Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 20:43
                            'Piszę powoli bo wiem że wolno czytasz'
                  • rzeka.suf Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 16:02
                    I kiedy myślisz o usa to pamiętaj proszę o słowach Kissingera: 'America has no permanent friends or enemies, only interests'.
                    • rzeka.suf Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 16:06
                      Dla jasności: wątpię, aby mówiąc o interesach Kissinger miał na myśli zainteresowania, astrofizyke, astrologie czy badmintona. Interesy to tutaj korzyść własna.
                      • krytyk2 Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 17:38
                        może właśnie na tym polega doskonałe wyczucie Bidena jak należy postępować z Rosją w kwestii ukraińskiej wojny na drugim końcu swiata,ponieważ przewiduje ,że Rosja teraz niepowstrzymana za niedługo przybiłaby do bram samej Ameryki
                    • krytyk2 Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 17:35
                      ja mam świadomość ,że moje wyobrażenia roli prezydenta Bidena w uszach Shachar czy A--iity brzmią smiesznie.Oni widzą wszystko -sytuację swoja na miejscu,niedostatki w różnych dziedzinach -opieki zdrowotnej,socjalnej ,podatkowej itd czyli wszystko to ,co dla mnie jest niewidoczne i nieważne -a dla nich i owszem.Dlatego za kazdym razem zaznaczam jaki zakres mojego "zachwytu" czy "wzburzenia" mam na mysli.Akurat wyróżniam Bidena wobec wszystkich dotychczasowych w kwestii dbania o interesy Europy Środkowo-wschodniej i dużego wyczucia, czym Rosja jest dla nas .
                      • a_iii_ty Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 17:48
                        dla mnie kazdy demokratyczny prezydent czysci bajzel po republikanach, kropka. jak kazdy czlowiek, Biden ma swoje slabsze i mocniejsze dni. wazny jest jednak trend, ktory ma sens nieporownanie wiekszy niz republikanie, ktorym tak zalezy na dobrobycie Amerykanow, jak nnie na obronie Wojtyly.
                        • shachar Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 19:43
                          dla mnie kazdy demokratyczny prezydent czysci bajzel po republikanach, kropka

Nadmienię tylko, że Clinton wpadł na pomysł globalizacji produkcji, wyprowadził przemysł z USA do Chin, dlatego Chiny w ciągu 30 lat staly się potęgą gospodarczą, czego skutki uwypukliły się w czasie pandemii, kiedy nie było podstawowych rzeczy,
                          Teraz Biden wprowadza woke prawidla do armii, i za chwilę armii nie będziemy mieć, bo się będziemy certolić z babami z chujami.
                          Demokraci zajmują się takimi dupersznytami, nie witalnymi interesami klasy pracującej, a republikanie doraźnym wyzyskiem, bez inwestycji w przyszłość. Jak się te nasze tłuste, bez edukacji Amerykańce pozbierają po tym, nie mam pojęcia.
                      • kalllka Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 19:35
                        Biden jest bardzo mobilnym prezydentem.
                        Tzn jak chyba żaden dotychczas, b. podróżuje.
                        Nie chce narazić się kiciemu porównaniem
                        ale niechaj będzie.. podróżuje prawie tak bardzo jak JPII.
            • krytyk2 Re: kolejny lapsus Petesona 10.04.23, 18:49
              Nie można tego powiedzieć o Rosji, która zrobiła eksperyment na skalę historycznie niespotykaną oddania srodków pracy w ręce ludzi pracujących. Eksperyment się nie powiódł, ale hej, przynajmniej spróbowali!! Więc kto był bardziej idealistyczny w przynajmniej próbie poprawienia bytu dla 99%? No ale okazało się, że żadza pieniądza to motor, który napędza świat, to ten sam motor który pracuje w Ukrainie, a nie żadne tam ideały przypisywane Bidenowi na podstawie jego wystąpień..

Tu sie z Tobą również nie zgodzę.Komunizm od samego początku był w Rosji budowany w złych intencjach.Jakaż to władza ludu,który od samego początku był trzymany po wodzowsku krótko przy ryju?Ani w pierwszym ,ani w drugim planie myślowym Lenin tak naprawde nie zakładał,że odda raz wzięta władze w ręce ludu.A czemu miało służyć od samego początku rozbudowanie tajnych służb jak nie utrzymanie władzy nad ludżmi.Komunzim sowiecki był z założenia sytemem autorytarnym i jako taki nie dopuszczał do działania żadnej wolności a najmniej -wolności gospodarczej.Robotnicy mieli zapieprzac na czerwoną burżuazję za miskę ryżu i nigdzie ,w zadnym zakladzie pracy nie decydowali nawet o szpilce do materiału a co dopiero -o przeznaczeniu materiału ,nowych trendach ,wzorach i reszcie tysięcy drobnych a ważnych decyzji decydujących o sukcesie produkcji,Co by nie powiedziec o kapitalizmie ,to dziala w nim caly czas wolnośc decyzji,która jest potem żródłem sukcesu lub upadku.Wolność milionów podejmujacych decyzje, z których komus w koncu uda się trafić w dziesiatkę.W komunizmie wolnośc decyzji miał jeden człowiek na cały kraj,przeważnie juz stary,zdemenciały i jadacy na zasadzie -"po staremu",bez ryzyka ,bez polotu,bez sensu.
    • shachar Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 08:28
      A ponad to, kiedy widzę Petersona, to chcę go słuchać, taki mam stosunek do niego, po prostu pozytywny, bo mu wierzę, jako człowiekowi z emocjami, że on przemawia przez swoje najlepsze 'ja' mówiąc o czymś, dlatego na razie( bo chcialam napisać nigdy, ale to się może zmienić), nie rozumiem, jak można nie brać tego pod uwagę.
      • krytyk2 Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 09:01
        ja Ciebie rozumiem ,byc może ma on masę wspaniałych podcastów na temat np rozwoju osobistego(chętnie je jeszcze obejrzę) ,ale gdy słysze jego wyobrażenie geopolityki naszego regionu ,to widzę ,że nie wie o czym mówi.Jest takie powiedzenie "nie żałuj róż ,gdy płonie las" i to ma zastosowanie w tej sytuacji:nie można stawiać na jednym poziomie wszystkich możliwych ,często wyssanych z palca ,kombinacji związanych interpretacyjnie z tym konfliktem ( czy np ratowanie Ukrainy nie wzmocni czasem kompleksu wojskowego w Stanach).Albo się rozumie ,że Putin napadając na Ukrainę przekroczył grubą czerwoną linię i potem już na pewno bedzie wielki konflikt światowy i teraz należy rzucić wszystkie siły albo się nie rozumie NIC z tego ,co się stało.Myślę ,że wielość hipotez stawianych od sasa do lasa przez Petersona w tej kwestii ,świadczy o tym ,że nie rozumie on nic.
        Polsce i krajom przybałtyckim od wielu lat zarzucano,że śledziła poczynania Moskwy od 15 lat i ostrzegała przed postępującym imperializmem rosyjskim.Kiedy Niemcy ochoczo wzieły udział w geopolitycznym projektem Nordstream ,kraje te ostrzegały ,że zwiekszy to uzaleznienie Zachodu od Kremla i że na pewno on to wykorzysta .Nie przypadkiem rurociąg ten omijał Ukraine i Polskę. Ostatecznie ,dzis wiemy ,że sąsiedzi Rosji mieli rację ,Putin napadł na Ukrainę a Niemcy stawiały olbrzymi opor ,żeby zaakceptować usankcje gospodarcze,z których naczelną było zaprzestanie pozyskiwania gazu ziemnego z Nordstream .
        Myślę ,że na Twój punkt widzenia wpływ ma to ,że mieszkasz bardzo daleko od konfliktu,nie sledzisz go na bieżąco.Nie masz zatem podkładu emocjonalnego w sensie zagrożenia .Mnie się mieści w głowie,że można być wspaniałym mówcą i znawcą w tematach psychologicznych i być jednocześnie dzieckiem w paiskownicy w innych sprawach.Na tym polega moja otwartość umysłu.
        • a_iii_ty Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 12:41
          Racje ma krytyk. Mozna i chyba nalezy posluchac wszystkich opinii, nawet najbardziej absurdalnych, ale po "odcedzeniu" zostaje to co jest istota czy esencja. Mozna doszukiwac sie czwartego dna w fakcie ze matka zabija swe dziecko nozem kuchennym, czy opieka je w piekarniku, albo czy moze Wojtyla dal "tyla" Sapiesze i pomieszalo mu sie w glowie.
          Analizujac motywy faszystowskich Niemiec tez mozna zabawiac sie w poszukiwanie usprawiedliwien, czy to historycznych, czy socjo-psychologicznych, w ostatecznosci Norymberga wybrala, i slusznie, szubienice.
          Podobnie jest z napascia Moskowii na Ukraine. Jak bedziemy szukali czwartego dna, to z sufitu spadna na nas bomby.
          Niech bedzie pochylony, chamen.
        • rzeka.suf Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 14:40
          'Podklad emocjonalny jako centralna oś filozofii moralnej i teorii prawa Kalego.'

Wesołych jaj!
          • a_iii_ty Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 14:53
            Parafrazujac Szymborska:
            "Twoja mysl jak wiatr w pustym domu"
            Pochylonym niech bedzie !
            • krytyk2 Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 15:22
              😆
            • kalllka Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 16:18
              Wiem! Hula?
              • kalllka Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 18:34
                Znaczy się nie hula…
                • a_iii_ty Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 18:42
                  No to wiesz, czy nie wiesz ?
                  • kalllka Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 19:00
                    Ale nie potwierdziłeś ze trafiłam,
                    No to kojarzę dalej…
                    Z hula np.kojarzy się tez< hop> zaś z lapsusem- lazuli.
                    A i jeszcze Petersen byl jako Duńczyk i kapitan poszukiwacz skarbów co to z córka Karen wjechał w błoto swoim sfatygowanym szewroletem i którego to z w/w wyciągnął za pomocą liny i swoich trzech pomocników harcerzy…- pan samochodzik!
                    Pytanie brzmi: jak miał na nazwisko aktor grający kuzynka Michała ( tego co to paraduje wciąż w białym garniturze i krawacie pranym nieustannie gdyż…)
                    • a_iii_ty Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 19:15
                      kalllko, ta parafraza Wislawy to nie byla zagadka, nie oczekiwalem zadnej odpowiedzi.
                      • kalllka Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 19:45
                        Ale jak to nie? Przesz napisałeś Wisła…
                        Na co odrzekła ci ( oraz krytyku) ze piachem lecicie nadto i ze w zębach zgrzyta.
                        Zreszta każdy ma swoje wiaderko łopatkę oraz wiarę z piaskownicy z która dzielił babki, poglądy, często także barszcz ukraiński gdy matka i co zostanie n
                        A ja wręcz odwrotnie do Sławy , poszłam zawietrzna która na szekli hula; czyli za tym co mnie zawsze fascynowało i czego nigdy nie zrealizowałam;
                        Nagle! dwa żagle
                        W oddali- w pustej sali

• kalllka Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 21:43
                          .. chyba zręczniej będzie
                          ..w oddali w pustce sail
                          • a_iii_ty Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 21:51
                            kalllko, Ty nie musisz zadawac zagadek, Twoje pisanie jest juz zagadka.
                            • kalllka Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 22:10
                              Toteż nie zadaje.. tylko ładzę twoje.
                          • rzeka.suf Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 21:54
                            Generałowie ze stali
                            Olowiem nadziewali
                            Moskali
                            • kalllka Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 22:22
                              W mikroskali…
                              W makro nadal oczekiwali
                              kota z Uppsali

Didaskalia dla icia- kicia
                              Uppsala University współpracuje z … nagroda Nobla

• rzeka.suf Re: kolejny lapsus Petesona 10.04.23, 02:12
                                A na to lwi śmiech gdzieś z oddali:
                                Nie porozumie się z Kalim Kali.
                                I psa z Uppsali
                                I-psa-z-uppsali
                                Ipsazuppsali.
                    • elissa2 Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 19:45
                      kalllka napisała:

>
                      > Pytanie brzmi: jak miał na nazwisko aktor grający kuzynka Michała ( tego co to
                      > paraduje wciąż w białym garniturze i krawacie pranym nieustannie gdyż…)
                      >
                      Wygląda na to, że to Michał Szewczyk

www.filmweb.pl/serial/Samochodzik+i+Templariusze-1971-9344/cast/actors
            • rzeka.suf Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 17:07
              Twoja myśl jak wiatr w twojej piaskownicy.
        • shachar Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 22:56
          Slucham tego podkastu i nie zgadzam się z tobą, Krytyku, że obaj ci panowie pindolą kocopoły. Oni pindolą z punktu widzenia racji stanu USA, po prostu, bo nie są Polakami tak jak Ty i ja, i zagrożenie, które czują, jest inne od twojego, co jest naturalne
          w zasadzie dla tych dwóch osób ,to co chce Ukraina i to co chce Rosja-nie ma znaczenia.Liczy się to ,że oni dwaj nie mają jasnego pomysłu czym ta wojna mogłaby się skończyć.No,kupa śmiechu!
          Nie to nie jest kupa śmiechu, to jest rozmowa o kosztach wojny dla kraju, który może niekoniecznie ma interes w tej wojnie. To że USA lubi bawić się w kowbojow zbawiających świat w rezultacie chyba nigdzie nie przyniosło jakiejś znaczącej poprawy w życiu prostych ludzi ogarniętych konfliktem. Nie wiem, nie śledzę tych spraw, bo życie krótkie jest, ale jak się mają sprawy w Afganistanie, Libii, Iraku, w Panamie?
          Dlaczego pytanie, jaki jest end game tego konfliktu w Ukrainie, jest od czapy? Bo ja nie rozumiem, dlaczego ro jest głupie pytanie. Oczywiście z człowieczego punktu widzenia chciałoby się, żeby odpowiedź była. bo ludzie tam cierpią. I ofiary i najeźdźcy, bo doprowadza się ich do wyborów, których nie życzę nikomu i które doprowadzają do zezwierzęcenia wszystkich uczestników.Nie wiem jak i nie umiem o tym pisać, jakim strachem napawa mnie wojna i jak to wszystko jest straszne do wyobrażenia sobie nawet. Dlatego ten konflikt trzeba zakończyć. Nie można w nieskończoność zbroić Ukrainę, bo to się obróci przeciwko Polsce. Nie zawsze będzie cacy, za kilka lat będziemy dzielić granicę z krajem, gdzie uzbrojenie mężczyźni w rozpierdolonym kraju nie będą wiedzieli, co ze sobą zrobić....
          No dobra, USA będą dawać kasę na tę wojnę, osłabi się Putina, ktoś go może zabije. Ale przyjdzie jeszcze bardziej jebnięty watażka i jescze bardziej będzie żonglował teczką z bombami, Rosja rozpadnie się na pierdyliard małych państewek, każde z bombami. Wtedy złapiemy się za głowy.
          A tymczasem Krytyku, uSA to nie studnia bez dna. Ja w pierwszym miesiącu dałam na pomoc Ukrainie całe moje pieniądze, które miałam górką, prawie 3 tys. Z płaczem stałam przy okienku w Ukraińskim banku i wpłacałam. Tylko tak, my tu, duża część sily roboczej nie mamy ubezpieczeń zdrowotnych, żeby te wszystkie wojny o wolność i demokrację mogły się toczyć. Nie masz pojęcia, naprawdę nie masz, jakie bydlo robi sie z ludzi pracy tutaj, żeby USA moglo się pindrzyć na mocarstwo , ze swoją z chuja wyciągniętą polityką międzynarodową, która i tak niczym dobrym dla szeregowych ludzi się nie zakończy Jestem na to zła tak, że już robię błędy ortograficzne piszac to.
          Dobra, to tyle na razie jestem w 40%, jadę dalej ze słuchowiskiem.
          • shachar Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 23:08
            I jeszcze, czy ty Krytyku naprawdę myślisz, że Ukraina wygra, Putin uzna to i podda się, a po nim przyjdzie następny Gorbaczow, uzna upadek Rosji jako mocarstwa i wszyscy spokojnie dojdą do stanu przed, czyli USA rządzi, kręci filmy o kowbojach i NY, Chiny skręcają ołówki a Rosja to będzie taki egzotyczny kraj, gdzie oligarchowie i botoksowe dzidki szaleją?
            W związku z tą wojną wszyscy za 10 lat będziemy gadać po chińsku, moim zdaniem.I tak, ani Polska, ani Ukraina nie zmienią swojego położenia geograficznego, a co za tym idzie strefy wpływów.
      • krytyk2 Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 22:27
        i wiesz co?To jest tragiczne,że w każdym przemówieniu Żelenskiego jest mowa o obronie wolności i samostanowieniu narodu ukraińskiego i ze te słowa są dla Petersona są pustą gadką.Ameryka powinna się wstydzic ,że wydała na swiat takiego intelektualiste ,który jest cyniczny i podważa moralny sens prawa innego narodu do walki o swój byt i wolnośc.Peterson to jest twarz zgniłej Ameryki,sytej i wątpiącej,twarz kompromisu moralnego ,który jest faktycznie upadkiem etosu i wszelkiej wrażliwości.
        • krytyk2 Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 22:28
          i jestem w szoku ,że wlaśnie Ty tego nie widzisz!!!
        • shachar Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 23:15
          Ty Krytyku mylisz Moniuszkę z Kościuszką. To ty może powinieneś się wstydzić swoich komentarzy o pszenicy ukraińskiej, że psuje rynek polskiej pszenicy. Daj wszystko co masz na Ukraine i wtedy będziesz miał moralne prawo oceniać cynizm innych ludzi.
          A ponadto, takie jest prawo życia, i to jest prawo dźungli. Kto jest silniejszy, ekonomicznie, fizycznie, ma więcej do gadania. Jak się coś zmieni w tej kwestii, to proszę mnie powiadomić.
        • rzeka.suf Re: kolejny lapsus Petesona 10.04.23, 05:16
          Dla Petersona centralna jest dychotomia chaosu i porządku. Porządek jest u niego zawsze hierarchiczny. Jego nauki życiowe to porady, jak to zaakceptować i jak się w tym odnaleźć dzięki swojej pracy.
          To jest punkt startowy jego ewolucji jako guru.
          No i mity jako mapy.
          Potem jednak jakoś tak wyszło, że bardzo się zbliżył do alt rightu i zaczął przejmować poglądy tam popularne. Wszystko, co nie alt rightowe zaczęło mu się jawić jako macki straszliwego marksizmu kulturowego.
          To jest już naprawde bardzo duża bańka, być może, wśród pewnych segmentów różnych społeczeństw, jest tak samo duża jak bańka mainstreamu. Alternatywny opis rzeczywistości, wielu ekspertów z dowolnych dziedzin, alternatywne interpretacje faktów, sekwencji faktów, całych złożonych tematów.

Ale czy Peterson jest tym, o co go oskarzasz, jakąś twarzą zgnikego kompromisu, upadku etosu, braku wrażliwości. Raczej nie bardziej niż ty sam, co idealnie tłumaczy ci Shachar. Pamiętasz, że cierpienia Nikaragui były wg Ciebie 'nieporownywalne' z cierpieniami Polaków? Czy interesowała cię ich perspektywa, czy uważasz, że oni lepiej rozumieli sytuację, ponieważ ich bezpośrednio dotyczyła, gdyż mieli ten emocjonalny podkład? Nie.
          • krytyk2 Re: kolejny lapsus Petesona 10.04.23, 14:37
            Dla Petersona centralna jest dychotomia chaosu i porządku. Porządek jest u niego zawsze hierarchiczny/....../
            No i mity jako mapy./../
            Potem jednak jakoś tak wyszło, że bardzo się zbliżył do alt rightu i zaczął przejmować poglądy tam popularne. Wszystko, co nie alt rightowe zaczęło mu się jawić jako macki straszliwego marksizmu kulturowego.
            To jest już naprawde bardzo duża bańka, być może, wśród pewnych segmentów różnych społeczeństw, jest tak samo duża jak bańka mainstreamu.

Jeśli przeczyta się to co napisałaś powyżej,to jest to już samo w sobie dyskredytujące jako punkt startowy do jakichkolwiek rozważań realnej rzeczywistości:jak można rozprawiać o realnych problemach żyjąc w tak zdefiniowanej swoistej bańce informacyjnej.
            I faktycznie,praktycznie cała rozmowa nie wskazuje żadnego real ego problemu dotyczącego wojny na Ukrainie.Nwet wtedy,gdy Peterson z zacietrzewieniem powtarza zarzut,dlaczego nie podejmuje się rokowań pokojowych w tej wojnie,znowu jest to pusto spełniony zarzut,bo sam agresor nie chce o tym słyszeć,a jako warunki przystąpienia do rokowań podaje zaakceptowanie wszystkich zdobyczy terytorialnych Rosji po 2014 roku,ba- mówi o zaakceptowaniu oddania całego Donbasu czyli nawet tych terenów,na których jeszcze nie stanęła stopa rosyjskiego żołnierza.
            Nie można serio rozmawiać o jakimś kompleksie problemów (a takim jest ta wojna),jeśli w ogóle nie mówi się o żadnym konkretnym problemie.Natomiast rozwlekanie w tym dialogu problemów wewnętrznych USA,demokratów i republikanów,propagandy rządowej, wpływów lobby wojskowego w ogóle nie dotyczy w ścisłym sensie wojny na Ukrainie.Obaj nie znają tematu,nie używają żadnych prawdziwych argumentów zw z nim i tego dotyczą moje zarzuty.
      • rzeka.suf Re: kolejny lapsus Petesona 10.04.23, 04:43
        A co to jest najlepsze ja? Najlepsze dla kogo? Dla niego? Dla Ciebie?
        Dlaczego akurat Peterson miałby raczej poświęcać swój interes dla twojego niż twój dla jego własnej korzyści? Czy nie na tym polega jego strategia przetrwania w dżungli, żeby sprawić, że uwierzysz w jego dobre intencje?
    • taniarada Re: kolejny lapsus Petesona 09.04.23, 16:35
      W Polsce zapanowała prymitywna propaganda po 24.02.2022 r. a w niej w myśl bolszewickiej zasady: kto nie jest z nami jest przeciw nam, etykietka: jest zaplutym karłem reakcji i podłą ruską onucą. Te dorabiające sobie osiłki sieciowe najwidoczniej ze spłaszczonymi czołem, bo o nic nie pytają i nad niczym się nie zastanawiają oraz nadaktywny kciukiem - i zerową wiedzą historyczną, pracują za komisarzy ludowych napiętnując wroga ludu. To sprawia, że oceniając realnie sytuacje i wyrażając troskę o własny kraj jesteś z automatu księgowany: swój lub wróg ludu.Tu nie ma miejsca na polemikę czy analizowanie różnych scenariuszy , tu rządzi automatyzm : albo stajesz do szaregu albo wypad, żadnego miejsca na argumenty. Można zapytać, gdzie jest Polska Izera? Już widać kto te pieniądze będzie konsumował na symboliczne 2%. A kto za to zapłaci? . No oczywiście ci kciukowi frajerzy - naganiacze ideowi od utrzymania musztry bo oczywiście ostrzyżeni zostaną skrupulatnie. Instrukcje jak wydobyć te pieniądze już są już pisane:

youtu.be/xmeCP3E0L1g?t=1885
      • krytyk2 Re: kolejny lapsus Petesona 10.04.23, 15:14
        żal mi ciebie taniarado,bo z tego co piszesz można wywnioskować ,że słuchasz uporczywie tylko taniej ,jednostronnej propagandy.Po pierwsze nie jest prawdą ,że wszystkie żródła informacji w Polsce mówią to samo o tej wojnie.Po drugie praktycznie nie znam żadnego centrum informacji,które uprawiałoby tylko propagandę a unikało podawania informacji o faktach z pola walki .
        Akurat ,w kwestii wojny i faktów ,niezwykle propagandowo nasycona telewizja rządowa podaje często wiecej faktów wojennych aniżeli opozycyjna TVN.Jednostonnie propagandowe sa programy sponsorowane przez Moskwę a udające polski patriotyzm np
        www.youtube.com/watch?v=2G1WiX4gQ5s
    • a_iii_ty Re: kolejny lapsus Petesona 10.04.23, 03:40
      zalozmy na chwile, ze moskovia "wygra".
      jaki bedzie scenariusz ? Ukraina stanie sie kolonia, ktora juz nigdy nie zaakceptuje rzadow moskovii. Rozgorzeje walka partyzancka. Pod mlotek pojdzie Moldawia. Cala polska, wschodnia granica bedzie naszpikowana
      wojskiem po obu stronach. Krotkotrwale, lokalne potyczki beda norma. Losy Europy beda sie rozstrzygaly na wschodnich krancach Polski. Europie nie wolno sie pozbyc patronatu USA. Rozpad NATO oznaczalby koniec EU i moskovianie pchani od wschodu przez Chiny i inne mongoidalne homoludy zalali by Europe. Cos co proboja od stuleci.
      Biorac wszystko powyzsze pod uwage, zwyciestwo Ukrainy jest zywotnym interesem Europy. Swiat zachodni nie ma zadnej alternatywy. Przez krytyka moze przemawiaja emocje, ale do kurwy nedzy, ma calkowita racje.
      Pochylony niech bedzie.
      • kalllka Re: kolejny lapsus Petesona 10.04.23, 15:16
        Tez mysle, ze krtk ma racje.
        Rosja Putina- jego sposobu zarządzania to już skończona sprawa. Dlatego Ukraina& niemiecka Unia Europejska wygra te wojnę. A czy w parze z USA tego dowiemy się po wyborach.
        Czy mi się to podoba, ze wygra z powodu ciężaru partykularnego ” zgniłego” interesu zachodu- jego kolonialnych zapędów szybkiego połączenia potencjalu gospodarczego- legitymizacji prywatnych właścicieli już istniejących wielkich ukraińskich latyfundiów rolniczych / o których pisał krtk/, do sprawdzonego systemu subsydiów unijnych tak by wreszcie być konkurencjnym z potężnymi technologicznie Chinami? Tak.
        Dlatego, racjonalnie myśląc Ukraina musi wygrać te wojnę, choćby tylko po to by pozbyć się mordercy-Putina moc normalniej z Rosja paktować.
        A czy Zelenski po wojnie , nadal będzie prezydentem Ukrainy? Watpie.
        Ps.
        I tak jak myśli szahara, Chiny jak pokazała ostatnia wizyta ich szefa, będą bliżej Europy niż Rosji, o tez tylko dlatego ze bardziej im sie stara Europa-opłaca.
      • krytyk2 Re: kolejny lapsus Petesona 10.04.23, 15:35
        W kwestii konfliktu ukraińskiego jestem wdzieczny Ameryce ,że wybrała na prezydenta Bidena.Mnie nie interesuje ,co kryje się za jego jednostronnym ,zdeterminowanym poparciem dla Ukrainy ( jakie interesy ,jakie lobby,itd)To ,co mówi, zgadza się w zupelności z tym ,co ja jako człowiek żyjący tutaj czuję i myslę.Nie bawi się w jakieś niuanse bez znaczenia ,jednoznacznie wskazuje na cele Putina i to się za chwilę potwierdza w działaniach Rosji.Jest męski w swoich decyzjach i słowach i śmieszne jest w ustach Petersona ,że B potrzebuje do tego jeszcze udziału jakichś speców od marketingu politycznego (Brandon).Istotne jest, co się widzi jako przyczynę a co -jako skutek.Dla mnie męskośc i zdecydowanie wypływa z osobowości Bidena a nie odwrotnie- z memów z nim.
        Twoja projekcja alternatywnej przyszłości zgadza się z grubsza z moją.Uważam ,że temu psychopacie Putinowi nie wolno popuścić i ,że ustąpienie mu i zamrożenie konfliktu w aktualnej fazie doprowadziłoby w przyszłości do jeszcze krwawszych i bardziej rozległych konfliktów.Zresztą ,byłoby to usankcjonowanie zasady przemocy w praktyce i prawie międzynarodowym.Nie można też zapominać ,ze reakcja na agresję Rosji jest dziełem całego Zachodu a nie tylko USA,więc legitymizacja tej reakcji ma szerszy kontekst.Bidenowi trzeba przypisać doniosłą misje przywództwa i konsolidacji jednoznacznej reakcji Zachodu -bez walnięcia pięścią w stól Europa n ie miałaby odwagi zadrzeć z Rosją.
    • a_iii_ty Re: kolejny lapsus Petesona 10.04.23, 15:46
      Cos co przez 1000 lat nie bylo mozliwym,
      teraz staje sie koniecznoscia. Sojusz polsko-niemiecki. W niemieckim interesie jest silna Polska stanowiaca bufor oddzielajacy Niemcy od moskovii. Przegrana Ukraina i slaba Polska to otwarte drzwi do Berlina. Tego zaden Niemiec w najgorszych snach nie jest sobie w stanie wyobrazic. Polska powinna zrecznie ten niespodziewany uklad wykorzystac na zasadzie: nie chcecie miec u siebie dzikich sowietow, uzbrajajcie nas.
      Pochylonym niech bedzie !
      • krytyk2 Re: kolejny lapsus Petesona 10.04.23, 16:16
        mam nadzieje ,że na jesień zmieni sie władza w Polsce i że ta naturalna "konieczność chwili",o której piszesz, zostanie w pełni podjęta i zaakceptowana
        • a_iii_ty Re: kolejny lapsus Petesona 10.04.23, 16:34
          Ciezko bedzie krytyku . Wydawalo sie ze skandal z Wojtyla pomoze opozycji . Chyba bedzie na odwrot .
        • kalllka Re: kolejny lapsus Petesona 10.04.23, 18:03
          Tak, potrzeba zmiany. Ale, ze mamy leniwa rozwydrzona opozycje, ta potrzeba jest rozmieniana na drobne interesiki i rozciągana w czasie; pewnie aj waj klękajcie narody będzie dopiero w lipcu i wtedy tez znajdzie się winny- Kaczyński jako sezon ogórkowy.
          I cóż, widzę ze taki stan rzeczy- totalny brak pomysłu na polska polityke zagraniczna, brak obycia i niepraktyczne ględzenie= nacjonalizmy typu Mentzen itp.. to nie jest wina obecnie panujących; ci zawsze byli niedouczeni.. ale trudno mi zrozumieć dlaczego wszyscy, ale to wszyscy, z prawa, lewa / środka nie ma/
          odnoszą polska racje, ba! istote polskiej polityki, polskości en masse- do wizji jakiegoś staruszka z demencja…
          to jakaś polska przypadłość, problem paternostra (!) opierać się i myśleć p przyszłości, organizacji życia, swego, rodziny… narodu, tylko na jednym źródle dochodu! Na wyczerpywanie zasobów na i strzyżenie swojego trawnika.
          Potworne kompleksy- potworna powaga!
          Daj panie Boże / oraz pozytywistyczne odruchy u mass/ aby to oglupienie czy zastraszenie obecna u władzy demencja-Kaczyńskimi, Orbanami, Eardogany, czy Putinem przeszło metamorfozę i abyśmy to co cała Ukraina właśnie nam pokazuje: jak należy robić politykę, jak obliczyć zamiary na siły i ustawić /polityczny gambit/ żeby zacząć skutecznie rządzić , a nie tylko przejąć władze.
          • krytyk2 Re: kolejny lapsus Petesona 10.04.23, 19:00
            znowu powraca jak bumerang ta sama historia - "Zjednoczona prawica" mimo ,że rozbita jest nadal zainteresowana w pójściu razem do wyborów a opozycja - właśnie dlatego że demokratyczna - nie chce ustalic jednego frontu i listy wyborczej.Nie dziwiłbym się ,że tym ,który rozbija tę jednośc jest idiota Kosiiakk -Kamysz ,ale dziwię się już znacznie mądrzejszemu Hołowni.Widać wodzowskie promieniowanie ze strony Tuska wzbudza w nim atawistyczny strach zabijający rozum.Tego strachu nie widać u starego wygi Czarzastego.On zachowuje stale dystans ,rozwage i poczucie humoru.I to też sprawia ,że lewicy nie maleją słupki.Dogaduje się też po ludzku z resztą przywodztwa lewicy- M Biejat,ZAndbergiem i Biedroniem
            • kalllka Re: kolejny lapsus Petesona 10.04.23, 19:15
              Sorry , ze wycinam z całości ale wlasnie przez to zdanie nie rozumiem kontekstu: „(… ) a opozycja - właśnie dlatego że demokratyczna - nie chce ustalic jednego frontu i listy wyborczej.(…)”
              • krytyk2 Re: kolejny lapsus Petesona 10.04.23, 19:40
                Napisałem to w sensie,że partie autorytarne dogadują się "przymusowo"-przez decyzję liderów w celu uzyskania korzyści,na zasadzie "cel uświęca środki".Natomiast w partiach demokratycznych każdy ma prawo głosu i każdy głos sprzeciwu może zablokować decyzję o wspólnej liście.I tak też się stało -z tej teoretycznej jedności wyłamał się PSL i ruch Holowni
                • kalllka Re: kolejny lapsus Petesona 10.04.23, 21:00
                  Aha, myślałam ze cos pokręciłam. Czyli nadal polska demokracja polega na niezbywalnym prawie do liberum veto. Tak rozumie wolność. Czyli, dobrze zrozumiałam- to stara pierdoła narzuca wszystkim swój język demo-informacji; uparty buc- postawił na swoim i uczynił Porozumienie -Centrum -świata, a opozycja tego buca legitymizowała…
                  Ps
                  Kiedyś użytkownicy pecetów bardzo się z tego porównania akronimów, śmiali ; obecnie nikomu nie do śmiechu bo niewiadoma jak słowo stało sie {body} a buc( nieformalnym bez odpowiedzialności karnej) przywódca narodu.
    • elissa2 Re: kolejny lapsus Petesona 11.04.23, 20:48
      Czy Peterson zajął już jakieś stanowisko w sprawie wycieku (bardzo wrażliwych, ale nie wiadomo, czy prawdziwych czy faktycznie fałszywych, spreparowanych przez Rosjan) danych z Pentagonu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka