Dodaj do ulubionych

Asystent osoby niepełnosprawnej

19.01.05, 14:52
Asystent osoby niepełnosprawnej nowy zawód czy produkcja bezrobotnych?

Kończę studium policealne o tym profilu. Bardzo proszę forumowiczów o
wypowiedż na temat tego nowego zawodu w obszarze pomocy społecznej.
Serdeczności Wanda
Obserwuj wątek
    • mantis77 Re: Asystent osoby niepełnosprawnej 19.01.05, 23:51
      No to byłaby fajna rzecz na przyszłość tylko kto Ci będzie pensję płacił?
    • chwojka Re: Asystent osoby niepełnosprawnej 21.01.05, 18:49
      Wando ucz się języków.Z tego co się orientuję Twój zawód jest poszukiwany w
      krajach Unii (tak samo jak opiekun ludzi starszych).Jeżeli chodzi o nasz kraj
      to zapotrzebowanie na pewno jest spore tylko z finansowaniem krucho.Pzdr.
      • mantis77 Niestety 21.01.05, 19:47
        Dokładnie tak jest niestety. Jestem sam niepełnosprawny (na wózku) i mam
        dziewczynę niepełnosprawną (też na wózku) wiem że dla dalszego naszego
        wspólnego życia byłaby taka osoba niezbędna (tylko kilka godzin dziennie) ale
        niestety nie widzę na razie takich perspektyw żeby się coś zmieniło jeśli
        chodzi o kwestię finansowania. A przecież lepiej żeby miasto opłaciło taką
        osobę niż w przyszłości oboje mielibyśmy się znaleźć w jakimś domu opieki
        społecznej. Z pewnością to byłoby tańsze rozwiązanie (kilka godzin zamist
        opieki 24h)
        • wanda50plus Re: Niestety 23.01.05, 12:46
          Witam serdecznie
          Dziękuję Panu za nawiązanie dialogu.W tym roku kończę studium policealne na
          kierunku asystent osoby niepełnosprawnej. Temat mojej przcy dyplomowej dotyczy
          kształtowania sie zawodu asystent osoby niepelnosprawnej w Polsce. Jest to nowy
          zawód w pomocy społecznej i niestety brak jest literatury w tym temacie. Moja
          praca ma opierać się na badaniach socjologicznych. Czy mogę przesłać Panu
          ankietę do wypełnienia.Ankieta jest anonimowa i służy wyłącznie do badań
          związanych z moja pracą dyplomową. Pozdrawiam Wanda
          • mantis77 Oczywiście 24.01.05, 00:05
            Oczywiście jeśli znajdę troszkę czasu wypełnię. Wypełniałem już różne ankiety
            gdyż mam spore grono znajomych po studiach pedagogiki specjalnej i znam dwie
            osoby po takim samym kierunku co Pani (chłopaka i dziewczynę). Martwi mnie brak
            rozwoju ze strony MOPRów i MOPSów gdyż nie słyszałem o indywidalnych etatach.
            Uważam że takie rzeczy powinny być wykonane w ramach pomocy społecznej np. tak

1. Złożenie wniosku
            2. Wywiad środowiskowy ze strony pomocy społecznej w celu ustalenia godzi i czy
            wogóle pomoc określona w wniosku jest potrzebna.
            3. Przetarg na usługę lub jeśli osoba ubiegajaca się ma już taką osobę którą
            zna a która ma odpowiednie wykształcenie to zatrudnienie jej (omijany jest
            wtedy etap poznawania się i "docierania" oraz jest większe zaufanie)
            4. Podpisanie umowy.
            5. Płacenie aystentowi za pomoc i rozliczanie godzinowe itp.

Ale to takie moje dywagacje :-) ciekawe za ile lat w polsce.

Mój mail to mantis77@gazeta.pl
            • wanda50plus Re: Oczywiście 25.01.05, 23:54
              Dobry wieczór,
              Dziękuję Panu za interesującą wypowiedż.W najbliższym czasie prześlę Panu moją
              ankietę.
              Czy może mi Pan przybliżyć skrót MOPR?
              Czy Pana znajomi - absolwenci mojego kierunku nauki znależli pracę jako
              asystenci?
              Serdeczności Wanda
              • mantis77 Proszę bardzo 26.01.05, 15:41
                Witam

Jeśli chodzi o MOPR to w moim mieście (Poznań) właśnie funkcjonuje coś takiego
                a nie ma MOPSu ale wiem że gdzie indziej tak to nazywają. U mnie jest to skrót
                od MIejski Ośrodek Pomocy Rodzinie a nie ma Miejskiego Ośrodka Pomocy
                Społecznej. To tylko nazewnictwo a obowiazki ma te same. Jeśli chodzi o
                zatrudnienie to nie mają. A jesli chodzi o inne osoby po szkołach np takich jak
                istnieje w poznaniu Szkoła Pracowników Służb Społecznych to znajdują czasem
                pracę właśnie w MOPRze lub jako opiekunowie w WTZtach. Jedyną sznsę na dzień
                dzisiejszy, puki nie ma określonych zadań i konkursów na asystentów, w
                znalezieniu pracy widzę w WTZ szczególnie jeśli chodzi o opiekunów pilnujących
                podopiecznych podczas transportu z domu do WTZ i spowrotem. Znam kilka osób tak
                pracujących jednak nie kończyli kierunku systenta tylko jakiś inny o podobnym
                profilu.
                • wanda50plus Re: Proszę bardzo 27.01.05, 00:41
                  Dziękuję Panu za udzielenie mi wiążącej odpowiedzi. Dzisiaj wysłałam Panu moją
                  ankietę. Tak się zastanawiam czy asystent osoby niepełnosprawnej to nowy zawód
                  czy " produkowanie" bezrobotnych?
                  Skąd ci niepełnosprawni mają wiedzieć że asystenci na nich czekają?
                  Pozdrawiam Wanda
    • anonim_ka Re: Asystent osoby niepełnosprawnej 25.01.05, 21:40
      Mantis :)))) Temat mnie takze interesuje, odezwe sie na priv.
      wanda podeslij mi formularz.
      pozdr
      • wanda50plus Re: Asystent osoby niepełnosprawnej 25.01.05, 23:44
        Dobry wieczór, dziękuję Pani za odzew.Proszę o podanie swojego adresu
        internetowego.Prześle Pani moją ankietę. Serdeczności Wanda
    • w_i_o_s_n_a Re: Asystent osoby niepełnosprawnej 26.01.05, 10:20
      M.O.P.R.-miejski ośrodek pomocy rodzinie wcześniej pomoc społeczna
    • martalik Re: Asystent osoby niepełnosprawnej 29.01.05, 07:22
      Witam Cię Wando.Jestem samotną, pracującą mamą niepełnosprwnej Misi(17 lat)z
      Warszawy.Od wielu lat zatrudniam opiekunki, inaczej nie poradziłabym sobie z
      opieką nad córką.Jestem ciekawa w jakim mieście znajduje się studium, które
      kończysz.Myślę, że to bardzo potrzebny, chociaż trudny zawód.Marzy mi się abym
      mogła korzystać w przyszłości z pracy absolwentki Twojej szkoły-osoby fachowej
      i przygotowanej do tej pracy (także emocjonalnie).Jestem przekonana , że gdyby
      w naszym kraju pomoc socjalna sprawnie działała, nie brakowałoby zatrudnienia
      dla takich specjalistów-także w prywatnym zakresie.Marzenia (nasze i wasze )
      czasem się spełniają.Tymczasem zgłaszam sie do wypełnienia ankiety- prześlij na
      adres gazetowy.Pozdrawiam.
      • wanda50plus Re: Asystent osoby niepełnosprawnej 30.01.05, 00:46
        Asystent osoby niepełnosprawnej to nowy zawód w pomocy społecznej.Ja uczę się
        tego zawodu w Studium Policealnym EUROPEJSKIE w Katowicach, ul. Stawowa 11.W
        Krakowie kierunek asystenta osób niepelnosprawnych prowadzi Szkoła Policealna
        Pracowników Służb Społecznych im. Adama Chmielowskiego- Brata Alberta na
        osiedlu Stalowym 17.

Prosze o podanie adresu w sprawie przysłania Pani mojej ankiety.
        Pozdrawiam Wanda
        • mantis77 Asystent w Poznaniu 30.01.05, 18:10
          Jedna ze szkół mieści się na ulicy borówki tutaj jej strona

www.sppss.poznan.prv.pl
          a druga w szkole pielęgniarskiej na ul. Szamarzewskiego (jest taki kirunek nowo
          otwarty)
    • tanczykiewiczowna Asia... 30.01.05, 10:57
      mam koleżankę, straszna baba, dokuczliwa... a właśnie ejst w tej szkole.
      Uchowaj Boże od takich ludzi!
      Pozdrawiam ;/
      • wanda50plus Re: Asia... 02.02.05, 22:20
        To chyba się tam znalazła przez pomyłkę. Wybierając taka szkołę trzeba mieć
        predyspozycje do pracy z ludżmi.Pozdrawiam Wanda
        • lili111 Re: Asia... 03.02.05, 13:52
          Wydaje mi się, że w tej chwili, bez większych problemów będzie można po tej
          szkole znależć prace. Już teraz można mieć asystenta osoby niepełnosprawnej,
          ale jak na razie są oni bez odpowiedniego przygotowania. Ja dziś dostane do
          wypełnienie papiery dla synka o asystenta. Uważam że to świetna rzecz.
          Przyznano nam też Specjalistyczne Usługi Opiekuńcze.
          Poprosze o ankiete.
          • wanda50plus Re: Asia... 03.02.05, 22:03
            Witam serdecznie,
            Bardzo proszę o podanie adresu poczty elktronicznej w celu przysłania Pani
            mojej ankiety.Pozdrawiam Wanda
          • wanda50plus Re: Asia... 03.02.05, 22:03
            Witam serdecznie,
            Bardzo proszę o podanie adresu poczty elktronicznej w celu przysłania Pani
            mojej ankiety.Pozdrawiam Wanda
          • mantis77 Pytanie o finansowanie? 03.02.05, 23:46
            Pytanie moje brzmi:

Jak się Pani udało nakłonić do opłacania za usługi asystenta i kto się podjął
            regulować te należności? Na dzień dzisiejszy nic mi nie wiadomo aby jakakolwiek
            instytucja rozpatrywała takie wnioski o przydzielenie asystenta nawet w toku
            indywidualnym. I pytanie w jakim to mieście?
            • lili111 Re: Pytanie o finansowanie? 10.02.05, 14:21
              Mój mail do przysłania ankiety to: lili11@op.pl
              Mieszkam w Warszawie o Specjalistyczne Usługi Opiekuńcze dostałam wniosek dla
              syna z Fundacji Synapsis gdzie jest prowadzone leczenie i gdzie został
              zdiagnozowany. Za te Usługi będzie płacił MOPS i ja częsciowo stawka to podobno
              około 1 zł za godz. Zależy od dochodu, przy czym mozna być z tej opłaty wogóle
              zwolnionym. Właśnie ogłoszono przetarg na te usługi i w marcu mamy je dostać. O
              asytencie poweidzieli mi w fundacji gdzie mamy hipoterapie. Dziś zawoze im
              papiery. W Fundacj Synapsis też można złozyć papiery o asystentów. Z
              płatnościami jest podobnie jak w przypadku SUO.
    • trzydziestoletnia Jestem asystentem ON 05.02.05, 14:23
      Czesc:) Temat dla mnie interesujacy, bo wlasnie pracuje jako asystent osob
      niepelnosprawnych intelektualnie. Konczylam szkolenie w Stow. na Rzecz Osob z
      Uposledzeniem Umyslowym w Szczecinie. Pracuje w mieszkaniu chronionym,
      teoretycznie zatrudnia mnie Stowarzyszenie, a praktycznie mam wlasna
      dzialalnosc i dostaje zlecienia-kontrakty. Stowarzyszenie postaralo sie o
      finansowanie moich uslug z budzetu gminy. Nie sa to duze pieniadze, ale gdyby
      pracowac w normalnym wymierze czasowym dla mnie byloby ok. Jednak w tej branzy
      z finansami ciezko i pracujemy przewaznie we dwie asystentki, kazda ok 300godz
      w miesiacu - godz. wieczorne i nocne, jest naprawde koszmarnie ciezko, zycie
      osobiste praktycznie nie istnieje.. Zastanawiam sie nad dzialalnoscia
      samodzielną, ale zdaje sobie sprawe, ze abym mogla sie utrzymac i oplacic ZUS,
      podatki etc moje stawki dla wiekosci ludzi bylby zbyt wysokie.. (ok. 20zl za
      godz). Pomysle nad nawiazaniem wspolpracy np z MOPRem, ale jak do tej pory cos
      takiego nie bylo praktykowane i nie wiem czy to sie uda.

Twoje pytanie - nowy zawod czy produkcja bezrobotnych - sorry, ale wydaje mi
      sie zupelnie zle postawione. No i nie w pore, nie kiedy konczysz szkole i
      zainwestowalas juz troche czasu i pieniedzy. Bo co to jest "produkowanie
      bezrobotnych"? ZADEN zawod nie gwarantuje nikomu ucieczki przed bezrobociem.
      Czasy sa trudne dla chcacych zarabiac..
    • zzz12 Re: Asystent osoby niepełnosprawnej 05.02.05, 23:28
      W razie bezrobocia proponuje intensywna nauke jezykow obcych i emigracje...w
      Szwecji, gdzie mieszkam, jest sporo ofert pracy dla osob z takim zawodem, choc
      nie znam procedur nostryfikacji dyplomu, no i kwestia jezyka.. Moje
      niepelnosprawne dziecko ma przyznana w przedszkolu asystentke "do wlasnej
      dyspozycji" i widze, ze ten zawod i ta funkcja ma tu sens i jest naprawde
      potrzebna.
      • tanczykiewiczowna Re: Asystent osoby niepełnosprawnej 07.02.05, 12:28
        "ucieczka przed bezrobociem" a nie powołanie! To mnie wkurza. Czy dzoiś wszyscy
        idą na studia, bo je trzeba mieć? Eh... i takie mamy społeczeństwo (sory za
        powtórkę) "ucieczkowe". Dziękuję, z pomocy takich nie korzystam. A jak będę
        musiała, to znajdę osobę bez tego wykształcenia, nie zawsze przygotowanie to
        predyspozycje!
        • lili111 Re: Asystent osoby niepełnosprawnej 10.02.05, 14:23
          Mój mail do przesłania ankiety lili11@op.pl
          • wanda50plus Re: Asystent osoby niepełnosprawnej 13.02.05, 08:20
            Witam ,
            Dziękuję Pani za podanie adresu elektronicznego.
            W najbliższym czasie wyśle Pani moja ankietę.
            Pozdrawiam
            Wanda
            Witam ,
            Pozdrawiam
            Wanda
            Witam ,
            Pozdrawiam
            Wanda
            Witam ,
            Pozdrawiam
            Wanda
            Witam ,
            Pozdrawiam
            Wanda
            Witam ,
            Pozdrawiam
            Wanda
            Witam ,
            Pozdrawiam
            Wanda
            Witam ,
            Pozdrawiam
            Wanda
            Witam ,
            Pozdrawiam
            Wanda
            • lili111 Mam asystenta 18.02.05, 21:30
              No i dostaliśmy asystenta, w poniedziałek jade podpisac kontrakt. Teraz czekam
              na wyniki przetargu na Specjalistyczne Usługi Opiekuńcze dla mojego synka. Ma
              sie odbyc pod koniec lutego.
    • annap9 Re: Asystent osoby niepełnosprawnej 31.12.22, 18:55
      W tym zawodzie bez problemu można znaleźć pracę. Szczególnie za granicą zapotrzebowanie jest ogromne. A i zawód doceniany. Ja chciałam poszerzyć swoje kwalifikacje, bo życie potoczyło się tak, że musiałam zająć się moja niepełnosprawną siostrą. Zrobiłam kurs w Krajowym Instytucie Medycznym. Dał mi solidne podstawy z anatomii, psychologii i opieki nad niepełnosprawnymi. Dzięki niemu mogłam się nia lepiej zaopiekować. A aktualnie rozpoczęłam pracę w zawodzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka