Dodaj do ulubionych

Super sprawni niepełnosprawni

21.10.05, 13:22
Aby otrzymać licencję pracownika ochrony należy być osobą bardzo sprawną nie
tylko psychicznie ale i fizycznie.
Jakim więc cudem licencji wymaga się od osób niepełnosprawnych? Wystarczy
sprawdzić kto pracuje w agencjach ochrony aby popaść w duże zdziwienie.Ludzie
którzy mają przyznane renty inwalidzkie z powodu niepełnosprawności narządów
ruchu, cukrzycy, niedowidzący.Wszystko się dzieje w majestacie prawa.Dodam
dla zainteresowanych że aby otrzymać licencję prac. ochrony należy m.in.zdać
egzamin z samoobrony , strzelania i nie jest to wcale takie proste.A na
wstępie trzeba przejść dość dokładne badania lekarskie.
W celu otrzymania renty inwalidzkiej też obowiązują badania i nie jest tak
łatwo ją uzyskać więc jak to jest , ten pracownik ochrony jest zdrowy?A może
rencista udaje chorego?A może to ja czegoś nie rozumiem? To mamy te pieniądze
na renty czy nie?Podobno aby uzyskać rentę z powodu uszkodzonego narządu
ruchu to trzeba jeździć na wózku, ale przecież pracownik OF na wózku nie
jeździ aprzynajmniej ja takiego nie widziałam.
To jak to w końcu jest mam być zdrowa czy chora bo chciałam podjąć prace w
agencji ochrony, mam licencję II stopnia. ale nikt mnie nie zatrudni bo nie
mam orzeczenia o stopniu niepełnosprawności a jak mam je uzyskać jeżeli
wcześniej musiałam udowodnić że jestem super sprawna?
Obserwuj wątek
    • antidotumm Re: Super sprawni niepełnosprawni 21.10.05, 13:44
      Kiedys widzialam ogloszenie o prace:
      "Zatrudnie mlodych zdrowych rencistow do lat 28".
      Nic dodac, nic ujac.
      A ja, naprawde niesprawna osoba, zawsze dygocze przed komisja rentowa, a nuz mi
      odbiora rente?
      Bo jest jeden ciekawy aspekt: 'lewe' renty zawsze sa najlepiej udokumentowane:
      dokumentacja jest przekonujaca, spojna i bogata. Zaplacil i ma porzadne papiery.
      • swietlo Re: Super sprawni niepełnosprawni 21.10.05, 15:35
        polska jest rekordzistą w ilości środków wydawanych na renty 4% PKB - dla
        porównania Niemcy 1%. Mamy największy % rencistów na zdrowych. Nie ma lekko
        pomimo tego ze panstwo wydaje na to krocie sami niepelnosprawni, jednostkowo
        dostaja malo - za wielu mamy rencistow, to smutna prawda. Najśmieszniejsze ze
        jak Hausner chcial to tałatajstwo sprawdzić i przegonić tych co wyłudzili to
        się mu dostało jak najgorszemu bydlakowi.
        • mantis77 Bo prawda jest taka 21.10.05, 19:23
          Owszem mamy najwięcej rencistów ale dlatego że nie ma pracy. na zachodzi jeśli
          ktoś może pracować to ma taką szansę i dlatego tam 40% niepełnosprawnych
          pracuje i zarabia na życia a u nas tylko 16% więc ludzie muszą z czegoś żyć.
          Państwo powinno wspierać a nie wyręczać ale tego nikt nie rozumie. Z drugiej
          strony administracja pożera ogromne koszty.

A co do agencji ochrony. Owszem większość to przekręty ale... Uważam że byłoby
          wszyst ok i ludzie się by nie dziwili gdzyby nie nazewnictwo.

Trudno nazwać stróża czy portiera gdzieś w firmie jako ochroniarza. Ale ze
          pracuje w agencji ochrony która nadzoruje budynek to nazywa się "pracownikiem
          ochrony". To samo dotyczy monitoringu poprzez kamey. Wszak wydawanie kluczy i
          spoglądanie na monitory i włączenie alarmu w przypadku niejasności może wykonac
          nawet ktoś siedzący na wózku (a na alarm przyjedzie ekipa w kominiarkach i
          posprząta resztę).

Niestety i jedno i drugie u nas to pracownik ochrony. Choć ten od osób musi byś
          wyszkolony a portier nie.
          • swietlo Re: Bo prawda jest taka 22.10.05, 10:41
            Mantis --> masz troche racji:
            1. państwo powinno wspierać nie wyręczać.
            2. w naszym państwie renta jest wygodną alternatywą dla braku pracy - inna
            sprawa ze będąc na rencie ludzie szybko zatracają umiejśtność pracy
            3. kiedyś zanjomy pokazal mi jak malo niepelnosprawnych jest zarejestrowanych w
            urzedzie pracy - wyszlo jakies 6000 w malopolsce (na chyba 600 tys tam
            zyjacych) ja wiem ze UP malo moga zaoferowac - ale troche moga, a poza tym to
            byłby jasny sygnal dla wladz ze ON chca pracowac -= a tak pracuje 16%
            rejestruje sie jakies marne kilka % i państwo moze generalnie polozyc las... na
            niepelnosprawnych. Nie ma problemu!!
            • gi3vi Re: Bo prawda jest taka 22.10.05, 19:48
              swietlo napisał:

> 2. w naszym państwie renta jest wygodną alternatywą dla braku pracy - inna
              > sprawa ze będąc na rencie ludzie szybko zatracają umiejśtność pracy

Chyba niestety nie wiesz do końca co mówisz - przynajmniej jeśli chodzi o osoby
              niepełnosprawne od urodzenia większość niepełnosprawnych dostaje socjalki w
              wysokości 400 złotych wypłacane w zależności od tego czy OS prześle zusowi kase;
              jest też mniejszościowa grupa szczęśliwców mających stałe renty (tak zwane
              szkolne) ale one łącznie z zasiłkiem pielęgnacyjnym nie przekraczają 640
              złotych. Spróbuj samemu przeżyć miesiąc za taką kwote opłacając czynsz, prąd,
              gaz, wode, kupując coś do jedzenia, i konieczne leki, środki opatrunkowe,
              pieluchy czy cewniki(a takowe przy chorobie są na porządku dziennym). Tak
              naprawdę najwyższe (co nie znaczy, że wysokie) renty w tym kraju mają ludzie
              którzy coś w życiu przepracowali i zachorowali po kilku kilkunastu czy
              kilkudziesięciu latach pracy, natomiast niepełnosprawni od urodzenia dostają
              kwoty o których można powiedzieć: "do śmierci za dużo do życia za mało". Z
              chęcią oddałbym moją rentke wszystkim leniwcom, którzy twierdzą podobnie do
              ciebie, a sam poszedłbym do jakiejkolwiek pracy (bo to by znaczyło, że nie
              jestem niepełnosprawny i moge np. kopać doły albo być śmieciarzem - przepraszam
              jeśli obraziłem tym ostatnim stwierdzeniem jakąś grupę zawodową :D)
              • swietlo Re: Bo prawda jest taka 24.10.05, 15:43
                1. dlaczego rencistow mamy najwiecej w europie?
                2. za rente socjalna (tak sie to nazywa?) nie da sie przezyc - ale tez
                powiedzmy sobie szczeze ile osob ma ta rente i rzeczywiscie nie moze pracowac?
                Ja nie twierdze ze trzeba wszystkim odebrac rente - ale warto by bylo zabrac
                tym co mieli przyznane lekka reka by podwyzszyc tym co na prawde nie maja
                środkow do zycia i nie moga pracować. A prócz kopania rowow sa tez inne prace
            • mantis77 Oj swietlo nie masz racji 23.10.05, 00:12
              Zgadzam zię z tym co napisał di3vi
              Tak państwo powinno pomagać nie wyręczać
              Nie renta nie jest alternatywą ani wyrównaniem szans (co powinno moim zdaniem
              mieć miejsce)
              Rejestrowanie się niepełnosprawnych w UP jest poprostu bez sensu. Sam nie mam
              pracy i się nie rejestrowałem bo nie mają nic do zaoferowania. Szukam na własną
              rękę.

Teraz uzasadnienie.
              Rentę powinien mieć każdy niepełnosprawny w takiej wysokości aby pokryć koszty
              wydatków zrównujących jego poziom życia do pełnosprawnych (pieluchy, cewniki,
              dowóz do pracy czy na uczelnię, przystosowanie mieszkania, aktywny wózek itp.)

Dlatego renta nie jest alternatywą a tylko namiastką. Powiedz mi gdzie za 400
              lub 600zł dostaniesz wózek? Mój kosztował 8000zł więc musiałbym odkładać ponad
              rok na niego (a gdzie na resztę cewniki itp.) Wózek należy sie raz na 5 lat i
              jest mała dotacja Ale czy chodzisz w jakichś butach 5 lat? Chyba się rozwalą
              wcześniej prawda? Wózek dostaje w dupę po chodznikach i łożyska są do wymiany
              po maksymalnie roku, półtora. Tramwaje i autobusy nie są wszystkie
              przystosowane. Dlatego niepełnosprawni powinni mieć możliwość jazdy bezpłatnymi
              busami albo dostawać preferencyjne kredyty na samochody gdzie odsetki pokryło
              by państwo (było tak ale PFRON się wycofał z tego) W Szwecji raz na 5 lat
              bezpłatnie należy sie od państwa samochód wielkości fiata 126p i popatrz
              człowieku czym oni tam (niepełnosprawni) jeżdżą. Nasze prawa są łamane na
              kazdym kroku.

Jeśli chodzi o pracę to co kilka miesięcy w urzędzie miasta są
              organizowane "giełdy pracy dla niepełnosprawnych" od kilku lat nie opuściłem
              żadnej i znalazłem tylko jedną ofertę dla mnie ale niestety po rozmowie
              zatrudniono kogoś innego.
              Większość ofert to sprzątaczka, ogrodnik, magazynier itp. Jakby myśleli że
              każdy na wózku ma niskie wykształcenie i da sobie radę. Szczytem był pracownik
              budowlany z papierami (też niepełnosprawny). Albo sprzątaczka o miłej aparycji.

Ja skończyłem studia elektroniczne i chcę tworzyć strony internetowe i umiem to
              robić ale nie mam papierów że skończyłem jakiś kurs. Niestety urząd pracy
              organizuje tylko kursy z podstaw obsługi komputera co wogóle mnie nie bawi bo
              poszukuję kursów specjalisztycznych (np. grafika komputerowa czy nauka PHP i
              zarządzanie bazami danych) Tego nie mają w swojej ofercie i nie mogą nawet
              pokryć jeśli bym sobie taki kurs znalazł. To po jakiego grzyba mam się
              rejestrować skoro nic nie mają z ofert i kursów też nie? A wiem że nie mają bo
              na giełdzie pracy też mają swoje stoisko.

U nas nie ma pomysłu na uzdrowienie tej sytuacji.
              16% niepełnosprawnych pracujących to nie wynik niepełnosprawnego lenistwa tylko
              tego że tylko 5% pracodawców chce zatrudniać niepełnosprawnych. Taki jest
              pogląd na niepełnosprawność. Dla przykładu w Unii europejskirj waha się to od
              38-45% (zatrudnienie ON).

Ale polska na całe szczęście dostanie za to od Unii w dupę i coś musi zmienić.
              Bo zgodnie z wytycznymi strategii Lisbońskiej kraje unijne mają do 2012 roku
              zatrudniać 60% osób niepełnosprawnych. Nasi eksperci szacują że uda się co
              najwyżej uzyskać 22%. I kraj za tą bezmyślność urzędniczą zapłaci. Trudno
              zapłacą wszyscy także sprawni ale to nie wina osób niepełnosprawnych że nikt
              ich zatrudniać nie chce.

W USA każda firma musi być dostosowana bo tam niepełnosprawni to wywalczyli.
              Może nadejdą lepsze czsy bo są w sejmie 3 osoby na wózkach (posłowie) i już był
              gnój że nie mogą mówić z mównicy. Miejmy nadzieję że podejście społeczeństwa
              się zmieni.

To tyle.
              • ryszard.ostrowski Re: Oj swietlo nie masz racji 23.10.05, 10:41
                Wiecie co ja o tym mysle!?,sami sobie jestesmy winni!!!Jest nas inwalidow!/co
                za idiota wymyslil okreslenie "osoba niepelnosprawna"?!sic!/.,duzo ponad
                5mln.,a w Sejmie mamy trzech przedstawicieli!!!no comment!.Poza tym to przed
                tzw."transformacja ustrojowa"masowo wysylano na "renty"/w ten sposob ukrywano
                bezrobocie!!!,odsylam do Pani Aleksandry Wiktorow-Prezes ZUS,mam nadzieje,ze
                nie zaprzeczy!:),a jakby co sa dokumenty,w NSZZ"S",z Jej referatow:)/Po drugie
                uszczesliwiono nas taka chora;kryminogenna,korupcjogenna i dyskryminacyjna
                Ustawa,z maja 1991,o powolaniu instytucji/w miejsce CZSI!!!/o nazwie PFRON!!!Po
                powolaniu do zycia tej "zaby"co to ja wszyscy"jemy"/czy aby napewno z
                apetytem!?:)/panowie typu Zbigniew Niemczycki/w USA parasolki
                sprzedawal!:)/dorobili sie FORTUN!!!,na przykladzie p.Z.Niemczyckiego,w Mlawie
                zalozyl montownie telewizorow.Zatrudnial tylko "zdrowych" inwalidow,z
                niedosluchem,bo tam trzeba bylo niezle "dygac"przy transporcie!:)!,a co
                robila "montownia"?,ano "montowala"wtyczki i naklejki na "gotowce"z Korei.Do
                pomocy wzial sobie p.Z.Niemczycki niejakiego Andrzeja Urbanika/1byly min.z
                PFRON!/gosc znal sie na elektronice plus znal przepisy i zarzadzenia PFRON!!!,a
                do tego jeszcze ulgi,no bo" spolka jont- venture!:)"...,a ilu jeszcze takich
                potentatow urzadzilo sie dzieki PFRON-owi?!.Tu odsylam do raportow NIK!!!:)))
                Ciekawe,ze jak min. finansow chcialo ukrocic te "praktyki"to
                najwiekszy "krzyk"podniosly;NSZZ"S",OPZZ i Krajowa Izba Gospodarcza,w
                Katowicach!:)To potezne lobby po dzien dzisiejszy kwitnie i ma sie dobrze,a
                nawet coraz lepiej!!!,naszym kosztem rzecz jasna!:)))W Sejmie "debata"raz na 3
                lata!!!:)jak to trzeba nam "pomagac"...,smiechu warte,ale noz sie w kieszeni
                otwiera to fakt!Kiedys "wolno" nam bylo pracowac wylacznie w "zakladach pracy
                chronionej"/spoldzielnie inwalidow!!!/Dzisiaj to sie nazywa ZPCH-ry!:)))Na
                tzw.wolnym rynku pracy pracy dla inwalidy nie ma bo nie ma byc!!!Przeciez gdyby
                powstaly zdrowe mechanizmy zatrudniania to caly ten misternie utkany
                system "pomocy"z PFRON na czele!!!okazalby sie ZBEDNY!!!Kiedys byly
                fasadowe;PKPS, PCK,TPD,TWK/towarzystwo do walki z
                kalectwem!:)/itd.itp.,zastapiono to nowymi"strukturami"Dosadniej zamieniono
                tylko po prostu szyldy!!!Dolozono jeszcze tzw.poprawne organizacje
                pozarzadowe,czytaj prorzadowe!!!,dla wspierania tego towarzystwa wzajemnej
                adoracji!!!Dokad tego /a jest to dopiero wierzcholek gory
                lodowej!:)))?/Szanowni Inwalidzi nie zrozumiecie tak dlugo bedziecie"klepac
                biede"i narzekac!!!,a jeszcze nazwa Was roszczeniowcami:)))Chetnie
                podyskutuje ,w tym temacie,szerzej na tym Forum.Na szczescie jest juz INTERNET
                i trudniej zamknac usta!:))),a tylko od nas zalezy czy chcemy to zmieniac ,czy
                nie!!!Serdecznie Pozdrawiam!:)Ryszard Ostrowski Gdańsk byly sekretarz Krajowej
                Komisji Koordynacyjnej NSZZ"Solidarnosc"w Gdańsku,od 1991 szeregowy czlonek"S":)
              • swietlo Re: Oj swietlo nie masz racji 24.10.05, 16:05
                1. Polska to nie Niemcy, nie Dania
                2. jak 5 milionow dostanie renty, to ciekawe kto to wytrzyma - z tych 5
                milionow nie wierze ze wszyscy wymagaja rent - rozumiem ze jak jezdzisz na
                wozku to masz duze koszty, jak jestes niewidomy, nieslyszacy tez - ale nie
                powiesz mi ze wszyscy u nas sa tacy - zdaje sie ze 1/3 to III gr - oni chyba
                rent nie potrzebuja, a pewnei i więcej by sie nazbieralo
                3. jak bysmy byli utopistami to bysmy wszystkim dali wszystko - i tak tez teraz
                sie czyni - dajemy zbyt wielkiej ilosci ludzi swiadczenia i nie starcza dla
                tych co powinni miec pomoc
                4. nie rejestrujesz sie w UP - no coz twoj problem - urzad moze dalej nic nie
                robic bo po co - nie ma niepelnosprawnych w urzedzie to urzad nie widzi problemu
                • ryszard.ostrowski Re: Oj swietlo nie masz racji 02.11.05, 11:08
                  Jako inwalida!,od 1976r.,po wypadku samochodowym!!!,z uwaga czytam to Forum i
                  rece opadaja...:)Co do rent Swietlo "zapomnialas/es/"ze byla jeszcze
                  tzw.IVgrupa?!:))),dla "kadry"!:),to byl taki zlosliwy wtret,a teraz do rzeczy!:)
                  ad;rem jak wolisz;otoz bzdura jest ze trzeba nam 5mln.rentobiorcow!!!Ilu jest
                  nie wiem!:(((,ale prawo nie dziala wstecz,niestety,:(((i ci co nabyli
                  te "uprawnienia"przed 1997r.uzyskali je na stale!!!To po pierwsze,po drugie to
                  wlasnie "urzedy" tworza inwalidow/sic!/,nalezy czytac ze zrozumieniem!:)pisalem
                  o tym wczesniej!:)Bez rozwiazan systemowych i LIKWIDACJI!!! tych wszystkich
                  chorych struktur,z PFRON na czele!!!,bedzie jak jest,albo jeszcze gorzej!,wszak
                  do podzialu sa jeszcze fundusze unijne!:),to dopiero tort pelen rodzynek!!!:)
                  Uwazaj i czekaj jak nam zostanie tylko zakalec,z tego tortu,!:)"elyty
                  inwalidow"juz przez te ostatnie 16 lat" naumialy sie" jak dbac o swoje...:
                  (((Jest prosta procedura!!!,powrot do polskiej szkoly
                  rehabilitacji!!!,ciekawe,ze Dania ,Niemcy i inne madre kraje na naszej szkole
                  p. p. prof Degi,Grucy,Weisa...sie wzoruja i stosuja,w praktyce!!!:)A Polska
                  Szkola Rehabilitacji to najkrocej ;wypadek,szpital,rehabilitacja,powrot do
                  domu/czesto na wozku!:)/ NAUKA i PRACA!!!Prawda jaka prosta recepta???!!!:)))
                  az dziwne,ze w moim Kraju,w Polsce "zapomniana"!!!:(((Dlaczego?...,hehehe no
                  comment!!!Komu sie "nie chce pracowac"dostaje minimum socjalne,na
                  przezycie,lokum+czarno bialy TV i "malucha"!:),kto nie moze ten pelny socjal!!!
                  gwarantujacy godne warunki zycia!!!,w koncu to nie jego ,inwalidy,wina ze jest
                  inwalida od urodzenia,badz po wypadku losowym!!!Niby dlaczego to jakis urzedas
                  ma decydowac o mnie,za mnie,/...w oparciu o "przepisy"?!/o moim losie???!!!Ad
                  vocem do "urzedow pracy"i tych
                  wszystkich "pelnonocnikow:)",doradcow...,etc.etc.smiechu warte!oki?!:)Do
                  znudzenia bede powtarzal dokad nie stworzymy,my sami!,na bazie samorzadu!!!grup
                  bezposredniego nacisku/wzor sprawdzony w USA!,po Wietnamie!!!:)/to mozemy tu
                  sobie poplakac i ponarzekac...:)))Spoleczenstwo obywatelskie sie klania!ABC
                  demokracji!!!:)))I to tyle ci na tyle ,serdecznosci dla wszystkich
                  odwiedzajacych to Forum!:)))ps.nie bylo mnie pare dni bo mama po operacji,tata
                  przed operacja,wiec mam full zajec!i obowiazkow!,szkoda tylko,ze ukradziono mi
                  inwalidzkie auto!!!/bandyci nie oszczedzaja nikogo!:(((/,a od 5-ciu lat nie mam
                  pracy!!!GORZKO!!!...,no coz takie jest zycie!:)))Pozdrawiam Ostry107.
                  • mantis77 Popieram 02.11.05, 14:23
                    Może w jednym tylko się nie zgodzę żeby likwidować PFRON. Tzn można go
                    zlikwidować ale coś na to miejsce co ma kasę od pracodawcó i przydziela
                    inwalidom powinno powstać. Albo go zreformować i okroić personel pefronu.

Co do reszty to się zgadzam. Tez sie interesuję jak mają w inych krajach i
                    prawda jest taka że w USA nic nie powstanie bez konsultacji z
                    niepełnosprawnymi. Ostatnio było głośno że Clint Eastwood musiał zapłacić
                    bodajże 5000$ za to że swojego hotelu nie przystosował. Tylko jest jedno ale
                    (niestety) tam swoje prawa wywalczyli byli żołnierze i Państwu byłoby w niesmak
                    gdyby ich olali bo społeczeństwo by ich zlinczowało i nikt by do wojska nie
                    chciał iść (wszak nie można źle traktować bohaterów wojennych)
                    Niestety w polsce to tylko renciści nie mający siły przebicia, choć uważam że
                    sami jesteśmy sobie winni bo się nie organizujemy i zamiast się jednoczyć
                    powstają co róż nowe stowarzyszenia i koła zamiast łączyć je i tworzyć lobbing
                    niepełnosprawnych.
                    Cieszy mnie że jest choć trzech posłów w obecnym sejmie niepełnosprawnych. Choć
                    to nie wiele to troszkę będzie się mówić i już to jest jakimś małym sukcesem.

Tak prawda że profesor Dega był wspaniałym człowiekiem. Tak się składa ze ja
                    byłem maluszkiem z chorobą gdy moja matka do niego poszła z pytaniem czy mnie
                    operować. On powiedział krótko "jest 2% lepiej że będzie lepiej i 98% że coś
                    się sknoci i nie bdzie miał władzy w rękach. Niestety medycyna polska jest 30
                    lat do tyłu do zachodniej a i tam takie operacje bezpieczne mogą być dopiero za
                    10 lat. Na wózku da się żyć a on bedzie inteligentnym człowiekiem"
                    I każde jego słowo się sprawdziło w 100% Moja matka wiedziała że nie nalezy
                    mnie w domu zamykać. Dzięki temu skonczyłem szkoły a dwa lata temu studia.
                    Też nie mam pracy ale się nie oglądam na państwo myślę o swoim interesie choć
                    nie będzie to łatwe bo sytuację ma kiepską. Właśnie zmarł przed miesiącem mój
                    ojciec po wylewie a matka jest po operacji bypassów i z zwyrodnieniem stwaów
                    biodrowych. Brat wyjechał za pieniądzem do anglii (czemu coraz mniej się
                    dziwię) więc rąk do pomocy na miejscu nie mam.

Ale nie można się załamywać i trzeba się rozpychać łokciami do przodu bo
                    inaczej nas zjedzą i znów będziemy na dnie.

Pozdrawiam serdecznie mego przedmówcę bo widzę że mamy podobne problemy i
                    podobny punkt widzenia.
                    • ryszard.ostrowski Re: Popieram 02.11.05, 19:01
                      Witaj mantis77!:)ciesze sie,ze znajdujemy wspolny punkt odniesienia,do
                      problemow jakie za nami i przed nami!:)...,widziszja pracowalem spolecznie w
                      KKNSZZ"Solidarnosc",w Gdansku i 3 lata walczylem o zablokowanie tej ustawy o
                      powolaniu PFRON!!!udalo mi sie przekonac sp.Malachowskiego i Sejm X Kadencji
                      nie zostawil suchej nitki na tym bublu prawnym!!!Jak Sejm I Kadsencji to
                      uchwalil zlozylem rezygnacje,chociaz mialem mandat spoleczny,ale tym bardziej
                      uznalem,ze cnie moge swoim nazwiskiem takiej hosztaplerki firmowac!!!,czy
                      wiesz,ze Sejm dal jednoosobowe uprawnienie do zarzadzania funduszem Prezesowi
                      Funduszu???!!!...,reszte znajdziesz w raportach NIK!!!:)))Pozdrawiam Ostry107.
                    • ryszard.ostrowski Re: Popieram 03.11.05, 11:54
                      Mantis77 co do Twoich watpliwosci ,w temacie PFRON kopiuje swoje wczesniejsze
                      wypowiedzi,pozostaly bez echa!:)))----------------------------------------------
                      ----------------------------------
                      Moze wreszcie jak szlag trafi PFRON i wszystkie jego "chore struktury"!!!,to
                      samotny inwalida narzad ruchu!!!,bedzie mial PRAWO;do zakupu samochodu/w koncu
                      do jasnej cholery to PROTEZA NIE LUKSUS!!!/i zakup pralki!!!,na jakichs
                      rozsadnych zasadach rozliczen,a nie jak obecnie,w"bandyckim"lichwiarskim
                      banku!!!,gdzie jak np.AIGO to juz nie wie ile brac!!!,a Fiat Auto-Poland,po
                      kradziezy auta!!!dodatkowo"ograbia "inwalide!!!Tematu PRACY,dla inwalidy,to
                      nawet szkoda poruszac!...,szkoda ze tak malo inwalidow poszlo do WYBOROW!!!,bo
                      gdyby PiS moglo SAMODZIELNIE!!! rzadzic to moze bylaby jakas nadzieja...OSTRY107

• ryszard.ostrowski Re: Popieram 03.11.05, 11:58
                        do antidotumm i blondyneczka...,trudno jest podejmowac merytoryczna dyskusje,z
                        ludzmi,ktorzy ,jak widze,maja zerowa wiedze na temat; jak
                        powstawala"instytucja"pod nazwa;PFRON!!!Pewne jest,ze CZSI/Galczynskiego
                        4./trzeba bylo" czyms";-) zastapic;-)!,wczesniej zlikwidowano RZSI;-)!Czy
                        wystepujacy,w obronie;KRYMINOGENNEJ,DYSKRYMINACYJNEJ,a przede wszystkim SUPER-
                        KORUPCYJNEJ!!!Ustawy z 5 maja 1991r.maja w ogole o tym jakiekolwiek
                        pojecie????!!!Odsylam do raportow NIK;-)!!!A jak
                        powstala"FORTUNA"p.Niemczyckiego,przy wspoludziale pierwszego b. ministra PFRON
                        p.A.Gwary???!!!/zaklad,w Mlawie,co to"przy okazji"rekami sprawnych inwalidow
                        polozyl przemysl elektroniczny,w Polsce!!!etc.etc.Mozemy o tym wszystkim
                        dyskutowac,ale po kolei i ze szczegolami!!!Jestem tym,ktory,w 1991r.zlozyl/na
                        pismie!,wydrukowana,w Biuletynie Zwiazkowym/rezygnacje ze wszystkich
                        struktur"S",w Gdańsku!!!,bo juz wowczas bylo dla mnie oczywiste/tak jak dla
                        Sejmu Kontraktowego RP!!!/,ze rekami prezesow sp-ni inwalidow,z PZPR
                        i "dzialaczy"OPZZ,przyjdzie nam na dole,a szczegolnie w obszarach
                        wiejskich!!!"jesc te zabe",ktorej PFRON na imie;-),powolany,z
                        inicjatywy/Przew.Podkomisji I-wszej Kadencji I-go Sejmu III RP!!!/ Minister
                        Teresy Liszcz,z Kancelarii p.Prezydenta Lecha Walesy;-)!!!OSTRY107.

• ryszard.ostrowski Re: Popieram 03.11.05, 12:01
                        --------------------------------------------------------------------------------
                        Witaj!,kasia-k:),a co powiesz o "zaradnych przedsiębiorcach"?!;-)casus
                        Zbigniewa Niemczyckiego już tu przywołałem...no comment!!!OSTRY107.
                      • ryszard.ostrowski Re: Popieram 03.11.05, 12:04
                        kasia-k napisała:

> szczerze powiem nie jestem w
                        temacie

I wcale sie nie dziwie!,bo jest to temat TABU!!!No chyba,ze Lech Kaczynski
                        zostanie Prezydentem IV RP!!!Wowczas jestem spokojny,ze PFRON i chory system
                        zatrudniania inwalidow,na warunkach PFRON-Pracodawca!!! zniknie z powierzchni
                        ziemi,jako niechlubny relikt IIIRP,a inwalidzi,nie jak to jest w systemie
                        niemieckim!!!,ale szwedzkim beda poszukiwanymi i wrecz bezcennymi pelnoprawnymi
                        pracownikami na wolnym rynku pracy!!!Czas wyjsc z domu i zaglosowac!!!,a nie
                        kombinowac,ze "jakos to bedzie"Pozdrawiam rozsadnie myslacych Forumowiczow!:)))
                        OSTRY107
                        • ryszard.ostrowski Re: Popieram 03.11.05, 12:29

Gazeta.pl > Forum > Eksperckie Czwartek, 3 listopada 2005

Niepełnosprawni

Spokojnie panie ostry;)
                          Autor: walpoz11
                          Data: 07.10.05, 23:36 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz cytując + odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
                          Ja rozumiem nazwisko zobowiązuje . Ale do kobiet i nie tylko to jednak trochę
                          uprzejmości w rozmowie nie zaszkodzi.
                          Skąd Ty masz taką pewność ,że to dobry wybór. Ja niestety nie będę na
                          głosowaniu . Ale mam nadzieję ,że wiesz co piszesz. Niemogę nic powiedzieć
                          dobrego o pracownikach tych i wcześniejszych struktur niby pomocy dla ON.
                          pozdrawiam
                          i oszczędzaj się :)

Widzisz tak to wyglada Mantis77,w "merytorycznej dyskusji":)))Pozdro i
                          serdecznosci!,a przede wszystkim cierpliwosci i wytrwalosci!:)Podobno jak juz
                          jest tak zle,ze nie moze byc gorzej!:),to musi byc tylko lepiej!:)))Przed praca
                          na wlasny rachunek/dokad nie bedzie czytelnych przepisow i rozporzadzen!!!/tu
                          Cie przestrzegam!:),prowadzilem wlasna firme/branza farmaceutyczna-apteka!/i to
                          nieprawdopodobne,a jednak APTEKA PADLA!!!Bo jak dotad to bylo tak,ze jak nie
                          dasz to padasz!:)))Mam nadzieje,ze teraz-powoli-po wygranej PiS/jestem
                          sympatykiem tej Partii/to sie wreszcie zacznie zmieniac!A ze ryba psuje sie od
                          glowy to czas tej hydrze/PFRON!:)))/urwac leb!!!:)))Samorzady,w ramach zadan
                          zleconych,jednolicie skatalogowanych!bez tych wszystkich struktur posrednich i
                          ich mnozenia!swietnie sobie poradza!:)tyle ,ze jak my nie bedziemy potrafili
                          korzystac z danych nam demokratycznych form nacisku to dalej PFRON i jego
                          agendy prorzadowe-parasolowe!:)-beda mialy racje bytu,naszym kosztem!:)Ostry107.

• aagata4 Re: Super sprawni niepełnosprawni 22.10.05, 09:30
      " A może rencista udaje chorego?"

Zgodze się z toba ze wiele jest tu naduzyć, jednak pamietaj, że wiele
      uciązliwości z powodu chorob jest niewidocznych dla osob postronnych ... niby
      one pracuja normalnie ale są postrzegani jako lenie, jako osoby niekompetentne i
      czesto traca prace szybciej niz zdrowy czlowiek.. nikt nie zastanawia sie wtedy
      ze to dlatego ze taki chory czesto sie źle czuje, bo tego nie widać... ocenia
      sie to ze to tylo zmeczenie, do ktorego ma każdy człowiek prawo ale nie moze on
      pracowac gorzej od pozostałych osob ...

podam to na wlasnym przykladzie: nie mam renty.. niedosłyszę i korzystam z
      aparatow słuchowych. Nie ma takich aparatow sluchowych ktore powodowalyby takie
      słyszenie jak u ludzi zdrowych wiec w pracy w zasadzie umyka mi duzo inforamcji
      takich przekazywanych ustnie, np poprzez sluchanie rozmow wspolpracownikow. W
      zasadzie bazuje na tym co napisane i na tym, co ktoś mówi bezpośrednio do mnie...

dla osob niedoslyszacych charakterystyczne jest to, ze czasem powiedziane
      wyraźnie i głośno rzeczy są niezrozumiane oraz rzeczy powiedziane po cichu i
      niewyraźnie są zrozumiane... powoduje to brak zaufania wspolpracownikow -
      twierdzą oni że oszukuje, że nie słyszę i ze słysze tylko to co che uslyszec. Na
      prosbę o powtórzenie czesto mówią, że to mne nie dotyczy i jest nie ważne dla
      mnie ...

ten moj niedosłuch jest czesto wykorzystywany złośliwie w ten sposob, ze kiedy
      nie jestem obecna przy rozmowie z szefem wlasne błedy wspolpracownicy zwalaja na
      to ze cos im źle przekazaslam bo pewnie nie zrozumialam.... nie mam mozliwosci
      prostowania wszystkich takich sytuacji, bo o wiekszosci sie po prostu dowiaduję
      jak juz nie pracuje w danej firmie -

czesto sie zdarza ze robie rzeczy, ktore nie sa w danej chwili najważniejsze a
      odkladam te ktore powinnam zrobic najpierw - tylko datego, ze nikt o tym mi nie
      powiedzial - takich sytuacji robi sie bardzo duzo i w efekcie czesto jestem
      bezrobotna, a musze przeciez oprócz utrzymania zapewnic sobie zakup i utrzymanie
      aparatow sluchowych ...

podobnie ma moja kolezanka z cukrzycą - w zasadzie prace biurowe moze wykonywać,
      tej choroby nie widać ... jednak zauwazono ze czasem robi jednak prace po kilka
      razy, od razu kolezanki zauwazyly, że robi mniej a przez to one musza czasem
      zrobic wiecej - to im sie nie podoba... dziwią się że ona nie ma malych dzieci i
      jest bardzioej zmeczona niz one same - to ze sie źle czuje - to wg nich przesada
      bo nie wyglada na to ... i zaczela miec problemy z szefem i ja zwolniono - a w
      ZUS odmowiono jej renty a wg mnie powinna ja dostać...

takich przykladow jak moj i kolezanki jest bardzo duzo, i najczesciej do konca
      nie wiemy co dolega ludziom. Nie mozemy oceniac ludzi w ten sposob ze udaja
      chorego, bo są chorzy, choc czesto tego nie widać ... i czy uwazasz, że skoro
      maja rente to nie powinni probowac pracowac, pomimo kalectwa?

"chciałam podjąć prace w agencji ochrony, mam licencję II stopnia. ale nikt mnie
      nie zatrudni bo nie mam orzeczenia o stopniu niepełnosprawności "

twoj problem polega na tym ze zainwestowalas w drogie i czasochlonne
      kwalifikacje agenta ochrony i nie zrobilas wczesniej dokladnego rozeznania na
      rynku pracy. A prawdą jest fakt, że prawie wszyskie firmy ochroniarskie
      korzystaja z roznych przywilejów wynikajacych z zatrudniania niepełnosprawnych i
      z tego powodu masz problemy ze znalezieniem pracy jako osoba pełnosprawna w tej
      branży...

" nie mam orzeczenia o stopniu niepełnosprawności a jak mam je uzyskać jeżeli
      wcześniej musiałam udowodnić że jestem super sprawna?"

- hmm tu sie z Toba zgadzam, to juz zastanawiajace, jak pozostali uzyskali to
      orzeczenie ... moze najpierw mieli papiery na agenta a potem wykryto u nich
      niepelnosprawność (całkowity brak profilaktyki i problemy w djagnozowaniu
      schorzeń w naszej chorej sluzbie zdrowia sie do tego znacznie przyczynia, bardzo
      ciezko wyprosic jakiekolwiek badania przy problemach zdrowotnych - bo brak
      pieniedzy - lekarze tez na wszelki wypadek nie informuja nas o koniecznosci
      badan na ktorych brak pieniedzy (nie wiem czy to celowa robota czy
      niekompetencja lekarzy - to wiem z wlasnego przykladu)...

wracajac do twojego problemu:

do czesci prac, nie jest wymagane całowite zdrowie np stróżowanie i wydawanie
      kluczy -wiec tu pracodawcy wola zatrudnic niepelnosprawnych-bo maja z tego
      korzysci .
      byc moze tu tez przyczynia sie do tego dyskryminacja kobiet - w koncu to branza
      uwazana za typowo męska, wiec do prac nie wymagajacych zdrowia zatrudniaja
      niepelnosprawnych natomiast do prac gdzie jest wykorzystywane wlasnie sila,
      zatrudniaja osoby zdrowe - ale meżczyzn ...
      inna przyczyna problemow z praca moze byc po prostu trudna sytuacja na rynku
      pracy i w zwiazku z tym potrzeba po prostu znajomości, ciezko tez i o prace w
      zakaladacy gdzie nie orzystaja z dodatkowych korzysci wynikajacych z
      zatrudniania niepelnosprawnych ....

wiesz, nawet gdyby udalo mi sie zalatwic rente z powodu mojego kalecwa to i tak
      wolalabym byc zdrowa i miec troche wiecej problemow ze znalezieniem pracy i móc
      sie w neij utrzymać niż sie meczyc z powodu zdrowia...

jestes rozżalona, bo nie mozesz znaleźc pracy tak wjak wiele osob - jednak takie
      postawienie sprawy jak to zrobilas w poście odebralam, jako haslo: " chorzy i
      emeryci odbieraja prace, ktora sie należy młodym i zdrowym" . Wiem, ze nie taki
      mialas zamiar - dlatego odpisalam na Towjego posta ...

pozdrawiam i zyczę abys jak najszybciej znalazła prace ktora cie bedzie
      satysfakcjonowała....

Agata
      • antidotumm Re: Super sprawni niepełnosprawni 24.10.05, 13:34
        Kochani, alez ja sama znam kilka kompletnie zdrowych osob, ktore maja lewe
        renty! To zjawisko nagminne !
        Podkreslam: zupelnie zdrowych.
        • blondyneczka_niebieskooka Re: Super sprawni niepełnosprawni 24.10.05, 14:06
          Ależ twierdzenie że osoba z orzeczeniem nie może spełnić wymagań pracodawcy,
          przejść pozytywnie przez testy sprawnościowe jest z kategorii tych
          DYSKRYMINUJĄCYCH.

Przykład:
          Paraolimpijczycy osiągają takie wyniki że wiele osób pełnosprawnych nie ma
          szans osiągnąć podobnych.

Rozumiem twoje rozgoryczenie ale szukanie dziury w całym jest bez sensu,
          większość ofert pracy na stanowisku pracownika ochrony jest dla osób
          pełnosprawnych.
          • ryszard.ostrowski Re: Super sprawni niepełnosprawni 02.11.05, 19:20
            Blondyneczko_niebieskooka!:),a niby to dlaczego mamy pracowac w agencjach
            ochrony/wylacznie?!/to juz bylo tylko nazywalo sie i nazywa!:)MUSI:)))...,ale
            ja sadze,wiecej jestem o tym gleboko przekonany,ze za"prawdziwe"pieniadze spoko
            mozemy pracowac,w urzedach panstwowych i samorzadowych!:)jak sama
            zauwazylas,calkiem slusznie!,jestesmy lepsi!,nie tylko w sporcie!:),a godnej
            pracy i godziwego wynagrodzenia wiekszosc z nas pragnie jak kania
            dzdzu!:),tylko armii;agend,agencji organizacji prorzadowych!!! tych co to niby
            nam "pomagaja"taka sytuacja nie w smak,przeciez ich istnienie straciloby racje
            bytu!!!:)))Jak bedzie PRACA na wolnym rynku pracy to nie potrzebuje urzedasow
            co to wszystko wiedza lepiej i decyduja o nas,za nas!!!Pozdrawiam!:)OSTRY107.
    • veras4 Re: Super sprawni niepełnosprawni 24.10.05, 14:21
      Dziękuje wam za zainteresowanie problemem,ale nie chodziło mi o to, że ja sama
      nie umiem znaleźć pracy.ale oto że coś w tym naszym systemie jest nie tak.
      Albo ktoś jest sprawny albo nie! Jeżeli zachorował po uzyskaniu licencji to jak
      przeszedł badania kontrolne
      Uważam że powinna byc jakaś kontrola nad tym co się dzieje.Każdy ma prawo
      pracować i niech tak będzie ale tak dużo się mówi o braku pieniędzy na wypłaty
      rent a może by tak ktoś sprawdził co robią ci którzy te renty mają i jakie
      uprawnienia musieli zdobyć aby tą prace uzyskać?
      l
      • ochra2 Re: Super sprawni niepełnosprawni 25.10.05, 12:00
        Ja też pracuję w agencji ochrony i powiem wam że uważam to za jedno wielkie
        oszustwo w majestacie prawa. Kiedy zaczynałam pracę wymagano ode mnie
        orzeczenia o stopniu niepełnosprawności a po roku okazało się że muszę zrobić
        licencję pracownika ochrony.Zakład pracy doskonale wie że na badaniach kłamię
        mówiąc że nic mi nie jest, lekarz który mnie badał zna mnie na codzień i też
        wie co jest prawdą a co nie.Ja podpisuję, że mówię prawdę, a robię to dlatego
        żeby mnie nie zwolnili.I cały czas zastanawiam się jak to jest, że nikt na to
        nie wpadł przecież są jakieś organa które kontrolują dokumenty zakładu i co
        nikt nie widzi że osoba po operacji kręgosłupa ma licencję pracownika ochrony?
        Nie ma się co oszukiwać każdy kto ma jakieś pojęcie o pracy na monitoringu wie
        że taka licencja nie jest mu do niczego potrzebna a już napewno samoobrona i
        umiejętność strzelania zgadzam się że cała teorię nalęży znać ale po co ta cała
        reszta to nadal nie wiem choć pracuję od 5 lat.Wydaje mi się że potrzebna jest
        nowelizacja ustawy o ochronie osób ale to temat na inne forum.
        • ryszard.ostrowski Re: Super sprawni niepełnosprawni 05.11.05, 10:25
          Dziś od Skandynawów można wiele się nauczyć, przede wszystkim jeśli chodzi o
          walkę z bezrobociem. Tam państwo chroni osoby, a nie miejsca pracy. System
          zabezpieczeń społecznych może być jednocześnie i bardzo elastyczny, i hojny, bo
          pomoc nie jest uzależniona od utrzymania konkretnego stanowiska. W zamian za
          wsparcie państwo oczekuje od obywatela, że będzie aktywny, zacznie się
          kształcić i postara się znaleźć nowe miejsce pracy, jeśli stare nie jest już
          nikomu potrzebne.Zacznijmy wreszcie merytorycznie dyskutować!:),ciągle
          poruszamy się w obszarach z zamierzchłej przeszłosci rodem z PRL-u!:(OSTRY107.

• rencista89 Re: Super sprawni niepełnosprawni 17.12.18, 12:14
      Niestety tak jest z praca dla niepełnosprawnych, rynek pracy ON, to koszmarne miejsce. Sprzatanie lub ochrona, a jak nie masz siły, to zdychaj na rencie. Mimo upływu lat rząd woli wydawać na program Rodzina 500plus - renciści sa nieważni, emeryci jeszcze mniej. MRPiPS (ci tutaj www.gov.pl/web/rodzina ), PFRON etc nic nie robią, nikogo to nie interesuje, lata miijaja i jest taksamo, wystarczy spojrzeć na blog 500plus.ovh autor psize o runku pracy osób niepełnosprawnych, oz awodach, niskich rentach i emeryturach oarz o dyskryminacji. Na 500+ są środki, na zmiany w działaniu PUP chęci nie ma. Powiatowy Urząd Pracy, to nie pomocą kara dla niepełnosprawnego, ofert nie ma, pomocy ie ma, a na koniec zapyta "po co tu przylazłeś? nie wiesz, że nic nie zrobimy?"

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka