Dodaj do ulubionych

e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock

06.07.07, 17:25

Proszę doradźcie mi. jaka jest specyfikacja techniczna, a co za tym idzie wady
i zalety Panthery i Otto Bocka. Czy niepełnosprawni w Polsce nie jezdzą na
Otto Bock' ach dlatego, że ich nie stać czy poprostu się nie opłaca? A może są
inne przyczyny? Proszę o radę.
Aha, czy refunduje to Pefron?
Obserwuj wątek
    • wozkarz Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 16.07.07, 23:17
      polscy niepelnosprawni jezdza na tym na co ich stac tak jak niektorzy jezdza
      mercedesami slk a inni maluchami
      • dorota_elzbieta Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 17.07.07, 19:09
        Niestety, to mi nic nie mówi. Czyli chcesz powiedzieć, że Polskiego
        niepełnosprawnego nie stać jest na doby (przy założeniu, że takowy jest) sprzęt
        nawet gdy waży się ich samodzielność?

A Ty na czym jezdzisz?
    • blueyes Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 18.07.07, 11:15
      Refundacja z NFZ na wozek inwalidzki wynosi ok. 1500 zł (wystarcza na zwykla
      ortopedie - czyli wozek, ktory w zaden sposob nie pomaga w aktywnym,
      samodzielnym zyciu, wrecz je utrudnia). Z PCPRu mozna dostac (o ile nie
      przekraczamy pewnego progu naszego dochodu) 2 x tyle ile dal nam NFZ. Czyli
      razem mamy ok. 4500 zl na wozek. Jesli jestesmy przekonani do tego, ze jakis
      drogi a dobry wozek pomoze nam w naszej aktywnosci i mamy w sobie tyle sily i
      determinacji, brakujaca kwote moze uda sie nam zebrac od sponsorow. Panthera
      kosztuje w chwili obecnej ok. 8000 zl. Nie jest jednak juz tragicznie z naszymi
      polskimi firmami. Dobre aktywne wozki robi GTM, a ich cena jest na tyle
      rozsadna, ze wystarcza nam na wozek pieniadze z NFZ i PCPR. Pozdrawiam
      • dorota_elzbieta Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 18.07.07, 17:24
        Blueeyes Na jakim wózku jezdzisz?
        Z tego co wiem, to GTM nie ma serwisu za granicą i w razie pobytu i jakieś
        awarii jesteśmy ugotowani? Tak tylko pytam.
        A pomijając dosyć (istotne) kwestie ceny, który z wózków do aktywnej jazdy jest
        najlepszy i dlaczego?
        Dzięki za opowiedź.
        • dobrakobieta3 Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 18.07.07, 19:01
          dorota_elżbieta... Od jakiegoś czasu się zastanawiam, czy specjalnie nie
          prowokujesz dziwnych dyskusji na tematy oczywiste...

Jeśli Twoja sytuacja finansowa pozwala na wybór dowolnego wózka, w dowolnym
          momencie i za dowolną cenę - dlaczego uważasz, że wszyscy mają tak samo??? I do
          tego sugerujesz, że są gamonie, jeśli - z jakichkolwiek przyczyn - "decydują
          się" na sprzęt gorszy. Zejdź na ziemię.

Co ma do rzeczy serws za granicą??? W razie awarii jedziesz do jakiegokolwiek
          serwisu wózków i na pewno awaryjnie zawsze pomogą. Kiedy ja miałam ostatnio
          taką sytuację, zajrzałam w desperacji do pierwszego z brzegu warsztatu
          samochodowego (!), gdzie przemiła obsługa zrobiła wszystko, aby zaradzić
          problemowi - i się udało:)

I ostatnia rzecz: czy tak trudno zrozumieć, że co użytkownik to inne zdanie
          będzie??? Jednemu bardziej podejdzie panthera, innemu otto bock, kolejnemu GTM.
          Nie bierzesz pod uwagę: stanu zdrowia, rodzaju niesprawności, aktywności czy
          stylu życia, wieku - przecież masa elementów się składa na decyzję o wyborze
          pojazdu. To to samo, co samochód: jeden na zawsze przywiąże się do Forda, inny
          potnie się za Mercedesa czy Hondę.

A już Twoje pytanie powyżej ("Czyli chcesz powiedzieć, że Polskiego
          niepełnosprawnego nie stać jest na dobry (przy założeniu, że takowy jest) sprzęt
          nawet gdy waży się ich samodzielność?") rozbawiło mnie do łez... Nie, często
          nie stać. Chociaż próbują sobie radzić, często z bardzo dobrym skutkiem.

Młoda jesteś, to fakt, ale już nie na tyle, aby pozwalać sobie na taką
          nonszalancję.

Pzdr.
          • dorota_elzbieta Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 21.07.07, 11:23
            Niczego nie sugeruje,a jeśli chcesz czytać między wierszami to niestety narażasz
            się na nadinterpretację (tutaj ona miała niewątpliwie miejsce)Nigdzie nie
            napisałam, że cytuje:
            Jeśli Twoja sytuacja finansowa pozwala na wybór dowolnego wózka, w dowolnym
            > momencie i za dowolną cenę - dlaczego uważasz, że wszyscy mają tak samo???
            Skąd takie wnioski?
            Jak i te:(przytaczam Twoje słowa)
            tego sugerujesz, że są gamonie, jeśli - z jakichkolwiek przyczyn - "decydują
            > się" na sprzęt gorszy

jeśli zasięganie rady nazywasz nonszalancją, to Twoja sprawa, ale proszę nie
            wkładaj mi do ust słów, których nie miałam na myśli.
            • dobrakobieta3 Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 21.07.07, 20:22
              Z Twojego postu nie wynika, że pytasz o radę lecz opinię - to zasadnicza
              różnica.
              • dorota_elzbieta Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 21.07.07, 21:27
                Twoja opinia tak nasączona jest jadem,nic poza tym nie wnosi do wątku. A wiec-
                jeśli nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia,proszę zaniechaj.
                Pozdrawiam.
                • dobrakobieta3 Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 21.07.07, 21:46
                  Tak, oczywiście. Przyjemniej i mądrzej zawsze słyszeć to, co najwygodniejsze i
                  oczekiwane. A Ty tkwij w swoim nierzeczywistym świecie, jak 80%
                  niepełnosprawnych w tym kraju - z niechęcią do faktów i konieczności
                  podejmowania nawet takiego wysiłku, który jest możliwy w przypadku konkretnej
                  niesprawności. Tak się jeszcze mniej zmęczysz i zabrniesz krok dalej - zamiast
                  100 kroków. Skończyłam. Też pozdrawiam.
                  • buffy79 Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 23.07.07, 14:22
                    kuschall k4 Air lite

najlepszy wg mnie, koszt ok 8 -9 tys
                    przede wszystki brak łaczeń ramy (oprócz belki)
                    podnóżek nie jest wysuniety do przodu, co ułatwia max podjechanie do ...
                    wszystkiego

warto zainwestowac w porządny wozek, szczególnie kiedy prowadzi sie aktywny
                    tryb życia, studiuje, pracuje...
                    warto inwestowac nawet jesli jest jest biednym niepełnosprawnym polakiem,
                    szukac fundacji, sponsorów...
                    to jest duzy wydatek na długie lata (oczywiscie - najlepiej jakby wszysyscy z
                    tych wózków wstali ;-))))
                    • dorota_elzbieta Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 24.07.07, 17:10
                      Dzięki za opowiedz. A moze namiar na firmę?
                      • buffy79 Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 25.07.07, 12:49
                        www.akson.pl/
                        www.akson.pl/oferta/produkt_73.html
                        www.akson.pl/oferta/produkt_74.html
                        • dorota_elzbieta Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 25.07.07, 22:34
                          A powiedz mi czy do tego wozka mozna zamowić wspomaganie?
                          Dzięki za odpowiedz
                          • buffy79 Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 26.07.07, 12:03
                            najlepiej jak zadzwonisz do firmy, mysle ze udziela ci tam najwiecej informacji

co mam rozumiec poprzez wspomaganie?
                            • dorota_elzbieta Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 26.07.07, 13:02

> co mam rozumiec poprzez wspomaganie?
                              takie jak ma Panthera w ofercie (e-motion) lub Otto Bock (eaupport)
                              • buffy79 Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 26.07.07, 14:15
                                siedziałas kiedys na kuschallu, pantherze? jesli nie zadzwon do acksona,
                                powiedz ze nie wiesz co masz wybrac, przedstwiciele jezdza po całej polsce,
                                moze bedzie mozliwosc ze sie zjawia u ciebie z wózkiem, na którym bedziesz
                                mogła posiedziec i stwierdzic czy ci wygodnie

ja uwazam ze kuschall jest najlepszy, nawet jesli dostane za jakis czas drugie
                                dofinansowanie, wezme kuschalla
                                jest ładny, zbrabniutki, malutki i ...wysoki, oczywiscie tu wszystko mozna
                                regulowac, ja siedze wysoko, bo tak lubie i tak mi najlepiej

wspomaganie- nic o takich cudach nie wiem, nie interesowałam sie...
                                • piesfafik Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 26.07.07, 16:32
                                  Na tej stronie so opinie uczestnikowo e-motion (po angielsku) i dane techniczne:
                                  www.usatechguide.org/itemreview.php?itemd=434. Z tego co tam widze ludzie
                                  narzekaja ze sa za ciezkie (kazde kolo z bateria wazy chyba ok 12kg) i za
                                  szerokie, ale sam pomysl super
                                  Najlepiej chyba zadzwonic do formy co robi te e-motion i zapytac. To chyba
                                  niemiecka firma (alber) wiec pewnie pasuja to europejskich wozkow.
                                  O, wlasnie znalazlam wykaz wozkow do ktorych pasuja na stronie
                                  (www.frankmobility.com/docs/WHEELCHAIR-CHART-2006.pdf)
                                  Kushall tam jest
                                  • piesfafik Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 26.07.07, 16:50
                                    przepraszam za bledy ale niedawno sie obudzilam :)
                                    • dorota_elzbieta Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 26.07.07, 20:09
                                      Co prawda pierwszy z linków nie działa ale drugi bardzo mi pomógł dziękuje
                                      bardzo. Pozdrawiam
                                  • dorota_elzbieta Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 26.07.07, 19:58
                                    dzięki bardzo mi pomogłaś jednakże nie chce mi się wczytać strona. Moze to inny
                                    link?
                                    • piesfafik Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 27.07.07, 01:49
                                      juz widze gdzie sie pomylilam -powinno byc itemid a nie itemd
                                      jak nie zadziala to pojdz do www.usatechguide.org i w search w lewym gornym
                                      rogu wrzuc e-motion. To jest wogole fajna strona
                                      Ten wykaz wozkow ktore dzialaja z e-motion jest w formacie pdf.Musisz miec
                                      adobe acrobat zeby to przeczytac (mozna sciagnac za darmo z sieci)
                                      Jest jeszcze strona co sie nazywa www.wheelchairjunkie.com
                                      jak tam pojdzisz do czesci z dyskusjami (forum) i poszukasz e-motion to
                                      znajdziesz troche opinii. Wlasnie tam wyczytalam ze amerykanski dystrybutor e-
                                      motion (Frank Mobility) jest tez amerykanski dystrybutorem Kuschall'a. Wiec
                                      pewnie jest szansa ze Kushall dziala z e-motion.
                                      Widzialam niedawno jeszcze jedna swietna rzecz. Ludzie kupuja Segwaye (taka
                                      very high-tech hulajnoga elekryczna na zyroskopach) i dorabiaja do nich
                                      siedzenia. Rozmawialam z facetam co ma amputowane obie nogi wysoko powyzej
                                      kolan i tylko na tym jezdzi.Mozesz na wheelchairjunkie zobaczyc zdjecia -
                                      poszukaj tarkus i kilknij na temat No Barriers Festival. Segway kosztuje ok 3.5
                                      tys dolarow wiec tanio w porownaniu z wozkiem elektrycznym ale oczywiscie zadne
                                      ubezpieczenie za to nie zaplaci.
    • dorota_elzbieta Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 28.07.07, 16:10

ciekawa jestem czy ktoś jeździ na Wózek aktywny Zephyr Everyday
      albo w ogóle na colorusie? Pytam dlatego, że jestem ciekawa czy wózek nadaje się
      na polskie warunki i jak się jezdzi. Pozdrawiam.
      • piesfafik Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 28.07.07, 17:46
        To zabawne, ale akurat moja corka na tym jezdzi. Bardzo sobie chwali, bo jest
        lekki, bardzo mocny i bardzo ladnie wyglada. Moja corka ma przyspawane wszystko
        co sie da, wiec jest malo czesci co by sie mogly obluzowac, odpasc itp. Ma go
        go od roku, jezdzi na nim codzienie i intensywnie, skacze na nim z kraweznikow
        i jest jak nowy. Gwarancja na rame jest na zawsze.
        Jedyny problem w tym ze to jest wozek robiony kompletnie na zamowienie - jak
        juz jest zrobiony niczego nie mozesz w nim zmienic, wiec musisz bardzo dobrze
        wiedziec czego chcesz i miec kogos kto cie bardzo dobrze zmierzy. Wiem ze
        Colours robi Zephyry dla tancerzy z Holandii - wtedy konstruktor jedzie do
        Holandii i sam ich mierzy. Poza tym jest drogi.
        Colours to b. dobra firma,ktorej wlasciciel sam jest niepelnosprawny a glowny
        konstruktor wozkow (jego brat) bardzo duzo czasu poswieca na wolontariat na
        obozach sportowych dla niepelnosprawnych dzieci(stad znamy firme) wiec rozumie
        uzytkownikow. Ostatnio wprowadzili na rynek kilka nowych wozkow ktore wygladaja
        bardzo dobrze i maja wiecej mozliwosci dostosowania niz Zephyr (sprawdz
        www.colourswheelchair.com). Nie wiem tylko gdzie je mozna kupic bo tych
        najnowszysch (razrblade itp) nie ma nawet w duzych sklepach internetowych
        (www.spinlife.com, www.sportaid.com)
        A co myslisz o GTM? Tak naprawde gdybym mieszkala na stale w Polsce to bym sie
        serio zastanawiala nad nim - fajnie wyglada (zwlaszcza Hammer), a firma tez
        robi sympatyczne wrazenie i jest pod reka.
        No dobra,przestaje sie wymadrzac.
        • dorota_elzbieta Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 03.08.07, 22:42
          A co sadzisz o Krypto Colorusa? Moze masz jakieś doświadczenia? (Tyle ze jest
          ciezko i bo bodajze 8,5 kg mylę się?)Przepraszam za brak ogonkow.
          • piesfafik Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 09.08.07, 01:41
            Przepraszam ze dopiero teraz odpowiadam. Nie znam nikogo kto jezdzi na Krypto, i
            na tech-guide tez nie bylo recenzji. Niezle recenzje ma Spazz tyle ze troche
            narzekali ze ciezki. Ogolnie, trudno kupowac bez probowania - kazdemu podoba
            sie co innego - dystrybutor powinien miec u siebie kazdy model i dac ci na nim
            pojezdzic. Zauwazylam ze wozki Colours sa w Polsce dosc drogie - drozsze niz w
            Stanach, zwlaszcza biorac pod uwage kurs dolara.
            • dorota_elzbieta Re: e-motion czy e-support?, Panthera Otto Bock 12.08.07, 21:01

Dziękuję już dokonałam wyboru. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka