27.05.23, 15:16
leczy...
Obserwuj wątek
    • krytyk2 Re: Cisza 27.05.23, 15:59
      myślę ,że Jung ma tylko częściowo rację.Potrzebujemy i mówienia i milczenia,być może milczenia więcej niż mówienia.Ale słowo jest przypisane do istoty naszego jestestwa ,ono pozwala nam określić i zrozumieć siebie i innych.Ja bym tworzenie mysli porównał do kondensacji pary wodnej i tworzenia się chmur.Jestem ja ,czyste niebo,ale tym co zaczyna mnie określać ,nadawać formę ,to chmury ,które potrafią przybrać bajecznie najrozmaitsze kształty.I fascynujący jest sam ten proces tworzenia myśli.Gdy wyjdzie ci piękny wiersz ,to już nie powiesz ,że ma prawo istnieć tylko milczenie.
      • a_iii_ty Re: Cisza 27.05.23, 16:05
        ma prawo istniec milczenie po powstaniu wiersza. jestem przeciwny jakiejkolwiek slownej interpretacji wierszy.
        • krytyk2 Re: Cisza 27.05.23, 16:10
          no tak ,ale to tak nie wybrzmiało w tym cytacie z Junga
          • a_iii_ty Re: Cisza 27.05.23, 16:52
            Carl mowi o ciezarze jaki spada na niego uczestniczac w rozmowach/dyskusjach itp.
            Po ktorych musi minac kilka dni by dojsc do siebie. Ja mam to samo "schorzenie". Dlatego czesto wrzucam temat i wycofuje sie.
            Samotnosc i cisza jest dla niego wartoscia, dla ktorej warto zyc.
            Tak, tam nie ma slowa o wierszach.
    • taniarada Re: Cisza 27.05.23, 19:19
      Sza, cicho sza czas na ciszę, Już oddech jej coraz bliżej, Tego naprawdę Ci brak, Ona jedna prawdziwy ma smak, Cisza jak ta 🤭

Tekst pochodzi z www.tekstowo.pl/piosenka,budka_suflera,cisza_jak_ta.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka