Dodaj do ulubionych

Sendłak Kresowy Patriota

14.12.19, 10:10
Choć minęło 75 lat od holokaustu , to żal Żydów do świata za dopuszczenie do zbrodni na żydowskim narodzie nie maleje. Pretensje dotyczą też Polaków; narodu z którym Żydzi przez wieki żyli w zgodzie, w jednym państwie. Polacy również skazani byli na zagładę w niemieckich lagrach i tam też ginęli, dzielili swój los z Żydami . Kara śmierci groziła i wykonywana też była na Polakach za udzielanie pomocy i ukrywanie poszukiwanych Żydów. W sytuacji śmiertelnego zagrożenia Polaków nie można było oczekiwać na powszechne poświęcenie Polaków w obronie Żydów . Mimo tego Polakom udało się uratować tysiące Żydów. W czasie okupacji niemieckiej bywało jednak , że nieliczni Polacy i Żydzi zhańbili się współpracą z hitlerowskimi zbrodniarzami.
My, Polacy nie możemy tuszować czy też zapominać o tych wydarzeniach , przypadkach lokalnych zbrodni , takich jak w Jedwabnem w 1944 roku czy w 1918 roku w Lwowie. Pogrom Żydów dokonany był przez Polaków we Lwowie w dniach 22 i 23listopada 1918 roku, zaraz po skutecznej obronie Lwowa . O zbrodni we Lwowie dowiadujemy się z dokumentów zgromadzonych w książce Grzegorza Gaudena – „Lwów kres iluzji. Opowieść o pogromie Żydów w 1918 roku” .

Jak wspomniałem, pamięć holokaustu żywa jest u Żydów. Swoistym wyrazem pamięci o holokauście , było układanie w jezdniach ulic na całym świecie, przez potomków pomordowanych Żydów, kostek zwanych Kamieniami Pamięci . Ostatnio, również w Zamościu przy kamienicy żydowskiej (ul. Zamenhoffa 10) potomkowie rodziny żydowskiej Wolfenfeldów wmontowali w jezdni Kamienie Pamięci , dla przypomnienia wojennych losów ich pradziadków. Te Kamienie Pamięci odbieram jak krzyk i pytanie – „czy ci Zamościanie musieli wtedy zginąć ? „ . Zaraz rodzi się odpowiedź.
W Zamościu mieszkańcy uratowali setki Żydów. Pomoc prowadzona była w sposób zorganizowany i profesjonalny. Nie było jednak szans na uratowanie wszystkich Żydów.
[b]Jakoś nie potrafimy pokazywać Żydom i światu, choćby przykładów i dowodów na prowadzenie akcji ocalania Żydów. W Zamościu właściwym przykładem było by uhonorowanie - opisanej przez naukowców UMCS i pokazanej przez naszego wspaniałego regionalistę Andrzeja Kędziorę (nie uhonorowanego dotychczas w Alei Sław) – sylwetki Zamościanina Stefana Sendłaka; zapomnianego a wybitnego - przecież działacza państwowego, związkowego, spółdzielczego, społecznego, konspiratora, legionisty i powstańca warszawskiego, członka „Żegoty”, skutecznego obrońcy Żydów (uratował 272 Żydów). Wielkie są Jego zasługi dla Zamościa i Polski ; nie zostały jednak dotychczas w w Zamościu uhonorowane. A przecież o jego działalności powinno wiedzieć każde zamojskie dziecko, każdy Zamościanin.
Rada Miejska Sojuszu Lewicy Demokratycznej w Zamościu czyni przygotowania do uhonorowania Stefana Sendłaka . Mamy różne możliwości upamiętnienia działalności Stefana Sendłaka w Zamościu. Zachować pamięć po nim można przecież przez lekcje w szkołach, wmurowanie tablic pamiątkowych na domu w którym mieszkał (Sienkiewicza 11), w okolicy w której się urodził (d. wieś Zatopole, dziś teren na brzegach Łabuńki, przy ul.Lipskiej) czy na jego miejscu pracy (budynek b. Łaźni Miejskiej).
Trzeba tylko chcieć i nie mieć uprzedzeń politycznych. Rada Miasta powinna temat podjąć z własnej inicjatywy lub z inspiracji radnych. Jest to przecież w naszym, miejskim; ….. ba, nawet w narodowym interesie.

Sylwetka Stefana Sendłaka
Stefan Sendłak - zamojski wojownik o wolną Polskę.
Zyciorys Stefana Sendłaka potwierdza jego patriotyzm i wybitne zasługi dla regionu, dla Polski .
Urodzony 15.XII.1889 r. w wsi Podtopole (nieistniejącej, teren dziś w granicach Zamościa) , w rodzinie chłopskiej.
- w 1919 roku służył w 9 pp Legionów w Zamościu a walczył na froncie wschodnim.
- po wojnie pracował 11 lat w magistracie, jako kierownik Łaźni Miejskiej.
- 13 lat był radnym miejskim, z ramienia PPS.
- przez 5 lat był przewodniczącym Organizacji Młodzieżowej – Towarzystwo Uniwersytetów Powszechnych.
- członkiem założycielem i czł. Zarządu Powszechnej Spółdzielni Spożywców „Społem”- która w październiku br.
obchodziła swoje stulecie. (i nie pamiętano o swoim założycielu).
- był przewodniczącym koła Polskiego Związku Myśli Wolnej w Zamościu.
- od 1930 roku był sekretarzem oddziału zamojskiego Związku Zawodowego Małorolnych RP.
- ten mówca wiecowy i organizator strajków chłopskich, był wielokrotnie sądzony i więziony „za obrazę władzy”
- od początku okupacji współpracował z zamojską Radą Żydowską (Judenratem).
- w okresie okupacji był zakładnikiem ; zagrożony przez gestapo wyjechał do Warszawy.
- prowadził tam bezpośrednią działalność konspiratorską, zajmował się fałszowaniem dokumentów tożsamości
(ausweisów), kolportował podziemna prasę - był tam publicystą, transportował Żydów z Zamojszczyzny (jako
kierowca Spółdzielni „Łączność”) , do przygotowanych do ukrycia miejsc, wcześniej tworzył im warunki do pracy
i przeżycia. Uratował 272 Żydów.
- założył Zamojsko-Lubelski Niesienia Pomocy Żydom, wcześniej Komitet Niesienia Pomocy Żydom Zamojskim .
- wszedł do Rady Pomocy Żydom „Żegota”.
- brał udział w Powstaniu Warszawskim , był Delegatem Rządu Londyńskiego ds. Pomocy Społecznej.
- po wojnie pracował w Warszawie w instytucjach społecznych i spółdzielczych .
Zmarł 2 sierpnia 1978 roku. Pochowany jest w Warszawie na Cmentarzu Północnym.
Nie założył rodziny. Jego nazwisko nie figuruje dlatego w jerozolimskiej bazie Sprawiedliwych wśród Narodów Świata. Bo rodzina jego powinna złożyć odpowiedni wniosek.

Jutro będzie 130 rocznica urodzenia Stefana Sendłaka, wielkiego patrioty.... zapomnianego przez władze Zamościa
i społeczeństwo. Swoją działalnością Stefan Sendłak zasłużył na pamięć pokoleń mieszkańców Zamościa. A tym samym na trwałe Jego upamiętnienie.
Zasługuje na wieczną pamięć .

Obserwuj wątek
    • 99venus Re: Sendłak Kresowy Patriota 18.12.19, 09:46
      To smutne,że zapominamy o tak wybitnych osobach.
      ps.
      Z tego co mi wiadomo to Kamienie Pamieci umieszczane sa na chodnikach a nie na jezdniach.
      • czuk1 Re: Sendłak Kresowy Patriota 18.12.19, 16:14
        99venus napisał:

> To smutne,że zapominamy o tak wybitnych osobach.
        > ps.
        > Z tego co mi wiadomo to Kamienie Pamieci umieszczane sa na chodnikach a nie na jezdniach.
        >

U nas Kamień Pamięci (o kształcie 5 cegiełek koloru złotego) jest wbudowany przy ulicznym chodniki.
        Kamienica stoi już na Rynku Solnym. Jak znajdę zdjęcie , podam link.
        Ważne by intencje autorów i przekaz ideowy tych Kamieni Pamięci objaśniali turystom przewodnicy.
        Dziś mało kto wie o tym Kamieniu Pamięci. Już takich ok 6000 kamieni autorzy umieścili na świecie.

* Janusz Lewandowski dedykuje słowa Marszałka Piłsudskiego, wypowiedziane do polskiej młodzieży po zwycięstwie nad bolszewikami: „My wam wywalczyliśmy niepodległość ojczyzny, a wy będziecie w niej żyć, pracować i rządzić. Zapamiętajcie: jeśli zwrócicie się na Wschód, to minimum o jeden wiek cofniecie się z kulturą, ekonomią itp. Jeśli zwrócicie się na Zachód, minimum o jeden wiek szybciej Polska będzie się rozwijać”.

**"Ignorowanie wyroku TSUE oraz represjonowanie sędziów to prosty sposób do rozpadu systemu praworządności w Polsce i rozwoju anarchii. „Czeka nas okres dwóch odrębnych systemów sądownictwa. Jeden pisowski, uznawany jedynie przez władzę PiS. Drugi unijny, uznawany przez wszystkich, poza PiS.” – skomentował to jeden z internautów." Wieści 24.... wywołuje to też mój niepokój.
        • 99venus Re: Sendłak Kresowy Patriota 20.12.19, 09:58
          Czekam na link.Pozdrawiam.
      • czuk1 Re: Sendłak Kresowy Patriota 24.10.20, 20:31
        99venus napisał:
        > To smutne, że zapominamy o tak wybitnych osobach.
        Tak. Także oburzające i szkodliwe. U nas Sendłaka blokują chyba siły polityczne. Był współtwórcą

> ps. Z tego co mi wiadomo to Kamienie Pamieci umieszczane sa na chodnikach a nie na
        > jezdniach.

Przecież nie kłamię. Sam się dziwiłem, że upamiętnienie ( u nas) jest na skraju jezdni, przy chodniku. Format 3 tabliczek jest koloru mosiądzu. Mam zdjęcie ale {na tym forum Kraj) , brak możliwości wklejenia tego zdjęcia. W Tygodniku... była wzmianka z ceremonii lokowania tych małych płytek (z udziałem Prezydenta miasta) i zdjęciem..
        Kiedy to piszę - w TVP2, programie "Ameryka da się lubić" ,śpiewa Brzozowski (urodzony u naszym mieście) śpiewa jako Tewi w musicalu "Skrzypek na dachu"
        • czuk1 Re: Sendłak Kresowy Patriota 24.10.20, 20:34
          '.... winno być ,,,,,
          Był współtwórcą PPS, Stowarzyszenia Małorolnych, PSS "Społem".
        • snajper55 Re: Sendłak Kresowy Patriota 12.12.20, 09:06
          czuk1 napisał:

> 99venus napisał:
          > > To smutne, że zapominamy o tak wybitnych osobach.
          > Tak. Także oburzające i szkodliwe. U nas Sendłaka blokują chyba siły polityczne
          > . Był współtwórcą
          >
          >
          > > ps. Z tego co mi wiadomo to Kamienie Pamieci umieszczane sa na chodnikach
          > a nie na
          > > jezdniach.
          >
          > Przecież nie kłamię. Sam się dziwiłem, że upamiętnienie ( u nas) jest na skraju
          > jezdni, przy chodniku. Format 3 tabliczek jest koloru mosiądzu. Mam zdjęcie a
          > le {na tym forum Kraj) , brak możliwości wklejenia tego zdjęcia.

Różnie. Czasem są montowane na jezdni, czasem na chodniku. Każda płytka, a w zasadzie kostka, poświęcona jest jednej osobie.

O kamieniach pamięci: pl.m.wikipedia.org/wiki/Stolperstein
          W opisie jest filmik o montaży takiego kamienia w jezdni.

A tu artykuł o montażu sześciu nowych kamieni we wrocławski chodnik:

www.dw.com/pl/nowe-kamienie-pami%C4%99ci-we-wroc%C5%82awiu/a-47611991

S.
          • czuk1 Re: Sendłak Kresowy Patriota 08.04.21, 18:53
            snajper55 napisał:

> > > ps. Z tego co mi wiadomo to Kamienie Pamieci umieszczane sa na chodnikach a nie na jezdniach.

Czuk1 - pisałem. Przecież nie kłamię. Sam się dziwiłem, że upamiętnienie ( u nas) jest na
            > skraju jezdni, przy chodniku. Format 3 tabliczek jest koloru mosiądzu. Mam zdjęcie a
            > > le {na tym forum Kraj) , brak możliwości wklejenia tego zdjęcia.
            > Różnie. Czasem są montowane na jezdni, czasem na chodniku. Każda płytka, a w zasadzie kostka, poświęcona jest jednej osobie.
            Są tam przekazuję link do Dziennika Wschodniego. Są tam zdjęcia z montowania Kamieni Pamięci.
            Obecny był przy tym Prezydent naszego miasta. KAMIENIE SĄ NA JEZDNI OBOK CHODNIKA DLA PIESZYCH.
            www.dziennikwschodni.pl/galeria.html?gal=999683501&art=1000247332
            sygnaturka----
            1."Szczepienia populacyjne to właściwie jedyna znana ludzkości metoda kontroli rozprzestrzeniania i mutowania/szczególnie groźnych odmian wirusów/ oraz zbudowania systemu prewencji."
            ---
    • tam021 Re: Sendłak Kresowy Patriota 18.12.19, 18:44
      czuk1 napisał:

" Jego nazwisko nie figuruje dlatego w jerozolimskiej bazie Sprawiedliwych wśród Narodów Świata. Bo rodzina jego powinna złożyć odpowiedni wniosek."

Nie jest to prawdą, bowiem uprawnieni do składania wniosków o przyznanie tytułu są sami uratowani albo ich bliscy. Dlaczego nikt spośród prawie 300 uratowanych takiego wniosku nie złożył?
      • czuk1 Re: Sendłak Kresowy Patriota 18.12.19, 19:04
        Nie znam szczegółów. Szczegóły życiorysu Stefana Sendłaka znają naukowcy z UMCS. Mogę podać ich nazwiska. Prawdopodobnie zaraz po wojnie wyróżnienie - Medal Sprawiedliwy Wśród Narodów - nie było
        popularne , do śmierci Stefana Sendłaka. Mieszkał w Warszawie, był skromny, nie miał tam bliskiej rodziny. Co miał sam wnioskować ? . Nie miał kto wniosku złożyć. (choć warto zapytać - jak to się stało, że pominięto ważnego członka Żegoty ). Teraz nikt tematem się nie zajmuje. Drzewa genealogicznego nie buduje. Doszło do tego, że grób S.Sendłaka na Cmentarzu Północnym miał być likwidowany, bo nie miał kto opiekować sie grobem i opłacać za jego istnienie administracji cmentarzu. Naukowcy z UMCS ogłosili zbiórkę/kwestowanie i grób
        utrzymano/odnowiono nagrobek.
      • czuk1 Re: Sendłak Kresowy Patriota 24.10.20, 19:40
        tam021 napisał(a):
        > Nie jest to prawdą, bowiem uprawnieni do składania wniosków o przyznanie tytułu
        > są sami uratowani albo ich bliscy. Dlaczego nikt spośród prawie 300 uratowanych
        takiego wniosku nie złożył?

Jeśli jest .... jak mówisz, to pytanie nasuwa się same. Warto by dowiedzieć się dlaczego uratowani i sam Instytut Yad Vaszem nie złożyli takiego wniosku ? Nie mam odpowiedzi na to istotne pytania. Naukowcy z UMCS , w tym dr Adam Kopciowski na pewno to wiedzą. Mój namiar do p. Kopciowskiego : dr hab. Adam Kopciowski Stopnie i tytuły. dr hab. 81 537 50 90. kulturoznawstwo.umcs.lublin.pl/archives/78.
        • czuk1 Re: Sendłak Kresowy Patriota 24.10.20, 19:48

> tam021 napisał(a):
          > Nie jest to prawdą, bowiem uprawnieni do składania wniosków o przyznanie tytułu > > są sami uratowani albo ich bliscy. Dlaczego nikt spośród prawie 300 uratowanych takiego wniosku nie złożył?

To o czym pisałem uzyskałem z dostępnych mi źródeł. Nie doczytałem . Teraz sam jestem ciekawy. Nie jestem sprawny /zdrowy by szukać źródeł wiedzy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka