Dodaj do ulubionych

Zaliczki na turnus rehabilitacyjny?Jestem oburzona

11.03.05, 13:55
Co sadzicie na temat pobierania przez ośrodki wypoczynkowe dużych zaliczek na
konto przyszłego pobytu na takim turnusie???
Ja osobiście jestem oburzona taka praktyką!!
Ośrodek przedstawia ofertę, w której ani słowa o zaliczkach, a potem przysyła
ROZPISKĘ, ile i do kiedy wpłacać. Do tego jeszcze nie na konto, bo podatki,
tylko przekazami pocztowymi. Nie musze mówić, że to dodatkoqwe koszty.
Nie będę ukrywać , że chodzi o Panoramę w Jarosławcu.
Obserwuj wątek
    • chwojka Re: Zaliczki na turnus rehabilitacyjny?Jestem obu 11.03.05, 20:48
      W pełni się z Tobą zgadzam. Gdyby nie to, że ośrodek jest podobno "na
      poziomie" i jedzie klasa córki nie pojechałabym tam. Oburzają mnie praktyki
      wpłacania przekazem bo to rzeczywiście dodatkowy niemały koszt i do tego strata
      czasu przy okienkach pocztowych ( przelew na konto zleciłabym bankowi przez
      telefon )- a przecież turnusy rehab. są dla osób NIEPEŁNOSPRAWNYCH !!!.
      Wysłałam zaliczkę i jeszcze muszę sama dzwonić czy doszła bo od miesiąca nie
      mam odpowiedzi. W dodatku wysokość zaliczki też jest duża. Nie za bardzo mi się
      to podoba. Pozdrawiam.
      • mc37 Re: Zaliczki na turnus rehabilitacyjny?Jestem obu 17.03.05, 12:40
        ja też jestem oburzona.Wcale nie jest tam tak super już lepiej jest w Stobnie
        troche drożeej ale jaka jakość zabiegów!
        • renatamiedzinska Re: Zaliczki na turnus rehabilitacyjny?Jestem obu 17.03.05, 13:44
          Cieszę się, że podziela ktoś moja opinie. Może ona będzie lepsza lub gorsza po
          powrocie - napiszę.
          Póki co to daj jakies namiary na ten ośrodek w Stobnie i przy okazji napisz cos
          więcej o tym Jarosławcu.
    • lesan Re: Zaliczki na turnus rehabilitacyjny?Jestem obu 19.03.05, 09:54
      Zgadzam się z Panią i z przedmóewcami , o klasie i poziomie ośrodka świadczy nie wymaganie zaliczek, z drugiej strony jestem w stanie ich zrozumieć bo zabezpieczają sie przed sytuacją że nie dostanie sie pozytywnej decyzji PCPR-u, zwłaszcza ze najpierw sie rezerwuje a potem występuje z wnioskiem do PCPR, ja w zeszłym roku poczekałem na decyzję PCPR a potem szybko drogą internetową korzystając z katalogu ośrodków turnusów rehabilitacyjnych na stronie mionisterstwa, mailowałem, informując ośrodki o tym że posiadam decyzję PCPR-u na 475 PLN i spotykałem się z zyczliwym przyjęciem i nikt w mailach nie mówił o zaliczkach, ośrodki które posiadaja stronę internetową umiesczaja na niej numer konta i nie spotkałem się z sytuacją że odmawiali mi wpłaty na konto, a zrobiłem to internetowo.
      A propos byłem w Muszynie w Sanatorium KORONA
      • renatamiedzinska Re: Zaliczki na turnus rehabilitacyjny?Jestem obu 19.03.05, 19:44
        No właśnie!! A na stronie internetowej "Panoramy..." nie ma adresu do
        kontaktu, tzn adresu internetowego. Dziwne, nieprawdaż?? Osrodek o takiej
        renomie(?) nie posiada takiego sposobu komunikowania się!!
        Mnie sie to troche niepodoba!!
        • lili111 Re: Zaliczki na turnus rehabilitacyjny?Jestem obu 21.03.05, 03:18
          My jedziemy na turnus do Panoramy z koncem kwietnia początkiem maja. Wcale nie kazano mi zapłacić aż tak dużej zaliczki. Choć płacenie jej nie bardzo mi się podobało, ponieważ cały turnus mamy dofinansowany. Po wplaceniu zaliczki zaraz dostałam papiery z Panoramy do wypełnienia.
    • chwojka Re: Zaliczki na turnus rehabilitacyjny?Jestem obu 21.03.05, 12:46
      Ja dostałam wreszcie skierowanie i terminy wpłat kolejnych zaliczek. Dodam, że
      skierowanie otrzymałam 17 marca a termin wpłaty kolejnej zaliczki upływał.. 19
      marca!! Trochę to niepoważne. Poza tym obliczyłam łączne koszty "pocztowe"
      przekazów i wyniosą one ok. 60 zł ( za tę kwotę wolałabym kupić coś dla
      córki ). Dziwią mnie te praktyki zwłaszcza w dobie komputerów ,kiedy przelewy
      na konto można realizować telefonicznie bez fatygowania się na pocztę ( a i
      opłata manipulacyjna jest duuużo niższa ). Wyjeżdżamy w maju, mam nadzieję, że
      pobyt i zabiegi zrekompensują nam niemiłe doświadczenia z zaliczkami.
      Pozdrawiam wszystkich.
    • renatamiedzinska Re: Zaliczki na turnus rehabilitacyjny?Jestem obu 24.03.05, 20:10
      Drogie Moje!! My wybieramy sie do tego Jarosławca na przełomie czerwca i lipca.
      Z tego, co przeczytałam wynika, że Wy bedziecie już w tym czasie PO. Liczę na
      Wasze uwagi i spostzreżenia!! Potem sie nimi wspólnie podzielimy.
      I o to w ty wszystkim chodzi.
      • lili111 Re: Zaliczki na turnus rehabilitacyjny?Jestem obu 30.03.05, 13:54
        A ja dzisiaj dowiedziałam się że Sanatorium ma konto. Tylko woli wpłaty przez poczte.
        Do tego nie można się z paniami z Panoramy dogadać. Mamy dofinansowanie z PFRON i Fundacji. I jest problem z płatnością. Nawet pani z Fundacji ma problemy z dogadaniem się z paniami. Może Sanatroium potrzebowałoby zmiany kadry, która tym się zajmuje.
        • renatamiedzinska Re: Zaliczki na turnus rehabilitacyjny?Jestem obu 30.03.05, 14:01
          No wlaśnie!!! Może im to zaproponujemy??
          • pablisia Re: Zaliczki na turnus rehabilitacyjny?Jestem obu 30.03.05, 15:29
            W Jarosławcu mielismy nieprzyjemność być trzy lata temu. Ośrodek piękny, cała
            masa imprez. Codziennie ogniska i dyskoteki. Jednego dnia bawimy się my, innego
            kolejna grupa. Nieważne, że w nasz dzień akurat nie dopisała pogoda. Musimy się
            bawić albo zrezygnować, bo innego dnia w rozpisce już dla nas nie ma. My
            trafiliśmy na przejażdżkę bryczką w okropną pogodę, no ale cóż dzieciaki
            chciały. Opatuliliśmy się ciepło i jazda.
            Co do zaliczek. Faktycznie wpłacaliśmy zgodnie z terminem. Jednak mieliśmy w
            końcu sporą nadpłatę ponad 800 zł. I tu się zaczęły dopiero problemy z
            odzyskaniem pieniędzy. Koniecznie chciano mam wpłacić na konto już po
            zakończeniu turnusu. A na co mi pieniądze po powrocie do domu. Tydzień wlaczyłam
            o swoje pieniądze, ale udało się.
            A tak w ogóle już na początku niezłe powitanie. Ponad 50 minut czekałam w
            kolejce na klucz do pokoju. Szczęście, że byłam z mężem i niepełnosprawny syn
            czekał w samochodzie. Ale ledwo zdążyliśmy na obiad, bo tura posiłku i stolik
            już są z góry ustalone. Czas posiłków też. I ciężko się zmieścić w niecałych 30
            minutach jeśli dziecko nie je samo. Stołówka ciasna, żeby przejść z wózkiem,
            trzeba było przychodzić wcześniej i stać w kolejce przed drzwiami lub co chwila
            kogoś przepraszać, żeby odsunął krzesło. Naczynia po posiłku odnosi się samemu,
            co bardziej zbuntowani zostawiali je na stolikach, ale to byli nieliczni.
            No ale to takie moje spostrzeżenia. Mimo wszystko życzę miłego wypoczynku. Są
            też osoby, które wracają tam co roku. Widać nie były gdzie indziej. A ja uważam,
            że za takie pieniądze należy się trochę więcej, przynajmniej kultury.
            Pozdrawiam.
    • renatamiedzinska Re: Zaliczki na turnus rehabilitacyjny?Jestem obu 31.03.05, 09:12
      Jak tak dalej pójdzie, to niezłą reklame zrobimy osrodkowi!!!
      Mówie tak wcale nie dlatego, że mam jakieś wyrzuty sumienia z tego powodu.
      Oburza mnie procedura organizacyjna i tyle. Pozdrawiam z Wielkopolski!!
      • lili111 Re: Zaliczki na turnus rehabilitacyjny?Jestem obu 01.04.05, 20:49
        Hihihi anty reklama działa czasem pozytyniej niż reklama. Znalazłam kiedyś post antyreklamowy na temat basenu. Zadzwoniłam na ten basen i zapisałam się. Nie narzekam, jestem zadowolona z zajęć tam. Mam nadzieje, że tak samo będzie z Jarosławcem.
    • tessg Re: Zaliczki na turnus rehabilitacyjny?Jestem obu 15.05.05, 02:06
      renatamiedzinska napisała:

> Co sadzicie na temat pobierania przez ośrodki wypoczynkowe dużych zaliczek na
      > konto przyszłego pobytu na takim turnusie???
      > Ja osobiście jestem oburzona taka praktyką!!
      > Ośrodek przedstawia ofertę, w której ani słowa o zaliczkach, a potem przysyła
      > ROZPISKĘ, ile i do kiedy wpłacać. Do tego jeszcze nie na konto, bo podatki,
      > tylko przekazami pocztowymi. Nie musze mówić, że to dodatkoqwe koszty.
      > Nie będę ukrywać , że chodzi o Panoramę w Jarosławcu.Ja również jestem
      oburzona i tam nie jade .Byłam 3 lata temu.W ubiegłym roku wpłaciłam
      zaliczke/jestem matką samotnie wychowującą 20 letniego syna ze stopniem
      znacznym samodzielnie nie chodzącego.Eks mąż miał jechać z synem i die
      wycofał.Napisałam do nich o zwrot prosiłam ,że to dla mnie duzy wydatek i nie
      z mojej winy ........nie oddali.Zawiodłam się.Teraz Ciechocinek jest i
      zabiegi super.Polecam.Jarosławiec obrośnięty w piórka.Mam go dość.Pozdrawiam
    • renatamiedzinska Re: Zaliczki na turnus rehabilitacyjny?Jestem obu 19.05.05, 13:29
      Kochani!! Jeśli macie za sobą pobyt w Panoramie w Jarosławcu, podzielcie sie
      proszę , wrazeniami i opiniami na ten temat.
      My wybieramy się pod koniec czerwca, a póki co wydzwaniaja do nas z
      Panoramy, "żebrząc", dosłownie, o kolejna , choby małą zaliczkę. Naprawdę -
      żenujące!!!!
      • lili111 Re: Zaliczki na turnus rehabilitacyjny?Jestem obu 20.05.05, 07:56
        Jesteśmy po ośrodek jest piękny, jedzenia nie do przejedzenia, baza zabiegowa super.
        Sa niestety i minusy. Nie chciano nas wpuscić samochodem na teren osrodka zebysmy mogli sie rozpakować. Ochrona kazała mojemu poruszajacemu się o kulach meżowi wziasc wozek i bagaze i samemu zawiesc wszystko pod budynek. Dopiero po interwencji w sekretarjacie zostaliśmy wpuszczeni i nawet dano nam pokojówke do wniesienia bagażu. Mieliśmy miec pokój na parterze dostalismy na 2 piętrze. Na panią dr. przy wyborze dodatkowych zabiegów dla dziecka nie mogłam liczyć. Choroba mojego synka była dla niej powodem do smiechu i kazała mu się wybiegać.
        Na rece zakładają ci specjalne opaski, moim zdaniem to głupota, bo nic to nnie daje sprawdzano to tylko na początku. Z założeniem mojemu dziecku był problem i nosiłam ją na kluczu.
        • renatamiedzinska Re: Zaliczki na turnus rehabilitacyjny?Jestem obu 20.05.05, 13:52
          Bardzo Ci dziękuję, Lili... trochę jestem zmartwiona, bo my też mamy problem z
          przemieszczaniem sie i podjechanie na miejsce autem jest dla nas ogromnie
          ważne!!!!! Ale... w razie czego zrobię tak, jak Ty!!! Telefonik , mocny w
          treści i skutku czasami jeszcze pomaga. Raz jeszcze wielkie dzięki!!
    • chwojka lili napisz proszę gdzie w takim razie zostawia 20.05.05, 23:48
      się samochód?? Toż to skandal, żeby w ośrodku REHABILITACYJNYM zmuszać ludzi
      chorych do dźwigania bagaży. Ooojj nastawiłam się bojowo na ten Jarosławiec a
      im więcej postów czytam tym bardziej ciśnienie krwi wzrasta ( a wyjazd tuż,
      tuż ). Acha i powaliła mnie ta "pani doktor" co to z choroby dziecka żartuje.
      Po powrocie opiszę nasze wrażenia. Pozdrawiam serdecznie.

• renatamiedzinska Re: lili napisz proszę gdzie w takim razie zostaw 21.05.05, 17:16
        Wiecie co? Ja też jestem bojowo "nastrojona" i też opowiem wszystko wszystkim,
        którzy zechcą wiedzieć cokolwiek o Jarosławcu.
        Z informacji w ofercie wynika, że dla samochodów jest w okresie letnim płatny
        parking. Ale pewnie na miejscu przekonamy się, jak rzecz wygląda naprawdę.
    • chwojka Panorama - wiadomości z ostatniej chwili 10.06.05, 19:41
      Witam wszystkich serdecznie. Wczoraj wróciliśmy z Panoramy i na gorąco
      przekazuję moje odczucia co do pobytu i obsługi.

PLUSY: piękny, zadbany teren; bogata oferta zabiegowa i "rozrywkowa", dość
      wysoki standard domków, mili i kompetentni ( niestety nie wszyscy )
      rehabilitanci, kilka placów zabaw dla dzieci, wózki do przewożenia bagażu

MINUSY: wysoka opłata ( 70 zł za 14 dni ) za parking strzeżony oraz klimatyczna
      ( 80 zł za 4 os. ), mało urozmaicone choć obfite jedzenie, niezbyt uprzejma
      trącąca PRL-em obsługa recepcji, zbyt pospiesznie przydzielanie zabiegów bez
      dokładnej analizy info lekarskich, dość wąskie korytarze w budynku "zabiegowym"
      utrudniające poruszanie się z wózkami, zbyt mała ilość miejsc np. na zajęciach
      plastycznych ( mieliśmy takowe w grafiku a w dniu zajęć okazało się, że jest za
      mało miejsc i kazano nam próbować w inne dni - dzieci były b. zawiedzione )

Pomimo tych minusów jesteśmy dość zadowoleni z pobytu, wypoczęliśmy a przede
      wszystkim dzieci "podreperowały" trochę swoje zdrowie. Serdecznie wszystkich
      pozdrawiam.

• renatamiedzinska Re: Panorama - wiadomości z ostatniej chwili 12.06.05, 14:22
        Bardzo dziękuję w imieniu swoim i pewnie nie tylko swoim, bo tego typu
        informacje o ośrodkach są na wagę złota. Wyjeżdzamy 25 czerwca i mamy nadzieję,
        że pogoda do tego czasu nieco się polepszy.
        Jak wrócę, też postaram się to iowo napisać, żeby inni wiedzieli, czego można
        się spodziewać. Pozdrawiam serdecznie!
        • lili111 Re: Panorama - wiadomości z ostatniej chwili 14.06.05, 14:10
          Tak parking jest płatny 70 zł, ale jak porozmawia się z szefem to my parkowaliśmy za 50 zł. Tylko, że od parkingu do budynku jest kawałek. Dla sprawnej osoby to nic, ale osoba poruszajaca sie o kulach bedzie miała problem z dostarczeniem bagazy do budynku.
          • pablisia Re: Panorama - wiadomości z ostatniej chwili 14.06.05, 18:51
            Lili, przepraszam, że nie na temat, ale stronka Patryka od jakiegoś czasu się
            nie otwiera :(
          • renatamiedzinska Re: Panorama - wiadomości z ostatniej chwili 09.07.05, 22:29
            Wczoraj wróciliśmy szczęśliwie z Panoramy i chciałam co nieco napisać o
            wrażeniach własnych i ne tylko.
            Więc tak: uważam, że dla rodzin z dziećmi to super miejsce na taki wypoczynek,
            zabiegi wg mnie takie sobie, jedzenie niezłe i naprawdę dużo, organizacja
            imprez plenerowych i w obiektach na terenie ośrodka też mi sie podobała. Tych
            impez tyle, że nie sposób z wszystkich skorzystać!!
            Jednak osoby z trudem chodzące , miały sporo problemów, żeby po tych bardzo
            pochyłych dróżkach zdążyć na czas tu czy tam. Mówię tu również o sobie; a to
            jest naprawdę problem. Do plaży też spory kawał drogi. Krótko mówiąc fajnie
            byłoby mieć zdrowe nogi , wypoczywając w Panoramie.
            Ale muszę napisać o chamstwie panów z ochrony, którzy nie przebierali w
            słowach , odzywają sie do kuracjuszy. Sama byłam świadkiem takie "pogawędki" i
            niedobrze mi się zrobiło.
            Ale co tam !!!!!!!!1
            Słoneczko dopisywało nam przez całe niemal 2 tygodnie i generalnie wrócilismy
            zadowoleni, czego wszystkim powracającym z Panoramy i nie tylko szczerze zyczę.
            • gabryelusia Re: Panorama - wiadomości z ostatniej chwili 06.08.05, 23:24
              Przepraszam,że się wtrącam , ale czytając wasze posty trochę sie żdziwilam .
              Dlaczego mimo zlych opinii o osrodku , chcecie i jezdzicie do tego raczej
              nieprzyjaznego nam miejsca.? Przecież na naszym wybrzeżu sa inne , przychylne -
              przyjazne nam osrodki. To my wybieramy , gdzie i jak chcemy spędzić wolny czs .
              W dodatku za nasze pieniądze . Bo nawet jeżeli dofinansują , to i tak nie
              pokryje to calej sumy. Ja też mam zamiar wyjechać - na turnus -ale jeszcze nie
              jestem zdecydowana gdzie .Serdecznie pozdrawiam.
              • andziuleczka Re: Panorama - wiadomości z ostatniej chwili 07.08.05, 14:04
                Rówinież przeglądam oferty ,poszukuję dobrego ośrodka , z dobą fachową kadrą...
              • lili111 Re: Panorama - wiadomości z ostatniej chwili 10.08.05, 11:08
                Zobacz że ten wątek był zaczęty jak już wybrałyśmy ośrodek, nie byłysmy tam wcześniej i po pobycie opisałyśmy nasze doświadczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka