Dodaj do ulubionych

krytyk i manipulacja !

27.05.23, 22:33
pare uwag ode mnie. przez lata cale bylem w konflikcie z krytykiem, nie z powodu manipulacji, gdyz z cala powaga oswiadczam tu, ze krytyk jest najdalsza osoba poslugujaca sie manipulowaniem innymi. krytyk jest osoba drazaca obiektywne prawdy z niesamowita sila i inteligencja. ci, ktorzy nie sa w stanie podazac za jego myslami moga to odbierac jak proby sterowania innych do terytoriow tylko znanych krytykowi.
moj "problem" z krytykiem wynikal z mojej niecheci do zaawansowanych dywagacji. uwazalem i uwazam ciagle, ze madrej glowie dosc dwie slowie.
to tyle.
Obserwuj wątek
    • rzeka.suf Re: krytyk i manipulacja ! 31.05.23, 20:53
      jak w temacie:
      link do jednego z portali z rownoleglej rzeczywistosci:
      banbye.com/en/channel/ch_wrealu24

jak mowi Shachar, jak to zobaczysz, jak tego posluchasz, to juz nie odzobaczysz.
      A wrecz zaczniesz miec nieodparte wrazenie, ze inni klamia, mainstreamowe media stana sie dla ciebie 'mediami glownego scieku', dzialajacymi na zlecenie wrogow etnicznych Polakow, ludzkosci itd itp.
      jest tego wiecej, ale ostatnio nie mam kontaktu z moja laczniczka z tej rzeczywistosci, wiec nie podam innych linkow. bańka jest jednak na tyle duza, rozbudowana, ze tworzy dosc wyczerpujaca wizje swiata, w sensie: zawiera odpowiedzi na pytania z najrozniejszych dziedzin.
    • rzeka.suf Re: krytyk i manipulacja ! 31.05.23, 20:58
      'Przez tysiące lat nie było profesorów i świat się jakoś kręcił, a ja mam wrażenie, że bez kadry naukowej było pod kątem moralności lepiej.'

piekne big_grin
    • rzeka.suf Re: krytyk i manipulacja ! 31.05.23, 21:03
      a tu o moskiewskim bydle i dobrym zachodzie:
      www.klubinteligencjipolskiej.pl/2023/05/oficjalna-wersja-wojny-na-ukrainie-razaco-wprowadza-w-blad/
      • krytyk2 Re: krytyk i manipulacja ! 31.05.23, 21:28
        bzdury,bzdury,bzdury...

Zachód usuwa przyjazny Rosji rząd Ukrainy i instaluje rząd przyjazny Stanom Zjednoczonym.
        kłamstwo.To nie Zachód wybrał Ukraińcom rząd ,ale Ukraincy wyszli pod koniec 2013 roku na ulice po tym jak Janukowycz zrobił niespodziewany zwrot(pod wpływem dyktatu z Moskwy) i wycofał się z podpisania traktatu zbliżającego Ukrainę do wejscia do UE.Na TVN 24 leciała wtedy 24 h transmisja z Kijowa,gdzie było na bieżąco pokazywane co się działo i czego domagał się tłum.

Ukraina konsekwentnie ostrzeliwuje Ługańsk i Donieck za pomocą Wolnych Brygad Azowskich.
        Umiera wielu Rosjan, w tym rosyjskie dzieci.

kłamstwo
        Donbas i Ługańsk zostały przejte przez kgb-owskie służby i nieoznakowane wojsko rosyjskie,uzbrojone ,a jakże -jak to powiedział bezczelnie Putin - w broń kupiona w sklepach survivalowych.To armia rosyjska była podmiotem agresorem w tych wydarzeniach a wojsko ukrainskie było na początku w takim rozkładzie i przestraszeniu,że wkurw brał jak sie na to patrzyło.
        Już ten jeden artykuł wystarczy ,żeby stwierdzić ,że ta strona Klubinteligencjipolskiej jest rosyjską propagandową agendą.
        Nie mam cienia wątpliwości.Gdyby cokolwiek z tego co twierdza było prawdziwe ,dałoby się to zauważyc w jakiejkolwiek relacji obrazkowej czy pisanej

Zmuszony przez amerykański zamach stanu Krym postanowił przeprowadzić referendum w sprawie przynależności do Rosji (zgodnie z konstytucją Krymu z 1991 roku)
        kłamstwo!To nie mityczny ,bezosobowy Krym "postanowił" przeprowadzić referendum,ale doskonale przygotowane do tej akcji kgb-owskie służby,wszystko pod rosyjskimi karabinami,przemocowo.

Z wyjątkiem kilku Tatarów krymskich ponad 90 procent mieszkańców Krymu zgodziło się na takie podejście.

oczywiste kłamstwo.Wyniki były sfałszowane a jesli chodzi o Tatarów ,to wszyscy byli przeciwni i może kilku dało sie zastraszyć
        • krytyk2 Re: krytyk i manipulacja ! 31.05.23, 21:34
          doczytałem ten paszkwil na Ukraine i Zachód do końca i nie mogę uwierzyć,że to własnie Ty Rzeko wklejasz takie propagandowe gówno jak przejaw róznych punktów widzenia i różnych postaw do przedyskutowania i przemyślenia.Mam nadzieję ,że nie czytałas tego tekstu ,bo jesli czytałas i wstepnie zaakceptowałaś ,to naprawdę może pozostań mentalnie przy swoich kotletach i owocach morza
          • rzeka.suf Re: krytyk i manipulacja ! 31.05.23, 21:49
            ty krytyku tez chyba slabujesz intelektualnie - wklejajac te linki zapraszam Was w podroz do alternatywnej narracji, ktora to, oczywiscie, uwaza, ze nie jest zadna narracja ani manipulacja, jest gloszeniem najczystszej prawdy. macie w tych linkach skondensowane glowne idee i tropy inteleketualne/?/, jakimi operuje ta samowystarczalna galaktyka.
            galaktyka ta martwi mnie i przeraza, juz mniej niz kiedys, ale jednak. osoby sklonne do wiary w te narracje stopniowo czyni coraz bardziej odcietymi od narracji glownego nurtu, ktore przedstawiane sa jako dzielo szatana, zydow, masonow, nie-polakow, LEWAKOW.
            • krytyk2 Re: krytyk i manipulacja ! 31.05.23, 21:58
              narracji, ktora to, oczywiscie, uwaza, ze nie jest zadna narracja ani manipulacja, jest gloszeniem najczystszej prawdy
              rzecz w tym ,że jest to praca rosysjkich trolli,zwykłe ,świadome pisanie nieprawdy na zamówienie Prigożyna i jego mocodawcy na Kremlu.Tu nie ma żadnych wątpliwości ,że piszący te bzdury wie ,co pisze i jest świadom ,że manipuluje świadomością innych.Na prawde, warto odróżniać teksty nawiedzonych od tekstów cynicznych propagandystów.
              • rzeka.suf Re: krytyk i manipulacja ! 01.06.23, 04:16
                no ale jak, kiedy nie ma sie wiedzy z danego zakresu, a bardzo chce sie miec opinii na dany temat?
                wtedy zwracamy sie ku autorytetom. ale jak wybrac autorytet z zakresu dziedziny, na ktorej sie nie znamy? na podstawie zaufania? na podstawie ilosci osob, ktore uwazaja dana osobe za autorytet a dane stwierdzenie za prawde? na podstawie wlasnej intuicji uksztaltowanej w toku licznych debat w maglu? czy poprzez kontrastowanie danej informacji z ogolem dostepnych nam informacji? to ostatnie byloby chyba najlepszym wyjsciem/poza, oczywiscie, zglebieniem tematu do poziomu eksperta, ale to trwa latami!/, ale wtedy przypomina nam sie, ze w prlu przeciez, ze w trzeciej rzeszy przeciez, ze w rosji oficjalna banka informacyjna do prawdy nijak ma sie.

btw: meczy mnie to twoje, Krytyku, nagminne uzywanie intelektualnej karty jokera w postaci 'ruskich trolli'. niektorzy widza wszedzie zydow, to kiedys bylo takie modne!, teraz wszystko co zle, to wina ruskich i tych, ktorzy sie tym nowym zydom sprzedali za marne kopiejki. widzisz ten schemat antyintelektualny? chyba nie, bo bys go nie uzywal z taka czestotliwoscia.
                • krytyk2 Re: krytyk i manipulacja ! 01.06.23, 17:17
                  meczy mnie to twoje, Krytyku, nagminne uzywanie intelektualnej karty jokera w postaci 'ruskich trolli

To Twój problem
                  Ja znam prawdę nt rewolucji na Ukrainie,obie się działy przed otwartą kurtyną,znam motywacje Putina,któremu nie w smak bogaty demokratyczny sąsiad na dodatek rosyjskojęzyczny(wyobrażasz sobie ten przekaz z telewizji satelitarnych ,gdy ruskie jełopy z wywieszonymi jęzorami oglądaliby bogactwo ociekającej im Ukrainy? )Więc nie mow mi prosze o jakimś stuporze ,z którym widzę wszedzie ruskich trolli.Ja ich widzę dokładnie tylu ile przechodzi ich przed moimi oczami .Kryteria intelektualne mam ostre ,więc ani jeden wiecej ,ani jeden mniej.A że ostatnio ich tak dużo ?Im bardziej prawda odbiega od interesów Putina ,tym mocniej trzeb ają zasypywać kłamstwem.
        • rzeka.suf Re: krytyk i manipulacja ! 31.05.23, 21:34
          to oczywiste, ze TY bedziesz mowil, ze to bzdury - wszak nie jestes etnicznym Polakiem i sluzysz interesom wrogow Polski i Polakow.
          • krytyk2 Re: krytyk i manipulacja ! 31.05.23, 21:43
            to naprawdę nie jest nawet śmieszne.Myślę ,że jest tyle ciekawszych i bardziej wpływowych tekstów ,które mogą służyć za rozbijanie sztanc myslowych,o których piszesz.Na pewno nie trzeba sięgać po teksy agend zbrodniczej Moskwy.Putin jest trupem moralnym.W zasadzie - od drugiej wojny czeczenskiej,którą zainicjował wywalając w powietrze budynki mieszkalne w rosji i oskarzając o to bojowników czeczenskich.A potem Czeczenia spłynęla krwią.
            • rzeka.suf Re: krytyk i manipulacja ! 31.05.23, 21:51
              no nie jest smieszne, ale staje sie coraz powszechniejsze w moim otoczeniu. takze tutaj, na forum.
              • krytyk2 Re: krytyk i manipulacja ! 31.05.23, 22:03
                le staje sie coraz powszechniejsze w moim otoczeniu. takze tutaj, na forum

Jest jasne ,że jesli ktoś nie ma podstawowej wiedzy historycznej ,czy chocby takiej jak ta z relacji TVN z wydarzeń w Kijowie a wpadnie na ludzi wpływu moskiewskiego,to może kupić takie brednie za prawdę.Więc jeszcze raz -propaganda trafia najlepiej na plebejską ciemnotę,tam może się rozwijać.A tu na forum ?Cóż ...ja juz swoje powiedziałem.
                • rzeka.suf Re: krytyk i manipulacja ! 01.06.23, 05:15
                  na plebejska ciemnote, powiadasz
                  tak, rowniez, jednakze wraz ze zlozonoscia naszej wiedzy o swiecie, spadaja nasze jednostkowe mozliwosci oswiecenia, zdobycia w danym temacie wiedzy, ktora spelnialaby kryteria naukowosci, obiektywnej prawdziwosci.
                  Szukamy Prawdy, ale najbardziej pociaga nas narracja, ktora ladnie o nas mowi, ktora korzystna jest dla nas samych.
                  • krytyk2 Re: krytyk i manipulacja ! 01.06.23, 17:20
                    Szukamy Prawdy, ale najbardziej pociaga nas narracja, ktora ladnie o nas mowi, ktora korzystna jest dla nas samych

No proszę Cię -jakie prawdy na mój temat potwierdzały mi obrazy strzelaniny na Majdanie,gdzie widać było na bieżąco jak protestujący padają trupem przed obiektywem kamery ?Przesadzasz.
          • a_iii_ty Re: krytyk i manipulacja ! 31.05.23, 21:57
            a kto to jest etniczny Polak ?
          • a_iii_ty Re: krytyk i manipulacja ! 31.05.23, 22:52
            rzeko, co wy z tymi textami ze krytyk nie jest Polakiem ?????
            • elissa2 Re: krytyk i manipulacja ! 31.05.23, 23:00
              to jedna z durnych insynuacji Krisha
              • a_iii_ty Re: krytyk i manipulacja ! 31.05.23, 23:04
                ale rzeka tez tak mowi !
                • krytyk2 Re: krytyk i manipulacja ! 31.05.23, 23:23
                  rzeka tez tak mowi !

Mnie się wydaje,że akurat Rzeka bierze to w duży nawias
            • elissa2 Re: krytyk i manipulacja ! 31.05.23, 23:03
              Rzeka pewnie sama się wypowie na ten temat.
              Ja jej słowa odbieram jako sarkazm pod adresem Krisha.
              • a_iii_ty Re: krytyk i manipulacja ! 31.05.23, 23:24
                moze tak byc, ale ...
                • krytyk2 Re: krytyk i manipulacja ! 31.05.23, 23:44
                  Rzeka,jesli mi wolno tu wydać sąd nad Jej umysłowością,ma jedną wspaniała cechę,która zarazem jest Jej wielką wadą: w sposób niemal doskonały posługuje się pojęciami abstrakcyjnymi,przechodzi szybko do wniosków itd ale równie gładko gubi w tej żonglerce intelektualnej moralna wymowę kryjącą się za abstrakcjami.Dla mnie aksjologia jest podstawą wyborów,intelekt jest u niej tylko na usługach.
                  Dlatego nigdy nie wybrałbym portalu Klubinteligencjipolskiej do czegokolwiek,bo wpierw bym się zerzygal
                  • rzeka.suf Re: krytyk i manipulacja ! 01.06.23, 03:54
                    no bo nie jestes rdzennym Polakiem ;D
            • rzeka.suf Re: krytyk i manipulacja ! 01.06.23, 04:22
              a co kurwa za nowa wartosc intelektualna ' byc polakiem'?

w badaniu danego tematu wazna jest bezstronnosc a nie - polskosc. no chyba, ze chcemy wnioskow korzystych dla jakiejs szczegolnej grupy, a jeszcze prosciej mowiac: jesli chcemy wnioskow korzystych dla nas samych, dla naszej grupy, to wtedy wazne jest, zeby dobierac takie tylko fakty i argumenty, ktore pomoga nam wygrac.
              dla mnie nie ma to zadnej wartosci, to syf. ale niektorzy zwa to normalnoscia.
        • krytyk2 Re: krytyk i manipulacja ! 31.05.23, 22:09
          takie to były wolne wybory na Krymie,że gdy "zgromadzony" przez wojsko rosyjskie parlament podejmował "suwerenną" decyzję o dołączeniu sie od Ukrainy ,to cały budynek i sala parlamentarna były obstawione przez uzbrojonych żołnierzy rosyjskich.Taki drobiażdżek.
    • rzeka.suf Re: krytyk i manipulacja ! 31.05.23, 21:08
      jeszcze tylko to:

www.klubinteligencjipolskiej.pl/2023/05/systemowe-przestepcze-okradanie-i-niszczenie-rdzennych-polakow/
      • a_iii_ty Re: krytyk i manipulacja ! 01.06.23, 15:17
        nawet nie mam ochoty czytania tych "inteligentnych inaczej". krytyk ma racje.
        ten, kto wagarowal zamiast uczyc sie historii ostatnich 500 lat i Drang nach Zapad przez hordy mongoidow i dzisiaj wybiela ten dziki narod, jest trollem i koniec dyskusji. propaganda tych skurwionych malpoludow jest jak wirus.
        i trzeba to tepic, co robi krytyk. ty rzeko pogubilas sie w swych filozoficznych rozwazaniach. a sprawa jest prosta. bandyta napadl na kraj, ktory mu nie zagrazal. szukanie tu drugiego dna otwiera furtke dla trolli.
        • krytyk2 Re: krytyk i manipulacja ! 01.06.23, 17:54
          awet nie mam ochoty czytania tych "inteligentnych inaczej"

oczywiście masz rację,ale ja bym tu jeszcze rozkiminił delkatna różnicę pomiędzy inteligentnymi inaczej a tymi ,którzy to piszą.Ci ostatni po prostu doskonale wyważają słowa ,jakich używają w takich propagandowych tekstach.Podstawą są, oczywiscie, przekazy dnia (jak w PISie),ale potem trzeba tak sklecić tekst ,żeby cień podejrzenia o jakąś nieprawośc nie padł na Moskwę.Natomiast cały czas musi wybrzmiewać moralna nędza jankesów (język z propagandy stalinowskiej lat 50 tych) wkażdym działaniu,w kazdym czasie.Ja myslę ,że amerykanie to chyba już Jezusa ukrzyżowali i Hammurabiemu doradzali przy spisywaniu jego praw wink
          • rzeka.suf Re: krytyk i manipulacja ! 02.06.23, 03:10
            a gdybys przeczytal, to wiedzialbysm, ze ten drugi link chyba wcale ruskich nie wzmiankuje. jest o zydach, 'systematycznie okradajacych i niszczacych rdzennych polakow'. i o pani Kasi, ktora ten zydowski spisek pozbawil mieszkania.
            oczywiscie, ogromnym tematem w tym kregu jest tez covid 19 i wielki reset.
            wlasnie wracam z wycieczki na nczas. najciekawsze, co znalazlam to, ze redaktorem naczelnym jest Korwin - Mikke, a regularnym felietonista Wielomski.

zas co do hord skurwionych mongoidow, to 500letnia historia pelna jest hord przeroznej masci, wcale nie mniej skurwionych. to, ze Polsce zagraza akurat horda mongoidow, jak i ich nazywasz, nie czyni tej hordy jakos wyjatkowa.
            • rzeka.suf Re: krytyk i manipulacja ! 02.06.23, 03:11
              to do Imka bylo.
            • krytyk2 Re: krytyk i manipulacja ! 02.06.23, 15:29
              jeden "prawdziwy" tekst o relacjach rosyjsko-ukraińskich mi wystarczy,żeby nie chcieć już wchodzić na ten portal.Ale ,niech tam ,zadośćuczynię Twojemu oczekiwaniu .Zacząłem czytać ten tekst o żydach wydzierajacych mieszkanie bogu ducha winnej kobiecie.Ale nie skończyłem, ponieważ :
              - jak nie znam sprawy to oczekuję ,że ktoś mi ją obiektywnie ,lakonicznie przedstawi,tu wchodzę w wartki nurt czyjegoś autorskiego ujadania
              - po wydarzeniach marcowych 1967 roku Żydów w Polsce jest tyle co kot napłakał,więc ich mnożenie i używanie kwantyfikatora ogólnego jest już samo w sobie fałszywe i antysemickie.
              - moje doświadczenie życiowe mówi mi ,że nie ma dymu bez ognia ,więc trudno mi zgodzić się na tezę ,że w miarę (jeszcze) praworządnym kraju do czyjegoś mieszkania ot tak z kopyta wtargneła bez żadnej przyczyny czwórka policjantów i zrobiła rozpierduchę.Szkoda czasu na takie "felietony"
              • krytyk2 Re: krytyk i manipulacja ! 02.06.23, 15:41
                Zapomniałem napisać w poście coś ,co mi od razu przemknęło przez głowę -jakaż to instytucja w Poslce tak składnie i trafnie bada żydowskość ludzi nazywanych w tym felietoniku Żydami?Rozumiem ,że jeśli jestem zagorzałym antysemitą ,to kazdy nielubiany przeze mnie człowiek może zostać nazwany Żydem.
                I jeszcze jedna myśl mi sie tu nasuneła :w Polsce mamy pod rządami PIS-u tyle oczywistej nieprawości ,kurewstwa i złodziejstwa.IAle autora tego antyżydowskiego paszkwilu to morze chamstwa i złodziejstwa w wykonaniu rdzennie polskich obywateli nie interesuje ,lecz po jego zacietrzewieniu i epitetach można dojść do wniosku ,że za wszystko, co złe w kraju, odpowiadają jedynie mityczni pejsaci .To jest tekst ,który moglby zostać napisany na zamówienie PIS-u,bo wskazuje on ewidentnie winnych wszelkich nieprawidłowosci w kraju a prawdziwi winowajcy chodza bezpiecznie po ziemi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka