Dodaj do ulubionych

gdzie po pomoc!! pilne

03.06.06, 16:32
witam, potrzebuję informacji, gdzie mogę znalezć pomoc. mój mąż choruje na
sla, zaczęło się nagle i niespodziewanie i posuwa się bardzo szybko. maż
krótko przed zdiagnozowaniem stracił pracę, a ja zaszłam w ciąże, zostaliśmy
bez środków do życia. z powodu 2 miesięcznej zaległości czynszowej, w
ubiegłym roku w maju wyłaczono nam wodę, nie mamy jej do tej pory, nie mam
już siły, pomoc społeczna nic nie moze zrobic, z renty którą maż otrzymał dwa
mioesiące temu nie mozemy wynajać innego mieszkania, mamy 6 miesięczne
dziecko, nie mogę pracowac ,bo kto zajmie się moimi chłopakami, kto moze mi
pomóc, nie mogę dłużej żyć na 4 pietrze starej kamienicy bez wody. proszę
podpowiedzcie co zrobić
Obserwuj wątek
    • szczota12 Re: gdzie po pomoc!! pilne 03.06.06, 18:05
      Zwróć się do MOPS o pomoc w formie pisemnej (w dwóch egzemplarzach-jeden niech
      Ci potwierdzą i zostaw go sobie)gdyż oni mają obowiązek udzielić Ci pomocy ale
      nie zawsze chcą!!! ,będziesz mogła się odwołać do np. :sejmiku samorządowego
      gdyby nie chcieli Ci pomocy udzielić. Ale wiem ,że największą pomoc uzyskuje
      się prosząc o nią w formie pisemnej. Możesz też uzyskać dotację mieszkaniową z
      Mops na opłatę czynszu. Możesz starać się o różną formę pomocy z Mops jak
      zasiłek celowy, czasowy, pomoc w wyżywieniu itd. Nie daj się zbyć nieludzkim
      pracownikom Mopsu!!!!.Trzymaj się.
    • doninika Re: gdzie po pomoc!! pilne 03.06.06, 18:29
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=488&w=40020153 Tak wszyscy
      pomagają że aż strach, nikogo nie obchodzi nic, ale nie poddawaj się i walcz,
      wszędzie pisz!
    • amelka99 Re: gdzie po pomoc!! pilne 03.06.06, 20:07

Witaj Anitko ,moim zdaniem powinnas zwrocic sie przedewszystkim o pomoc do Mopsu :-)) Obecnie jest program rzadowy o dozywnianiu ( kryterium tego programu to 150 % kwoty 316 zl tj.474 ) Piszac prosciej jezeli dochod Twojej rodziny nie przekracza kwoty 474 zł mozesz pisac prosbe do mopsu o przyznanie Ci tego zasilku - konkretnie jest to kwota 60 zł na osobe - skoro jest Was 3 to moglabys dostac msc.kwote 180 zł.Pozatym mozesz pisac o zasilek z przeznaczeniem na zakup lekow i innych potrzebnych rzeczy sa to tzw.celowki.Dobrze by bylo jezeli mialabys faktury imienne na meza ( o ile oczywiscie jego leczenie wymaga zazywania lekow)poniewaz nic nie piszesz dokladniej o swoich dochodach to kryterium dla zasilkow celowych lub stalych w mopsie to 316 zł na osobe ,w szczegolnych przypadkah ..a do takich moze sie zaliczac Twoja rodzina mozesz pisac o zasilki celowe specjalne .
      Anitko postaraj sie opisac twoja sytuacje na forum Dziecko-oddam przyjme :-))) sa tam wspaniale osoby i mozna tam znalezc zyczliwa pomoc.pozdrawiam i zycze mnostwo wytrwalosci i zdrowka dla rodzinki :-)))
      • anita391 Re: gdzie po pomoc!! pilne 03.06.06, 20:34
        witaj, dziękuję za ciepłe słowa.mops mi nie pomoże, pomagali kiedy maż nie miał
        renty, teraz kiedy ją otrzymał uważają że muszę sobie poradzić.wysokosć tej
        renty to 1206zł,po potrąceniu należnosci komorniczej, związanej z niespłaconym
        kredytem męża(stracił pracę i nie mógł uisczszac rat)zostaje nam 860 zł na
        czworo, do tego rodzinne na dwoje dzieci. ludzie mają mniej i sobie radzą, wiem
        o tym, ja tylko chciałabym mieć wodę.dłużej nie dam rady jej nosic ,prosić ,by
        ktoś pozwolił mi jej nabrać, to poniżające
        • amelka99 Re: gdzie po pomoc!! pilne 03.06.06, 21:57

Hm nie bardzo wiem dlazcego sie tak szybko poddalas ...pomoc z mopsu nalezy Ci sie poniewaz nie przekraczasz tych 474 zl na osobe..i walcz o to Anitko,bo moze to nie sa az tak wielkie pieniadze jak mowia niektorzy ale napewno taka kwota miesiecznie zasili Twoj budzet i podratuje choc troszke i tak zla sytuacje.jezeli chodzi o wode to napisz pismo do spoldzielni ,nawet prywatny zarzadca ma kogos nad soba ,wiem kochana ze jest Ci trudno ale walcz dla dobra siebie i swojej rodziny.
          • doninika Re: gdzie po pomoc!! pilne 03.06.06, 22:09
            316 zł nie może przekroczyć, a cóż oni pomogą, ja znam MOPS i ich pomoc. Nie
            czarujmy się tam pomagają, gdzie nie potrzeba, a naprawdę biednym to rzucą
            ochłap.
            • amelka99 Re: gdzie po pomoc!! pilne 04.06.06, 08:52
              Donika tak 316 zł jezeli chodzi o zasilki celowe i stale ...le program rzadowy POMOC DLA POTRZEBUJACYCH pozwala zwiekszyc kryterium dochodowe do 150 % tj.do kwoy 474 zł msc .na osobe .Program ten oferuje 60 zł na osobe miesiecznie czyli jezeli chodzi o Anitke 240 zl ,wiec dalej trzymam sie przy moim zdaniu ..ze jest o co walczyc i sie starac.Tak jak mowie Doniko to nie sa pieniadze tylko z mpsu ale od panstwa i miasta mops jest tylko placowka ktora nadzoruje przyznawanie tych funduszy.Nie wiem jak u Was ale u mnie nie ma problemu z przyznawaniem tych pieniedzy i ich wyplata :-))) Pozdrawiam.
              • doninika Re: gdzie po pomoc!! pilne 04.06.06, 10:10
                Ja wiem że jest taki program tylko rzeczywstość jest całkiem inna, i smutna, ja
                mam córkę w śpiączce już 4 lat z powodu błędu lekarzy, i z tym mam cały czas do
                czynienia, potrzebuję i to mam udokumentowane na córkę 3,600zł., do lutego
                walczyłam o rente dla córki bo utrzymywałyśmy się za 564zł, MOPS mi pomagał
                dając ochłap zasiłek stały 96zł i celowy 100zł. I to była cała pomoc MOPSu. A
                teraz proszę i co figa nawet nieobięli pomocą żywnosciową z Banku żywności, bo
                przekraczam te słynne 316zł, i widzą jaką mam sytuację, tez nie płacę żadnych
                rachunków bo nie mam z czego, ale walczę i nagłaśniam to w mediach i Tobie to
                radzę nie poddawaj się nagłoś swoją sprawę , Media Ci pomogą.
    • anita391 Re: gdzie po pomoc!! pilne 03.06.06, 20:28
      mops mi nie pomorze, dodam że największy mój pronlem to brak wody, mam nakaz
      eksmisji z prawem do lokalu socjalnego, ale wiadomo jak jest z takimi lokalami,
      ja nie oczekuje pomocy materialnej.chciałabym tylko odzyskać wodę w mieszkaniu,
      to prywatna kamienica i chyba nikt nie wie co zrobić.mogę być uboga, ale
      pozwolę odebrać swojej rodzinie godnosci.a tak się dzieje, kiedy trzeba się
      prosić obcym ludziom, by pozwolili nabrać wody
    • szczota12 Re: gdzie po pomoc!! pilne 03.06.06, 20:43
      Nie rozumię ,to kto Ci odłączył wode?miał nakaz sądowy?ile miesięcy nie płacisz
      mieszkania?czy kamienica jest czynszowa?Wydaje mi się,że lepiej będzie jak Ci
      to wytłumaczą i poradzą prawnicy-forumprawne.org/index.php-to adres do
      takiego forum tam się poradz bo ktoś chyba bezprawnie działa,ewentualnie możesz
      się udać do sanepidu oni mają możliwość załatwienia takiej sprawy bo bez wody
      nie da się żyć!!!a sanepid ma pewną władzę by zmusić właściciela do podłączenia
      Ci wody.
      • dzamira1 Re: gdzie po pomoc!! pilne 03.06.06, 22:28
        W miescie wyznaczone sa punkty ,z ktorych mozesz korzystac.Sanepid nie ma nic
        do tego.Znajomym wodociagi ,odlaczyli wode ,za kilka nie zaplaconych r-nkow.Nie
        wierze ze za dwa nieoplacone czynsze dostajesz eksmisje.To wszystko nie trzyma
        sie "kupy".Moglas ta zaleglosc prosba pisemna do wlasciciela rozlozyc na
        raty.Niestety sa osoby ,ktore nie maja zadnych dochodow ,to dopiero dramat.
        • anita391 Re: gdzie po pomoc!! pilne 04.06.06, 00:51
          napisałam może trochę niespójnie,wodę odłączyła administracja kamienicy, jest
          prywatna i stało to się rok temu, za dwumiesięczną zaległosc, nie powiedziałam
          że nakaz eksmisji dostałam za tą właśnie zaległosc, pytam tylko jak mam tak żyć
          do czasu otrzymania lokalu socjalnego.o prośbie rozłożenie na raty, nie było
          mowy, miałam to wyrażnie powtórzone,nie zmuszam nikogo żeby mi wierzył.
          napisałam, bo może ktoś zna podobną sytuacjęi wie co mogę zrobić, a nie po to
          żeby mi ktoś jeszcze dokopał, życie robi to znakomicie.proponuje pomysleć jak
          to jest mieszkać na 4 piętrze bez wody z mężem który ma niedowład
          czterokończynowy i niemowlęciem.
          • dzamira1 Re: gdzie po pomoc!! pilne 04.06.06, 11:28
            anita391 napisała:

> napisałam może trochę niespójnie,wodę odłączyła administracja kamienicy, jest
            > prywatna i stało to się rok temu, za dwumiesięczną zaległosc, nie
            powiedziałam
            > że nakaz eksmisji dostałam za tą właśnie zaległosc, pytam tylko jak mam tak
            żyć
            >
            > do czasu otrzymania lokalu socjalnego.o prośbie rozłożenie na raty, nie było
            > mowy, miałam to wyrażnie powtórzone,nie zmuszam nikogo żeby mi wierzył.
            > napisałam, bo może ktoś zna podobną sytuacjęi wie co mogę zrobić, a nie po to
            > żeby mi ktoś jeszcze dokopał, życie robi to znakomicie.proponuje pomysleć jak
            > to jest mieszkać na 4 piętrze bez wody z mężem który ma niedowład
            > czterokończynowy i niemowlęciem.

Anita ,przeczytaj co piszesz .To wkoncu ,ile dzieci masz?Wyzej napisalas ,ze

Re: gdzie po pomoc!! pilne
            Autor: anita391
            Data: 03.06.06, 20:34 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
            witaj, dziękuję za ciepłe słowa.mops mi nie pomoże, pomagali kiedy maż nie miał
            renty, teraz kiedy ją otrzymał uważają że muszę sobie poradzić.wysokosć tej
            renty to 1206zł,po potrąceniu należnosci komorniczej, związanej z niespłaconym
            kredytem męża(stracił pracę i nie mógł uisczszac rat)zostaje nam 860 zł na
            czworo, do tego rodzinne na dwoje dzieci. ludzie mają mniej i sobie radzą, wiem
            o tym, ja tylko chciałabym mieć wodę.dłużej nie dam rady jej nosic ,prosić ,by
            ktoś pozwolił mi jej nabrać, to poniżające

Nikt Tobie nie dokopuje ,to co piszesz jest bez sensu.Klamiesz

• doninika Re: gdzie po pomoc!! pilne 04.06.06, 11:46
              Co nie umiesz czytać ma dwoje dzieci i męża. Chcesz jej jeszcze dowalać swoimi
              docinkami,pomóż jej a nie dołujesz ją.
              • dzamira1 Re: gdzie po pomoc!! pilne 04.06.06, 12:49
                doninika napisała:

> Co nie umiesz czytać ma dwoje dzieci i męża. Chcesz jej jeszcze dowalać
                swoimi
                >
                > docinkami,pomóż jej a nie dołujesz ją.

Umie czytac ,widocznie Ty masz problemy[pisze ,ze ma dwoje ,pozniej ,ze
                jedno] ,masz tu jeszcze jeden watek i co powiesz na to?
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=569&w=36811038&a=42979329

• doninika Re: gdzie po pomoc!! pilne 04.06.06, 12:58
                  dzamira1 napisała:

> doninika napisała:
                  >
                  > > Co nie umiesz czytać ma dwoje dzieci i męża. Chcesz jej jeszcze dowalać
                  > swoimi
                  > >
                  > > docinkami,pomóż jej a nie dołujesz ją.
                  >
                  > Umie czytac ,widocznie Ty masz problemy[pisze ,ze ma dwoje ,pozniej ,ze
                  > jedno] ,masz tu jeszcze jeden watek i co powiesz na to?
                  > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=569&w=36811038&a=42979329
                  >

No wiesz 19 lat to już pełnoletnie, więc może już na swoim?
                  • doninika Re: gdzie po pomoc!! pilne 04.06.06, 13:00
                    Nie mnie osądzać, każdy odpowiada za swoje kłamstwa!
    • pimpirim Re: gdzie po pomoc!! pilne 03.06.06, 23:04
      Prawde mówiąc trochę niejasno przedstawiasz swoją sytuację, to budzi zzaraz
      wątpliwości i pytania...Mi się nasuneły dwa... piszesz,że od roku nie masz
      wody, tyle czasu to znosiłas i teraz stało się to problemem i to jak zaznaczasz
      w tytule pilnym? Byłaś w ciąży i tez targałąś tą wodę? A drugie to pytanie o
      komputer i net, masz go w domu? No to chyba jednak coś nas kręcisz... A gdzie
      jest Wasza rodzina? Nie ma ludzi całkiem samotnych. Przecież jeśli ktoś mógłby
      przypilnować kilka razy Twoich chłopaków to Ty mogłabyś popraćcować dorywczo...
      Być może jestem niesprawiedliwa ale to wynik tego co napisałaś. Pozdrawiam.
    • anita391 Re: gdzie po pomoc!! pilne 04.06.06, 00:54
      dziękuje.dotarło do mnie że żle trafiłam, prosiłam o radę, dostałam po uszach i
      zostałam posądzono o bóg wie co.trudno, kolejna lekcja, czegoś mnie to napewno
      nauczyło, dziękuję :)
    • doninika Re: gdzie po pomoc!! pilne 04.06.06, 10:18
      a jeszcze jedno czepiacie się że biedna a kompa i internet ma, ja też mam ale
      jako że mam osobę niepełnosprawną to płacę ze zniżką, a to jest bardzo
      potrzebne mieć kontakt ze światem, to po pierwsze, a po drugie, jest takie
      przysłowie i to jest prawda, ;Syty głodnego nie zrozumie ;oraz to ;że co
      poniżej mam napisane;
      • pimpirim Re: gdzie po pomoc!! pilne 04.06.06, 12:02
        To może wodę ze zniżką? A moze Wy zwyczajnie lejecie wodę moje panie? Do Mopsu
        po pomoc to nie, ale na necie to tak... to jakieś chore... I nie ma tu
        niepełnosprawność nic do rzeczy, jak wam nie wstyd obnosić sie "z
        niedoskonałością" rachunki trzeba płacić i tyle.
        • edyta773 Re: gdzie po pomoc!! pilne 04.06.06, 12:40
          Tak trzeba płacić , ale jak się nie ma za co, i wybiera się lekarstwa, ratujące
          życie czy rachunki to co wybierasz, bo ja lekarstwa wybiorę.A do kazdej sprawy
          to trzeba podchodzić indywidualnie, nie wolno osądzać bez szczegulnego
          zapoznania się ze sprawą i nie wam osądzać, ale jak ktoś prosi o pomoc to w
          miarę pomóc, chociażby dobrym słowem ,a nie chuzia na józia. Dobre słowo to
          nieraz więcej niż pieniądze.!!
        • doninika Re: gdzie po pomoc!! pilne 04.06.06, 12:42
          Mnie jest wstyd, że lekarze doprowadzili moją córkę do kalectwa, wstyd za
          KONOWAŁÓW
    • anita391 Re: gdzie po pomoc!! pilne 04.06.06, 13:03
      drodzy państwo! racunki trzeba płacic i wcale tego nie neguje, to ile mam
      dzieci nie ma znaczenia, bo nie o nie mi chodzi, problem nie tkwi również w
      pieniadzach,niepełnosprawny jest mój maz, gwoli wyjaśnienia w ciaży równiez
      nosiłam wode, rozumiem sceptycyzm, ale nie przesadzajmy w ocenianiu innych, nie
      prosiłam o pomoc rzeczowa, nie mówię również o pomocy finansowej, tylko o to
      gdzie się udać w sprawie wody, bo od roku szukam takiego miejsca, ani mops ani
      sanepid nie mogą nic zrobic.w tym jest problem, a nie w tym ,czy mam dwoje,
      troje ,czy ośmioro dzieci.chyba żle sformułowałam swoje wypowiedzi i stąd
      nieporozumienia.mam nadzieje że teraz wszystko jest jasne i zostanę dobrze
      zrozumiana.pozdrawiam:)
      • doninika Re: gdzie po pomoc!! pilne 04.06.06, 13:08
        anita391 napisała:

> drodzy państwo! racunki trzeba płacic i wcale tego nie neguje, to ile mam
        > dzieci nie ma znaczenia, bo nie o nie mi chodzi, problem nie tkwi również w
        > pieniadzach,niepełnosprawny jest mój maz, gwoli wyjaśnienia w ciaży równiez
        > nosiłam wode, rozumiem sceptycyzm, ale nie przesadzajmy w ocenianiu innych,
        nie
        >
        > prosiłam o pomoc rzeczowa, nie mówię również o pomocy finansowej, tylko o to
        > gdzie się udać w sprawie wody, bo od roku szukam takiego miejsca, ani mops
        ani
        > sanepid nie mogą nic zrobic.w tym jest problem, a nie w tym ,czy mam dwoje,
        > troje ,czy ośmioro dzieci.chyba żle sformułowałam swoje wypowiedzi i stąd
        > nieporozumienia.mam nadzieje że teraz wszystko jest jasne i zostanę dobrze
        > zrozumiana.pozdrawiam:)

Nagłoś tą sprawę w mediach, jak można kogoś pozbawić wody, gdzie my żyjemy????
        • dzamira1 Re: Anita 04.06.06, 13:21
          Stac Ciebie na oplate internetu ,komorke ,telefon stacjonarny ,moze bys z
          czegos zrezygnowala ,ale widocznie ,u Ciebie woda jest na ostatnim miejscu.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=571&w=42415652&a=42453006
          Zapomnialas ,ze jest wyszukiwarka?
          • anita391 Re: Anita 04.06.06, 13:29
            no jasne, dla sportu ja sobie noszę:) mam takie hobby.gdyby to nie było
            ważne ,nie pisałabym o tym, ale ok, rozumiem twój pukt widzenia
          • doninika Re: Anita 04.06.06, 13:37
            Oj Kobiety, Kobiety ile u was nienawiści, jak byście mogły to nawzajem byście
            się potopiły w łyżce wody. Jest to bardzo smutne.
            • anita391 Re: Anita 04.06.06, 13:44
              witaj;) nie czuję złości do nikogo, mówiąc szczerze rozbawił mnie komentarz, ot
              co.każdy ma prawo do swojego zdania i staram się to szanować.
              • doninika Re: Anita 04.06.06, 13:46
                anita391 napisała:

> witaj;) nie czuję złości do nikogo, mówiąc szczerze rozbawił mnie komentarz,
                ot
                >
                > co.każdy ma prawo do swojego zdania i staram się to szanować.

Ja tego nie kieruję do Ciebie!!!
                • anita391 Re: Anita 04.06.06, 13:52
                  wiem:) ale wolę się odezwac, bo znowu bedzie że cos żle zrobiłam:)nie zamierzam
                  nikogo osadzać ani urazic swoimi słowami.a za twoje ciepłe i życzliwe bardzo
                  dziękuję;)
                  • doninika Re: Anita 04.06.06, 14:00
                    Napisałam do Ciebie na prv
                    • anita391 Re: Anita 04.06.06, 14:03
                      nie wiem czy potrafię to robić ,ale spróbuję:)zobaczyć
    • anita391 Re: gdzie po pomoc!! pilne 04.06.06, 13:14
      aha, i żeby nie było, najstarsza córka mieszka osobno
    • szczota12 Re: gdzie po pomoc!! pilne 04.06.06, 14:26
      Ja na Twoim miejscu złożyłabym wniosek w sądzie o nakaz włączenia wody i
      zadośćuczynienie. Przecież to jest nieludzkie traktowanie człowieka!! to, że
      masz wyrok eksmisji nikomu nie daje prawa Cię poniżać !!! Wątpię by właściciel
      kamienicy miał do wyłączenia prawo, raczej dopuścił się samowolki. A może idz
      na policję złóż zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa? –przecież to jest
      przestępstwo pozbywać człowieka w naszych czasach wody(małe dziecko,
      niepełnosprawny mąż)U mnie widocznie sanepid działa lepiej bo gdy wezwałam ich
      o grzyba w mieszkaniu kazali ustalić przyczyny jego powstania i zlikwidować
      administratorowi chociaż sprawa i tak swój finał miała w sądzie. Możesz też
      udać się do prezydenta miasta o jak najszybsze przydzielenie mieszkania
      socjalnego, sama w takim mieszkam i jest okey. Trzymaj się jakoś, pozdrawiam
      • doninika Re: gdzie po pomoc!! pilne 04.06.06, 14:29
        To bardzo mądre, i tak zrób.
      • anita391 Re: gdzie po pomoc!! pilne 04.06.06, 14:50
        chyba tylko sąd może cos zrobic, policja rozkłada ręce, dzięki za wsparcie:)od
        paru lat odłaczenie wody nie jest traktowane jak przestępstwo,a prezydent nie
        ma nic do gadania jeśli kamienica jest prywatna.smutne, ale prawdziwe
        • dzamira1 Re: Doninika i inni 05.06.06, 11:13
          A co powiecie na to?
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=615&w=40572746&a=40572746
          Doniniko ,czy masz na to jakies wytlumaczenie?,nie wspomne juz o autorce
          watku.Moze moderator zaineresowalby sie tym watkiem ,jest duzo niejasnosci
          • doninika Re: Doninika i inni 05.06.06, 17:19
            Możesz sobie rękę podać z tą samą i taką samą złośliwą i wścibską kobietą
            szukacie dziury w całym, nik slonko544 i doninika to są nasze,ja moja mama i
            przyjaciółka nasza z tego kompa piszemy i czy coś w tym złego, uważam że nie ,
            i nie czepiaj się, a twój wątek wykasowały moderatorki PRAWDA?? Bo już to
            wyjaśniłam wszystkim.
            • dzamira1 Re: Doninika i inni 05.06.06, 18:00
              doninika napisała:

> Możesz sobie rękę podać z tą samą i taką samą złośliwą i wścibską kobietą
              > szukacie dziury w całym, nik slonko544 i doninika to są nasze,ja moja mama i
              > przyjaciółka nasza z tego kompa piszemy i czy coś w tym złego, uważam że
              nie ,
              > i nie czepiaj się, a twój wątek wykasowały moderatorki PRAWDA?? Bo już to
              > wyjaśniłam wszystkim.

Oki ,na tym forum-Odam/Przyjme ,nie siedze.Nie znam relacji.Od poczatku
              wiedzialam ,ze autorka watku kreci[a moze sie pomylila?] i Ty bierzesz bierny
              udzial
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=615&w=37497678&a=38302766
              a to mnie utwierdzilo ,ze lzesz .Niech Tobie bedzie .Bez odzewu
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka