stief 30.08.07, 13:50 A może ktoś wie o znanych ludziach, którzy na stałe wyjechali gdzieś za miasto? Dlaczego wyjechali, gdzie mają swoje domy i czy są z tego zadowoleni? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stief Andrzej Stasiuk 30.08.07, 14:32 Zakotwiczył w małej wiosce w Beskidzie Niskim. Tam też siedzibę ma jego wydawnictwo "Czarne", które prowadzi wraz z żoną. Odpowiedz Link
veronix Re: Andrzej Stasiuk 31.08.07, 10:18 Tak,w połemkowskiej wiosce Czarne.Podobno większość areału Wołowca jest ich. Jest bardzo zadowolony. Odpowiedz Link
stief Anna Seniuk 30.08.07, 17:03 Ma swój dom na Pogórzu Dynowskim (bądź Przemyskim - jak kto woli), w okolicy Dynowa. Pojęcia nie mam jak często przyjeżdża. Odpowiedz Link
veronix Re: Anna Seniuk 31.08.07, 10:21 A ja pojęcia nie miałam,że ma tam dom. Ładne tereny. Odpowiedz Link
veronix Re: Ucieczki sławnych 31.08.07, 10:34 Wielu znanych ludzi wybywa na Mazury. A niektórzy wracają do swoich korzeni,np. Stefan Szmidt,wraz żoną Alicją Jachiewicz,osiedlił się w okolicach Biłgoraja,dokładnie w Nadrzeczu,gdzie mieszka i prowadzi fundację "Kresy2000",przybliżającą kulturę literacką (głównie poprzez formy teatralne),malarską i tradycyjną-ludową (rękodzielniczą,muzyczną-folklorystyczną,czy folkową i in.) tym,którzy sporadycznie-głównie w okresach letnich- chcą tam przyjechać na spektakl pod gołym niebem (scena na łące),koncert nad stawem,czy wystawę w tzw. malarnii im. Jerzego Dudy-Gracza,który też tam bywał za życia. Wspaniały klimat na uboczu świata. Przyjeżdża wielu znanych i mniej znanych,rok w rok i przez cały rok. Odpowiedz Link
veronix Re: Ucieczki sławnych 31.08.07, 10:42 No i oczywiście Kazimierz Dolny nad Wisłą jest zasiedlany przez coraz wiekszą liczbę artystów (i nie tylko,bo i biznesmenów)na stałe. Zaczęło się od kameralnych (Jana Wołka i innych) postaci,a wygląda na to,że ściąga bardziej sławnych,co nie w każdym przypadku znaczy lepszych. Wołka teksty różne i obrazy bardzo lubię.Oczywiście jedne mniej,inne bardziej,ale niektóre niosą klimacik przytulny,nie tylko plenerowych,czy przydomowych scenerii. Odpowiedz Link
stief Kazimierz Dolny (?) 31.08.07, 10:53 Tylko czy przeprowadzkę do Kazimierza Dolnego można uznać za klasyczną "ucieczkę"? W końcu to miasto przecież, a poza tym - czasem mam wrażenie, że Kazimierz staje się siedliskiem snobów... Odpowiedz Link
veronix Re: Kazimierz Dolny (?) 31.08.07, 11:52 Tak,tak:sam K.D. to może niezbyt adekwatne porównanie. Bardziej chodziło mi krańce miasteczka lub pewną odległość,lub okolice Kazimierza,Nałęczowa,...Tam,na takich swoich posiadłościach warto się osiedlać.Chociaż poza tłumnymi sezonami jest tam bardzo przyjemnie. A Pan Wołek w granicach administracyjnego Kazimierza i on akurat nie ze snobizmu,z którym masz rację,rzecz jasna. Jeśli takie argumenty kierują ludźmi,mnie to odstrasza. Nie lubię pogoni za modą i pokazem. Odpowiedz Link
stief Piotr Szczepanik 02.09.07, 15:46 Ponoć uciekł gdzieś, gdzie jest dużo lasów i przestrzeni. Psy, konie... Pojęcia nie mam gdzie dokładnie mieszka, ale chyba jest mu dobrze. W ogóle, to jak patrzę na ludzi mieszkających z dala od cywilizacji, to zdają się oni być jacyś tacy... wyciszeni i spokojni. Nie wiem czy to siła sugestii, czy rzeczywiście tak jest. Odpowiedz Link
krecik23 Re: Kora 28.09.07, 12:22 kolo Krasnobrodu - Roztocze jakby ktos nie wiedzial gdzie to jest:-) Odpowiedz Link
stief Re: Kora 28.09.07, 17:02 A to Ci dopiero, pochodzę z Roztocza, a tego nie wiedziałem! :) Ona jest z Krakowa, więc ma kawałek drogi... Często tam bywa? Odpowiedz Link
krecik23 Re: Kora , wiecej troche 01.10.07, 11:18 stief napisał: > A to Ci dopiero, pochodzę z Roztocza, a tego nie wiedziałem! :) Ona > jest z Krakowa, więc ma kawałek drogi... Często tam bywa? > www.roztocze.com/index.php?option=com_content&task=view&id=323&Itemid=94 Odpowiedz Link
mariusz Re: Ucieczki sławnych 17.10.07, 08:51 O znanych ludziach napiszą inni. Mój pogląd. Dobrze dla człowieka jest, gdy...pracujemy ...gdzie nam najlepiej... mieszkamy w otoczeniu przyrody....a ponadto mamy drugi dom (lub hobby wypoczynku w atrakcyjnych przyrodniczo stronach) w którym spędzamy urlop i weekendy. To recepta dla kazdego. Specjalna recepta na emeryturę to.... stałe zamieszkanie w jednym ze słonecznych regionow Polski - Roztocze czy Bieszczady. Pozdrawiam Cie Stief mariusz z forum Roztocze PS. Wartościowy (sondażowy jakiś) temat forum założyleś. Odpowiedz Link
stief Re: Ucieczki sławnych 20.10.07, 16:16 Witaj Mariuszu. Miło, że wpadłeś. Pewnie poczytałeś już tutaj to i owo, więc wiesz, że mam rozterki. Na pewno nie jest to łatwa decyzja, ale mam wrażenie, że warto spróbować... Choćby po to, żeby kiedyś nie mieć poczucia zmarnowanej szansy. Mam nadzieję, że pojawią się tu jeszcze osoby, które mają to za sobą. Już jest jedna taka opinia, która bardzo umocniła moje postanowienie. Ciekaw jestem, czy będą jeszcze jakieś inne... Pozdrowienia dla zaprzyjaźnionego forum "Roztocze" i jego Bywalców.:) Odpowiedz Link
veronix Re: Olga Tokarczuk 19.05.08, 21:16 Sudety. Krajanów - zdaje się, że w pobliżu Wałbrzycha. Piękne, ciche, spokojne, przestrzenne okolice. Oderwanie od motłochu świata cywilizacji. To co, że bez sąsiadów w najbliższej styczności? To nawet dobrze. Odpowiedz Link