Dodaj do ulubionych

Czy mogę złożyć w tym przypadku ten wniosek?

24.09.23, 14:07
Witam. Chciałabym się zapytać czy jest sens składania wniosku orzeczenia o niepełnosprawności (w stopniu lekkim). Otóż od dziecka zmagam się z niepoprawną wymową (szczególnie gdy mówię za szybko), dopiero w wieku około 5 lat zaczęłam mówić. Przez kilka lat uczęszczałam do logopedy (mniej więcej w wieku 8-13lat - była tylko minimalna poprawa). Miałam przyznawane takie orzeczenie gdy się uczyłam, czyli miałam je do zakończenia szkoły zawodowej. Aktualnie mam 23 lata, co prawda pracowałam w dwóch sklepach (jestem sprzedawcą z zawodu), ale niestety miałam problemy przez moją "niewyraźną wymowę" i musiałam wolniutko wymawiać np. kwotę jaką klient musiał zapłacić i niestety za długo nie zagrzałam miejsca w tych sklepach. Również mam taką "dziwną" przypadłość, że jak coś nie wychodzi to wybucham płaczem - w jednej pracy miałam taką sytuację, że rzucono mnie na "głęboką wodę" i musiałam sama sobie poradzić, mimo że z niektórymi rzeczami nie miałam pojęcia, bo nikt nie miał czasu mi wytłumaczyć i pod zmiany popłakałam się z nerwów - ale to raczej normalna reakcja.

Dlaczego myślę o złożenie wniosku orzeczenia o niepełnosprawności?:
Coraz trudniej mi się szuka pracy, a na rozmowach kwalifikacyjnych nie wypadam dobrze i ciężko mi coś powiedzieć, gdy się na nich stresuję. Wiem, że zwlekałam na tę decyzję, ale myślałam że bez tego dobrze sobie poradzę, a niestety do teraz nie mam stałej pracy a jedynie to dorywczo gdzieś zarobię parę groszy.

Byłabym wdzięczna za odpowiedź, bo na pewno mi w tym pomoże :)
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Czy mogę złożyć w tym przypadku ten wniosek? 24.09.23, 22:00
      Wiem, że zwlekałam na tę decyzję

"Z tą decyzją". Chodzi ci o orzeczenie czy rentę? Na lekki najprawdopodobniej renty nie dostaniesz.
      • taki-sobie-nick Re: Czy mogę złożyć w tym przypadku ten wniosek? 24.09.23, 22:16
        Możesz dostać samo orzeczenie, bez renty.
      • kaaroolajnaa Re: Czy mogę złożyć w tym przypadku ten wniosek? 25.09.23, 02:09
        Tak, najłatwiej ocenić, że zależy mi tylko na rencie :')))
        • taki-sobie-nick Re: Czy mogę złożyć w tym przypadku ten wniosek? 25.09.23, 21:22
          Nie oceniałam, zadawałam rzeczowe pytanie. Dałam ci trzy rady i otrzymałam jednego kopniaka. EOT.
          • kaaroolajnaa Re: Czy mogę złożyć w tym przypadku ten wniosek? 26.09.23, 10:25
            Przepraszam za kopniaka i dziękuję za odpowiedzi. W ZPCHR nie ma szans, bo u mnie w okolicach znajomy próbował i wolą zatrudnić osoby, które mają drugi stopień niepełnosprawności.
            • taki-sobie-nick Re: Czy mogę złożyć w tym przypadku ten wniosek? 27.09.23, 21:24
              Niestety, wy z lekkim macie ciężko, bo ludzie są cwani i uważają, że dopłaty są za niskie.

Czego się spodziewasz po orzeczeniu?
    • taki-sobie-nick Re: Czy mogę złożyć w tym przypadku ten wniosek? 24.09.23, 22:02
      Możesz jeszcze szukać pracy w ZPCHR, ale koleżeństwo będzie bardziej niepełnosprawne niż ty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka